Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

Ако имамо на уму да Сардички сабор није сазван да решава питања неке помесне Цркве (као што је то случај са Картагинским), онда је из контекста околности јасно да се ни његове одлуке не односе на неки ограничен простор Западне Цркве. То произилази и из самог текста поменутих канона, где ниједном речју није дато географско (просторно) ограничење апелационих надлежности римског епископа. Напротив, све указује на њихов универзални карактер. 

Ali, bio je zamisljen kao sabor i Istocnih episkopa koji ipak nisu dosli na ovaj Sardicki (zaboravio sam zasto) ....i onda je ipak samo 'ogranicen' za oblasti Zapada.....uostalo Ponifeks, brate moj, vidi,....to je u kanonskom pravu prepoznat kao 5. Pomesni sabor ....i kao takav ove odluke o apelaciji su ogranicene prostorom samo za Zapadne krajeve koje su pod Rimom....itd...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, ekdikos_apomahis рече

Да. У случају Украјине, када се пореде свјетовни закони са канонима, ово је пандан судском налогу да се уради то и то до сљедеће одлуке суда. Наравно говорим угрубо, јер не постоје савршене аналогије између канонског права и свјетовног права.

Da, kao neka zakonska privremena mera, .... do sledece odluke suda, ako se stanje na terenu pogorsa,...ili analogno, ako Vartolomej nastavi sa nekim drugim jacim nekakonskim i dogmatskim negativnim postupcima - e, onda moze da dodje saborska kazna i osuda na rascinjenje ili anatema i slicno....

Подели на овим сајтовима

Pontifex најзад поштено рече да то НАМА ПОПОВИМА не иде у главу, дакле не њему! Све до сада је говорио тобож НАША Црква итд. Човек се коначно изјаснио да није НАШ и да НАМА не иде у главу!

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Pontifex Emeritus рече

То није тачно. Клирик је “сам одлучен”, ако самовољно прекине заједницу са Црквом (сам себе изопшти), као што је то урадио Артемије. То онда није казна која му је изричена, него једностран чин самог виновника. У Вартоломејевом случају тога нема. Он јесте преступник, али не и самовољни изопштеник. Што значи да га треба осудити и одлучити од Цркве. То није урађено, а прекинуто је општење. А да циркус буде већи, СПЦ га и даље помиње на литургији, а не жели литургију с њим да служи. Начелно смо у заједници с њим, а у стварности нисмо у заједници. Што даље значи да се на литургији измотавамо, да не кажем лажемо и спрдамо са Светом Тајном. 

Када будеш схватио да је оно што је урадио бивши владика Рашко-призренски Артемије мање лицемерно од онога што је учинио и још увек чини патријарх вартоломеј, можда ће ти тада бити јасно да у његовом (вартоломејовом) случају де јуре изопштење и није толико битно. Јер, шта је него каубојштина најгоре врсте када неко неканонски упадне на територију једне помесне Православне Цркве (УПЦ МП), направи небивали хаос и притом са најлицемернијим осмехом позива остале помесне Православне Цркве да његову каубојштину аминују и понашају као да се у Украјини ништа посебно није десило. Самим тим што је у Украјини урадио вартоломеј је сам себе изопштио из заједнице са остатком Православне Цркве. В. Артемије у односу на вартоломеја је ”мала маца”, иако је и он (додуше несвесно) био оруђе у рукама истих оних за које вартоломеј ради свесно. Све остале твоје канонско-језичке заврзламе о начелној заједници и неначелном изопштењу можеш да окачиш мачку о реп, као један тамо епископ. А и не мораш, ако нећеш. То је твој проблем. 

Подели на овим сајтовима

Папа је од Грчког Папас тј. Отац. Окупаторска Турска власт је користила изведеницу ПОП као погрдно име. Занимљиво је да су и омражени конунисти волели да кажу попу поп а бобу боб! 

Подели на овим сајтовима

Бугарски патријарх упутио подршку митрополиту Онуфрију

10. Децембар 2019

331418.p.jpg

Речи поздрава и подршке митрополиту кијевском и Украјине Онуфрију испоручио је Свјатејши патријарх бугарски Неофит у сусрету са митрополитом житомирским и новоград-волинским Никодимом у Софији 9. децембра 2019. године.

„Свјатејши патријарх Неофит је казао да је сагледао реално стање Православља у Украјини и замолио је да се пренесу речи поздрава и подршке Блажењејшем митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију“, речено је у саопштењу.

