Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 58 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, продати глас на изборима је неморално. А продати део државне територије и сопственог народа је не само морално, него и пожељно. Људи, читате ли ви уопште шта пишете?! 

ja koliko vidim nema tu nekih principijalnih stavova .... :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

"Хиљаду година знамо ко смо и шта смо, само неко луд је могао да смисли да нам отме цркву": Отац Гојко Перовић одржао још један говор за памћење пред хиљадама Новљана

У литијама и на молебанима, бранећи светиње, бранимо државу, поручио је отац Гојко Перовић , ректор цетињске Богословије, хиљадама Новљана који су вечерас обједињени у литији која је ишла из Жвиња и Игала, а онда се сјединила на Топлој у цркви Светог Спаса и кроз град стигла до Манастира Савина.

-Када би било по лудој памети оних који су писали овај закон о слободи вероисповести, а написали су да ће то бити онога који је пре 1918. правио те манастире. Онда овај манастир иде право путем владике Љубибратића у Тврдош јер су га они градили, манстир Морача који су подигли Немањићи, један од најлепших манастира, иде Немањићима, Пива Соколовићима, епископима херцеговачким и патријарсима пећким, Ђурђеви ступови Немањићима казао је отац Перовић.

Закључио је потом да досада није било владара да каже да оно што је црквено постаје државно, нити је данас у Европи нико написао закон сличан овом.

-У Европи нема Закона о верским слободама у који су удробљена имовинска питања и питања својине. Нема таквог закона какав су се наши научници сетили да направе, нема нигде на свету, рекао је Перовић.

Власти у Црној Гори поручио је да нема потребе да у у 21. веку утврђују идентитет Црногораца јер они хиљаду година знају ко су.

- Наш народ зна колико се царстава променило од када је овај манастир направљен. Велика су царства увек била и мењала се, али наш народ је знао да постоји велико царство горе на небу. И знао је сваки мудри владар да у његовој држави, поред тога што има амбасаду Америке, Русије, Британије и свих тих великих земаља, добро је да има амбасаду небескога царства у своме граду, у својој држави. Само лудоме је могло пасти на памет да каже да ће та амбасада небескога царства сад бити моја, моје државе - рекао је отац Перовић и у беседи истакао да се вековима знало коме су манастири посвећени и коме су намењени:

- Иван Црнојевић “последњи српски владар који се склонио под ловћенским кршем бежећи од турске најезде”, склонио се у До, испод Ловћена и посветио манастир Пресветој Богородици као што је и овај манастир Савина посвећен мајци Божијој и рекао : Ово остављам цркви и да није некоме случајно после мене, пало на памет да то узме од цркве и препише себи” – 15. век. Па кад је књаз Никола ојачао своју државу у Гласу Црногорца има записано 1895. “Обнављам ову светињу коју је изградио Иван Црнојевић да се зна да ово остаје цркви да би црква напредовала на благослов народа” и тачно књаз Никола каже који је то народ и православне цркве. Валтазар Богишић,отац црногорских правника каже “постоји више имаоца, односно оних људи који имају имање у Црној Гори. Једно је држава, друго је црква, треће је приватна својина. То се знало пре 150 година -рекао је ректор Цетињске богословије.

Његова порука била је и да је су грађани у литијама грађани Црне Горе и не може им нико мерити колики су Црногорци нити колики су Срби.

-У овој нашој држави пре 27. децембра било је закона по коме си могао судити ако мислиш да је нешто твоје а не моје... Али, пробала држава да се суди за Ћипур и за Крушевац, у парничном поступку, пред судовима ове земље. Нисмо ишли у Београд ни у Требиње и добила је Митрополија спор. Не иде им. Не можеш украсти пред судовима! И шта су онда направили? Закон по којем ћемо између Владе и Цркве расправљати шта је чије и то у катастру који је подређен Влади. Ту ћемо утврдити шта је чије! Е па НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ! –поручио је Гојко Перовић једнодушно и бурно подржан.

