Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 17.9.2019. at 0:14, Ćiriličar рече

Озбиљну пажњу сте посветили рушењу СПЦ. О чему је реч? Како се операција изводи?                                             

Нашу Цркву већ и генерали НАТО отворено називају проблемом у остваривању њихових планова на овим просторима. И велика средства улажу у нападе на јединство СПЦ а и у одвајање цркве од народа. Медији у њиховом власништву немилице нападају цркву већ годинама. Невладине организације финансиране са Запада сада већ отворено нападају и провоцирају Цркву. Сетимо се само недавних „перформанса“ испред Патријаршије са крвавим мантијама и са везивањем љубичасте кецеље на споменику блаженопочившем патријарху Павлу. И ове акције чак и саме учеснице називају буквално тако – провоцирањем!

Али све су то само видљиве акције које имају за циљ да скрену пажњу јавности са Операција Базираних на Ефектима које су усмерене на јединство Цркве. Прави и рушилачки удари су далеко перфиднији и пажљиво планирани са фокусом на психолошку манипулацију унутар-црквеним групама.

У књизи ја сам навео само неколико примера ових манипулација: бившим владиком Артемијем, ваљевско-грачаничарима, деканом и професорима Православног Богословског Факултета (ПБФ) који су били финансирани од стране Соросеве Фондације „Отворено друштво“, студентима ПБФ који добијају новац од немачких фондација за дружење са омладином ЛДП и ЛСВ, (звучи невероватно али је истинито да добијају по 100 евра месечно)…

Али то ни изблиза није све. Тај малигни утицај Американаца се наставља. Амерички мрежни оператери су увелико пустили своје пипке према ПБФ, а највише их интересују управо студенткиње и професори и студенти који себе препознају као „модерни слободоумни богослови“. То су две уже групе за које је процењено да су најподложније утицају и да је могуће њима манипулисати.

На пример ја у књизи наводим чињеницу да већ постоје отворени грантови са Запада а преко грант-оператера из Хрватске за сваку теолошкињу из Србије која је спремна да ради на женским питањима. У Србији већ постоје пројекти „женско богословље“ и на тим пројектима су већ ангажовани православни богослови.

У овом тренутку најопаснији „фронт“ против СПЦ је „либерално православље“ што је већ идеолошки пројекат. Делимично отворено а већим делом индиректно се „упумпавају“ средства у тај пројекат који по америчким плановима у будућности може довести до још једног раскола у СПЦ. Група владика и професора ПБФ је пре коју годину отворено изашла са петицијом за заштиту Дарвина и отворено изјавила да себе виде пре свега као „научнике“ а не као богослове. Практично је декларисала своју умреженост са „научном заједницом“ а припадност Цркви ставила тек на друго место (могло би се рећи као „научници који су моментално запослени на ПБФ“ а сутра могу радити и другде. Наравно не мора се ни говорити какву подсмешљиву реакцију је ова самоспознаја и ово „самодекларисање“ „научника-богослова“ изазвала у самој научној заједници а посебно код на пример техничких наука!)

Медији координирано нападају једну групу владика а промовишу другу. Из ко зна којих и каквих извора се појаљују средства за рад разних псеудоцрквених сајтова и медија који промовишу малигни утицај „христо-слободара“ како би се могла назвати ова богословска тенденција.

Мислим да ми обични мирјани, у нормалним околностима, не бисмо ни у ком случају требали да се мешамо у међусобне односе владика. Али такође мислим да овде није реч о неколико „богослова који имају кризу средњих година“ или су мало понесени титулама већ је реч о малигном мрежном утицају страног фактора на нашу Цркву. И мислим да је у овом конкретном случају дужност сваког од нас да на то скрене пажњу. Тим пре што највероватније да ови људи још увек нису у потпуности уплетени и преобраћени већ је то жеља да се буде медијски експониран и „у тренду“. Наша Црква је већ мајчински реаговала смењивањем неких од тих људи са професорских катедри да би се барем колико-толико смањио утицај тог погубног тренда на студенте ПБФ. Желим да верујем да ће и ово што пишемо о мрежним манипулацијама њима донекле отворити очи.

