Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 40 минута, MKD13 рече

Raskol tamo carigrad ne priznaje jer odluke o raskolnicima su cisto politicki motivisane.

Стварно мора да извршиш лоботомију да би ово веровао. Или да си потпуно неупућен. 

Денисенко се заклео да ће се повући, након што му је покушај на Сабору пропао. Заклео се на САБОРУ, јасно, гласно, пред свима. Цитирао речи јеванђеља, да ваше да буде да и не, не. И рекао ако кажем да ћу се повући и предати овласти као митрополит Кијевски, онда ћу то и учинити по речи јеванђеља, чим стигнем у Кијев.

А чим је стигао у Кијев окренуо је све наопако. И не само да се није повукао него се прогласио за Патријарха. 

Политички мотивисане одлуке о расколницима? Ма дај, молим те. Приче за "људе без мозга" (да цитирам Стилијаноса). 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, farisejski.bukvojed рече

На овој теми

сам прекуцао текст два канона из којих Цариградска Патријаршија тврди да изводи своје право да по свом нахођењу (за сада само) у Украјини ради то што ради. Кога занима, нека чита, пошто је било таквих питања на теми.

Буквојед, можда и овде да их прекопираш. Пошто је ово тема на којој је скоро све обједињено по овом питању. 

Коментари на њихово тумачење Канона завређују посебну пажњу. Постоје већ неке старе критике. Али то је такође обимна тематика. 

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1. Већина народа, како они који се изјашњавају као Украјинци како они који се изјашњавају као Руси су део тела Христовог, тј Украјинске Православне Цркве МП.

2. Револуција која се догодила 2014, је апсолутно иста (у смилу обећања и пропаганде) као и она која се догодила 5.октобра. Нажалост много је бруталнија и довела је до рата. Људи су као и овде схватили да су преварени и излагани. Само украјински наци фанатици су остали доследни тој причи. Постоји огроман број Украјинаца који немају ништа против Русије. Желе независност своје земље али не желе рат са Русијом већ мир и братске односе.

3. На основу тога, не знам шта осим страшног политичког притиска са Запада је могло да наведе Патријарха Вартоломеја на овај потез који може довести до тоталног хаоса. 

Чини ми се да је Цариградска Патријаршија иначе мученичка, уместо мучеништва и исповедништва пала на том искушењу и повиновала се интерсима овоземљаских моћника са Запада. Нажалост.

Нека је Бог у помоћи свима нама, били у Цариграду, Београду, Москви или Њујорку.

Подели на овим сајтовима

@farisejski.bukvojed 

Правило 3 сардиског Сабора

Озије епископ рече: Треба додати и ово, да никакав епископ не прелази из своје епархије у другу епархију, у којој постоје своји епископи, осим ако је позван од браће, која је тамо, да се не помисли, да затварамо врата љубави. Треба се такођер побринути и за то, да, ако који епископ у једној епархији има какву распру са братом својим и са епископом, не може се из друге епархије дозивати да им суде. А ако који епископ био осуђен због каквога посла пак држи да његов посао није хрђав, него добар, и да би требало суд поновити, то, ако је вашој љубави угодно, одајмо пошту успомени апостола Петра, пак нека они, који су судили, напишу Јулију, епископу римскоме, да се, ако је потребито, понови суд код сусједних епархији епископа, и нека он назначи дотичне, који ће разабрати посао. Ако пак оптужени не може доказати, да је његова посао такав, да га треба новом разбору подврћи, тада оно што је једном пресуђено, нека се више не руши, и што је учињено, нека остане чврстим.

