Јелена011 Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 22 минута, Леон Професионалац рече П. С. Слабо ми жене лајкују коментаре од оне вечери To mu dodje neki internet uspeh Pomisle ko zna ko ce se javiti da prebrojava lajkove pa moze biti belaja Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 2 минута, Јелена011 рече To mu dodje neki internet uspeh Pomisle ko zna ko ce se javiti da prebrojava lajkove pa moze biti belaja У страху су велике очи. ? Вукашин, Zoran Đurović and Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 1 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 @Леон Професионалац opasni ste nema sta Em crnogorac em svestenik em radi mimo parohije, to je prosto cudo svetsko! Ako ni zbog cega prijavice vas vladiki zbog toga sto kvarite prosek Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 Вриједни су они. Један одборник, млађи човјек оженио Никшићанку, родили 4 дјеце, стигне она и у њиву и у шталу и опет кућа сређена, дјеца и човјек уредни. За примјер свима, кад укућани изгубе вољу за рад, она прва крене. александар живаљев, Леон Професионалац and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 6 минута, Јелена011 рече @Леон Професионалац opasni ste nema sta Em crnogorac em svestenik em radi mimo parohije, to je prosto cudo svetsko! Ako ni zbog cega prijavice vas vladiki zbog toga sto kvarite prosek Зна мој владика за то. Зна сва моја примања, али и расходе. И не дира ме. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 3 минута, о.Небојша рече Вриједни су они. Један одборник, млађи човјек оженио Никшићанку, родили 4 дјеце, стигне она и у њиву и у шталу и опет кућа сређена, дјеца и човјек уредни. За примјер свима, кад укућани изгубе вољу за рад, она прва крене. Можда зато што Никшићани нису Црногорци Јелена011 and Golub је реаговао/ла на ово 1 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 34 минута, Леон Професионалац рече Можда зато што Никшићани нису Црногорци Апсолутно тачно! Кум ми је из Никшића, тај ради ко да је Јапанац! Јелена011 and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 2 минута, Golub рече Апсолутно тачно! Кум ми је из Никшића, тај ради ко да је Јапанац! Ето, до ослобођења Никшић је био Херцеговина. Моји пријатељи се, иначе, сви изјашњавају као Срби. Просечан србенда, Golub and Srdjan61 је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 Мислим да (само) историјско доказивање није најбољи начин одбране од фанариотског неопапизма. Канонски и еклисиолошки приступ је много бољи и брже погађа узрок проблема. Јер фанариоте није брига за историју нити они ово раде због тога што су нашли упориште у историји. Они ово раде због власти и моћи а историја је само један од алата. Ако им иде у прилог они је користе а ако не онда је игноришу или мењају. Шта је све спреман Вартоломеј да уради на плану фалсификовања историје показују ова два текста: https://orthodoxsynaxis.org/2019/03/21/the-true-story-of-patriarch-bartholomews-meletian-schism/https://orthodoxsynaxis.org/2019/04/04/appeals-to-constantinople-according-to-the-1663-4-tomos-of-the-eastern-patriarchs/ У закључцима тих текстова стоји ово: "It is almost unfathomable — yet it is true — that Patriarch Bartholomew chose to invoke the Meletian Schism in defense of his actions in Ukraine. The Meletian Schism indeed has striking similarities to the Ukrainian situation, but instead of supporting Constantinople’s actions, the sources cited by Patriarch Bartholomew — and those that he chose not to cite, namely the Letter of the First Ecumenical Council — serve as an indictment of the Ecumenical Patriarchate’s behavior. What is especially striking is the audacity of Patriarch Bartholomew (or his ghostwriter) to bear such false witness in a letter to a fellow primate, Archbishop Anastasios. We can only pray that the Patriarch is moved by the exposure of this fraud to repent of his actions, and that the Church as a whole can take this opportunity to reflect upon the Meletian Schism and the many other episodes in church history that provide guidance to us in our present crisis. May God have mercy on us all." "Patriarch Bartholomew has exhibited a pattern of willful