Jump to content

Препоручена порука

пре 3 часа, logdanov рече

@Bokisd Ако треба спречити отцепљење једне митрополије и још једне ипо епархије, деловање је једно. Али, ако су Максим, Григорије, Кирило, Атанасије, Димитрије, Теодосије, Иринеј Добријевић, Лонгин и ко зна ко још, сарадници на пројекту и непрестано стварају слику, неки од њих, да је проблем у СПЦ, онда се мора деловати другачије. Ради се о претњи цепања целе цркве јер они уствари све време сугеришу да треба основати паралелни синод.

Vidi, Bogi, ja mislim da jos nije dobro da baratamo sa  terminom otcepljenje ili raskol, jos nismo culi od Sinoda ili nekog episkopa da bas jasno i glasno prica o tim stvarima.

Ali, da je lose po crkvenu stvar i jedinstvo ovo sto rade ovi episkopi gore, to je jasno i to je i Sinod prepoznao i deluje u odredjenom pravcu, po meni zasad Sinod sljaka pametno i smireno i odgovarajuce. Da li treba Sinod da deluje drugacije i strozije ? Pravo da kazem ne znam, mozda treba, ali, ne znam kako mozemo da uticemo na misljenje i razmatranje i stavove Sinoda povodom ove stvari. Toliko ove price na forumu i medijima i stampi, valjda Sinod prati zbivanja i zna sta se desava i valjda sve to ima u vidu ako se radi bas aktivno na raskolu.

Inace, licno odvajam pricu oko Amfilohija i ovih vladika.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, Ćiriličar рече

Амфилохије ти је  СПЦ, нешто као ти на форуму...све зна, са сваким дбар а све ћера по свом...

... i ja se trudim da teram neku sredinu :D .... i moja da bude poslednja,...ako moze... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Немам ја шта говорити о о. Гојку, Гојко је национални Црногорац, који то ријетко јасно и гласно изнесе.

Човек прича о црногорској духовности и као пример наводи Мирослављево јеванђеље...

А иначе у Црној Гори је све црногорско као што је у Хрватској све хрватско, само су Срби свугде етнофилетисти.

Хрватско сунце над хрватским морем грије док истодобно пири хрватска бура хрватским Јадраном...тај рад се сад очитује и у ЦГ

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Mitropolit Irinej – Neimar slobodnog Srpstva (1914-1999), Beograd 2009, str. 7-43.

Већ неколико пута овде помињеш митрополита Иринеја као и у Херцег Новом. Иринеј Ковачевић није никакав пример за исправност одлуке твог патријарха да призна расколничку козачку трупу у Малорусији. Валидност Ковачевићеве хиротоније признала је она иста црква од које је отпао. У случају Малоруских отпадника и самозванца права адреса за признавање њихових чинова је Трећи Рим, а не ни папа ни милетбаша.

Разбираш тънката разлика?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, logdanov рече

Већ неколико пута овде помињеш митрополита Иринеја као и у Херцег Новом. Иринеј Ковачевић није никакав пример за исправност одлуке твог патријарха да призна расколничку козачку трупу у Малорусији. Валидност Ковачевићеве хиротоније признала је она иста црква од које је отпао. У случају Малоруских отпадника и самозванца права адреса за признавање њихових чинова је Трећи Рим, а не ни папа ни милетбаша.

Разбираш тънката разлика?

Разлог је бивши митрополит кијево-галицкиј Филарет Иринеј може бити окосница накнадног признања ПЦУ од Српске цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Разлог је бивши митрополит кијево-галицкиј Филарет Иринеј може бити окосница накнадног признања ПЦУ од Српске цркве.

Које српске цркве?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

Ваљда сваког човека треба поштовати, макар био и незнабожац. 

To je moralna etika, princip osnovne kulture, ovo je religijska etika.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Као да је важно како се неко облачи.

69441271_692747417803372_5149621240503205888_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=ajChDkAmvSQAQnS0SFhwsyoSfwjpYzs-4g4xkiWd7HGNRM3HwN5Ne42Ow&_nc_ht=scontent.fbeg4-1.fna&oh=2ebc79ce963ab2c00cb5dcadbd4f21d5&oe=5EA63270

Nekad je itekako važno, nekad nije.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Не, и оно што сам рекао је религијска етика. Јер сви су људи браћа, деца Адамова. И сви су живе иконе живога Бога. 

Braća koja ne spoznaše pravdu Boga, taj odnos je više moralan, nego religijski, tako jest.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Не постоји узвишенија етика од оне оне коју нам Христос даде у јеванђељима. А та Христова етика је неодвојива од хришћанске вере.

Malo je danas ima u Božijim hramovima.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Pontifex Emeritus рече

Друг Стаљин је, истина, у таквим стварима “помагао” Богу. А видим, и ви бисте радо. 

Karirani za tebe smo odavno zaključili da si i slep i gluv, pardon glup.Ne ubijam više od 20 godina.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Plasim se i ja da je to jedino resenje...

Bolje da đavo uzme tebe.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...