Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 часа, Zoran Đurović рече

Види, брате, не разумем твоју болесну потребу да мрзиш Србе. Вероватно си и сам Србин

Oce blagoslovi rec:)

Ja sam ultra bugarofil, veci bugarin od bugara:))), srbe ne mrzim, a mrzim kad mi neko kaze kao ti da sam Srbin. To su srbi radil na silu posle balkanskih ratova, ko nije hteo da bude srbin ili u bugarsku ili u zatvoru ili blazen put u carstvo nebesno. I to je sav problem megu vama i nama.

Sto se tice svetitelja srednovekovija ama bas nikakv problem nemamo. Kolko su vasi tolko su i nasi bili vladari. Zena Cara je bila bugarka a deca su bile iz takvog braka. I da nisu bili krvne veze, mi ne bih njih mrzeli jer oni su postovali nas i nase bugarsko. Nije gaba Car Dusan bio car srba, grka i bugara. 

Do kralja Milutina narod u Makedoniji je bio uskljucivo bugarskog porekla. To Dragojlovic je hteo da pobije al mu nije ishlo, jer istorija jasno potvrguje I Bugarskim carstvima u vreme Petra i Borisa i istorija Ohridske Crkve do Milutina.

Cara Dusan ja cak smatram da je svetac i anateme Carigragana za mene su nistavne. Svaljivanje krivice samo na Dusana je bezveze sav klir srpske crkve je bio uz njega. Sv.Joanikije i pored anateme je svetitelj, prosao kod grka. Dusan bi bilo previse da proglase i njega za svetitelja. Al evo kod nas ima freske i u njegovo najstarie zitije (mislim kod Danila) je sasvim drugcije prikazana scena sa njegovim otcem Stefanom, shto mislim da je verodostojnije. A za Jelenu nemam ni reci, zene kao nje svet moze da izbroji na prstima jedne ruke. Vidis bugari kakvu caricu vam dadose:)

Sva ta istorija je iz serije kao ove Ukrainske, ko vise ili manje narusava kanone, nije bitno, Bozje planove su vece od "nase pravde" i u zavisnosti bozje blagoslonosti raspletice se i ukrainska drama. A kako Bog skoro uvek je na strani grka...)))) A mi danasni makedonci usput mozda i po neku pobedu odnesemo)))

Znaci niko ne mrzi srbe, u krajnjem slucaju ne vise negoli vi shto mrzite bugare.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 часа, DerTorx рече

Ništa nisam pogrešno razumeo. Pravoslavna crkva jedna je i nedeljiva ali morao bih ako se krstim u SPC da slavim i neke srpske svece sto ne zelim i praznike po Julijanskom kalendaru sto je za mene potpuno neprihvatljivo. Grčka crkva je zbog kalendara za mene bila prihvatljiva. Grci kao i Srbi nisu pravi vernici , bolje rečeno nisu edukovani vernici veruju u Boga ali ne znaju ni kako da mu se mole niti ista o crkvi (ovako je to lijepo objasnio sam patrijarh Pavle nekoliko puta ali i patrijarh Irinej u intervju za TV Hram prosle godine) no dobro rekoh sama KC je u još vecoj krizi i kao i SPC sa Kačavendom i KC ima poblema sa pedofilijom i sl stvarima no bitna je osobna vera pojedinca o tome govorim. Mi u HR imali smo veronauku celu osnovnu i celu srednju skolu, podsecam da je kod vas u Srbiji uvedena tek posle demokratskih promena 2000. Slavu u porodici niko ne slavi tako da smo Svetog Jovana kao slavu davno odbacili unazad nekoliko generacija meni je to bio uvek cisti paganizam ali malo je strogo to napisati pa ipak se izvinjavam sto jesam jer recimo zbog uticaja katolika kojima smo okreuzeni Bogorodica i njen kult u Srba pravoslavaca u Hrvatskoj mnogo vise se slavi nego u Srbiji.

Слушај кад већ спомињеш педофилију и Качавенду онда не знам ко је имао више проблема са тим него Римокатоличка  Црква не један или пар случајева него на хиљаде . Политчких говора на литургијама у СПЦ скоро и нема поготово у Немачкој . Кад већ идеш код Грка а вероватно не знаш грчки тамо свештеници који су иначе и државни службеници Грчке , знајуитекако да воде политичке говоре . Ти превише политички гледаш на све то а Православну Цркву ниси добро разумео . Када причаш о СПЦ се само чује хрватска  пропаганда из тебе која је далеко од реалности .  О светосављу такође причаш само глупости спомињеш четнике итд . Вера у нас Срба,Грка , Руса и свих осталих православаца је иста наравно да постоје неке разлике постоје оне и између католика у немачкој и Италији итд . Боље се информиши мало детаљније о Православљу али заборави на оно све што си у Хрватској чуо о њој прошла је 91 давно .