У разговорима са бугарске стране учествовали су секретар Светог Синода те Цркве епископ мелнишки Герасим, секретар Софијске митрополије, епископ билоградчишки Поликарп и сарадници Патријаршије. Током разговора о стању Православља у свету митрополит Никодим је уручио патријарху Неофиту поклон Предстојатеља Украјинске Православне Цркве. Иначе, митрополит житомирски Никодим борави у Бугарској по благослову митрополита Онуфрија и на Никољдан 6. децембра (по н.ст.) прослављен је Никољдан, када је саслуживао митрополиту ловечком Гаврилу у храму Светог Николаја Мирликијског (у Подворју Руске Цркве у Софији), а 8. децембра митрополиту старозагорском Кипријану у храму Рођења Христовог у граду Шипки.

Извор: Православие ру. (са руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/bugarski_patrijarh_uputio_podrshku_mitropolitu_onufriju

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Pontifex Emeritus рече

Да, али тај Сардички сабор је пуноважно одлучивао о питању свргнућа Св. Атанасија епископа Александрије у Египту, а то тешко да је локално питање Западне Цркве. Он је помесни због ограниченог броја учесника, а не због тема којим се бавио. 

Da, zato je bio i planiran kao sabor Zapadnih i Istocnih episkopa i Atanasije je opravdan na ovom saboru (koliko se secam),....i bilo bi zanimljivo kako bi Istocni (da su bili) reagovali na te kanone sto daju pravo apelacije Papi.

Ali, vidi, opet su ti kanoni za apelaciju Papi na ovom saboru Sardijskom vrlo brzo i zaboravljeni i recimo samo nekoliko desetina godina kasnije kada je Papa pokusao da se apelaciono mesa u poslove Kartaginske crkve ,....Papa se nije pozivao na ovaj Sardicki sabor da opravda svoju apelaciju, nego na Nikejski Vaseljenski sabor, evo sta pise Kartaginski sabor papi :

"Kako ce pak sam prekomorski sud biti siguran(Rim), na koji ne mogu predstati potrebna za svedocnje lica, bilo zbog prirodne, bilo zbog starosne nemoci, ili zbog mnogih drugih prepreka? O tome pak da se mogu slati, kao od strane tvoje Svetosti (Papa) neki, mi ne nalazimo da je nijedan Sabor Otaca nesto odredio, :!: posto ono sto si nam nekada ti poslao po istome saepiskopu nasem Faustinu, kao da je od strane Nikejskoga Sabora ustanovljeno, mi nista takvo nismo mogli naci u autenticnim prepisima sa prvoizvora Nikejskog Sabora,..."

I, kasnije su prakticno i zaboravljeni ti kanoni Sadrickog sabora za apelaciju Papi, .....tako da je pomalo deplasirano pozivati se na pravo Pape i Rima na vlast u celoj Crkvi ne_shvata ....i to na ove vremenski i geografski ogranicene kanone samo za Zapadnu stranu crkve.

Подели на овим сајтовима

Даље Pontifex користи речи као што су Измотавање и Спрдање са Светом Тајном и то у контексту наше СПЦ! Ако ово није хула на Свету Тајну и истовремено ругање нашој помесној Цркви ја не знам како да се изразим...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Pontifex Emeritus рече

2. епитимије, где се дотични привремено удаљава из општења, у смислу да му се ускраћује приступ Светим Тајнама. Он и даље остаје део Цркве, али се држи “у посебном режиму”.

Kako ne mozes da shvatis da je ovo upravo ono sto je i uradila RPC ne_shvata ,.....za RPC je sada VP i Vartolomej 'u posebnom rezimu' i ostaje i dalje deo Crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Pontifex Emeritus рече

Знаш како је рекао Друг Тито једном приликом- “ајде богати, не морамо се држати закона ко пијан плота.”  Е та правна и канонска брозовштна је изгледа пустила дубоке корене и у нашој држави и у нашој Цркви. Није важно да ли је нешто de iure тачно спроведено. Битно је шта се постигло. Јербо, може поступак и да се заобиђе и занемари, само ако постоји неки интерес. 