Исту реакцију изазвала је и жеља да се литије наставе мирно и достојанствено а : ми можемо овако до лета, да спојимо Божић са Божићем и Савиндан са Савинданом – рекао је на крају беседе отац Перовић.

https://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:847855-Хиљаду-година-знамо-ко-смо-и-шта-смо-само-неко-луд-је-могао-да-смисли-да-нам-отме-цркву-Отац-Гојко-Перовић-одржао-још-један-говор-за-памћење-пред-хиљадама-Новљана

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Ови који су доносили закон да га уклоне и спасу образ Црне Горе, Владе, председника": Митрополит Амфилохије се из Никшића обратио властима

На централном градском тргу десетинама хиљада учесника овог молитвеног сабрања обратио се Митрополит Амфилохије речима да је глас народа глас Божији

Никшићани у никад већем броју вечерас су учествовали у молебану и литији за одбрану православних светиња коју су предводили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ Каракаса и Јужне Америке Руске заграничне цркве г. Јован.

Према појединим проценама, у литији је учествовало преко педесет хиљада верника.

Раније данас многи од њих су дошли у молитвеном ходу из манастира Острога и из Голије.

На централном градском тргу десетинама хиљада учесника овог молитвеног сабрања обратио се Митрополит Амфилохије речима да је глас народа глас Божији и да се управо тај народ сабира ових дана у Црној Гори.

„Огањ вере, огањ љубави, огањ правде, правдољубља се распламсао, пепео се размакао и ево огањ Божије вере и народ Божији је заблистао у Црној Гори. Прошао сам овај свет, оваквог народа нећете наћи ни на северу, ни на југу, ни на истоку, ни на западу. Овај народ који не да светиње, чува образ, душу и постаје истински Божији народ који се темељи на стеги Светог Петра Цетињског, на његовом закону“, казао је Владика Амфилохије.

Наместо, казао је Митрополит црногорско-приморски, да се вратимо законима Светог Петра, законику књаза Данила, Богишићевом законику који је правио нормалну разлику између имовине црквене и државне и краљевске породице, данас се доносе закони који су наставак отимања имовине.

„Овај закон који је сад донет је закон који се родио из братоубилаштва и богоубилаштва. Велики је Божији дар да се пробудио народ који није изгубио душу, образ и осећање за светињу. Народ Божији кад проговори, то је реч истине и правде. Било би много значајно да закони који су донесе на духу братоубилаштва и богоубилаштва , што пре буду уклоњени“,  рекао је Митрополит Амфилохије.

Казао је да многи људи, који су гласали за оне који доносе законе, не би гласали за њих да су знали да ће доносити овакве законе.

„Они би требали да виде овај народ. Ако су народна власт, морала би та власт да чује глас народа. Надамо се да ће и ови који су доносили безакони закон, да ће тај закон уклонити да спасу образ Црне Горе, Владе Црне Горе, образ председника Црне Горе, образ ове државе. Образ Црне Горе је битнији од свега“, поручио је Митрополит Амфилохије.

https://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:847863-Ови-који-су-доносили-закон-да-га-уклоне-и-спасу-образ-Црне-Горе-Владе-председника-Митрополит-Амфилохије-се-из-Никшића-обратио-властима

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Pontifex Emeritus рече

Аха, продати глас на изборима је неморално. А продати део државне територије и сопственог народа је не само морално, него и пожељно. Људи, читате ли ви уопште шта пишете?! 

Citam odlicno, nego se ti glupiras. Raditi jedno, a u ovom slucaju ucestvovati u litijama i braniti hriscanstvo, kritikovati Mila non stop a onda ga glasati jeste nemoralno. Znam situaciju odlicno u CG, tu zivim, mnogo ljudi i izvan litija ga kritikuju non stop, cetiri godine i onda ga glasaju, a kazu da se ne bi nikad prodali za 50 eura. Nemam problem sa ljudima koji to otvoreno kazu, glasam jer me boli uvo ko ce pobijediti, mislim samo na sebe trenutno, on mi je dao najvise para, dao mi je posao itd.

I kakve veze ima glas sa teritorijom koju drzava ne kontrolise uopste, vec je izgubila, njeni gradjani ne mogu uci bez pasosa. Ja sam predlagao potencijalno resenje, mozda Srbija ne moze dobiti ni centa priznala ili ne, mozda USA ili bilo kome ne pada na pamet da za to izdvoji novac.

Zatim ti radis nonsens budalastim komparacijama. Individualno i nacionalno nije uporedivo ni u biologiji( populacino ovde ne nacionalno) ni u ekonomiji, sociologiji, politici osim u tvojoj kvazintelektualnoj glavi.

