Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Pontifex Emeritus рече

Овде је магловито само оно што ти настојиш да замаглиш. 

Pa ja sam te pitao sta su za njih velike i male ekonomije, objasni? Sam si naveo kao liberale Hajeka i Fridmana, kao i Kejnza a nisi ih citao i onda skreces sa te price.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 38 минута, Pontifex Emeritus рече

И шта човек да каже на ово?! Мене би било срамота да ово изјавим. И још тврдиш како си у економским стварима начитан. Титова Југославија је била економска рупа без дна. Док је било прилива огромне стране финансијске помоћи, она се некако одржавала. Кад је тај прилив почео да се смањује, она је доживела колапс. И то је цела прича. Економски систем је пропао зато што је суштински био погрешан. И нема тих пара које су могле да га сачувају. Могле су само да одлажу крах привреде, који је био неминован. Исто важи и за СССР, само што тамо није било западне финансијске помоћи, па је привредни суноврат био бруталнији него у Југославији. Наравно, теби је то све добро познато, али не иде у прилог твоје тезе да би некакав кеш који бисмо добили за КиМ (а који нико не нуди!), од Србије направио привредно чудо. Јер не би. Тај новац (који нико не нуди!) био би протраћен, и завршио у иностранству, као и остали новац који из Србије бежи. 

Da li je moguce da ovako trolujes i mijenjas teze? Nikad nisam rekao da je sistem bio ispravan, vec da se novcem i u tom sistemu od pomoci prejeftinih kreditia izgradilo dosta toga cak i u komunistickom rezimu. 

Sistem u Srbiji nije ni blizu slican sistemu u SFRJ, naravno da je bolji, tako da novac ne bi mogao biti protracen, jer to vise nije lako, zbog pregovora i pristupanja u EU, gdje sve ide sporo, ali ide, dosra toga se bolje kontrolise. Drugo ukoliko bi dobili na primer 15 milijardi eura, plus ulazak u EU, plus dostupnost fondovima EU, plus nema vise pritiska, to nije 15 milijardi nego mnogo vise zbog slobodnog trzista na kojem male zemlje mogu sve da prodaju sto proizvedu. Drugo niko vise ne daje novac bez ikakve kontrole, tako da ni USA te pare ne bi dala bez da vidi kako se trose, kontrolisala bi detaljno svaku ratu. Pa MMF svaki cent zna gdje je Vucic potrosio, oni imaju direktan uvid u finansije i sve prate, mozes da vidis i ti to u njihovim izvjestajima. Proslo je vrijeme kad je USA kao Pakistanu davala pare ocekujuci da se poprave. Jedan pakistanski politicar u skupstini kuka zbog toga, Tramp ukinuo sve i on kaze Ameri daju godinama i ocekuju liberalizaciju vjerskih sloboda, a Kinezi daju i odmah traze sve zauzvrat. Kinezi su u pravu i ovo je tacno. Moj prijatelj je milioner, Belgijanci I Holandjani cekaju i po mjesec dana i vise za uplate, vjeruju u dugorocna partnerstva, a Kinezi, Turci, pa i Indijci jedva sedam dana. Kinezi su u pravu sto se tice biznisa. Korupcije kod nas ima daleko vise na lokalu, ali to je tesko kontrolisati bilo gdje.

Nema vise davanja novca na lijepe oci, ima trenutno jeftinih kredita, ali da ti neko daje pomoc bez ikakve kontrole pa bila to i posleratna ili u ovom slucaju prodaja teritorije  vise nema. Opekli su se oni i ovde, kao u BiH, ali to je proslo vrijeme. Narocito sto bi rijeseno pitanje KiM za Srbiju bilo to da bi rijesila i sve zategnutosti sa USA. A pri tome se ne bi zamjerila ni Rusiji ni Kini. Mozda bi se vise prilijepila uz USA, ali sto da ne, Njemacka( USA Evropska zemlja) smatra Srbiju najbitnijom Balkanskom zemljom koliko god Hrvatska htjela biti ispred. Moramo biti cesce Bugarska u geostrateskoj borbi. I pored svega Rusi ih daleko vise cijene.

Vucic je nedavno provukao u drugom kontekstu neku cifru, da li je to bilo 10 milijardi, zaboravio sam ali sam vidio na B92, medjutim ta ideja negdje vjerovatno postoji, a nema tog sistema kojem pare ne znace mnogo. Narocito u trenutnom odnosu gdje tesko da ima nekog izgleda za vracanje KiM.

