Jump to content

Препоручена порука

пре 2 часа, Milica Bajic рече

И то су те наше свакодневне борбе, неке веће, неке мање. Питање је само колико смо свесни искушења.

Нпр. Дођеш у нову средину где се одређено понашање ( није ни тако страшно, али није баш ни Богоугодно) сматра прихватљивим, нормалним. Негде мораш и да попустиш у свом прилагођавању, не желиш ни да некога ортодоксно преплашиш, јелте? Али негде мораш и да подвучеш црту преко које се не може. Мораш да знаш границу преко које губиш своју личност. 

Дакле да у том свом, понекад неопходном попуштању ништа не схватиш олако јер се врло лако и нешто што делује најнаивније, претвори у страст.

Da, vrlo zanimljiva stvar (zapazanje). :ok:

Nesto mi palo' na pamet, mozda je slicno ovoj situaciji koju si opisala, apostol Jovan kaze :

16  Ако ко види брата свог где греши грех не к смрти, нека моли, и даће му живот, онима који греше не к смрти. Има грех к смрти: за тај не говорим да моли.

17 Свака је неправда грех; и има грех не к смрти.

Ovde se govori o duhovnoj smrti i sad koliko vidim tumacenja svetitelja, greh na smrt jeste greh koji cinimo bez da se borimo protiv njega ili druga strana , kada je ucinjen greh i pored naseg protivljenja (ali, nismo imali snage da se suprostavimo) i kada zapadnemo u ocajanje i neveru da mozemo da se pokajemo i izbavimo od tog greha.

Onaj ko gresi ne k smrti, to je greh koji je ucinjen iz neznanja ili kada se ucini a da nije uzrok greha ucinjen iz mrznje, ljutnje, gordosti, ljubomore ili  nesto slicno,.... kako se kaze, kada neko svesno i sa namerom i umisljeno i iz mrznje ucini greh i zlo.

Recimo, neko moze da planira ubistvo, taj je ubica i cini greh k smrti,... dok neko bude napadnut od strane razbojnika koji moze da mu oduzme zivot i brani se i slucajno oduzme zivot razbojniku, ... takav covek vernik nije kriv k smrti,...ali, opet kako kaze apostol,....neka moli,... i dace' mu se zivot (dok za drugi greh k smrti kaze da se ne moli) jer ipak je neciji zivot oduzet i iako nije bilo namere treba ipak odredjeno pokajanje i molitve.

Tako nekako i ovde gore u tvom slucaju, ne mozemo izbeci situacije u kojima smo se zadesili ako se nisu nasom voljom desile, pa, ako treba pomalo i da se popusti u prilagodjavanju na sredinu i razlicite ljude, sta da se radi, necemo bas kako kazes nekog ,.... ortodoksno da preplasimo  :flert:..... mozda je to nesto slicno tome sto prica apostol Jovan, .... greh ne k smrti.... ali, opet, treba se moliti da se duhovno ne padne ili kako opet  lepo kazes,.... treba ipak znati granicu koju ne smes da predjes i da popustis jer onda to moze preci i u strast,....a, strast vodi ka grehu,.... a greh moze da vodi ka duhovnoj smti,.... sto ne daj Boze da se nikome desi...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 48
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ВЛАДИКА ИГЊАТИЈЕ МИДИЋ
... Апсолутно је немогуће спасење и превазилажење смрти, кол’ко год да испуњавате заповести...

То је показатељ, у ствари, да ми, кол'ко год се трудили, не можемо сами да се узнесемо до Неба, треба то Небо да сиђе код нас, односно, не можемо сами да се сјединимо са Господом, него треба Господ да сиђе код нас. И то се управо дешава. И ту још један елемент који је, можда, јако битан, а то је уствари то, да нагласимо, што нам иначе и догмат о Христу говори, да је то спасење у јединству, у заједници, личној заједници Бога и човека. Знате зашто би то требало наглашавати? Због тога што, у ствари, многи мисле да спасење може да се догоди испуњавањем заповести и да ми можемо да будемо... ако смо коректни у животу, тада ћемо добити награду вечнога живота. Еее... ја се поново враћам на светог Атанасија, дакле, чак и да узмемо да су они безгрешни, дакле, то апсолутно не може да доведе до овога решавања, овога проблема смрти, смрт може да се превазиђе, да се победи, само у заједници, у јединству са Богом, и то сада у јединству са Богом кроз Христа и у Христу, зато што је то Бог који је сишао међу нас, то је Син Божији. И зато, у ствари, у Православљу, у источном предању, је увек подвиг и етика и како хоћете, и све то, увек везивано за Литургију и за Причешће... Апсолутно је немогуће спасење и превазилажење смрти, кол’ко год да испуњавате заповести, ако немате ту заједницу са Христом коју вам омогућава Литургија, односно Црква...