Jednostavno nemas pojma o ekonomiji i onda trazis neke dosocice na drugim mjestima koje veze sa mozgom nemaju

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Pontifex Emeritus рече

Па да, они су расли, али тај њихов раст је завршио у економском колапсу. Међутим, то за тебе није битно, јер ти имаш бројке које показују нешто друго. Није важно што је пацијент умро, важно је да бројке показују да је жив. То је мантра свих левичарских економиста. 

Ti ne razumijes ekonomiju, a ne razumijes ni sta ti ko prica ili pise. Pitaj ako ne shvatas jasno sta je neko napisao, ne kidaj iz konteksta ili ono sto ti ti mislis da je pogresno. Imam osjecaj gledajuci i prethodne diskusije, nekad kao Bokisa koristis forum da vjezbas svoje strpljenje i smirenje. Prethodno si uopste odbijao rast, citanje ili sta vec. To nije mantra ljevicarskih ekonomista, evo Noah Smith, veze nema sa ljevicarenjem, pa razumije od 1920- ih kako su rasli brze i sporije u odredjenim periodima. Vecina ekonomista to razumije a nisu ljevicari. Ne mozes bez rasta izgraditi takvo naoruzanje, imiti svemirski program, proci cak i odredjene agrarne reforme. Sektorski je to bilo drugacije, nisu se razvijali ujednaceno jer nije bilo razima medju vlastodrzcima i nije bilo marketa da se kapital rasporedjuje, kreira i inovira. 

I u Kini su komunisti, koji zele da kontrolisu sve preko, neta, socijalnih kartica, kamera ugradjenih na svakom mjestu ali oni su shvatili bitnost privatnog sektora zato i toliko dugo imaju rast, mada je i kod njih usporio, neophodne su reforme, ali to je normalno za sve ekonomije.

I Singapur ima mnogo ekstremno diktatorskih zakona, i jesu u sustini liberalna diktatura, sto je paradoks, ali taj diktator i njegov otac( sad pokojni) su ekstra inteligentni i obrazovani ljudi i desilo se da i taj model uspije.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Вукашин рече

Ma, troluje te. Nemoguce je da je ozbiljno nastupa kao ekspert za bukvalno svaku temu koja se pokrene na forumu.

Moguce, kaze u jednoj poruci necu da citam, medjutim zna da je pogresna poruka, dok o toj temi u sustini slabo sta citao.

Cesto, da li iz nerazumijevanja ili namjerno mijesa potencijalna moguca otvorena resenje na nivou drzave( gdje i sama drzava nema neku kontrolu) ili Crkva( druga tema o odnosu sa MPC) i djela koja direktno zavise od vjernika ili gradjana a koja oni negiraju prethodno da bi ucinili, odnosno koja su u njihovoj potpunoj kontroli.

Na jednoj drugoj temi citira Njegosa u kontekstu kritike Milovog rezima, a kroz Amfilohija, i ja idmah shvatam da on nikada nije citao Njegoseva politicka pisma, Memoare Radeta Turova Plamenca, istoricare koji su studirali Njegosev zivot. Plamenac je bio na dvoru Petrovica, Njegosa zna bolje nego iko. Njegoseva poezija je u totalnoj suprotnisti sa njegovim hriscanstvom i politickim djelovanjem.

Cak je i onaj pro Crnogorac i neistoricar Miroslav Cosovic 2013. god kad je m. Amfilohije predlagao Njegosa za svetitelja rasprsio kritikom njegov predlog iako covjek nije ni vjernik. Medjutim koristio je najpouzdanije izvore. Cak i pored kritike svetiteljstva, covjek moze poststi svetitelj na vise nacina, i pored Cosovicevog Crnogorisanja, moralni opis Njegosevih djela i licnosti je istorijski dokumentovano potvrdjen.

Jedno je genijalnost iskazana kroz poeziju, ali to cesto nisu uopste Njegosevi stavovi, vec poeticno iskazani dogadjaji ili licni stavovi ljudi tog vremena.

Prvo Njegos nije uopste imao slican stav o zenama, volio je da bude njima okruzen, da filozofira, imponovalo mu je jer su bile zadivljene njegovom visinom( mislim najpreciznije 193 cm) i izgledom, to je pisao i Ljubisa Nenadovic u "Pismima iz Italije" a proveo je tamo vrijeme sa njim.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Pontifex Emeritus рече

Уопште нисам експерт за економију. Али зар је потребан експерт да закључи да је привредни систем СССРа био потпуно погрешан? И да су зато пропали. И да је Кусинџер био у праву кад је за СССР рекао то што је рекао- да не постоји та количина новца која може да подигне на ноге погрешан економски систем. А ви се ложите на то да ћете “продајом” Косова и Метохије од остатка Србије да створите Швајцарску или Јужну Кореју. Само сањајте. 