(Никодим Милаш, Правила православне цркве са тумачењима, књига 2, стр. 106 и 107)

Коментар (део):

- Правило ово западни канониски деле на три, и по садржају правила са свијем оправдано, јер у самој ствари оно говори о три предмета, који самостално могу да стоје. Први је дио овај, који каже да никакав епископ не смије прелазити у другу област да врши какву свештену службу, ако није од дотичнога епископа те друге области позван. Други каже, да распре између епископа има ријешавати сабор ове области, у коју спадају ти епископи и да не треба дозивати из друге области епископе да им суде. Трећи дио правила говори о случају, кад дотични осуђени епископ није задовољан осудом својих епархијских епископа, јер држи да је добра његова ствар, и за такав случај правило каже, да се има н аписати римскоме епископу Јулију, нека одлучи да ли се има суд поновити, те у афирмативном случају, да назначи за то између суседних дотичној епархији епископа односне судије; ако пак тај римски епископ Јулије не нађе да треба суд поновити, тада остаје непомичном одлука првог суда. 4 Овакво дијељење сардикског обога правила у главноме нелазимо и код Валсамона, који у тумачењу истога правила, послије изјашњавања првога дијела, спомиње другу главу (ДВЕ РЕЧИ НА ГРЧКОМ) правила, а то је поменути горе други дио правила, а за тијем додаје Валсамон опет трећи дио за случај, кад је један епископ незадовољан одлуком првога суда. (ДАЉИ КОМЕНТАР ИЗОСТАВЉЕН).

4 Codex romanom дијели ово правило на три засебна правила. Испор. Van Espen, op cit., p. 266

Едит:

Другим каноном Шестог Васељенског Сабора цео Сабор у Сардици (данашња Софија, Бугарска) добио је Васељенски значај. (Види цитирано дело др. Никодима Милаша, блажене успомене епископа Далматинског)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Са викисорс

28. канон Четвртог Васељенског Сабора (у Халкидону)

Цитат

28. pravilo: Sledeći u svemu ustanove svetih Otaca, i uvažavajući sada izloženo (pročitano) pravilo 150 najbogoljubazniji episkopa, okupljenih na Sabor u velikom Konstantinopolju - Novome Rimu, u vreme blagočestivog, spomena dostojnog Teodosija (Velikog), isto i mi odlučujemo i ustanovljujemo po pitanju povlastica najsvetije crkve Konstantinopolja. Jer, i prestolu staroga Rima Oci su pridavali povlastice jer je taj grad bio prestonica. Sledeći isti razlog, 150 najbogoljubaznijih episkopa priznali su jednake povlastice i najsvetijem prestolu Novoga Rima, razložno prosudivši da grad koji je udostojen cara i Senata (siklita), i koji uživa jednake povlastice starog carskog Rima, bude uzdignut i u crkvenim delima kao onaj i da bude drugi posle njega. Prema tome, mitropoliti pontijske, azijske i trakijske oblasti, a tako isto i episkopi inoplemenika u navedenim oblastima, biće postavljeni od najsvetijeg prestola najsvetije konstantinopoljske crkve, tj. svaki mitropolit pomenutih oblasti sa eparhijskim episkopima postavljaće eparhijske episkope, kao što je i rečeno kroz Božanstvena pravila; a mitropolite pomenutih oblasti, kao što je kazano, postavljaće arhiepiskop Konstantinopolja, pošto se (po običaju), načini saglasan izbor i, pošto on o tome bude obavešten.

Волим

Из ова два канона (односно три) 28. канона Халкидонског Сабора, трећег канона Сардиског Сабора, уздигнутог другим каноном Шестог Васељенског Сабора на васељенски ниво, Цариградска Патријаршија изводи своје право да укида и ствара аутокефалије по сопственом нахођењу.
  •  

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Речи нашег Свјатјејшег из маја ове године...

"Ко год помогне украјинским расколницима је непријатељ ... свих Православних славенских народа, и целог Православног света".