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, DerTorx рече

tako da smo Svetog Jovana kao slavu davno odbacili unazad nekoliko generacija meni je to bio uvek cisti paganizam

Sto pre bi trebalo da se krstis ( naravno - ako osecas potrebu ). Mozes se krstiti u bilo kojoj pomesnoj PC, a ako ti je bas cef - mozes i u KC. Mnogo filozofiras ( bavis se sporednim stvarima ) i samim tim ti i sustina izmice, a pred nosom ti je. I zelim ti da se sto pre vratis Sv Jovanu KRSTITELJU ( mozda je slucajno da je bas KRSTITELJ u pitanju ? ) kao krsnoj slavi , zastitniku i pokrovitelju tvoje porodice pred Prestolom Gospodnjim. 

FB_IMG_1552087371897.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, MKD13 рече

Znaci niko ne mrzi srbe, u krajnjem slucaju ne vise negoli vi shto mrzite bugare.

Ти си, друже, из неке друге приче. Ми имамо пријатеље Бугаре и Бугари долазе у моју цркву. Чак нам је чтец Бугарин. И добар део службе је на бугарском. Пре 2 недеље сам Бугарима свештао продавницу аутомобила. Никада са Бугарима нисам имао проблема. Какве су твоје идеје или проблеми, задржи за себе.  

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, DerTorx рече

Ako Bog da voleo bih napokon biti kršten. Puno sam razmišljao o tome u kojoj crkvi moji su pravoslavni ali ni otac još nije kršten o SPC i ne razmisljam jer  smatram da se okrenula od Hrišćanstva u filetizam. Razmisljao sam o krštenju u ruskoj ili grčkoj crkvi, ali i sama pomisao na to me uzrujava živim u Hrvatskoj 90% katoličkoj zemlji  i prvi doticaj sa verom bio je odlazak u katoličku crkvu koju obožavam. Nemam uopše loše mišljenje o Pravoslavnoj crkvi, štaviše ali jednostavno više od vizantijskih ikona i umetnoti PC više me od toga ne zanima i nikada nije. Uvek sam na Pravoslavnu crkvu gledao kao na nacionalnu crkvu, a na KC kao univerzalnu i poruke svetih otaca KC su me uvek privlačile od Augustina do Svetog Franje Asiškog. Posebno od onoga snimka u kojem Amfilohije vladika crnogorsko primorski (postoji snimak na Youtube) govori o papi Benediktu kao jednom od najvecih umova i naucitelja crkve, o ocima KC čije knjige posebno dela gore pomenutih i sam rado čita pa do informacije da je i sam studirao na Gregorijani , papskom univerzitetu u Rimu. Hrišćanstvo je jedna i nedeljiva vera jer Hrist je takvu crkvu stvorio, ono je za mene jedno. Ali ipak, nije isto, i privlači me katolička duhovnost, pragmatični duh red u sistemu crkve a iskreno i to što je KC u duhovnom padu stvara kod mene jos vecu zelju da budem deo nečega sto treba ponovo da se izgradi i da budem aktivan deo toga. Molio bih nacionaliste i laike da me ne pile pričom o veri predaka ker to je glupost ko ziv moze da utvrdi da naši u Dalmaciji nisu bili pre 11 stoleća dakle dok nije bilo ni naziva katolik pravoslavac vec se jurizdikcija cesto pomerala pa je malo falilo da i sama Srbija padne pod rimskog biskupa , papu. Voleo bih cuti misljenje teologa otvorenih ljudi cista srca, ne laika i zločestih.

@DerTorx  Premda si naglasio par puta da zelis komentare iskljucivo od teologa, ne od laika, ipak bih te najpre srdacno pozdravila, potom par reci podelila u nadi da ce Ti biti od koristi, iako nisam teolog/bogoslov. Bas kad spominjes Svetitelje, mozda vec I znas, ali jedan od otaca rane Crkve je upravo I pisao o tome, kako su svi krsteni,  verujuci ljudi - bogoslovi; molitveno nastrojenje, bogoceznjivost I ljubav hristolika su glavne karakteristike bogoslova/teologa (ili bi barem trebalo tako da bude).  Kako god bilo, lepo je od Tebe sto si se vratio na ovaj forum I uzimas ucesca u temama od interesa. 

