Jump to content

Да ли прељуба треба да буде криминализована?

Препоручена порука

пре 4 часа, Avocado рече

Moja žena sinoć popila svo mleko, nemam jutros ni kap da stavim u kafu... teška preljuba... da teram to u aps? :)

Уф, сурово, падре. Џаба ти што си атеиста кад те жена тера да данас постиш са клот, црном кафом. Али ти буди добар, као што јеси, и немој да јој гунђаш. :D

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 78
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Када неко чини нешто од своје воље, онда он то у свом уму оправдава пред савешћу, 

Када чини добро, милостињу, он у свом уму оправдавајући то гради Истину.

А када чини блуд: лаже, краде, вара, онда он гради у свом уму заблуду. Заблуда је истина настала после блуда.

Заблуде добрим делом добијемо и од родитеља кроз васпитање, 

Затим од учитеља кроз образовање.

Онда разна искуства која погрешно протумачимо . 

Временом се накупи више заблуда него истине и то постаје наша зла коб.

Постоји филтер у нашем уму кроз који ми доживљавамо оно што се око нас дешава, Тај филтер се зове Наша Истина.

Па око је наша Истина сачињена од заблуда онда ће наш доживљај живота бити мрачан.

Квалитет доживљаја па и живота не одређује наше имање већ наша осећања, па ако су наша осећања лепа и наш живот ће бити леп а ако си наша осећања мрачна( гнев, бес, љутња, нржња), онда ће наш живот постати пакао.

Како наш доживљај постаје тако лош? Зато јер је наш доживљај и осећања последица нашег СУДА. Како судимо тако и живимо.

Не судите да вам се неби судило

А судимо на основу истине која је у нама. Па ако је наш суд основан на заблудама онда је сасвим нормално да наш суд буде лош.

Сретнемо једног човека о коме знамо све добро и већ нам се лице шири у осмех а кад сретнемо неког о коме смо чули лоше и наше ће се лице смрачити ако нисмо извежбани лицемери који добро контролишу своје понашање у односу на осећања.

Видимо да од нашег суда зависи како ћемо се осећати и како ћемо се понашати, а будући да суд долази од истине то од истиине зависи каквог ћемо духа бити.

Ето то је закон живота који је Бог поставио у коме је и Истина и суд и правда, Блуд је већ криминализован законом живота и нема потребе да га ми нешто посебно криминализујемо.

А за Христоса Јеванђеље каже да ће он крстити Св. Духом и Истином.

А то у преводу значи: ако будемо творили добро, Бог ће у нашем уму родити Истину која ће бити полазна основа да се СВ. Дух пројави у нашем понашању.

Бићемо крштени Духом и Истином.

И молићемо се духом и Истином

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
On 5.1.2019. at 10:30, Александар Милојков рече

Насупрот овоме, дело прељубе (хајде да се сконцентришемо само на прељубу у браку) није криминализовано. Питам се: зашто, ако и ово дело итекако повређује другог човека (превареног)? Шта мислите, да ли прељуба треба да буде криминализована? Ја мислим да треба, јер производи сличне ефекте код жртве, али често много јачег интензитета од, на пример, кривичних дела увреде и претње.

То је тешко доказиво. Јер ко уопште може бити сведок прељубе?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Аристарх рече

Јер ко уопште може бити сведок прељубе?

За почетак њих двоје, осим ако су били пијани, јер се онда њихово сведочење не рачуна... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan :::. рече

За почетак њих двоје, осим ако су били пијани, јер се онда њихово сведочење не рачуна... :)) 

ја не бих био у вези са женом којој не верујем. Ако би ме преварила, не знам што бих радио. Вероватно бих тражио нову жену

мсм, постоје нека тумачења о хришћанском трпљењу на ту тему. ја мсм. да нисам дорастао таквој врсти трпљења. 

Баш делује неизводљиво уколико прељубник самостално не призна прељубу па онда тражи казну од друштва.. Још нисам за тако нешто нигде чуо:))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аристарх рече

Ако би ме преварила, не знам што бих радио. ...

мсм, постоје нека тумачења о хришћанском трпљењу на ту тему. ја мсм. да нисам дорастао таквој врсти трпљења

По брачним правилима СПЦ ако се настави полно општење након прељубе сматра се да је тиме она опроштена.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Аристарх рече

мсм, постоје нека тумачења о хришћанском трпљењу на ту тему. ја мсм. да нисам дорастао таквој врсти трпљења. 

To je drugo u vezi trpljenja Aristarh, hriscansko trpljenje izmedju supruznika pre preljube radi uspesnosti braka, ali kada se desi preljuba i gubitak poverenja, to vecina ne mogu podneti i moze da se raskine crkveni brak i da se trazi novo 'poverenje' u drugoj zeni.... tako da nisi nesto pogresio u vezi preljube (crkvenoj)....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

To je drugo u vezi trpljenja Aristarh, hriscansko trpljenje izmedju supruznika pre preljube radi uspesnosti braka, ali kada se desi preljuba i gubitak poverenja, to vecina ne mogu podneti i moze da se raskine crkveni brak i da se trazi novo 'poverenje' u drugoj zeni.... tako da nisi nesto pogresio u vezi preljube....

тако сам и мислио

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Аристарх рече

тако сам и мислио

Da, ali, samo da dodam, moze i posle preljube da se nastavi brak ako postoji izmedju supruznika volja i namera da nekako ponovo uspostave poverenje i ljubav, ali mislim da ona osoba koja ucini preljubu treba da izdrzi odredjenu crkvenu pokajnu epitimiju. (po crkvenom kanonu i pravilu koje odredjuje duhovnik ili cak mozda samo episkop... ne znam tacno)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Da, ali, samo da dodam, moze i posle preljube da se nastavi brak ako postoji izmedju supruznika volja i namera da nekako ponovo uspostave poverenje i ljubav, ali mislim da ona osoba koja ucini preljubu treba da izdrzi odredjenu crkvenu epitimiju.

О.Бенедихт се бави тим питањем баш посвећено, чуо сам. Његово духовничко учење, своди брак на свету тајну. 

Цркви је суштински битно да је хришћанин у једном браку, да ли ће тај брак да буде са више супружника у раличито време, то већ није предвидљиво. мсм. да треба посебна дозвола епископа ако се ради о склапању брака четврти пут. Тада се сматра да та је особа можда проблем.

како криминализовати прељубу, која је нагонски доживљена као криминал код 99% људи? мени је то питање милојкова парадоксално... не само зато што се то тешко открива. већ зато што су људи после прељубе, посебно острашћени. Али исто је са увредом, повредом угледа, клеветама...

превара у браку нпр. пред судом утиче много на саму раставу брака и поделу имовине или старатељства. Тако да и није баш да пролази без казне. Али је мсм. да је то тешко доказиво уопште или на суду0703_read.  Суд ванбрачну заједницу после одређеног времена третира као брачну, у правном смислу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аристарх рече

О.Бенедихт се бави тим питањем баш посвећено, чуо сам. Његово духовничко учење, своди брак на свету тајну. 

Цркви је суштински битно да је хришћанин у једном браку, да ли ће тај брак да буде са више супружника у раличито време, то већ није предвидљиво. мсм. да треба посебна дозвола епископа ако се ради о склапању брака четврти пут. Тада се сматра да та је особа можда проблем.

Jeste, bas si dobro shvatio, sustina braka je sveta tajna slicno kao i 'savez' Hrista i Njegove Crkve, brak crkva u malom.

(da, nekako se na drugi brak gleda pomalo snishodljivo, dok treci brak je vec posebna prica..itd...)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...