Подели на овим сајтовима

Пролазили су преко нас векови страдања, брисали су нас на најмрачније могуће начине, затварали, мучили, убијали, кућне прагове затирали. Бранили нам, иконе скрнавили, цркве и манастире палили и рушили, празнике исмевали, молитве у окове везивали. И тада, и увек, у свим тим страдањима, жишка је одржавала ватру, у тешком уздаху стараца, плачу мајки, стегнутим вилицама очева, престарелом детињству нејачи. Живе ране су изливале тиху снагу, јачале стрпљење, смиривале бесове. И када смо заборављали да погледамо у небо, оно је грлило нас. Пружало утеху.  Давало снагу. Звуци црквених звона су откуцавали дрхтаје уморних и страдалих срца. И када су нас сви издали, наше Уточиште нас је држало за руку. И када су нас клали и палили, наш Утешитељ је видао.

У нашем буђењу су се тихо срицале заборављене речи Литургије коју су нам љубављу у наследство оставили сви који су се у наше наслеђе уткали. И док смо се борили за опстанак, наши светионици у густом и лепљивом мраку, наше светиње, наши свештеници, монаси и монахиње су осветљавали пут. Дизали. Храбрили. Тешили. Чували. И непрестано Бога за нас молили.

Губили смо куће, имања, градове. Отимали су нам и децу и старце, и браћу и сестре. Узимали језик. Брисали порекло. Али нам жишку вере, брижљиво чувану у бабином осмеху, нажуљаним дединим рукама, мајчиној тихој успаванци, и очевој снази да сачува дом, нису угасили. И зато, ако хоћете да нам светиње отмете, ако нам у ту Кућу уђете, ако нам у то Светло дирнете, ако нашу Цркву хоћете да рушите, мораћете у сваком од нас понаособ да угасите ту жишку. Али како ћете то да урадите? Како, када је сво то наше страдање постало жилава снага и стрпљењем сачувана вера.

Не, не дамо.

Не ходају у Литијама ни политичари, ни интересџије. Ходају породице, браћа и сестре, ходају сви наши преци, ходају сви страдали, сви прогањани, сви упокојени, излила се сва наша молитва, вековна, сва наша љубав ка Богу, одувек.

Не дамо светиње.

https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/1924-не-не-дамо/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ronald рече

prvi korak da bi ekonomija bila uspjesna u najvecem broju slucajeva su stabilne pravne i politicke institucije.

Da pojasnim dodatno tj da uprostim - da se ne krade, e to je uslov svih uslova. Takodje da se ravnomerno i namenski rasporedjuju sredstva, bez bahacenja, naduvavanja troskova i svega sto ide uz to. Vrlo je prosto!

A institucije pravne i politicke kontrolisu sistem - sto im u osnovi i jeste posao, tj sistem sam sebe kontrolise i koriguje - za to i sluzi.

Na zalost ne samo kod nas je ceo sistem stavljen u sluzbu pojedinaca i odredjenih interesnih grupa - rezultat toga je siromasna drzava...nisu krivi strani faktori - krivi smo mi, oni samo koriste nase slabosti, tj slabosti vladajuce elite i to je normalno sa njihovog stanovista, a nama dobro dodje da prebacimo krivicu na nekoga...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, АлександраВ рече

Pljevlja, Djogisa besjedi, mojoj mama vojnicki pjesaci, a ja je zezam:D Ako Milo ne padne na izborima koliko je ponio ovaj entuzijatam zbog litija mislim da ce u depresiju pasti ili se iseliti iz CG:D Njena borba traje 25.godina:D Najace kad mi prica sve ovo sto svaki dan zajedno prodjemo, haha, uvece mi ponovi:D

Подели на овим сајтовима

Прва литија у историји Северне Америке: Више од 2.000 људи у борби за спас светиња

1121864031.jpg

У Сједињеним Америчким Државама одржана је прва литија подршке српском народу у Црној Гори који протестују против Закона о слободи вероисповести.

Литија у којој је учествовало више од 2.000 верника, кретала се од цркве Светог Саве у Мерилвилу, у северној Индијани, до цркве Светог Илије удаљене око шест километара.

Свештеник Цркве Светог Саве у Мерилвилу Марко Матић истакао је да је циљ окупљања да се пошаље једна слика подршке српском народу у Црној Гори, преноси РТС.

„Верујем да ће то бити једна снажна подршка, снажна мотивација да наставе и даље своје литије, да наставе у борби за очување наших светиња, наших цркава, наших манастира у Црној Гори“, рекао је Матић.

Окупљени су по доласку испред цркве запевали химну „Боже правде“.

„Желимо да покажемо нашем народу у Црној Гори, а не и само у Црној Гори, него и у Србији, да смо ми увек уза њих, а да су и они уза нас“, навео је Перо Станојчић, председник Црквеношколске општине у јужном Чикагу.

Одржан је и молебан, а организатори су најавили сличне скупове.

https://rs.sputniknews.com/svet/202002171121864056-prva-litija-u-istoriji-severne-amerike-vise-od-2000-ljudi-u-borbi-za-spas-svetinj/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, The Godfather рече

Da pojasnim dodatno tj da uprostim - da se ne krade, e to je uslov svih uslova. Takodje da se ravnomerno i nemenski rasporedjuju sredstva, bez bahacenja, naduvavanja troskova i svega sto ide uz to. Vrlo je prosto!