Ovo sto sam podebljala u tvom tekstu, izdvojila bih najpre radi Tebe samog. Evidentno je da te nasa spasonosna vera Pravoslavna nije dovoljno odusevila jer je dozivljavas iz perspective nacionalnog identiteta. Vidi, ti zahtevas da tvoj sagovornik bude "otvoreni ljudi cista srca", a da li si siguran da si Ti dovoljno otvoren da primis blago koje Ti se nudi, kao i da prevazidjes povrsnu sliku PC koja te samo asocira na lepe vizantijske freske/ikone I pregrst negativnih prica iz proslosti? Nije tebi toliko vazno u kojoj crkvi ces se krstiti, (jer si sasvim jasan da te najvise privlaci RC),  ali treba da ti je vazno da te dotakne luda ljubav Bozija, ta blagodat koja ce te usmeriti na Put Istinu I Zivot! Vidis, kao prvo nece tebi Gospod na silu da crta po pesku u kojoj Crkvi treba da budes, ali kada prevazidjes povrsnost, shvatices da je Pravoslavlje najautenticniji hriscanski nacin zivota! (ovo Ti zelim od srca!) Ovo je rekao jedan od nashih najcenjenijih teologa u Pravoslavnom svetu: stari Vladika Atanasije Jevtic. E, vidis, u mom slucaju, mogu ti slobodno reci, upravo taj sveti covek je meni priblizio Hrista I opravoslavio me u vreme kada sam mozda jos manje od tebe poznavala svoju veru, veru Otaca mojih. Jer da nije njih, ne bi ni mene bilo brate. Jednom kada te kosne ta sveta ljubav, postavices stvari u istinski kontekst, a pragmaticni red I poredak sistema u crkvi ce ti biti sekundarno. 

пре 16 часа, DerTorx рече

Ništa nisam pogrešno razumeo. Pravoslavna crkva jedna je i nedeljiva ali morao bih ako se krstim u SPC da slavim i neke srpske svece sto ne zelim i praznike po Julijanskom kalendaru sto je za mene potpuno neprihvatljivo. Grčka crkva je zbog kalendara za mene bila prihvatljiva. Grci kao i Srbi nisu pravi vernici , bolje rečeno nisu edukovani vernici veruju u Boga ali ne znaju ni kako da mu se mole niti ista o crkvi (ovako je to lijepo objasnio sam patrijarh Pavle nekoliko puta ali i patrijarh Irinej u intervju za TV Hram prosle godine) no dobro rekoh sama KC je u još vecoj krizi i kao i SPC sa Kačavendom i KC ima poblema sa pedofilijom i sl stvarima no bitna je osobna vera pojedinca o tome govorim. Mi u HR imali smo veronauku celu osnovnu i celu srednju skolu, podsecam da je kod vas u Srbiji uvedena tek posle demokratskih promena 2000. Slavu u porodici niko ne slavi tako da smo Svetog Jovana kao slavu davno odbacili unazad nekoliko generacija meni je to bio uvek cisti paganizam ali malo je strogo to napisati pa ipak se izvinjavam sto jesam jer recimo zbog uticaja katolika kojima smo okreuzeni Bogorodica i njen kult u Srba pravoslavaca u Hrvatskoj mnogo vise se slavi nego u Srbiji.

Zamolicu te da ne generalizujes stvari kada govoris o osetljivim stvarima. Srecom nisi Ti merilo ko je pravi vernik, a ko nije I koliko je ko "edukovan". Ko od nas malih moze da zna necije srce, srce drugoga, osim da se molimo jedni za druge? 

Mogu da razumem da tebi Slava ne znaci nista, ali znaj da se u nas,  Pravoslavlje odrzalo pod Turcima I komunistima, bas zahvaljujuci I Slavi porodicnoj. U ovo danasnje vreme, kada nam se Srbija "prazni", a dijaspora nastanjuje, veruj da itekako Srbin pribegava svome pokrovitelju I zastitniku pred prestolom Bozijim! Zna Srbin da je mali I gresan, kao I da mu je Svetac najblize molitveno oruzje da zadobije milost Boziju, osobito daleko od matice…. da mu deca budu ziva I zdrava, da ostanu Pravoslavna, da budu novi neimari Crkve Hristove po celoj Vaseljeni. Mislis li ti da je to "paganstvo"? Nije brate mili, to je ziva smernost pred licem Bozijim. Nisam dostojan ja posete Bozije, ali moj svetac jeste, jer se on vec upodobio Hristu Spasu.

BTW, ako te interesuje, moje poreklo je dalmatinsko. 

U zdravlju Ti nama budi.

Подели на овим сајтовима

@ana čarnojević 

Зашто прво не провериш у којој теми пишеш?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

ne sekiraj se, ti to ne kapiraš tako da sve pet.

Ако имаш нагон да хејтујеш власт и Вучића, молим те имаш друге теме које нас не интересују.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ja hejtujem Vucica i prezirem ove koji su prodali oruzje da bi se pucalo po vojsci Sirije ali ne znam kako tu ubaciti vladike i raskol?

Подели на овим сајтовима

Ова тема је отворена пре годину дана . Ништа од Свеоравославног сабора или било чега сличног . Сад се све мање прича о томе а Грчка Црква се притиска да призна ове расколнике у Кијеву а Румуни гледају шта им је чинити . Највише се бојим неког замрзнутог конфликта па да ово стање потраје ко зна колико . Вартоломеј има скоро 80 година а највероватније ће га због турског пасоша наследити Елпидофор тако да можемо свашта очекивати у будућности од Фанариота . Такође шта ће код нас бити после Пат. Иринеја нико не зна . 

Подели на овим сајтовима

Мислим да ће све бити у реду, само живимо у времену нових изазова и непознаница, у сваком смислу, укључујући и теолошком. У историји Цркве много пута је изгледало као да ће Црква доживети пораз и колапс, али временом је све бивало на корист Цркве. Жалосно је што увек има оних који кидишу на Цркву, како отворено тако и прикривено као вук у јагњећој кожи. Многи такви мисле да Богу службу чине, што ствара још већу тешкоћу за Цркву.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

и ја бих волео да све буде у реду али обзиром како се ствари одвијају све иде лагано у правцу поделе. Информација од пре пар дана да се Руски егзархат у Европи поново уједињује се са Руском православном црквом само потврђује моје стрепње, нажалост. 

Подели на овим сајтовима

То је било јасно када им је Вартоломеј укинуо егзархат . Додуше неће цео прећи у РПЦ него поглавар и сваки свештеник и парохија који то желе , мислим да је око 55-60% гласало за прелазак у РПЦ али по француским законима ваљда треба 2/3 већина . Иначе знам неке људе из тог егзархата који не подносе ни руску политику ни руску Цркву коју сматрају њеном продуженом руком  чак међу свештеницима има таквих . 

Подели на овим сајтовима

Hvala na svemu što si napisala voleo bih samo da se drzimo napisanog, pa ako neko nije stavio znake navoda a citirao je nekoga onda je tu sve jasno. Bilo je kasno kada sam pisao kao sto je i sada ali ako smeta nema problema potrudicu se sljedeci puta. Osjećati crkvu Hristovu, i znati o vjeri dakle jako je vazno u praktičnom smislu, za to sluzi vjeronauk koji smo mi imali. Ne znam vise da li sam stavio znake navoda ali jesam napisao da je to koliko srpski , dakle naš narod zna o vjeri i da je to malo ali da iskreno vjeruju u Boga, mišljenje koje su izneli posljednja dvojica patrijaraha, Pavle, kao i Irinej u izjavi za TV Hram ako se ne varam u Septembru 2018. mogao bih naći tu izjavu. Dakle , samo se slazem sa njima to sam napisao. Primjera radi u cijeloj mojoj obitelji nas troje tačno zna nešto o vjeri, opet mislim u praktičnom smislu o sakramentima, itd Pravoslavlju- Hrišćanstvu uopšteno, ali i o onom duhovnom dijelu, sumnjam da je iko u mojoj familiji čuo za oca Tadeja, Justina Popovića, Nikolaja Velimirovića mislim da jesu, o liturgiji Sv. Jovana Zlatoustog, djelima Svetog Augustina, istoriji crkve i sl. 