Да ли је овај сценарио било могуће замислити пре само неколико месеци?

http://orthochristian.com/113192.html 

“Anyone who helps the Ukrainian schismatics is an enemy not only of the Russian Church and the Russian world, but also of all Orthodox Slavic nations and the entire Orthodox world,” said the primate of the Serbian Orthodox Church."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Хвала на добродошлици!

https://www.religion.in.ua/news/ukrainian_news/32550-svyashhennik-upc-mp-podnimaet-dux-bojcov-v-zone-ato-a-svyashhennik-upc-kp-nuzhdaetsya-v-pomoshhi-v-plenu-ego-zarazili-gepatitom-s.html

О попу(свештеник УПЦ МП) који подиже бојеви дух борцима АТО,као и свештеник УПЦ КП.

https://www.religion.in.ua/news/vazhlivo/35400-popri-zayavi-upc-panaxidi-za-zaxisnikami-doneckogo-aeroportu-vidbulisya-ne-u-vsix-cerkvax.html

Цитат

Анонсированные руководством УПЦ (Московского Патриархата) панихиды по защитникам Донецкого аэропорта во всех храмах данной конфессии состоялись лишь в определенных епархиях и храмах.

Митрополита Онуфрије је донео одлуку да се служи панхида припадницима АТО(антитерористичка операција),али је његов одлука у већини епархија бојкотована.

https://www.unian.net/society/1084211-glava-upts-mp-peredal-materialnuyu-pomosch-detyam-pogibshih-uchastnikov-ato.html

Митрополит Онуфрије је дао материјалну помоћ деци погунлих бораца АТО.

http://vz.ua/news/33590-upts-mp-podderzhala-ato

Цитат

Коваленко добавил, что «надо уважать власть, потому что у нее меч для того, чтобы прекратить зло и защититься от него».

«Если человек захватывает заложников и берется за оружие, то это зло», — заявил протоиерей.

Прес секретар УПЦ МП је изјавио да "треба поштовати власт зато што она има мач,да прекине зло и да се заштити од њега"

"Ако човек узима у таоце и хвата се за оружје,то је зло" - рекао је протојереј. (ту се мисли на заштитинике руског народа)

Пошто сам написао у својој поруци изнад и споменуо те чињенице везано за активност УПЦ МП,решио сам да оставим неке линкове(да не би било да пишем просто тако).Таквих вести има много на интернету.

Једина ствар која смета западу а тиме у украјинским властима у УПЦ МП,је то "МП"(формално).То је једини разлог ових дешавања.Суштински и канонска и некакноска црква раде на истом пројекту,а то је прављење од Украјине,Антирусије.

У разговору са обичним верницима стекао сам утисак да они немају ништа против да се моле у катакомбама,ако буде потребно и да ово све представља искушење за њих,а како другачије искушати веру него искушењима,чак сам стекао утисак и да им је драго што су настала турбулентна времена и да ће се црква очистити од људи који су ту из интереса.Такође,није им претерано жао архијереја,зато што они ничим нису подржали паству него су покушали да балансирају са политичарима иако су знали да ће пре или касније моћи да се ослоне само на вернике,а не на политичире,и да их  због тога стиже казна од Бога за то.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Вилер Текс рече

Мутиводо- џаба мутиш. Ти си једини који бунца. 

Da, pročitaj onda ova "buncanja" tačno o post gore iznad od Nevskog, ta su 1000 puta veća od mojih :D 

@Nevski - to je ok, ja sam im na to ukazao jučer, nisu mi htjeli vjerovat i još me izvrijedjali na pravdi Boga!

Umjesto da mi se zahvale što ih ne ostavljam u zabludi i neznanju!

A zbog ovog, jer sam im u dobroj namjeri ukazao na to isto što i ti!

Evo tog mog posta! Z dobrote na žebrotu! Tako to biva! Ti koji donose istinu nisu dobrodošli! Dobro si prošao!

https://tinyurl.com/ya6cghjb

https://tinyurl.com/yan83afm

https://antikor.com.ua/articles/120467-sensatsijnij_vistup_golovi_upts_onufrija_doviv_moskvu_do_ljutoji_isteriki

https://politeka.net/ua/news/288028-neozhidannyj-syurpriz-predstoyatel-upts-pm-vystupil-protiv-moskvy/

https://glavcom.ua/news/vistup-mitropolita-onufriya-doviv-moskvu-do-isteriki--368913.html

https://tinyurl.com/ybokdnr5

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Ја посматрам више ситуацију са позиције мирјанина и на основу личних сазнања.О догматским,канонским питањима сам доста сазнао читајући овај форум и могу рећи да стварно има шта да се прочита и на томе сам захвалан.

