Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

Нонсенс је твоја прича о ЕУ интеграцијама. Ти си заспао негде 2005. и још се ниси пробудио. 
Исправка, заспао си ‘71. док је Кејнз још био божанство. 

Ti nisi ni zaspao jer nista od Kejnza, Hajeka i Fridmana nisi ni procitao, pa se izvlacis svojim neznalackim doskocicama i trolovanjem.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 часа, Ronald рече

I kakve veze ima glas sa teritorijom koju drzava ne kontrolise uopste, vec je izgubila, njeni gradjani ne mogu uci bez pasosa

Ovo ti je Roni zamena principa :0201wink:,..... teritorija je okupirana i nismo je izgubili na papiru (cak smo i do skora imali vlast nad severom KiM i Kos. Mitrovicom,....ali ovaj Vucko to predade i nije ni trepnuo ....:1314_womens:)...... zasto traze pregovore i neke potpise onda od nas...i mi smo verovatno pod raznim pritiscima da potpisemo konacnu kapitulaciju ...itd...

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ronald рече

Sve je ok, samo je tema takva da se o Crnogorcima i Srbima raspravlja od pocetka ovog zakona, i iznose mitovi sa svih strana, na svim medijima itd. Iznosim samo dio koji je istorijski dokumentovan. :)

Ne znam ko je pisao istorijske podatke koje ti čitaš, ali sam sigurna da nisi u CG poslednje tri decenije... a definitivno nisi osjetio CG poslednjih par mjeseci. 
Grijeh je tvrditi ono što si napisao, posebno danas.
Veliki je Njegoš, oprostiće ti on, ali treba saviti glavu pred starcem koji poslednji atom snage ulaže da bi stao na noge i bio na čelu svog plemena, mada zna da mu je to poslednja šetnja.  Treba podržati tihu molitvu i ljubav koja se osjeća. bez riječi mržnje i upiranja prstom, jer to razdvaja. 
Manite se politike, nacionalne mržnje i prozivanja, i ako ne možeš pomoći, ne spotiči.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Pontifex Emeritus рече

Друже, прочитао сам Лакићевићев Оглед о установама слободе (политичка филозофија Фридриха фон Хајека). Зато, иако не знам много, ипак умем да препознам у теби левичара и кејнзијанца  

Lakicevic je filozof i to je ok knjiga izdao Sluzbeni glasnik 2010. Hahaha vidim kako umijes, ne znas nista o Kejnzu, Hajeku i Fridmanu, ekonomskim skolama, ali prepoznajes ideologije i jos Kejnzijanizam mijesas sa SSSR i SFRJ sistemom. Neozbiljan si i nemam vremena dalje da se zavlacim u tvoje gatanje sta mozes da prepoznas, posto bez znanja ne mozes predvidjeti.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ayla рече

Ne znam ko je pisao istorijske podatke koje ti čitaš, ali sam sigurna da nisi u CG poslednje tri decenije... a definitivno nisi osjetio CG poslednjih par mjeseci. 
Grijeh je tvrditi ono što si napisao, posebno danas.
Veliki je Njegoš, oprostiće ti on, ali treba saviti glavu pred starcem koji poslednji atom snage ulaže da bi stao na noge i bio na čelu svog plemena, mada zna da mu je to poslednja šetnja.  Treba podržati tihu molitvu i ljubav koja se osjeća. bez riječi mržnje i upiranja prstom, jer to razdvaja. 
Manite se politike, nacionalne mržnje i prozivanja, i ako ne možeš pomoći, ne spotiči.

Ja odlicno poznajem situaciju u CG, svake godine sam u CG, i sad sam vec koji mjesec, ucestvovao sam u litijama, poznajem mnoge svestenike itd.

A za Njegosa mozes da nadjes lagano sta je rekao o Karadjordju, Srbaljima, junastvu. Mislim i sam je govorio da je i Srbin, ali je smatrao i sebe Crnogorcem, jer je junastvo time mjerio, racnije isticao Crnogorce kao junake.

Briga me za nacionalizam, ja ga ne podnosim, mada to u sustini nije ni dio moje price, osim da se navede kako ljudi talasaju ideoloski ovde.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ronald рече

posto bez znanja ne mozes predvidjeti.

Polako bre Roni sa tim znanjem,.... toliko ljudi koji poznaju ekonomiju i politiku 100 puta vise od nas ovde svih zajedno,....pa propadaju i ekonomije i drzave,.... eto ja koliko znam, prvi uslov dobre ekonomije je politicka i drzavna nezavisnost, da sami donosimo odluke najbolje za nas i da nas niko ekonomski i politicki ne ucenjuje , a koliko vidim to mi nismo imali nikad, cak i danas iako se ovaj nas Vucko busa u grudi kako je jak i pametan....

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Pontifex Emeritus рече

Види, друже, нема потребе да просипањем имена и наслова мистификујеш врло једноставну и просту економску дилему- велика држава или мала држава. Јер на том питању све се ломи. Ти си, очигледно, за овај први модел, и зато си кејнзијанац. И зато ниси либерал. 

Koja je razlika izmedju Kejnza i Hajeka ili Friedmana, jesu li bili za veliku drzavu ili malu? Zatim sta je velika a sta mala drzava u kontekstu njihovih filozofija?

Hajek u Pravu zakonodavstvu i slobodi se slaze sa Rolsom, liberalni egalitaristicki model, to je i na Pescaniku pisao Vladimir Gligorov, mozes naci.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Polako bre Roni sa tim znanjem,.... toliko ljudi koji poznaju ekonomiju i politiku 100 puta vise od nas ovde svih zajedno,....pa propadaju i ekonomije i drzave,.... eto ja koliko znam, prvi uslov dobre ekonomije je politicka i drzavna nezavisnost, da sami donosimo odluke najbolje za nas i da nas niko ekonomski i politicki ne ucenjuje , a koliko vidim to mi nismo imali nikad, cak i danas iako se ovaj nas Vucko busa u grudi kako je jak i pametan....