Tvrdokorni sam modernist i ekumenist od kada znam za sebe. Takodjer, pisao sam o crkvi, dakle instituciji PC i KC. To je samo jedan deo priče, postoji još tu mnogo toga ako govorimo o Pravoslavlju posebno naglasiti duhovni deo - manastire PC, monaštvo ili redovništvo, nastalo je na istoku i danas je pravoslavno monaštvo jedan od zaglavnih kamena u temelju rekli bi naši cele Vaseljene ili Opće crkve ovdje u nas. Janso sam istaknuo da znam , posebno od kada zivim na zapadu, da je KC u još većoj moralnoj, duhovnoj i svakoj drugoj krizi i da je mozda bas to razlog da zelim biti deo nečega takvoga bez obzira na nedaće i da me bas to privlači da se i sam ukljucim , razumjem bolje, budem dio toga pomognem aktivno to je sve naša hrišćanska duznost samim tim pokazujem i svoju otvorenost a ponoviću volim Hrišćanstvo dakle volim KC i PC bez izuzetka kao fanatični ekumenista svjestan da opća crkva ima svoje unutarnje dileme, probleme i na cijelom prostoru duhovni je pad Hrišćanstvo je u nekakvoj apatiji i nema više onoga zanosa kao nekada koji sada postoji u Islamu. Moje kritike prema SPC jesu oštre ali proizilaze iz činjenice na iskustvo i iz realnosti mog etničkog podrijetla , pa na to imam pravo, jer imam loše iskustvo koje nikada ali niti jednom nisam doziveo u vec pomenutim grčkim i ruskim a posebmo ne KC , nikada ni najmanje.

Mogli bi sada tu stvarno još mnogo ali to nije tema, od poštovanja i slavljenja svetaca, koliko Srba ide na nedeljnu liturgiju a koliko Grka, Rusa i Hrvata recimo. Onda odnos vlasti i crkve, celi grčki drzavni vrh bio je na jednom od najvecih crkvenih dogadjaja na Tinosu, povodom Velike Gospojine 15. Avgusta to govori nešto i nije dovoljno samo reći "mi smo imali komunizam" To je davno prošlo vrijeme. SPC je izgubila put udaljila se od Hrišćanstva pala u tzv Svetosavlje tj filetizam, odnosno ekstremni nacionalizam zasnovan pre svega na kosovskom mitu, dakle mitu - to je SPC danas i kada dodje do katarze sve će se urušiti jer je na klimavim temeljima a laži kad tad izadju na vidjelo. 

(Napomena za dečka gore koji je napisao da sam slušao liturgiju u GC u Njemačkoj na grčkom , nisam , ali hoću svakako grčki jezik je prelijep, naime sve one moraju imati dvojeznične liturgije. Ako se radi o PC ovdje dakle na grčkom i njemačkom, odnosno ruskom i njemačkom)

Napisao sam jasno da je meni skoro potpuno nebitno u kojoj od "dvije crkve" ću se krstiti. Sveopća crkva - čitava Vaseljena je u krizi, vjera pak duhovnost na nama je samima. Nisam mjerio ničiju vjeru niti mi je bila namjera.

Raskol u PC, naravno na strani sam carigradskog patrijarha jer on jeste ipak prvi medju jednakima a carigradska patrijaršija jeste uvijek bila i ostala i ostaće Majka svih autokefalnih crkava, ipak konkretan slučaj raskola čisto je političke prirode, to je valjda svakome jasno, patrijarh se mozda trebao malo više posavetovati pa tek onda doneti odluku, rezultat nakon davanja tomosa je nešto što i on sam nije očekivao, rezultata nema a  namjera je bila časna ujediniti jedan narod ispoštovati običaj tomos onome ko ima drzavu, ako to pak nije običaj neka SPC prva vrati taj prvi tomos Carigradskoj patrijaršiji koji je dobila 1219. godine od Majke Crkve - iste te Carigradske patrijaršije. Pomanjkanje ljubavi i razumjevanja te borbe za prevlast posebno agresivan stav RPC o samoj sebi kao nekakvom 4. Rimu što niko živ u svetu ne priznaje, a posebno ne pomesne crkve. Ipak, RPC nije zustro reagovala prema ukrajinskom narodu vec pozivala na mir i suzdrzanost u ljubavi i to je jako pozitivna stvar. To je pravi put.

Btw, unaprijed se izvinjavam ali evo samo jedan mali video da vidiš tko je zapravo taj Atanasije Jevtić i šta je njemu na pameti, kako se jedan obrazovan čovjek ponaša, ako nadješ sl. od nekog biskupa.... ali teško da ćeš moći. Ovaj video simboličan je prikaz šta zapravo predstavlja SPC u moderno vreme. Ali ovo će proći kada priroda obavi svoj posao i u SPC prevladaće ljudi poput episkopa Grigorija, mitropolita Porfirija - ljudi otvorenog uma i otvorenog srca. 

https://www.youtube.com/watch?v=uJeFO6LX2Hw

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...