Степекс Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Пре сат времена, ZeroPercent рече Okej, onda mislis da postoji drugi pouzdan nacin do istine a da nije logika. Koji je to nacin? Takodje demonstriraj da je pouzdan. Ne postoji jedan tačno definisan način. Neko će devojci prići sa: "Đes' mala šta ima?", neko će prići mnogo "suptilnije", a neko neće prići ili jer se stidi, ili jer ne želi jednostavno. Što se mog mišljenja tiče, jednostavno, potrebno je otvoriti se ka toj opciji. Treba da preispitaš da li ti uopšte želiš, i da li si spreman na to da Bog postoji. Treba da razmisliš da li te višegodišnje razgovore sa vernicima pokrećeš sa ciljem da njima staviš do znanja da Bog ne postoji, ili da bi ti sam razmotrio neko od njihovih razmišljanja, jer očigledno je da te kopka to pitanje, a svi mi smo subjektivni kada pričamo o ovome. Nemoguće je biti objektivan i svi "zastupamo" jednu stranu, svesno ili ne. Vidiš, ti sada tražiš da ti neko da pouzdan način do istine. Pa nije Bog šraf, pa da ti tačno treba šrafciger ove ili one veličine da bi ga odvrnuo. Jednostavno potrebno je otvoriti se, i izgraditi sopstveni put ka Bogu. Ja sam recimo bio onako tradicionalni vernik. Čisto kao verujem u Boga ako me neko pita, a nisam razlikovao Isusa Hristosa i Svetog Savu. Bile su mi slične njihove ikone hahaha. Upravo u dodiru sa ateizmom, počeo sam da preispitujem moju "veru", i tako malo po malo, shvatio sam da je to to. Sada bez Boga ne mogu da zamislim svoj život. Verujem da je tebi sada isto kada vidiš muslimane kako kleče i mole se, ili nas na liturgiji, ili hinduse kako se mole, i pitaš se verovatno kako je moguće da svi oni veruju u Boga, a svima je pojam Boga drugačiji, što te navodi na to da je u pitanju samo osećaj. Imao sam isti problem, ali proučavanjem religija, shvatio sam da nije baš tako. U svakom slučaju, moj savet je da pokušaš iskreno da preispitaš motiv. ana čarnojević, Dragi and Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Ти тражиш некакву емпиријску доказивост Бога, а тога нема у вери, може само да се вркља у празно. Бог се ''доказује'' другима само у личном односу, тако да свако треба у свом ''експерименту'' да пронађе сопствени доказ. Н И Н Е and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Ma prirodna nauka se sveti što je vekovima bila diskriminisana i omalovažana kao mehanika, tupavo inženjerstvo, šarlatanstvo, ono onomad studia humanitatis, artes liberales i artes mechanicae - sada uzvraća i veli da su sve druge nauke tupave i šarlatanstvo Ustvari, sve je samo filozofija i pogled na život i svet. Jedan astrofizičar može da traži crne rupe po svemiru. Ali šta on ima od toga? I da pronađe jednu crnu rupu, ili belu^^, šta dobija sa tim? On i dalje ostaje ono što jeste. Ovde, onda, nastupaju ljudske (humanističke) i socijalne nauke da mu dadnu jedan smisao u životu. Jer ipak čovek je čovek i nije bezdušna mašina ili neslovesna životinja. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 пре 2 часа, ZeroPercent рече Ja ne kazem da Bog ne postoji. То је онда у реду. Ја кажем да знам да постоји, али немам начина да ти докажем. Појмити Бога значило би да он у ствари није Бог јер је ухваћен у појмовне оквире. То не бива! Он је тебе измислио, а не ти њега. То ти је апофатичко богословље и нико га до сада није оповргао. пре 8 часа, Pinocchio's Half Brother рече Baš bih voleo da pročitam knjigu jednoga od njih, ili da ga čujem, kako je to "spoznao Boga", da me prosvetli. (...) Top-Lista Ateista () То уопште није тачна топ-листа. Можда ћу те још насмејати, али ево (за тебе и за @ZeroPercent) четири књиге из филозофије природних наука које су на мене највише утицале да се учврстим у вери: Дарвин, Постанак врста (промишљања англиканског теолога о биологији) Хајзенберг, Физика и метафизика (разговори са Бором и