Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Trifke рече

Po sadasnjoj praksi direktno se krsi ono o cemu apostol ovde govori. Ljude pitaju da li su jeli pili pre pricesca ili (nedaj Boze) imali seks sa zenom a ne pitaju ih da li znaju sta je to sto primaju. Jedan jeromonah ovde je pitao grupu od dvadestak ljudi koji su prisli da se priceste sta misle sta je u casi. i najblizi odgovor koji je dobio je bilo hleb i vino a na pitanje zasto dobio je odgovr valja se. Znaci da ne verujes svojim ocima i usima. I zapazi sada ljude pricecuju a da ti isti ljudi niti znaju sta su uzeli niti zasto iako je to apostol postavio kao glavni uslov za pricecivanje a nedaju im da se pricecuju ako nisu postili ili slicno. Znaci ludnica! 

Шта рећи а не заплакати!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 358
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 24 минута, Рапсоди рече

онима који се причешћују са чистом савешћу, чистим срцем и беспрекорним животом. Такви нека приступају свагда. А који нису такви – ни једанпут.

Е сада ја вас питам да ли ми данашњи хришћани одишемо  чистом савешћу чистим срцем и беспрекорним животом ?

пре 14 минута, Рапсоди рече

Не глупирам се стварно питам да научим

да пробам да допринесем разјашњавању

ако буквално схватиш златоустог онда буквално нема ни за кога причешћа, можда неколицина живих светих на планети, али и светитеља да питаш има ли чисту савест и срце и беспрекоран живот рећи ће да он нема ништа од тога... и рећи ће да би сам себе одлучио од причешћа... али приступа јер зна да "без Бога не можемо чинити ништа"

и хиљаде свештеника који служе у спц могу ли да се похвале таквим животом? не, а верници? ни они, и шта онда? да се нигде не служе литугрије? осим након крштења и пред смрт? зато мислим да цитат не би требало да се разуме буквално

дакле, иако је цитат такав да вуче на буквално разумевање ја бих га ипак разумео да се односи на оне који устају од падова, труде се, покушавају све и колико могу да живе тако да имају чисто срце савест и живот

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Рапсоди рече

Ти,  док се не крстиш да не причаш о  гресима....:)

Kvaka 22:

Krstiću se, ali isključivo u crkvi u kojoj si ti sveštenica... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Kvaka 22:

Krstiću se, ali isključivo u crkvi u kojoj si ti sveštenica... :)

Тај филм нећеш  гледати... договори се ти са оцем Зораном   око термина, па да славимо...:)  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Милина и лепота кад сви приђу, дух заједнице.

Елем, добисмо благослов да се не исповедамо стално уколико нас савест не кочи; при том се подразумева да смо ону велику исповест обавили.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Рапсоди рече

Тај филм нећеш  гледати... договори се ти са оцем Зораном   око термина, па да славимо...:)  

Onaj trenutak kada moram da se slozim sa mojim omijlenim ucesnikom na forumu. :945729:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Рапсоди рече

Тај филм нећеш  гледати...

Pa dobro... ne moram.... nije problem... ti si zapela oko toga...  :stadaradim:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Наравно, да смо позвани да време поста проведемо трезвено, пазећи на  себе.

Неће се глупирамо. Посни стил живота треба да прихватимо као нешто најнормалније, не очекујући похвале.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

a nedaju im da se pricecuju ako nisu postili

И то искључиво шес' дана на води...:vrtiglavu:

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Ахам, дај да исцрпим организам постом толико да не могу да обављав своје дужности. Јер се тако ваља.

Подели на овим сајтовима

некада када сам био велики испосник осећао сам неку корист да ме пост умири само када не једем ништа или евентуално на води тј. воће и поврће и хлеб а све остало ми је било чисто замајавање...

те посна плазма те црна чоколада па балтичка туна, белолучене паприке, димљени шаран и посни колачи... ма иди бегај..

Подели на овим сајтовима

овакве теме су увек пожељне....

и стварно је потребно понављати неке ствари...не вреди...нема друге...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 17.12.2018. at 17:21, Zoran Đurović рече

Гр. Ниски има о гробовима у свом канону: 7. Они који узимају камење са гробова да би саградили себи кућу, не треба да се казне, мада и не чине нешто што је за похвалу. Они пак који пљачкају гробове, да се казне као и убице.

Василије Велики: 66. Ко раскопава гробове, да се одлучи на десет година.

Значи АРХЕОЛОГЕ  не причешћивати!

Знао сам да су грешници. Сву су нам историју изврнули!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

некада када сам био велики испосник осећао сам неку корист да ме пост умири само када не једем ништа или евентуално на води тј. воће и поврће и хлеб а све остало ми је било чисто замајавање...

те посна плазма те црна чоколада па балтичка туна, белолучене паприке, димљени шаран и посни колачи... ма иди бегај..

Пост је и ако човек рецимо једе ђачку паштету 6 недеља. Дакле само паштету и по које парче хлеба.

Ајд да видим мајсторе који ће то диздрже.

А овако пиче 6 недеља сваки дан неке слаткише, лигње, дагње, пите, посне буреке и којешатрије и још се гоје на крају.

Пост је у томе да ти храна буде ништа, да не буде примамљива...а не да буде друга врста хране која ће опет да ти буде примамљива.

И то је на крају само телесни пост+ уздржање од кекса.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...