A institucije pravne i politicke kontrolisu sistem - sto im u osnovi i jeste posao, tj sistem sam sebe kontrolise i koriguje - za to i sluzi.

Na zalost ne samo kod nas je ceo sistem stavljen u sluzbu pojedinaca i odredjenih interesnih grupa - rezultat toga je siromasna drzava...nisu krivi strani faktori - krivi smo mi, oni samo koriste nase slabosti, tj slabosti vladajuce elite i to je normalno sa njihovog stanovista, a nama dobro dodje da prebacimo krivicu na nekog.

Gledaj God, nije bas tako jednostavno. Pa evo da uzmemo kako je kod nas tako. Medjutim tako je svugdje i zemlje napreduju. Vi slabije ovde pratite prevare na zapadu, ali ih ima koliko hoces, pa svaka zemlja na svijetu ima veliki javni dug. Cilj je popravljati se, jer nema sistema koji se samoregulise, bice kad drzava budu roboti, automati i AI. Ide se i ka tome ali smo daleko. U E-sektoru Estonija je napravila najveci iskorak.

Nas najveci problem je sto se sve resava presporo, to se moze jednostavno ubrzati.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ronald рече

Gledaj God, nije bas tako jednostavno. Pa evo da uzmemo kako je kod nas tako. Medjutim tako je svugdje i zemlje napreduju. Vi slabije ovde pratite prevare na zapadu, ali ih ima koliko hoces, pa svaka zemlja na svijetu ima veliki javni dug. Cilj je popravljati se, jer nema sistema koji se samoregulise, bice kad drzava budu roboti, automati i AI. Ide se i ka tome ali smo daleko. U E-sektoru Estonija je napravila najveci iskorak.

Nas najveci problem je sto se sve resava presporo, to se moze jednostavno ubrzati.

Brate razumem da je svuda tako ( mada poredjenje da je isto je malo pretenciozno ), ovo kod nas je ipak prevrsilo sve norme. Iznete su stotine milijardi eur poslednjih 30tak god, zamisli da je recimo pola od toga ulozeno gde treba.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

Види друже, сваки цент уложен у социјалистичку привреду су бачене паре. Сваки цент. То је као кад човек који из Београда треба у Нови Сад, крене путем за Ниш. И што дуже путује, све је очигледније колико је промашио. А ти на то кажеш- па ок, ипак је неки пут пређен, није бачен бензин. А јесте бачен. Зато је Кисинџер био у праву, без обзира колико ти себе проглашавао за експерта, а њега за будалу. Јер догађаји су потврдили све што је рекао. 

Ok hajde dosta rasprave, kreni da citas knjige jer mislim da iz ekonomije nisi nikad nista procitao. I da, ja sebe nisam proglasavao ekspertom. Za tebe mozda jesam, ali to nije tesko biti. Ali su ljudi na koje mogu da se pozovem za Kisindzera eksperti u ekonomskoj istoriji. I usput citao sam dovoljno o Kisindzeru, a moj omiljeni ekonomski istoricar, medju popularnim, liberal, napisao je  knjigu o Kisindzeru( preko 1000 strana), pa ti je preporucujem posto si se za njega uhvatio:

https://www.amazon.com/Kissinger-1923-1968-Idealist-Niall-Ferguson/dp/1594206538/ref=mp_s_a_1_6?keywords=niall+ferguson&qid=1581942366&sprefix=niall+ferguson&sr=8-6

Sve najbolje brate i izvini za neke teze rijeci, jednostavno ne vidimo isto fenomene i realnost:)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, The Godfather рече

Brate razumem da je svuda tako ( mada poredjenje da je isto je malo pretenciozno ), ovo kod nas je ipak prevrsilo sve norme. Iznete su stotine milijardi eur poslednjih 30tak god, zamisli da je recimo pola od toga ulozeno gde treba.

Jeste, ali Srbija je do prije dvadeset bila u kolapsu, rat u BiH, sankcije, bombardovanje, sve oko KiM, ubistvo Djindjica itd. Jesmo li mogli bolje? Jesmo. Medjutim to nigdje nije tako jednostavno. Ljudi vide Dansku a ne vide 150 godina borbe za bolji sistem i zivot. Srbija u zadnjih 150 godina nije 10 normalnih imala.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ronald рече

Ok hajde dosta rasprave

Могли бисте да отворите неку тему тамо на економији, а администрација да вам пребаци ове поруке, па тамо да наставите 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, АлександраВ рече

Могли бисте да отворите неку тему тамо на економији, а администрација да вам пребаци ове поруке, па тамо да наставите 0703_read

U pravu si, mada sam ja glavni krivac jer sam trebao odmah odustati od rasprave.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...