Фотографија корисника Светислав Павловић

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd хвала пуно на разумевању, много значи када поделиш са неким.

@ana čarnojević мислим да се негде нисмо разумеле... Капирам жртву за неког, али само ако је на спасење, не у смислу да скачемо у бунар заједно?

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vladan :::. рече

лупеташ а близу си и да хулиш, мани се говора о духу и Духу, и читај опет јако пажљиво римљанима 7 од 14 до краја

имај у виду да људи не греше само због навика као и да има навика које људима могу да сметају али нису грешне

Неко разуме а неко не разуме шта пишем: ја ту не могу да помогнем, Бог или да човеку да види или му не да.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, ana čarnojević рече

Žrtvuješ ličnost zbog Ličnosti.

У љубави се не шртвује личност, него изграшује личност, сазревамо као личност творећи љубав према ближњима.

Жртвујемо своје да би смо добили наше.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

dobro, naravno, pod licnost sam mislila tu prirodnu strukturu id-ego-superego i transcendiranje ida i ega kroz zrtvu za drugog cime izgradjujemo Licnost u hriscanskom smislu. slobodnu od strasti i sebe...koliko je moguce.

ne znam da li mozemo biti slobodni od greha...za zivota

Види Ана; филозофирање је тамна страна духовности.

Када човек покушава кроз интелект да разуме духовно онда се то зове филозофија, и то нема веза са љубављу према мудрости.

Духовно разумевање подразумева да ми чинимо дела љубави према ближњима и да кроз чињење дођемо до раумевања.

Ја у овоме што си написала видим да ти интелектуално покушаваш да разумеш духовно. Твоја ствар; ал ја нећу да причам на том нивоу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Задње Време рече

Неко разуме а неко не разуме шта пишем: ја ту не могу да помогнем, Бог или да човеку да види или му не да.

извини пророче нисам знао да је за разумевање твојих светих речи потребна директна божанска интервенција...

убудуће пре сваке твоје поруке има да постим седам дана на води да бих могао да разумем

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan :::. рече

извини пророче нисам знао да је за разумевање твојих светих речи потребна директна божанска интервенција...

убудуће пре сваке твоје поруке има да постим седам дана на води да бих могао да разумем

ne zaboravi da se molis da razumijes :p

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

Изокрећеш ствари јер не разумеш шта причам.

Мислиш ли да ћеш изгледати паметније ако ме омаловажаваш

Видим Ану си одушевио овим својим коментаром

Нас двојица смо довољно рекли један другоме

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Задње Време рече

Изокрећеш ствари јер не разумеш шта причам.

Мислиш ли да ћеш изгледати паметније ако ме омаловажаваш

Видим Ану си одушевио овим својим коментаром

Нас двојица смо довољно рекли један другоме

Мало се и шалимо, зашто све тако примаш к' срцу и схваташ (пре)озбиљно? Нико није сигурно злонамеран овде, само су твоји постови понекад стварно збуњујући.

Можеш ли мало ближе да се представиш, макар да објасниш одакле овако помпезно твоје име и из које перспективе посматраш?

Подели на овим сајтовима

On 20.2.2019. at 18:22, Рапсоди рече

Ја се већ једно три недеље борим  против искушења звано  " Јафа наполитанке од шлага и чоколаде "....и не могу да се изборим, једва чекам да почнем пост, да победим  то слатко искушење. Ништа не вреди,  слаткиши ме  оборише. :(

Borba kao i sa svakim drugim iskušenjem! kafa, cigarete, alkohol, psovanje, blud....svako neku bitku vodi..

Подели на овим сајтовима

Čisto srce sazdaj u meni Gospode i blagodat tvoju spusti na mene.

Onda čuješ glas koji kaže: Hoću ali ti ostavi cigarete,alkohol,kafu.

Izboriš se ostaviš cigarete, kafu, alkohol ali ti je srce još uvek mračno i uprljano a blagodati niotkuda.

I onda shvatiš, da glas koji si čuo, nije od Gospoda Isusa Hrista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milica Bajic рече

@inesали Јафа наполитанке су прича за себе... Ако мени не верујеш, @Рапсоди ће ти објасни :laugh1:

нарочито има неке са укусом кафе нзнм да ли су јафа али су мљац :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...