Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Nebojš.a рече

Nemoj ga braniti više. 

Nemoj mi menjati reči. 

Ali i jedni sa drugima valjda kao hrišćani imamo stvarne odnose? Ne formalne, ne podaničke, ne 'pomeni mene grešnu', nego stvarne?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић

Страна 149:

Познајем један пар, упознао сам их пре много година, који је био достојан умне молитве. Обоје су је научили и видели нестворену светлост. Гледали су је заједно. Она је била Францускиња и викала је: Долази долази! (Текст је на француском. )

Понекад сам се и ја са њима молио.

+ + +

Страна 146:

Јесна девојка је имала епилепсију. Али ја сам видео да ју је сама изазвала. Питао сам је... (итд.) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Готово... Сад ће да каже како је и Кавсокаливит суманут. 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Paradoksologija рече

Zanimljivi su ovi likovi koji su u fazonu da insistiraju na "ja najgrešniji od sviju" stavu kao nekoj obavezi kad krenu da se projektuju na sve strane.

Grešni Miloje :D

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић

Још један и нећу више, обећавам. :coolio:

Овде је Кавсокаливит, као нигде пре, тотално зрео за ломачу. ?

Страна 186:

Много је оних који желе да седе код мене. Све недаће и невоље забораве, прођу им. Има и других којима влада зло и они се побуне када ми прилазе. 

Подели на овим сајтовима

Pročitao sam kod Josifa Isihaste - izloženje monaškog opita, ne znam sad tačno koje pismo po redu, kad kaže u odgovoru da je pogrešno govoriti za sebe: najgrešniji od svih, pseto i sl., dovoljno je imati svest o svojoj grešnosti-običnosti. 

Znao je kome piše. Nije ista hrana za sve. 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Лаве, то што ви наводите су километрима различите ствари у односу на оно што говори Ђуровић. Говори се о унутрашњим осећајима, молитвеном стању. То никако није исто.

Али, ево вам мало неспорне речи, св. Јован Лествичник:

Сујетан је сваки човек који воли да се хвалише. Пост сујетног човека остаје без награде и његова молитва без плода, јер и једно и друго чини ради похвале људске.

Приметио сам да демон таштине убацује помисли једноме брату, па их открива другоме, подстрекавајући га да првоме каже шта му је на срцу, како би га прославио као прозорљивца.

Немој слушати овог вејача, који ти саветује да објавиш своје врлине ради користи слушалаца. Каква је корист човеку ако сав свет задобије а души својој науди (Мт.16,26)? Ништа тако није у стању да поучи оне који гледају, као смирено и искрено понашање и реч. Јер, то ће и другима послужити као пример како се ничим не треба поносити. А шта може бити корисније од тога?
Један прозорљивац ми је испричао шта је једном приликом видео: „Док сам са осталом браћом седео у манастирској зборници, дођоше демон таштине и демон гордости, и седоше крај мене, један с десне а други с леве стране. И први ме поче боцкати у ребра својим славољубивим прстом, наговарајући ме да кажем нешто о извесним виђењима и подвизима које сам имао у пустињи. Но, тек што сам га се отресао, рекавши: Нека се одврате и застиде они који ми смишљају зло (Пс.39,15) – демон који је седео с леве стране ми рече на ухо: „Браво! Одлично си урадио! Постао си велик, јер си победио моју безобразну мајку“. Тада се ја окренух и к њему, и изговорих речи следећег стиха: Нека се сместа врате посрамљени они који ми говоре: „Одлично! Одлично“ си урадио!“

https://svetosavlje.org/lestvica/23/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вукашин рече

Pročitao sam kod Josifa Isihaste - izloženje monaškog opita, ne znam sad tačno koje pismo po redu, kad kaže u odgovoru da je pogrešno govoriti za sebe: najgrešniji od svih, pseto i sl., dovoljno je imati svest o svojoj grešnosti-običnosti. 

Vukašine, ne zamenjuj teze. Niko ne misli da je smirenoslovlje dobro.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Леон Професионалац рече

Старац Порфирије у књизи Загледан у звезду јасно говори како је са чувеним светитељем из Есекса комунуцурао на даљину у молитвама. Немогуће је да Вам је то промакло. 

I sa Pajsijem Svetogorcem je isto komunicirao i prepirao se na daljinu. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Katolički nisu imali takvu vrstu supermoći ali su zato mogli levitirati ( sv.Josip Kupertinski i dr. ili bilokacija i sl.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Вукашин рече

Imam Porfirija neko izdanje Besede, to nemam.

Све има, нема да нема, само може да нестане :dobro:

20190527_194955.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, grigorije22 рече

Jedne večeri sam ostao u starčevoj keliji i bio uzmeniren, jer se moj starac Josif, koji je otišao na Kipar da tamo uspostavi manastirsko opštežiće, nije javio...Starac Pajsije me je upitao:

-“Šta je sa tobom?”
-“Nemam nikakvih vesti od starca Josifa i baš sam zabrinut,” odgovorio sam.
-”Ah, zašto se brineš. Hajde da kupimo kartu i da odemo do njega.”
-“Da, sa zadovoljstvom,” odgovorio sam.
-“Da li želiš da putuješ sa avio kompanijom Olimpik?” upitao me je.
-”Da, uzmimo Olimpik.”
-”U redu. Hajde da saznamo u koliko sati poleće avion za Kipar.”
-“U redu, starče.”
-“Ali moramo da kupimo kartu koju je koristio Sv. Maksim Kavsokalivit.”
-“Kako to mislite?”
-“Šta mislim? Sv. Maksim je jeo suvarke i leteo od Kavsokalivije do Vatopeda. Mi ćemo večeras jesti svež hleb i letećemo na Kipar.”

Mislio sam da se starac šali. Ipak, pojeli smo našto suvarka i ja sam otišao na spavanje. Starac je ostao da se moli. Sledećeg jutra, kada sam se probudio, već je bio na nogama.

-“Kakva je bilo noć?” upitao me je.
-“U redu,” odgovorio sam.
-”Imaju lep manastir tamo,” rekao mi je. I počeo je da mi opisuje manastir do detalja, mesto gde je moj starac boravio, njegovu keliju, njegovu kancelariju, 
čak i njegovu olovku, njegove papuče, sve...

-”Starče, kako znate sve ovo?” upitao sam.
-”Avion je prispeo na pistu, došao sam po tebe, ali ti si se već uspavao. Pa sam otišao sam! Propustio si let,  a ja sam otišao i jutros se vratio.” Ceo njegov život bio je pun takvih iskustava. 
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...