Ајнштајном) Башлар, Рационални материјализам (нема везе са насловом) Хокинг, Кратка повест времена (нема ништа о праповести времена, али се провлачи између редова) Dragi, ana čarnojević and Степекс је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 пре 5 часа, ZeroPercent рече пре 17 часа, Bokisd рече Pa, nisam mislio na osecaj, nego cisto prakticno pitanje, iz nase vere u Boga i Pismo u kome je objavljeno otkrovenje o Bogu i crkvi,..... imamo i cilj i smisao ovog naseg zivota, tj.kako cemo da ga prozivimo, pravedno - nepravedno, dobro - lose, cineci dobro svim ljudima i slicno. I, to je jedan vid 'konkretnog' dokaza da Bog postoji (kroz licnu veru) i pise jedan od apostola : Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи. Но може ко рећи: Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми веру своју без дела својих, а ја ћу теби показати веру своју из дела својих. To jeste tacno, ako Bog postoji na taj nacin, onda mi imamo smisao i cilj. Ali ja mogu na primer da ti kazem da je tvoj cilj u zivotu recimo da skupljac automobile ali i da budes dobar covek. Da li trebas da mi verujes zato sto ti dajem cilj u zivotu? (uf, bas si se uhvatio poduhvata da pricas i polemises sa njih 5,6,7..... mislio sam da samo ja na forumu mogu tako nesto,....) Pa, vidi, ne moze da skupljas automobile kao neki cilj zivota i da paralelno budes dobar covek, - zato sto skupljas automobile.... nego valjda prvo si dobar covek i onda ti je i cilj da kada skupljas automobile, to radis tako da budes dobar i posten i pravedan (ovo proistice iz toga sto je neko dobar) covek. Dok ovde, prvo ide to da smo poverovali u Boga i Pismo i na osnovu toga smo i dosli do toga da bez dela nasa vera u Boga je mrtva. I, na osnovu toga imamo taj svoj cilj i svrhu zivota kroz dobra dela - koje pocivaju na tome da smo poverovali u Boga. Znaci, to je sve proisteklo iz vere u Boga. Recimo, bez te vere u zivog i istinitog Boga, licno ne bih se trudio da imam dobra dela i da budem dobar covek i ko zna kakav bi bio covek da nisam poverovao u Boga i njegovu rec i zapovesti. I, kako vise cinimo dobra dela, tako nam se i sam Bog sve vise i vise otkriva i potvrdjuje veru u Njega - koje dostizemo dobrim i pravednim delima. I, to je kao neki krug, koji nema kraju, sto vise licno verujemo u Boga, On nam i vise potvrdjuje samog Sebe i daje nam blagodat na razne nacine. Tako da oni koji su dostigli savrsena dela i dobrotu u srcu i umu, mogu da cine razna cuda i da molitvom isceljulju ljude i slicne stvari. Jer, to im Bog sve daruje na osnovu njihove vere i dobrih dela. Kako kaze jedan svetitelj..... Kroz dela se otkriva vera, poput lica kroz ogledalo.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 @ZeroPercent Највише што могу да урадим и оно што је најделотворније је да се помолим за тебе, као за брата рођеног да те Истина обасја. Сви остали путеви су вероватно слепе улице. За све које интересује ова тема, једна изузетна књига, за релативно мали новац: Пут ка спасењу - Свети Теофан Затворник - WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Пут ка спасењу - Свети Теофан Затворник, 303 странице. Издаје: Столп, Крагујевац 2017. година Веровано има у продавници на Теразијама, а могуће и преко пута Патријаршије, ако још увек ради та књижара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZeroPercent Написано Април 21, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Април 21, 2020 5 hours ago, ana čarnojević said: u redu. mislila sam da je mozda traganje, neka nesvesna ceznja pa zato pitam. ako je samo zabava onda okej, hev fan Tako je, samo prijateljska konverzacija izmedju strana Nemam nesvesnih zelja 5 hours ago, Ćiriličar said: Ма није то српска реч бре...кад то преведеш на српски добијеш - пресипање из шупљег у празно. Могло и празно-шупљословље, да се да онако"академски" тон, а и да се не изостави "логија". Мада, и овде су закачили Логоса, уместо да верују у Њега, искривљују Га и ките своје празно-шупљословље.Зидање вавилонске куле ограниеним умом где је сујета глави архитекта. Нема од тога ић. То је забава сујетно-беспосличарска, све те "логије". Ne razumem koja je poenta, jer nije bitno kako se tacno prevodi vec koja je definicija. To mozes da vidis na onoj wikipedia strani. 5 hours ago, w.a.mozart said: 009 IBB.CO Image 009 hosted in ImgBB Moraces da mi pojasnis sta si hteo ovde da mi kazes jer ja ne razumem. Da li kazes da je ovo dokaz? Ja ne vidim u paragrafu nista osim vise nedokazanih cinjenica i prica? 6 hours ago, Dragi said: Bog je dokaz koji sam sebe neutralizuje, ili osporuje. Jer čim imaš dokaz da Boga ima, ono Boga nema. Čim imaš dokaz da Bog jeste, Bog se ne javlja. To je problem koji imamo sa dokazom o Bogu - čim imamo dokaz, Boga nema, da i dokaz onda postane apsurdan. Bog se ne daje dohvatiti, još manje prirodnom naukom koja se bavi fizikalnim procesima i kojoj matematika jeste osnova. Ili dajte matematičku formulu za čoveka. Nemamo matematičku formulu za čoveka, nemamo dokaz - čovek ne postoji? Bog postoji nezavisno od toga da li imamo dokaza ili ne. Nije on u nekom kvantnom stanju postojanja. Niti znam odakle ti to a njega nema kada ima dokaza. Jer to onda po definiciji ne moze biti dokaz. Za coveka postoji dokaz naravno. Definisalo smo sta je covek, i mozemo da vidimo, osetimo, pomirisemo, cujemo coveka... Dokaz je nesto sto kolektivno svi mozemo da potvrdimo i observujemo. 6 hours ago, Dragi said: Logično, jer Bog nije stari deda negde na oblacima. Bog je izvan univerzuma i stvara univerzum, sa kojom prirodnom naukom hoćemo da dohvatimo Boga? Teleskopom, mikroskopom.. matematikom? Daj matematičku formulu za Boga a nemamo je ni za čoveka Ostaje nam empirizam i posmatranje. Medicina npr. je jedna empiristička nauka. Ona posmatra, analizuje, kombinuje, spekuliše, eksperimentiše, i sa srećom nas izleči^^ Medicina je iskustvo - vidimo lepo danas u doba korona-krize. I na isti način poznajemo Boga i dobijamo dokaze. Koje, kao što u medicini, jedni ne priznaju. Ali oni su jaka manjina, ekstremna manjina. Ekstremna većina tumači dokaze svako na svoj način. Odatle imamo religije sveta, Hrišćanstvo, Islam, Judaizam, Hinduizam, Budizam itd. itd., u koje, kada dublje pogledamo, uvek nalazimo srodne, poznate stvari. Bog svima govori, svima se otkriva - no mi Hrišćani verujemo da Bog se kroz Hrista Isusa najviše otkrio. Ali to je jedna strana. Druga strana je ovaj život. Kada pomisliš: Verujem, ali.. gde si? Medicina je bazirana na naucnim dokazima i nije bitno kako ljudi interpretiraju dokaze vec naucna prihvacenost. To nije isto kao za Boga, gde nemamo takvih dokaza. Vec imamo samo interpretaciju prica. 5 hours ago, Степекс said: Ne postoji jedan tačno definisan način. Neko će devojci prići sa: "Đes' mala šta ima?", neko će prići mnogo "suptilnije", a neko neće prići ili jer se stidi, ili jer ne želi jednostavno. Što se mog mišljenja tiče, jednostavno, potrebno je otvoriti se ka toj opciji. Treba da preispitaš da li ti uopšte želiš, i da li si spreman na to da Bog postoji. Treba da razmisliš da li te višegodišnje razgovore sa vernicima pokrećeš sa ciljem da njima staviš do znanja da Bog ne postoji, ili da bi ti sam razmotrio neko od njihovih razmišljanja, jer očigledno je da te kopka to pitanje, a svi mi smo subjektivni kada pričamo o ovome. Nemoguće je biti objektivan i svi "zastupamo" jednu stranu, svesno ili ne. Vidiš, ti sada tražiš da ti neko da pouzdan način do istine. Pa nije Bog šraf, pa da ti tačno treba šrafciger ove ili one veličine da bi ga odvrnuo. Jednostavno potrebno je otvoriti se, i izgraditi sopstveni put ka Bogu. Ja sam recimo bio onako tradicionalni vernik. Čisto kao verujem u Boga ako me neko pita, a nisam razlikovao Isusa Hristosa i Svetog Savu. Bile su mi slične njihove ikone hahaha. Upravo u dodiru sa ateizmom, počeo sam da preispitujem moju "veru", i tako malo po malo, shvatio sam da je to to. Sada bez Boga ne mogu da zamislim svoj život. Verujem da je tebi sada isto kada vidiš muslimane kako kleče i mole se, ili nas na liturgiji, ili hinduse kako se mole, i pitaš se verovatno kako je moguće da svi oni veruju u Boga, a svima je pojam Boga drugačiji, što te navodi na to da je u pitanju samo osećaj. Imao sam isti problem, ali proučavanjem religija, shvatio sam da nije baš tako. U svakom slučaju, moj savet je da pokušaš iskreno da preispitaš motiv. Istina nije devojka, sva trenutno najveca otkrica u nauci kao Avioni, rakete, kompjuteri, medicinski principi, bukvalno sve sto koristis je bazirano na principu "The Scientific method". To je jednostavno pravilo koje je unapredilo svet na sve moguce nacine jer je najpouzdaniji nacin do istine i nacin skupljanja dokaza. Slobodno mozes da mi kazes neki novi nacin, biraj ti slobodno, da mi dokazes da Bog postoji. Sve sto ovde kazes je da ima mnogo nacina ali mi ne dajes nista konkretno. Ja te pitam za konrektni dokaz. Ako mi kazes da ga moram naci sam, to znaci da ti nemas dokaz koji mozes da mi pokazes i to je odgovor na moje pitanje. Takodje dosta pricas o osecanjima, mene ne zanimaju ni sta ti osecas ni sta ja osecam, to ne dovodi do istine, to je dokazano i tacka. 5 hours ago, Натан said: Ти тражиш некакву емпиријску доказивост Бога, а тога нема у вери, може само да се вркља у празно. Бог се ''доказује'' другима само у личном односу, тако да свако треба у свом ''експерименту'' да пронађе сопствени доказ. Ne razumem kako moze bog samo da se javi u svom eksperimentu. Svako istkustvo koje neko ima moze da se opise. U tom opisu iskustva moze da se validira da li je iskustvo dokaz ili ne. Zbog toga se ne slazem da je bilo sta u vezi ovoga subjektivno i da svako treba svoj dokaz da nadje. 5 hours ago, Протомајстор said: То је онда у реду. Ја кажем да знам да постоји, али немам начина да ти докажем. Ako nemas dokaza koji su razlozi zasto ti verujes? 2 hours ago, Bokisd said: (uf, bas si se uhvatio poduhvata da pricas i polemises sa njih 5,6,7..... mislio sam da samo ja na forumu mogu tako nesto,....) Pa, vidi, ne moze da skupljas automobile kao neki cilj zivota i da paralelno budes dobar covek, - zato sto skupljas automobile.... nego valjda prvo si dobar covek i onda ti je i cilj da kada skupljas automobile, to radis tako da budes dobar i posten i pravedan (ovo proistice iz toga sto je neko dobar) covek. Dok ovde, prvo ide to da smo poverovali u Boga i Pismo i na osnovu toga smo i dosli do toga da bez dela nasa vera u Boga je mrtva. I, na osnovu toga imamo taj svoj cilj i svrhu zivota kroz dobra dela - koje pocivaju na tome da smo poverovali u Boga. Znaci, to je sve proisteklo iz vere u Boga. Recimo, bez te vere u zivog i istinitog Boga, licno ne bih se trudio da imam dobra dela i da budem dobar covek i ko zna kakav bi bio covek da nisam poverovao u Boga i njegovu rec i zapovesti. I, kako vise cinimo dobra dela, tako nam se i sam Bog sve vise i vise otkriva i potvrdjuje veru u Njega - koje dostizemo dobrim i pravednim delima. I, to je kao neki krug, koji nema kraju, sto vise licno verujemo u Boga, On nam i vise potvrdjuje samog Sebe i daje nam blagodat na razne nacine. Tako da oni koji su dostigli savrsena dela i dobrotu u srcu i umu, mogu da cine razna cuda i da molitvom isceljulju ljude i slicne stvari. Jer, to im Bog sve daruje na osnovu njihove vere i dobrih dela. Kako kaze jedan svetitelj..... Kroz dela se otkriva vera, poput lica kroz ogledalo.... Znaci prvo vera pa onda cilj i drugo. Zasto ti se stvorila ta vera, i zasto ne bi imao vere u magicne patuljke umesto u Boga? Takodje, ako zamenom reci Boga u "magicne patuljke" taj paragraf zvuci i dalje isto ubedljivo, onda mozda nije pravi nacin dolaska do vere 1 hour ago, Вукашин said: @ZeroPercent Највише што могу да урадим и оно што је најделотворније је да се помолим за тебе, као за брата рођеног да те Истина обасја. Сви остали путеви су вероватно слепе улице. Okej, pozdravi ga :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 пре 19 часа, ZeroPercent рече Vera je verovanje bez dokaza po mojoj definiciji. Јер да има доказа не би било могућности да буде вера. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 36 minutes ago, ZeroPercent said: Istina nije devojka, sva trenutno najveca otkrica u nauci kao Avioni, rakete, kompjuteri, medicinski principi, bukvalno sve sto koristis je bazirano na principu "The Scientific method". To je jednostavno pravilo koje je unapredilo svet na sve moguce nacine jer je najpouzdaniji nacin do istine i nacin skupljanja dokaza. Научним методом се не долази до било каквих истина (или "истина", а још мање Истина). Он служи да се поставе и тестирају хипотезе и теорије да би се објасниле одређене појаве у природи. Као што вероватно знаш, једна од ствари која сваку научну теорију чини теоријом је њена оборивост. Било која теорија пада ако се експериментално утврди да даје резултате који су забрањени том теоријом. Зато треба бити обазрив са синтагмама као што је "научна истина" јер немају баш много смисла у реалности. Протомајстор and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Пре сат времена, ZeroPercent рече пре 6 часа, Протомајстор рече То је онда у реду. Ја кажем да знам да постоји, али немам начина да ти докажем. Ako nemas dokaza koji su razlozi zasto ti verujes? Па рекао сам да знам, а не да верујем. Спознао сам Бога и лепо ми је, али имам само једну улазницу за представу. Издата је на мој ЈМБГ и не могу да је делим, а волео бих да је накратко позајмим многим драгим особама из мог окружења. Не може се. Немамо доказа да смо деца баш тих родитеља, а ипак верујемо. Немамо доказа да ћемо сутра бити живи па ипак верујемо и надамо се. Немам доказ да ме жена не вара, али верујем. Једино сам у Бога сигуран. Свако добро. Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 The answer is eaaaaaazy , eo zbog cegaaaaaaaaaaa ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikol Tatalovic Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Zato sto je njegovo Kraljevstvo vjecno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 @ZeroPercent Roki, Zero, moras malo da prelistas ponovo Fjodoraaaaaaaaaaa <3 ,,Sta sam ja ? Ja sam zero - nista. A sta cu biti sutra ? Sutra mogu ustati iz mrtvih i poceti zivot iznova. Mogu ja jos naci coveka u sebi, dok jos nije propao. " Trazi Boga u sebi dok nesi propooooooooooooo Натан је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikol Tatalovic Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 Zato sto je njegovo Kraljevstvo vjecno,molim se i idem na sluzbu.Puno mi je pomogla molitva ozdravila sam.volim otici do Majke Bozije Lepavinske kad idemo svi ko porodica.manasti Sv.Jovan Preteci je u Gomirju ja sam tamo zivila . Благовесник and Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 21, 2020 Пријави Подели Написано Април 21, 2020 пре 4 часа, ZeroPercent рече Ne razumem kako moze bog samo da se javi u svom eksperimentu. Svako istkustvo koje neko ima moze da se opise. U tom opisu iskustva moze da se validira da li je iskustvo dokaz ili ne. Zbog toga se ne slazem da je bilo sta u vezi ovoga subjektivno i da svako treba svoj dokaz da nadje. Наравно да могу своје искуство да опишем. Али, опет, оно је ипак само мој доказ који је по природи метафизички и субјективан, те не могу да ти га презентујем. Могуће је само да ти испричам, а ти да ми верујеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука