Jump to content

Информативна служба СПЦ: Осврт на антицрквену харангу у појединим овдашњим медијима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Осврт на антицрквену харангу у појединим овдашњим медијима

22. Октобар 2019 - 11:33

baner_sajam_2.jpg

Све учесталији написи у таблоиду Blic и дневнику Danas опомињу да је, у низу непрестаних медијских напада на Српску Православну Цркву, у току досад најамбициознија кампања против наше Цркве у последње три деценије. Мете клеветничке кампање су само наизглед српски патријарх и поједини епископи.

По учесталости објављених текстова и по насловним странама оправдано се може претпоставити да су уложена значајна средства. Када су посреди овакве кампање дезинформисања, тврде упућени, треба издвојити петоцифрене износе у еврима за сваки појединачни текст. Међу релативним познаваоцима еклисиолошких, канонских и црквено-историјских питања који новинарима суфлирају – а у извесним случајевима и диктирају – чланке и улажу новац скоро се и не крију они за које је аутокефалија Српске Цркве под знаком питања. Они су и покренули актуелну медијску спин-офанзиву истичући низ лажних питања и тобожњих проблема, као што су обим прославе осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, одликовања уручена председнику Србије и српском члану председништва Босне и Херцеговине, и тако даље и томе слично.

Крајња намера је да слабљењем позиције законитих црквених власти и органа – у првом реду Његове Светости Патријарха и Светог Синода – што више саблазне народ, а ослабе и разједине Српску Православну Цркву, како би она постала плен онима који праве хаос у васељенском Православљу и продубљују расколе, најпре у Украјини, а затим редом.

Примењена је техника испробане школе медијског спиновања и манипулације, истоветна или веома слична оној из деведесетих година прошлог столећа која је примењена у случајевима Маркале и Рачак пред бомбародвање Републике Српске и Србије.

Матрица је следећa: законите власти и органе, раније државне, а сада црквене – Патријарха, Синод, портпарола Цркве... – прогласити ауторитарном, чак криминализованом групoм која, супротно интересима Цркве, самовољно и самовласно дезавуише, па, штавише, и скрива (!) од епископâ „крајње добру намеру“ цариградског Патријарха кад он, не једном него два пута, позива српске архијереје на прославу осамстогодишњице хиротоније Светога Саве у епископски чин, не помињући, наравно, аутокефалију, будући да данашња цариградска теорија гласи да Свети Сава није ни добио аутокефалију него да аутокефалија Цркве у Србији датира из 19. века, а аутокефалија уједињене Српске Цркве из 20. века.

Новинарима Danas-a, Blic-a и још некима, за које не знамо да ли и колико у Бога верују, не одричемо право да пишу о ономе што не знају, а то су теолошка питања, али тврдимо да овакве пикантерије, настале тенденциозним читањем интерне службене преписке међу Црквама, нису могли пронаћи у штампи или у литератури, где их није ни било, него су их добили од својих инсајдерских информатора који и знају и не знају шта раде (зависи од тога како се гледа). Притом, додајемо, не прихватамо да епископи и теолози треба да учe теологију и примају инструкције за своју службу од новинарâ, па макар то били и новинари Βlic-a, Danas-a и још понеких гласила тога кова и калибра. У њима се истиче и то да Синод, тачније портпарол, ствара проблеме док је патријарх Вартоломеј толико добронамеран и снисходљив да, упркос овлашћењима и искључивим привилегијама које му њихови „информери” и суфлери галантно признају, ипак, још увек, није великодушно подарио аутокефалију расколничкој јерархији Северне Македоније (чије епархије, појединачно набројане, Цариградска Патријаршија иначе, у Томосу из 1922. године, наводи као епархије које се трајно уступају уједињеној Српској Православној Цркви), није, дакле, код нас применио „украјински сценарио”.

Чињенице, међутим, говоре друкчије: Патријарх и Синод – па чак и специјално „таргетирани” портпарол Српске Православне Цркве – поступају искључиво у складу са Уставом Српске Православне Цркве и мандатом добијеним од њеног Светог Архијерејског Сабора. Одлуке се доносе у најбољем интересу наше Цркве и изражавају ставове апсолутне већине наших архијереја.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 173
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Одлуке се доносе у најбољем интересу наше Цркве и изражавају ставове апсолутне већине наших архијереја.

...po meni najbitnije...

Подели на овим сајтовима

Спином ћеш ме, спином ћу те.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Родољуб Лазић рече

Спином ћеш ме, спином ћу те.

Све речено, нажалост.

Подели на овим сајтовима

Свастикин бут. Кљукана династија

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Осврт на антицрквену харангу у појединим овдашњим медијима

22. Октобар 2019 - 11:33

...

Примењена је техника испробане школе медијског спиновања и манипулације, истоветна или веома слична оној из деведесетих година прошлог столећа која је примењена у случајевима Маркале и Рачак пред бомбародвање Републике Српске и Србије.

...

http://www.spc.rs/sr/osvrt_na_anticrkvenu_harangu_u_pojedinim_ovdashnjim_medijima

Samo da podebljam. Bolno je koliko je istinito.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, "Tamo daleko" рече

Po tome se vidi koliko je ko zedan krvi ponovo! Gde mu je stid otisao….

Ne vidim da je bilo ko zedan krvi. Naprotiv, radi spasenja zabludelih "stubova" i "gorostasa" korisno bi bilo njihovo rascinjenje.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, "Tamo daleko" рече

Po tome se vidi koliko je ko zedan krvi ponovo! Gde mu je stid otisao….

А шта мислиш, да британским медијима није стало до наше крви? Никада нећу разумети Србе који прате такве медије целодневно, цитирају и подржавају. Борим се, али бљутавост не могу да одагнам.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@farisejski.bukvojed 

Политикон

http://politikon.rs/2019/10/22/tragom-saopstenja-informativne-sluzbe-spc-zasto-backi-napada-svoga-duhovnog-oca/@farisejski.bukvojed 

Dakle od vasih viska mozgova niko da da kaze ni jednu rec povodom ovih argumenata! Time ste sve rekli...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, "Tamo daleko" рече

Pravi farisejski odgovor. Hvala na potvrdi da si skroz zabludeo brother

Jasno je da im se ne moze dozvoliti da nastave kao do sada.

Meni je neverovatno da su oni sposobni da bilo sta pormene.

Ergo, 2 + 2 = 4.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, "Tamo daleko" рече

@farisejski.bukvojed 

Политикон

http://politikon.rs/2019/10/22/tragom-saopstenja-informativne-sluzbe-spc-zasto-backi-napada-svoga-duhovnog-oca/@farisejski.bukvojed 

Dakle od vasih viska mozgova niko da da kaze ni jednu rec povodom ovih argumenata! Time ste sve rekli...

Kojih argumenata? Pokazi mi jedan argumenat u tom Legeonovom riganju, odma' odgovaram.

Подели на овим сајтовима

@farisejski.bukvojed Брате не љути се, али са таквим ставовима више теби приличи Борба за веру....није моје и твоје да паметујемо ко треба да се рашчини, посебно ти о којима говориш....шта су урадили да се рашчине? Мислим, имамо ли икавих граница...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...