Opet hrpetina gluposti. Jos sam ja SSSR cisto usputno pomenuo na pocetku diskusije i ti si se toga uhvatio bez da ista detaljnije znas. Uhvatio si se Kisindzera, kao da je on ekspert za ekonomiju i istoriju ekonomije. I jos sve to radis na nacin kao da sam ja proglasio SSSR start up nacijom kao Izrael. Pa cak i Tito i njegov rezim dobijajuci ogromnu pomoc i niskokamtne kredite nije protracio sav novac nego je nesto i izgradjeno. Nije ni blizu kao sto komunisti mastaju ali za odredjene stvari se to ne moze sporiti.

Pokusaj da pitas prije nego kritikujes na prvu, pokazi malo mudrosti i smirenja.

Onda ovo podmetanje da neko ocekuje razvoj kao Juzna Koreja, a kladim se da o J. Koreji i njihovom ekonomskom modelu veze nemas. Citaj Ha Joon Changa i vidjeces kakav je model bio u realnosti ili pseudoerasmusa, njegov blog ili tviter nalog za istorijski jasan kontekst, odnosno za divergenciju.

Oko KiM se moze diskutovati, da li se za to nesto moze dobiti, ulazak u EU se moze desiti i sa KiM to zavisi od Srbije, otvaranja i zatvaranja poglavlja. Ali bi Srbija mogla igrati na kartu KiM da, citaj sad da MOZDA trazi i izvuce mnogo, mnogo vise, ubrza sve to. I jos na pocetku sam naglasio da to posmatram cisto ekonomsko politicki, geostrateski, bez duhovnog i moralnog znacaja i ti se onda toga namjerno hvatas pocev od poredjenja na individualnom nivou sa glasanjem koje ljudi negiraju cetiri ili godinama unazad da bi ucinili i resenja koje nije u kontroli drzave.

Oko KiM se mozda ne desi nista i nastavi se ovako, ali ljude slusam svaki dan, kritikuju Mila, kukaju da im je unistio djetinjatvo ili ekonomiju drzave, zaklinju se da ga nece vise glasati i onda se prodaju za 50 eura. A to im nije pod moranje uopste.

Ja jesam rodjen u CG, znam dosta gradova odlicno, ali ljude koji za nekoliko decenija ili krace od kraja 80- ih toliko ideoloski mogu talasati tesko mogu uzeti za ozbiljno. Nije Milo nista drugaciji, mnogi su ovde od komunista i teskih ateista, preko veliko Srba i kvazivjernika, pa i cetnika, dosli do veliki Crnogoraca i CPC vjernika. I uglavnom sve rade cisto iz koristi, a pozivaju se licemjerno na moral i obraz, i pricaju o istoriji CG u tom kontekstu.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, The Godfather рече

U jednoj recenici si rekao sve!

Ne samo to, vec je preuvelicavanje junastva toliko mitomanizivano u CG i negiranje junastva Srba, pocev od prvog Njegosa koji je to mislio, gdje smatra da do Karadjordja junaka u Srbiji nije bilo( a o samom Njegosu i njegovom junastvu se moze procitati, nije tesko naci, bojim se da bi se mnogi razocarali) pa do preuvelicavanja Mojkovacke bitke, sto je smijesno. Gledao sam na tviteru koliko je ljudi nedavno to postavilo( sto Srba, sto Crnogoraca koji se dive junastvu Crnogoraca), i onda ih Igor Jaramaz potopio istorijskim podacima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ronald рече

Ne samo to, vec je preuvelicavanje junastva toliko mitomanizivano u CG i negiranje junastva Srba, pocev od prvog Njegosa koji je to mislio, gdje smatra da do Karadjordja junaka u Srbiji nije bilo( a o samom Njegosu i njegovom junastvu se moze procitati, nije tesko naci, bojim se da bi se mnogi razocarali) pa do preuvelicavanja Mojkovacke bitke, sto je smijesno. Gledao sam na tviteru koliko je ljudi nedavno to postavilo( sto Srba, sto Crnogoraca koji se dive junastvu Crnogoraca), i onda ih Igor Jaramaz potopio istorijskim podacima.

