Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Награда Амфилохију и Јоанкију у јеку борбе Срба у Црној Гори

У Вуковој задужбини у Београду у току је додела награде „Повеља ’Просвјете“ овогодишњим лауреатима – митрополиту Амфилохију и епископу Јоаникију. Како сазнајемо, митрополит Амфилохије није могао да присуствује додели, па ће епископ Јоаникије награду примити и у његово име.

Митрополит Амфилохије због обавеза на литијама које предводи у Црној Гори није могао да дође у Београд.

Додели награде „Повеља ’Просвјете“ присуствује нешто више од 30 људи, међу којима су и професор др Јован Делић и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић.

Српско културно и просветно друштво „Просвјета“ основно је 1902. године у Сарајеву и данас делује на свим просторима српских земаља.

„Повеља ’Просвјете‘“ се додељује сваке године у оквиру Светосавске академије оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

https://rs.sputniknews.com/vesti/202002071121671572-nagrada-amfilohiju-i-joankiju-u-jeku-borbe-srba-u-crnoj-gori/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hrvoje Hrki
Nepročitani postPostano: 07 vel 2020 12:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 30 zahvala
Zahvaljeno je: 20 zahvala
kopitar napisao:
kopitar napisao:
tratinčicamala napisao:
Kad su nama izdajnici na vlasti... a Crna gora ima domoljube. I svaka im čast.. Nek im Bog bude u pomoći. Opraštamo sim sve :)
Nekidan su uhvaćeni i zatvoreni prosrpski novinari u Crnoj Gori... nemožeš zamislit to u nas :))

Ne vidim što tu ima dobro da se diviš.

A šta tebi kao katolku tu nije dobro?
ne kužim?...šta imaš protiv postupaka Crnogoraca???

Što se tiče otimanja imovine SPC za to sam protiv.[/quote]

---------------------------------------

Mislim da im nisu ništa oteli, nego vratili u stanje prije 1920. godine...znači vratili...ako formalno gledamo
Ako gledamo praktično ( posjedovno, pravo korištenja isl.) mislim da nisu čak ni vratili...mislim da će spc i dalje moći koristiti te objekte
Nisam pročitao da li će te iste objekte može koristiti i CG PC ?...ZNAŠ LI TI KOJI ĆE BITI TOČAN REŽIM KORIŠTENJA CRKVI KOJE SU SAGRAĐENE PRIJE 1920. GODINE?
Crkve koje je poslije 1920 . izgradila od temelja SPC se neće dirati...

Znači, Crna Gora ( junačka) ništa nije pokrala , nego je samo djelomično vratila ono što je SPC pokrala 1920. i polsije :)

Svoje Preljubljene Zaručnice
amen
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, kopitar рече
Hrvoje Hrki
Nepročitani postPostano: 07 vel 2020 12:25 
Odsutan

Podijelio: 30 zahvala
Zahvaljeno je: 20 zahvala
kopitar napisao:
kopitar napisao:
tratinčicamala napisao:
Kad su nama izdajnici na vlasti... a Crna gora ima domoljube. I svaka im čast.. Nek im Bog bude u pomoći. Opraštamo sim sve :)
Nekidan su uhvaćeni i zatvoreni prosrpski novinari u Crnoj Gori... nemožeš zamislit to u nas :))

Ne vidim što tu ima dobro da se diviš.

A šta tebi kao katolku tu nije dobro?
ne kužim?...šta imaš protiv postupaka Crnogoraca???

Što se tiče otimanja imovine SPC za to sam protiv.[/quote]

---------------------------------------

Mislim da im nisu ništa oteli, nego vratili u stanje prije 1920. godine...znači vratili...ako formalno gledamo
Ako gledamo praktično ( posjedovno, pravo korištenja isl.) mislim da nisu čak ni vratili...mislim da će spc i dalje moći koristiti te objekte
Nisam pročitao da li će te iste objekte može koristiti i CG PC ?...ZNAŠ LI TI KOJI ĆE BITI TOČAN REŽIM KORIŠTENJA CRKVI KOJE SU SAGRAĐENE PRIJE 1920. GODINE?
Crkve koje je poslije 1920 . izgradila od temelja SPC se neće dirati...