inaccuracy that calls into question every historical claim he makes. We simply cannot trust the Patriarch to behave in an honest manner — we cannot trust that he speaks the truth. Sadly, we are reduced to fact-checking the words of the primus inter pares of the Orthodox Church, a man who should be our leader in the faith and a model of holiness. Once again, we beg His All-Holiness to repent of his dishonesty and to return to the path of truth, even — especially — when truth seems to be against the selfish interests of the Ecumenical Patriarchate." Дакле, фанариоти почевши од Вартоломеја, рутински намерно касапе историју, текстове, контекст и изворе не би ли "доказали" своја права. Али суштински њих историја и канони не занимају, само сила и власт. Не мисли ваљда неко да би Вартоломеј престао да ради то што ради ако би му неко доказао да историја није на његовој страни? Или неко мисли да Барт не зна историју? Наравно да зна али сумњам да би се променио и ако би му неко доказао оно што већ и сам зна али не поштује. Зато мислим да историја није главно оружје, јер то води у бескрајна препуцавања и рат са фалсификатима тј. троловање проблема, док фанариоти раде свој посао и даље шта год ко историјски доказао или не. Дакле, мене много више занима како ће е. Атанасије да дела на плану спречавања подела у СПЦ, којима се фанариоти радују, него да ли ће фанариотима да докаже да су историјски у криву. srb_Lo, TSCHeTSCHen, александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 22 минута, Vladan :::. рече Мислим да (само) историјско доказивање није најбољи начин одбране од фанариотског неопапизма. Канонски и еклисиолошки приступ је много бољи и брже погађа узрок проблема. Јер фанариоте није брига за историју нити они ово раде због тога што су нашли упориште у историји. Они ово раде због власти и моћи а историја је само један од алата. Ако им иде у прилог они је користе а ако не онда је игноришу или мењају. Шта је све спреман Вартоломеј да уради на плану фалсификовања историје показују ова два текста: https://orthodoxsynaxis.org/2019/03/21/the-true-story-of-patriarch-bartholomews-meletian-schism/https://orthodoxsynaxis.org/2019/04/04/appeals-to-constantinople-according-to-the-1663-4-tomos-of-the-eastern-patriarchs/ У закључцима тих текстова стоји ово: "It is almost unfathomable — yet it is true — that Patriarch Bartholomew chose to invoke the Meletian Schism in defense of his actions in Ukraine. The Meletian Schism indeed has striking similarities to the Ukrainian situation, but instead of supporting Constantinople’s actions, the sources cited by Patriarch Bartholomew — and those that he chose not to cite, namely the Letter of the First Ecumenical Council — serve as an indictment of the Ecumenical Patriarchate’s behavior. What is especially striking is the audacity of Patriarch Bartholomew (or his ghostwriter) to bear such false witness in a letter to a fellow primate, Archbishop Anastasios. We can only pray that the Patriarch is moved by the exposure of this fraud to repent of his actions, and that the Church as a whole can take this opportunity to reflect upon the Meletian Schism and the many other episodes in church history that provide guidance to us in our present crisis. May God have mercy on us all." "Patriarch Bartholomew has exhibited a pattern of willful inaccuracy that calls into question every historical claim he makes. We simply cannot trust the Patriarch to behave in an honest manner — we cannot trust that he speaks the truth. Sadly, we are reduced to fact-checking the words of the primus inter pares of the Orthodox Church, a man who should be our leader in the faith and a model of holiness. Once again, we beg His All-Holiness to repent of his dishonesty and to return to the path of truth, even — especially — when truth seems to be against the selfish interests of the Ecumenical Patriarchate." Дакле, фанариоти почевши од Вартоломеја, рутински намерно касапе историју, текстове, контекст и изворе неби ли "доказали" своја права. Али суштински њих историја и канони не занимају, само сила и власт. Не мисли ваљда неко да би Вартоломеј престао да ради то што ради ако би му неко доказао