У тренутној ситуацији је испреплетано много питања не само канонских,црквених,него и понајвише политичких.

Ситуација је врло незгодна.Постоје огромне несугласице:

1.Унутар саме РПЦ,водећи овакву политику претходних 5 година,врх РПЦ сноси велики део одговорности,а има и јаку опозицију унутар цркве.Патрихарх Кирил се налази у незавидној ситуацију пре свега у очима својих архијереја,

2.Однос УПЦ МП и верника који су у великој већини апсолутно проруски,а ту постоји разрив између архијереја и пастве и паства је незадовољна таквим односом.

Ово је из прве руке од сведока дешавања.Гост је Всеволод Чаплин који је опозиција тренутној поицији РПЦ.

Рецимо први погинули у рату је био приставник Кијевске лавре.Његово лично обезбеђење су чинили прислужници Свјатогорске Лавре(највеће светиње источне Украјине),братство манастира је изражвало велику подршку,док је епископ УПЦ МП био велики противник.Каже да су верници још 2014 године устали да би покушали да спрече ово што се управо дешава.Осим нижих чинова свештенства нико,апсолутно нико није стао уз вернике.чак су их и отворено саботирали.Њему су подршку изражавали бројни архијереји,додше тајно,због става РПЦ.

Чаплин је поборник неких екстремних мера.Као на пример поновног активирања Римског патријарха,Свеправославног Сабора који би изабрао новог Васељенског патријарха.

3.Позиција руске државе и однос са западом.Ту је питање свих питања.Све зависи от тог односа.РПЦ без подршке државе мало шта може и уколико би хтела.Улазећи у сукоб са државом могу да ослабе своје позиције унутар државе,пошто руска држава вероватно неће ништа предузети осим вербалног.Цела украјинска криза,а ово је једна од кулминација је производ тог односа.Колико ће руска држава стати у заштиту пре свега верника.Допуштајући насиље би изгубила на кредибилитету пре свега код верника,а без верујућих људи нема цркве.Ово све траје већ 5 година,само кулминира.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Zayron  Оно што Невски пише нема додирних тачака са оним што ти пишеш. Ти ликујеш а он износи оно што јесте, тј што мисли да јесте.

Оно што ја знам је да народ у Украјини, осим ако није реч о "усташама" не жели конфронтацију са Русијом, политички, што не значи да не желе независну дршаву, што није никакав пробелем. 

Што се тиче Цркве, народ је у већини у УПЦ МП, како они који су Украјинци како они који су Руси. 

Подели на овим сајтовима

Православље на корак од раскола

Патријарси српски Иринеј и антиохијски Јован Десети, који је у посети српској цркви, објавиће заједничко саопштење у вези са одлукама Цариграда, који је потврдио да даје аутокефалност Украјинској цркви

patrijarh.jpg

Патријарх српски Иринеј дочекао је у Патријаршији поглавара Антиохијске православне цркве Јована Десетог (Фото СПЦ)

Катастрофална одлука по светско православље, црвена линија је пређена, раскол је легализован. То су прве реакције из Руске православне цркве после одлуке Светог синода Васељенске патријаршије да започне процес давања аутокефалности украјинској цркви.

Цариград је одлучио да скине анатему са вођа расколничких црквених структура у Украјини Филарета Денисенка и Макарија Малетича и поништи писмо из 1686. године, којим је московски патријарх добио право да поставља и рукополаже кијевске митрополите.