Šta se desilo sa tobom u međuvremenu?
Ronald... sve ok?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Pontifex Emeritus рече

Види, друже, ја нисам никакав експерт за економију, о економским теоријама не знам пуно, јер ме та питања никад нису претерано занимала. Ипак, знам довољно да видим колико ти лупеташ, рачунајући на то да овде нико нема благе везе, и да то што пишеш може глат да прође. Кажеш да си либерал, а заступаш економске системе кејнзијанске школе, који су у СССР и Титовој YU доживели потпуни дебакл. То је као да ја кажем- ја сам демократа, а залажем се за просвећени апсолутизам. Значи, небулоза тотална. Либерали су они који су блиски идејама Хајека и Фридмана, аустријској школи и чикашким момцима, а не левичарима који се залажу за државни интервенционизам. Либерал ће рећи- да, Кисинџер је био у праву (јер јесте), а не- Кисинџер лупета. Зато ти смета и Зец, јер је Зец либерал, а не комуњара.

Tebra, opet, opet ti ponavljam, lupas gluposti, ne razlikujes skole, niti sta je zastupao kejnzijanizam. Ne znas ni jednog predstavnika te skole bez da pogledas na net. Kejnz ima veze sa SSSR i SFRJ toliko koliko ti poznajes ekonomiju. Sam Kejnz je bio politicki liberal, a u ekonomiji se zalagao za vise javne potrosnje. Sam Kejnz je napisao pohvalu Hajekovoj knjizi Put u ropstvo, a bili su i prijatelji iako su se sporili oko uzroka krize krajem 20-ih i pocetkom 30- ih. Procitao sam sve Hajekove knjige, redom od Individualizma i ekonomskog poretka, Puta u ropstvo, Poredak slobode, Poredak Senzora, Cista teorija kaitala, Denacionalizacija novca, Studije iz filozofije, ekonomije, politike i istorije ideja; Pravo, zakonodavstvo i sloboda; Fatalna ideja, kod nas prevedeno Kobna itd. Isto sam procitao od Fridmana itd.

Ne smeta meni niko, cak ni tvoje lupetanje.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Pontifex Emeritus рече

Та твоја прича о ЕУ интеграцијама и некаквим поглављима имала би смисла пре 15 година. Сад је потпуно депласирана. И ту причу више никоме не можеш да продаш. Тога је свестан и режим у Србији, и зато више не помињу чланство у ЕУ као некакву трампу за признање тзв. Косова. А зашто је ти помињеш? Па зато што ти је она једини аргумент. Истина, никакав аргумент.

Ti nemas nikakve argumente, jer iz komentara u komentar samo citam tvoje nonsens. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Ayla рече

Šta se desilo sa tobom u međuvremenu?
Ronald... sve ok?

Sve je ok, samo je tema takva da se o Crnogorcima i Srbima raspravlja od pocetka ovog zakona, i iznose mitovi sa svih strana, na svim medijima itd. Iznosim samo dio koji je istorijski dokumentovan. :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Pontifex Emeritus рече

Види, друже, прочитао сам и ја Русоа, али се уопште не слажем с његовим идејама. То што си читао Хајека и Фридмана, не значи да си прихватио њихове ставове. Јер ниси. Ти си кејнзијанац, и зато имаш разумевања за кејнзијански експеримент у Брозовој Југославији. И зато те нервира Кисинџерова саркастична изјава, која се показала као савршено тачна. 

Ja se slazem sa Hajekom, ali ti ne razumijes Hajeka, on niti je bio za neuplitanje drzave, niti nekakav oblik minimalne drzave. On je bio za to da se drzava iz poreskih prihoda bavi poslovima koje marketi ne mogu efikasno da rijese, na primer zagadjenje vazduha. Zatim i on i Fridman su bili za monetarni inzervencionizam ili kvantitativno odpustanje u vrijeme krize, sto se i radilo za vrijeme Obame i iz krize se brzo izaslo zahvaljujuci Bernarke. Kejnzijanizam, na primer Stiglec, Krugman itd. smatraju da treba koristiti javnu potrosnju, i to je debata dosta duga izmedju Fridmanovih monetarista i Kejnzijanaca. Procitaj knjigu Svetska ekonomska kriza, napisao Slavisa Tasica sa Trzisnog resenja, klasicni liberal.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...