Netacno, prvi korak da bi ekonomija bila uspjesna u najvecem broju slucajeva su stabilne pravne i politicke institucije. Ima izuzetaka, ali to je neki optimum. Mi se ovde sa tim najvise borimo i sve zavisi od nas, ali nema volje da se udje u kostac sa tim.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ronald рече

Netacno, prvi korak da bi ekonomija bila uspjesna u najvecem broju slucajeva su stabilne pravne i politicke institucije. Ima izuzetaka, ali to je neki optimum. Mi se ovde sa tim najvise borimo i sve zavisi od nas, ali nema volje da se udje u kostac sa tim.

Da, slazem se, logicno,  ....i, to je po kontekstu ovo sto sam rekao, jer nismo mi sami za sebe, ne trgujemo sami sa sobom,.... djabe nam i dobre pravne i politicke institucije kada spolja nije to stabilno pravno i poliiticki i moze neko da nam spolja narusi taj dobar sistem koji imamo,.... tako da na kraju ispada da je mozda i politicka i pravna i drzavna nezavisnost ipak najbitnija, kako bi mogli da imamo koristi od toga sto imamo unutrasnje dobre pravne i politicke institucije.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

Хоћеш да кажеш како су Хајек и Кејнз имали исте ставове у погледу улоге државе у привредним токовима?

Nisu, ali nisu imali ni toliko razlicite. Razlika je oko intervencije u privredi i kavnih poslova. Hocu da kazem da Kejnz i Fridman nisu bili ni za kakvu malu drzavu. Hajek u intervju sa Diegom Pizanom koji se nalazi u knjizi Razgovori sa velikim ekonomstima iz 1979., kaze da on nije za minarhizam i navodi sta bi sve drzava trebala da radi, a to na kraju uopste nije mala drzava. Fridman narocito.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Ето, овим си сам себе демантовао. Јер цела ова наша расправа почела је око твоје тврдње да су за успешну економију битне паре, а не систем. 

(tesko to ide sa principijalnim misljenjem.... :stadaradim:)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

Ето, овим си сам себе демантовао. Јер цела ова наша расправа почела је око твоје тврдње да су за успешну економију битне паре, а не систем. 

Ne lupaj gluposti sa tvojim trolovanjem. Nasa diskusija je pocela oko KiM i sta mi od toga mozemo da dobijemo. Pare nisu zanemarljiv faktor, narocito kad se pomjeramo kornjacinim koracima u pogledu reforme sudstva i vladavine prava. Tu novac moze da pomogne umnogome ako vec nema ogromne zelje za brzim reformama. Mada politicko pravne reforme nisu nigdje brze osim u Estoniji u poslednjih tri decenije, Poljskoj i jos ponegdje. Zasto je novac bitan, vidi sta kaze Mart Laar otac Ekonomskog cuda Estonije.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

Ти сад инсистираш на сличностима, иако су они у суштини представници две супротстављене економске школе. То је као кад бих ја рекао- Черчил и Хитлер нису толико различити, обојица су били присталице идеје владавине права. Што јесте тачно. Али каквог права?

Ne, ja kazem da su oni slicniji nego mnogi predstavnici Austrijanaca izmedju sebe. Vise su slicni Kejnz i Hajek, nego Hajek i Rotbard. Podjele medju skolama su cesto maglovite kad se pogledaju pisanja pojedinaca.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Pontifex Emeritus рече

Ово је резиме наше расправе:

- ја кажем: дај ми разлог зашто треба да признамо тзв. Косово

- ти кажеш: добићемо паре и процветаће нам привреда

- ја кажем: добра привреда не почива на количини новца који је у њу убачен, него на систему. И цитирам Кисинџера.

- онда се ти изнервираш и кажеш: Кисинџер лупета, СССР и Титова YU уопште нису били тако лоши економски системи

- а онда ја кажем: човече, како нису били лоши када су пропали?

- а онда ти кажеш: бројке говоре другачија

... онда крене дискусија о Кејнзу и Хајеку ..

и онда ти Бокију кажеш оно што сам ја изнео на почетку наше расправе: успешна привреда почива на систему.

И ко се онда овде прави блесав?

Ti svodis raspravu na banalnosti. Novac ubacen, govorimo o milijardama u nasu ekonomiju nije isto kao dati novac Sjevernoj Koreji, nadam se da to razumijes. I odatle krece sva nasa rasprava. Mi imamo grbav sistem, ali on postoji i nismo bez ikakvog sistema. Naveo sam ti da cak i novac dati Titovoj SFRJ nije protracen, a sad bi bio i manje. I jedno i drugo je bitno, jer bez pomoci ss strane, nas sistem kakav god da je nece se oporaviti. Zatim ja vidim realnost, gdje idemo i novac bi mogao dosta da popravi stvari. Naravno ne bismo bili Danska, ali bi bilo bolje nego prethodno. Sve je bitno za prosperitet jedne zemlje, novac, institucije, trziste itd. Kod tebe koji vise filozofski razmisaljas cesto vidim ili- ili, ali ekonomije su pune pokusaja i pogresaka, radi se o kompleksnim fenomenima( a ti vidis stvari previse jednostavno) i ti mislis da negdje postoji prethodno pravilno sredjen politicko pravni sistem nakon koga onda mozemo veliki novac iskoristiti optimalno. Toga nema, korpucija postoji od postanka ljudi, postoji kod primata i postoji u svim najrazvijenijim drzavama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...