Znači, Crna Gora ( junačka) ništa nije pokrala , nego je samo djelomično vratila ono što je SPC pokrala 1920. i polsije :)

Svoje Preljubljene Zaručnice
amen

Ali ni Crna Gora nema dokaz da je dala pare za gradnju hramova, nego razbojnički tereti Crkvu da dokaže što je jako teško, a onda kažu ako nema dokaza onda država otima.  

Ko će biti vlasnik crkvene imovine u CG stvarno nije suština problema ovog zakona o (ne)slobodi vjeroispovjesti. Kad je imovina Crkve u državnom vlasništvu onda to i nije toliko loše jer onda se država može teretiti za održavanje. Najpoznatija bogomolja u istočnom pravoslavlju, i hrišćanstvu uopšte Aja Sofija...nikad nije bila vlasništvo Vaseljenske patrijaršije pa to nikad nije bio problem. Aju Sofiju je gradio Justinijan po ličnom nahođenu, on je bio prvi vlasnik, čak on ne Vizantija, i nakon njega vlasnici Aja Sofije su uvijek bili carevi lično. 

Ono što je suštinski problem je što je CG kao država danas antisrpska, i antipravoslavna i žele da stvaraju sopstvenu Crkvu na uštrbo SPC koja je dominantna vjerska zajednica i Crkva u CG. U kombinaciji s time da žele da otuđe hramove koji su u vlasništvu SPC, izgrađeni do 1920, namjera je da se oni predaju novoformiranoj Crkvi. Eto je srž problema.

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Justin Waters рече

Ono što je suštinski problem je što je CG kao država danas antisrpska, i antipravoslavna i žele da stvaraju sopstvenu Crkvu na uštrbo SPC koja je dominantna vjerska zajednica i Crkva u CG. U kombinaciji s time da žele da otuđe hramove koji su u vlasništvu

Kakva je povijesna praksa kod ovakvih slučajeva dodjeljivanja novih autokefalija, odnosno što se onda dogodi sa imovinom matične crkve koja mora ustupiti mjesto novoj ili ne mora.

Ali u CG je problem što ima puno Srba koji i dalje hoće i imaju prava na svoju crkvu a koju i većina vjernika Crnogoraca doživljava kao svoju.

Mislim slabo ja kužim.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Pontifex Emeritus рече

@kopitar Тешко од Хрвата католик. Као и од Србина православац. Већини је религија само национални фолклор. Ту се види да смо сачињени ид истоветног теста. Имамо исти фелер. 

Imaj postovanja za milione mucenika koji su zapecatili zavet krvlju.

Sta ti znas kod koga je kakva vera? 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Pontifex Emeritus рече

@kopitar Тешко од Хрвата католик. Као и од Србина православац. Већини је религија само национални фолклор. Ту се види да смо сачињени ид истоветног теста. Имамо исти фелер. 

Ali mi imamo Papu za Cesara pa se ne smijemo zahebavati previše..:))

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, kopitar рече

Kakva je povijesna praksa kod ovakvih slučajeva dodjeljivanja novih autokefalija, odnosno što se onda dogodi sa imovinom matične crkve koja mora ustupiti mjesto novoj ili ne mora.

Ali u CG je problem što ima puno Srba koji i dalje hoće i imaju prava na svoju crkvu a koju i većina vjernika Crnogoraca doživljava kao svoju.

Mislim slabo ja kužim.

Autokefalije se daju u okvirima države u kojoj su većina pripadnici legalne u pravoslvnom svijetu priznate Crkve. Ne mora čak ni većina biti, Poljska pravoslavna i Češka pravoslavna su u znatnoj manjini u odnosu na ostalu populaciju. 

Imovina pripada onome ko je njen vlasnik...u prošlosti su to stvarno bile države u velikoj mjeri, jer drugaije se nisu mogle napraviti. Danas se mnogo hramova izgradi od donacija građana, bogatih pojedinaca itd.

U CG je jedini problem što CG vlast hoće Crkvu, nju neće većina naroda koji su njeni državljani neće, a i ona manjina koja se zove CPC nisu priznati nigdje u pravoslavnom svijetu kao dio pravoslavnog poretka. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Испуни се Авина да НЕЋЕ БИТИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ ЗАКОНА. 

WWW.VIJESTI.ME

Marković je navodno ponudio da se primjena Zakona odloži do odluke Ustavnog suda, a u slučaju da bude odbijena inicijativa Mitropolije...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Да, оче, али твоје предвиђање је почивало на суманутој идеји како Милов режим није ни имао стварну намеру да се тај закон примени, јер, како ти рече, постоји његов договор са Митрополитом да се ово искористи само као повод и притисак на јавност, а у циљу проглашења епархија у ЦГ за некакву аутокефалну ЦПЦ. А то је сасвим други падеж.

Овде је власт притиснута масовним народним протестима и европским институцијама пристала на благо попуштање, у намери да тако купи време. 

Види, друже,

теби је одобравање одмах скинуто, мени није. Бесмислено је да се расправљамо јер није ни у реаЛНОМ ВРЕМЕНУ, НИТИ МОГУ ДА ОБРАЗЛОЖИМ СВОЈЕ мишљење. Дакле, уживајте.  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Pontifex Emeritus рече

Довољно је да сагледам око себа- у мојој згради има 16 станова, и врло добро познајем све суседе; сви су Срби. Нико од њих не иде у цркву (чак ни за највеће празнике), нити прима свештеника у свој дом. Е то је данашња Србија. А ти причај бајке и фантазије неком другом. 

Je l' i ovo u CG folklor, ili to nisu Srbi?

Shvatam o cemu pricas, ali nije to bas tako crno-belo.

Подели на овим сајтовима

Ово ми дође као кад шутнеш везаног , кажем онако, за себе :(

Мислим да је ипак добро да негде постоји место где се прича, где свако од нас може да се изрази, па некад и погрешно, овако или онако, али слободно.

Недостају ми сви.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Milica Bajic рече

Ово ми дође као кад шутнеш везаног , кажем онако, за себе :(

Мислим да је ипак добро да негде постоји место где се прича, где свако од нас може да се изрази, па некад и погрешно, овако или онако, али слободно.

Недостају ми сви.

Онда ниси пратила како је неко покушавао да најкварнијим могућим методама ућутка или удаљи са форума сваког ко се није слагао са њим. Пријављивао је на форуму и ван форума, вршио притиске сваке врсте, вређао, јурио по темама, помињао кад неко није ту да одговори, импутирао људима сумануте измишљотине да би тако пробао да их оцрни... Један од ретких за кога ми ни најмање није жао што му је писање ограничено.

Жао ми је једино што је глупо сад да му се одговара на ову колосалну глупост коју је поставио, јер ипак због себе нећу да улазим у полемику са неким ко није у могућности да дискутује у реалном времену. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Онда ниси пратила како је неко покушавао да најкварнијим могућим методама ућутка или удаљи са форума сваког ко се није слагао са њим. Пријављивао је на форуму и ван форума, вршио притиске сваке врсте, вређао, јурио по темама, помињао кад неко није ту да одговори, импутирао људима сумануте измишљотине да би тако пробао да их оцрни... Један од ретких за кога ми ни најмање није жао што му је писање ограничено.

Жао ми је једино што је глупо сад да му се одговара на ову колосалну глупост коју је поставио, јер ипак због себе нећу да улазим у полемику са неким ко није у могућности да дискутује у реалном времену. 

А остали? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...