Ајд’ сад ти то о правној и канонској брозовштини лепо испричај и објасни п. вартоломеју. Имаш конкретан пример где он каубојски спроводи у дело ту брозовштину коју спомињеш. Па, после, кад му све то будеш лепо објаснио (где је и како погрешио у Украјини) онда се врати овде да распредаш нашироко и надугачко о канонима и њиховој употреби у пракси. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Pontifex Emeritus рече

То је само доказ да ми православни (тј. наш клир) не верују у Једну Цркву, јер не желе Једну Цркву. Они желе своје црквене феуде, око којих се онда отимају и једни другима гребу очи, изопштавају се међусобно, праве расколе и свађе. Тако да се ја често питам, а камо среће да сам само ја, да ли наш клир уопште верује у Бога. 

Da stvari da se čovjek zapita...a tako kako i na pomesnom, tako i na vaseljenskom mnogo škripe i promaje kod rješavanja suštinskih problema koji obremenjuju Crkvu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Епитимија је лек против греха а не казна за грех како се схвата на Западу. Ко умре под епитимијом а испуњава епитимију тај се спасава као да се причежћује. Ако умре под епитимијом а не држи је опет може да се спасе јер није одлучен и недржање епитимије му се рачуна као грех више. Анатема је одлучење од спасења јер се такав налази ван Цркве. Међутим анатема није неповратно стање. Ко умре под анатемом тај гине вечно, међутим ако се пре смрти покаје и Црква га прими назад, различитим начинима у зависности од његовог пресатупа, тај се спасава. Дакле анатема није неповратно стање проклетства као што епитимија није одлучење/проклетство већ лек и начин да се верник обожи што и јесте наше назначење да уђемо у заједницу са Господом и свима светима.

Подели на овим сајтовима

Како Pontifex обмањује цео форум кад говори МИ православни (као да је он тобож православан) па даље каже да МИ православни односно НАШ клир не верује у Једну Цркву и тобож не желимо Једну Цркву!! Предлажем браћи да га једноставно ИГНОРИШЕМО јер овакви разговори не служе ни чему и не воде никуда! И да МИ православни тј браћа са форума престанемо писати на овој теми и истовремено на било којој другој теми да не улазимо у расправу са ОНИМ који је делегиран (као што је сам признао) од Конгрегције за ширење Римокатоличке Цркве!

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Pontifex Emeritus рече

Па да, кад нам се неки канони не свиђају, ми кажемо како су просто превазиђени, и како је депласирано уопште се и позивати на њих.

А што се тиче става источних отаца у вези са правилима Сардичког сабора, он је јасно изнет у 2. канону Петошестог (Трулског) сабора, којим су прихваћена и потврђена правила претходних сабора, и где лепо стоји- “А печатом потврђујемо и све остале Свете Каноне, изложене од Светих и Блажених Отаца наших, то јест оних сабраних у Никеји .. такође и оних у Сардици ..” Ето, прихватише апелациону надлежност римског епископа. 

Pa, naravno da Trulski sabor priznaje sabor u Sardici,....... kada ti kanoni u sustini i ne daju nikakvo pravo apelacije papama za celu crkvu, nego samo za Zapadne oblasti koje su pod jurisdikcijom Pape i Rima.

Jer, vidi, taj isti Trulski prihvata i kanone Vaselj.sabora koji stavljaju Konstantinopolj i njegovog patrijarha u ravni po casti sa Rimom i papama.....i, sta sad po tome ispada da imamo dva centra koji imaju pravo na apelaciju u celoj crkvi, pa to je nelogicno 1276369952_55.gif.76feb2003becbddf026ea3f398192879.gif....jer, ko onda kome moze da apeluje izmedju Rima i Konstantinopolja - kada oboje po toj hipotetickoj teoriji imaju pravo na apelaciju u celoj crkvi.....razbires, to je onda paradoks :0426_feel: .... jer onda ako Rim moze da ima pravo apelacije nad Konstant. ....iako je Konstant. izjednacen Vaselj. saborima u crkvenim poslovima sa Rimom,.....onda to postaje ko pravi bosanski lonac :D.... i bilo bi zanimljivo ako bi se recimo sutra ujedinili Zapad i Istok, ko bi kome bio glava crkve, Franjo - Vartolomeju ili obratno...:smeh1: ....jer se obojica pozivaju na neke bozanske stvari kako bi opravdali svoje prvenstvo u crkvi.

Ali, naravno da Rim i Konstantinopolj nisu imali i nemaju ni danas pravo na nikakvu apelaciju u celoj crkvi, osim u svojim oblastima i svojim mitropolijama i episkopijama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...