Конкретне одлуке Руске православне цркве знаће се већ у понедељак, када заседа њихов Свети архијерејски Синод. За то време канонски призната аутономна Украјинска православна црква, на чијем је челу митрополит Онуфрије, и која је под окриљем Московске патријаршије, најављује драстичне потезе – да ће анатемисати патријарха Вартоломеја јер одлуке Цариграда сматра „дубоко неканонским и непријатељским”.

Последњи потези Синода Васељенске патријаршије озбиљна су тема за размишљање и за Српску православну цркву, јер показују да оно што су њени архијереји сматрали доскора готово немогућим може да се деси и у Македонији, али и у Црној Гори, и да обе земље по „украјинском рецепту” могу добити аутокефалне цркве.

Уз то, и сам васељенски патријарх Вартоломеј недавно је изјавио да је искључиво право Цариградске патријаршије да даје аутокефалност и да ће то урадити свуда где то буде било потребно. А васељенски Синод сада је и показао како решава питања јурисдикције и расколничких црквених структура.

Како сазнајемо, Српска православна црква требало би током следеће недеље да се званично огласи о најновијим потезима Синода Васељенске патријаршије. Тачније, како је „Политици” речено у Патријаршији, патријарси српски Иринеј и антиохијски Јован Десети, који тренутно борави у званичној, мирној посети српској цркви, објавиће заједничко саопштење у вези са одлукама Цариграда.

О томе да ли би „украјинско питање” могло да буде и тема ванредног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, које би требало да буде одржано почетком новембра, како нам је објашњено, за сада је рано говорити.

Што се тиче заједничког саопштења, није тешко погодити његов главни смер, јер две цркве стоје на сличним позицијама. Патријарх Иринеј, као и више архијереја СПЦ, кроз званична писма и обраћања јавности, више пута су поновили да је овакво давање аутокефалности Украјинској цркви кршење канонског поретка.

Реагујући на последња дешавања, митрополит Амфилохије рекао је агенцији ТАСС да западне силе покушавају да изазову раскол у православној цркви и да су такви трендови примећени у Украјини и Црној Гори. На политичке упливе у црквена питања указао је недавно и Свети синод Антиохијске патријаршије.

Они су упозорили на опасност од увлачења православног света у међународне политичке конфликте, као и да велика штета може настати ако се питањима православне цркве приступа са позиција политике и национализма.

Откако је почетком септембра Васељенска патријаршија именовала двојицу својих егзарха за Кијев, чиме је показала јасну намеру да почне са процесом стварања аутокефалне цркве у Украјини, православни свет је у усијању.

О овом питању расправљала су црквена тела готово свих православних помесних цркава, али до сада ниједна није званично подржала Васељенску патријаршију. Има, додуше, суздржаних, попут Грчке, Бугарске и Грузијске цркве, које су саопштиле да се неће мешати.

С друге стране, на смиривање ситуације и заустављање процеса који је започео васељенски Синод, позвале су, кроз званична саопштења или изјаве својих поглавара, древне патријаршије Александријска и Јерусалимска, као и Антиохијска, Српска, Пољска и Чешка православна црква.

Цариграду је, међутим, за настојања око украјинске аутокефалности стигла званична подршка политичких структура: очекивано, из Украјине, али и САД. Крајем септембра амерички Стејт департмент у званичном саопштењу подржао је напоре да Украјина добије своју аутокефалну цркву и похвалио васељенског патријарха Вартоломеја као човека дијалога.

После најновијих одлука васељенског Синода огласили су се и Кијев и Москва. Украјински председник Петро Порошенко у писаном обраћању јавности навео је да је одлука о давању аутокефалности већ донета. Он је истакао да питање томоса и аутокефалности иде много даље од црквеног живота и да је то питање „наше независности, националне безбедности, наше државности, целокупне светске геополитике”.

Према Порошенку, одлука представља „пад Трећег Рима”, односно жеље Москве за глобалном доминацијом, а васељенском патријарху се клања због бриге за Украјину. И руски патријарх, међутим, има разумевање државног врха. Кремљ с посебном пажњом прати тему аутокефалности у Украјини, али, како је изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, држава не може да се меша у међуцрквени дијалог.