да историја није на његовој страни? Или неко мисли да Барт не зна историју? Наравно да зна али сумњам да би се променио и ако би му неко доказао оно што већ и сам зна али не поштује. Зато мислим да историја није главно оружје, јер то води у бескрајна препуцавања и рат са фалсификатима тј. троловање проблема, док фанариоти раде свој посао и даље шта год ко историјски доказао или не. Дакле, мене много више занима како ће е. Атанасије да дела на плану спречавања подела у СПЦ, којима се фанариоти радују, него да ли ће фанариотима да докаже да су историјски у криву. Овде је изнесен само историјски аргумент без икаквог помињања канона и догмата.И не схватам шта је битно речено.Јер као штп каже Владан историју Цариград негира како хоће.Са друге стране не разумем каква је разлика између изопштења и анатеме.Анатема и јесте изопштење није никакво проклињање као што народ понекад мисли.Не знам каква је ово фасцинација комунистима у сред капиталистичког терора.Можда би боље било да је поменуо Стејт департмент који се чак јавно ангажовао на украјинском расколу.Хтео бих да кажем и да је Атанасије веома ангажован на плану прављења раскола у СПЦ потписивањем алтернативног саопштења Сабора на ком није ни био. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 6 минута, Августин рече Можда би боље било да је поменуо Стејт департмент који се чак јавно ангажовао на украјинском расколу. Не само то него би да ту болест прошире где год могу а неке симптоме већ видимо и код нас. Zoran Đurović, Августин and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 3 часа, о.Небојша рече Лаве, код нас се баш не гледа благонаклоно кад свештеник има додатни посао, ваљда по оној не може један слуга два господара служити, а и парохијани се плаше да им се поп не обогати. Зашто? Па сам Апостол Павле је имао занат. александар живаљев, Zoran Đurović and Августин је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 3 минута, Вилер Текс рече Зашто? Па сам Апостол Павле је имао занат. Имамо и пример у СССР након почетка обнове 1988 пошто је Црква била сиромашна сви свештеници су морали да раде још један посао да би се издржавали И сам наш Спаситељ је имао занат. Вилер Текс, александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Мај 31, 2019 Пријави Подели Написано Мај 31, 2019 пре 2 часа, о.Небојша рече Људи су научили да је свештеник код цркве и да им је доступан у свако доба дана и ноћи, али буквално. Није ваљда да се исповедају на сваких сат времена? Шалу на страну. Колико сам схватио, ви сте на селу. Ако и сељаци имају тај менталитет "сервисне станице" мој адвокат, мој поп, мој зубар, мој банкар онда је ситуација више него грозна и тржиште је овладало људима. Туга. Јелена011, Zoran Đurović, Ђорђе96 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 1, 2019 Пријави Подели Написано Јун 1, 2019 Стварно није за шалу, али ви изгледа имате однос са свештеником као са службеником у некој установи , па не разумијете. Људи су научили да смо стално овде, можда је некоме невјероватно, али за 28 година никада нисам одсуствовао са парохије, Богу хвала нисам ишао на боловање, нити на одмор. Ко ради у фирми има право на викенд и одмор што је преко 100 дана годишње слободно, док овде људи сматрају да свештеник им мора бити доступан у свако доба дана и ноћи. Долазе за разне ствари, пошли су на гробље , па да купе свијеће, један човјек из друге парохије дошао да моли за помоћ, јер га оставила жена и одвела дијете, јуче смо се молили за једну докторку , док је на ВМА оперисала бубрег, сад треба да дођу да читам знамење за једну дјевојчицу... Све је ствар навике, као што после сваке службе идемо у салу на кафу и пиће, жена направи колаче и да их не зовемо било би им необично, док то у околини нема. Не може свештеник да ради још један посао, јер мора овај да трпи. Или други послодавац или парохијани неће бити задовољни. Имао је један прота малине, држао свиње и овце. Кад је дошао нови црквени одбор, донијели одлуку да засад малине и зграде кваре изглед порте, дали му рок два дана и дошао багер и камион и све порушили. ana čarnojević, александар живаљев, Протомајстор and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука