Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

SVETOGORSKESTAZE.BLOGSPOT.COM

Блог о Светој Гори. Света Гора. Хиландар. Атос.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Golub рече

И унутрашњим проблемима форума... ургира на админе форума да блокирају сваког паметног опонента његовим теоријама (зе)вере.  :) 

Едо, а докле мислиш да веслаш против Митрофана? Да ти лепо пређеш у харе-кришна па да тамо зезаш њихове адепте? Ионако си променио доста вера. Ја ћу свакако наћи начин да до Митрофана дођем директно, као што сам и са Патријархом и другим епископима са којима сам хтео да општим дошао у лице к лицу.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Golub рече

И унутрашњим проблемима форума... ургира на админе форума да блокирају сваког паметног опонента његовим теоријама (зе)вере.  :) 

Не знам зашто се мени жалиш... Да ниси можда и ти јео оне секташке печурке па си утриповао да сам главни и одговорни на форуму?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Едо, а докле мислиш да веслаш против Митрофана? Да ти лепо пређеш у харе-кришна па да тамо зезаш њихове адепте? Ионако си променио доста вера. Ја ћу свакако наћи начин да до Митрофана дођем директно, као што сам и са Патријархом и другим епископима са којима сам хтео да општим дошао у лице к лицу.  

Прво, нисам Едо.

Друго, не веслам спроћу Митрофана.  Ти попе си (ничим изазван нападао и Митрофана) а ја сам га бранио од твојих напада.. ако ћемо право!?

Треће: но комент!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

Не знам зашто се мени жалиш... Да ниси можда и ти јео оне секташке печурке па си утриповао да сам главни и одговорни на форуму?

Не жалим се, погрешно си ,,утриповао'', знам да ти ниси главни и одговорни на форуму :) 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Golub рече

Не жалим се, погрешно си ,,утриповао'', знам да ти ниси главни и одговорни на форуму :) 

Па шта онда хоћеш од мене? Молитвено правило?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Па шта онда хоћеш од мене? Молитвено правило?

Што јес-јес добро би дошло... :) 

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Golub рече

Што јес-јес добро би дошло... :) 

Узми правило од св. Серафима Саровског а на крају му се помоли да Грузијци не признају Епимафија.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Узми правило од св. Серафима Саровског а на крају му се помоли да Грузијци не признају Епимафија.

Хвала ти брате, ђе чуо и не чуо... Серафим ми је омиљени светитељ! 

ШтостичеГрузијацајасетунебихпетљао...

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Golub рече

ШтостичеГрузијацајасетунебихпетљао...

Ти се не би петљао а они из силне љубави према Серафиму направише у Грузији реплику Саровске пустиње. А сада се ломе. Помози им молитвом, мислим да неће Серафим ништа да се љути због тога.

Подели на овим сајтовима

Митрополит Морфуа: Кипар признаје Онифрија за канонског митрополита кијевског

13. Децембар 2019

morfou_neofytos-1050x570.jpg

„За канонску Цркву постоји само један канонски митрополит. Неофит  је канонски митрополит Морфуа, Исаија је канонски митрополит Тамасоса, Василије је канонски митрополит константијски. Кипарска Црква, а и ја као митрополит Морфуа, признајемо Онуфрија за канонског митрополита Кијева ", рекао је митрополит Морфуа Неофит.

Митрополит Морфуа је на истом нивоу са митрополитом Кикоса и Лимасола који су признали Онуфрија за јединог канонског митрополита Кијева и нагласио да више не могу остати неутрални.

У свом говору 26. новембра 2019. године у основној школи у Акакију нагласио је: „Не можемо више остати неутрални. Кога годинама признајемо као канонског архијереја? Најправославнијег кијевског митрополита Онуфрија. Он је још увек канонски митрополит Кијева и све Украјине.“

„Неопходно је да се сазове Свеправославни Сабор да би се ствари уредиле. Међутим, до тада не можемо остати неутрални. Неко мора бити канонски епископ у Украјини, неко мора бити помињан на богослужењима. Онуфрије је та личност која је пуна Духа Светога. "

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

http://www.spc.rs/sr/mitropolit_morfua_kipar_priznaje_onifrija_za_kanonskog_mitropolita_kijevskog

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Malo da se prisetimo kako fanariote razmisljaju :

АРХ.ЈОВ: ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА НЕ САМО МОЖЕ ДАТИ НЕГО МОЖЕ И ДА УКИНЕ АУТОКЕФАЛИЈУ

https://www.vjeronauka.net/pravoslavne-novosti/not-only-can-we-give-but-we-can-also-take-away-autocephaly

И, у принципу, како вјерују неки канонисти, пошто ове нове аутокефалне или нове патријаршије никада нису потврђене од стране Васељенског Сабора, пошто их креирала Васељенска Патријаршија, тада, у неком тренутку, ако Васељенски патријарх сматра да је потребно, може укинути овај статус, " објаснио је арх. Јов."

:sossos:

I, jedan tekst koji dobro analizira put kojim je VP krenula u realizaciju tkz. Istocnog pape ..... (mozda Franja da pozajmi Vartolomeju onu njegovu nezabludivu katedru i stolicicu....:D)

SRBINAOKUP.INFO

Украјинска авантура Фанара није банална освета због тога што РПЦ није учествовала на Критском сабору, већ је елемент дугогодишње...

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Vladan :::. рече

Ти се не би петљао а они из силне љубави према Серафиму направише у Грузији реплику Саровске пустиње. А сада се ломе. Помози им молитвом, мислим да неће Серафим ништа да се љути због тога.

Претпостављам да се шалиш, иначе да је озбиљна прича рекао бих ти да су моје молитве слабашне, и да се не могу поредити са, рецимо, свештеничким молитвама...

Зар није донедавно АВа римски помињао његовог патријрха из Истамбула и молио се се за њега, па види шта би...   Бог допушта све што је за допуштање. :) 

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Golub рече

Претпостављам да се шалиш

Не шалим се, свака искрена молитва вреди поготово ако ништа друго не може да се уради. Пусти смиренословље, безвезне примере и општа места. Помолиш се за браћу у Грузији и то је то што је до нас.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan :::. рече

Не шалим се, свака искрена молитва вреди поготово ако ништа друго не може да се уради. Пусти смиренословље, безвезне примере и општа места. Помолиш се за браћу у Грузији и то је то што је до нас.

Послушаћу те...

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...