Он је додао да власт дели забринутост руске цркве, да ће Русија предузети политичке и дипломатске кораке у случају прогона канонске Украјинске православне цркве и да ће заштитити интересе православаца, ако догађаји крену нелегалним путем.

http://www.politika.rs/scc/clanak/413176/Pravoslavlje-na-korak-od-raskola

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

@Zayron  Оно што Невски пише нема додирних тачака са оним што ти пишеш. Ти ликујеш а он износи оно што јесте, тј што мисли да јесте.

Оно што ја знам је да народ у Украјини, осим ако није реч о "усташама" не жели конфронтацију са Русијом, политички, што не значи да не желе независну дршаву, што није никакав пробелем. 

Што се тиче Цркве, народ је у већини у УПЦ МП, како они који су Украјинци како они који су Руси. 

Тешка је ситуација за пре свега вернике УПЦ МП.Уколико будеш виђен да идеш у "цркву агресора" ризикујеш и то јако много.Иако УПЦ МП својим деловањем није ништа урадила против украјинске државе,иако је на све начине покушала да буде барем неутрална,а у доста ситуација и отворено на страни власти ни то није довољно,ипак се посматра као испостава РПЦ што није.

Власт у Украјини жели да их преименује у РПЦ поново.Верници чак и немају ништа против тога.Они се и сматрају делом РПЦ по души(далека им је антируска идеологија).

Чак и ова дешавања нису толики проблем,колико то што ће ускоро израсти цело једно покољење које је кроз школски систем и медије задојено неким другим идејама које су све само не проруске,а баш супротно.

Нажалост по личном утиску број да кажем проруски оријентисаних људи се смањује.Чак и то није толико опасно,колико тенденције,а оне нису добре,барем за сада.Проблематика је поприлично сложена,али и поред све воље РПЦ(уколико би постојала),никако се не може решити без државе,а ту се опет отвара много питања.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Вилер Текс рече

Ovi linkovi su čiji? Ja sam ih tu dao ili Nevski? A o čemu govore i šta dokazuju?

Da je mitropolit Onufrije aktivan haritativno, u dobročinstvima ali sigurno ne i ruski nacionalista kakvim ga možda smatrate! Daleko od toga, prije nešto sasvim drugo!

No, ako te to toliko raduje što si uspio "dokazati" da ja "likujem", neću te onda razuvjeravati! Nek ti bude! Što se tiče tebe smatraj da "likujem" i uživaj si u tome! Što se tiče svih ostalih njima ne moram ni dokazivati da ne radim ono što ne radim!

https://www.religion.in.ua/news/vazhlivo/35400-popri-zayavi-upc-panaxidi-za-zaxisnikami-doneckogo-aeroportu-vidbulisya-ne-u-vsix-cerkvax.html

https://www.unian.net/society/1084211-glava-upts-mp-peredal-materialnuyu-pomosch-detyam-pogibshih-uchastnikov-ato.html

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zayron рече

Da je mitropolit Onufrije aktivan haritativno, u dobročinstvima ali sigurno ne i ruski nacionalista kakvim ga možda smatrate! Daleko od toga, prije nešto sasvim drugo!

Ја не знам где си ти видео да ја( а и други уз можда једна изузетак) бранимо позиције руског национализма или Митрополита Онуфрија сматрамо руским националистом?

Мислим да ти имаш русофобију и свуда видиш некакве руске националисте као што Хрвати свуда виде "великосрпску агресију". Параноја човече.

Подели на овим сајтовима

@невски  Види, ствар је врло јасна. Нико нема ништа против независности Украјине па ни УПЦ МП. Али нажалост власт у Украјини је безбожничка и изразито шовинистичка и ту је проблем. 

И много медији тамо подгревају причу и праве проблем.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...