Који су начини борбе против глобалне свемоћи? Колико је могуће да се избавимо од насртаја коме смо изложени?

Ма колико да нам се у овом тренутку чини да је неолиберална Империја свемоћна – ништа није готово. Нама се свакодневно путем медија сервирају холограми америчке свемоћи али реалност је потпуно другачија. Реално гледано цела конструкција светског неолиберализма је на ивици пропасти. И економски и финансијски и демографски и идеолошки она нема будућности. И зато нема никаквог смисла трчати за светом и јурити са променама. Најбоља заштита за нас у овом тренутку је избацити телевизор из куће, смањити коришћење Интернета а посебно друштвених мрежа и проводити више времена са породицом. И, наравно, пост, молитва, исповест и причешћивање Светим Даровима.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 6. 9. 2019)

slobodan-stojicevic.jpg?w=640
STANJESTVARI.COM

У овом тренутку најопаснији „фронт“ против СПЦ је „либерално православље“ што је већ идеолошки пројекат...

Au lebe mekani. Pa ovo gora paranoja neg u vreme onog skota miloševića. VD BZV i Pechat powered

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Види, брате, не разумем твоју болесну потребу да мрзиш Србе. Вероватно си и сам Србин, то тако иде. Не знам шта Ињац зна, али да ти наведем неколико примера:

1) Душан Силни

Car_Du%C5%A1an,_Manastir_Lesnovo,_XIV_ve

Монастырь Лесново относится к известнейшим в Македонии. Здесь сохранилась церковь Михаила и Гавриила Архангелов – красивая крестово-купольная постройка 1341 г. Расписана она была в XIV в.

2) 

3171384022_a79511c5e7_b.jpg

Старо Нагоричане През 1313 година сръбски крал Милутин решава да изгради нова църква на същото място. Нейната архитектура е в стила на представителните църкви от началото на XIV век, възникнал в резултат от обновяването на късната византийска архитектура. Стенописите са в стила от времето на династията на Палеолозите (т.нар. палеологов ренесанс) и са сред най-забележителните творби на прочутите солунски художници Михаил и Евтихий, работили в края на XIII и началото на XIV век.

3)

d186d0b0d180-d183d180d0bed188.jpg

Стефан Урош V Немањић, познатији као Урош Нејаки, син је и наследник цара Душана. Владао је од 1355. до 1371, а задужбина му је манастир Матејча.

МАТЕЈЧА

Високо на Скопској Црној Гори, у близини Куманова, налази се манастир Матејча. Манастир је почео да гради цар Душан, а завршили су га његова жена, царица Јелена и син, цар Урош након 1355. године. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице.

4)

Uros_i_vukasin.jpg

King_Vuka%C5%A1in,_Psa%C4%8Da.jpg

Псачки манастир

Над западната влезна врата во црквата некогаш постоел натпис за кој се претпоставува дека бил уништен во 1876 година поради тоа што во него се спомнувале кралевите Урош и Волкашин. Портретите на овие владетели се претставени на северниот ѕид, но натписите што се наоѓале до нив исто така биле уништени.

- Дакле, право питање је: Зашто мриш Србе?

Не мрзим Србе. Али Ви оче не разумете “Јужносрбијански“. Ако сам Србин, онда треба да ме разумете и када говорим/пишем на мој “дијалект“.
Молерисање значи прекривање са кречом, или на српско-немачки фарбање. Ови портрети који сте набрајали нису окреќени. Господин Ињац, тврди и ЛАЖЕ да се имена српских владара и њихових портрета бришу. Затражио сам да ми каже 2 цркве гре су избрисани портрети српских владара.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Ako Bog da voleo bih napokon biti kršten. Puno sam razmišljao o tome u kojoj crkvi moji su pravoslavni ali ni otac još nije kršten o SPC i ne razmisljam jer  smatram da se okrenula od Hrišćanstva u filetizam. Razmisljao sam o krštenju u ruskoj ili grčkoj crkvi, ali i sama pomisao na to me uzrujava živim u Hrvatskoj 90% katoličkoj zemlji  i prvi doticaj sa verom bio je odlazak u katoličku crkvu koju obožavam. Nemam uopše loše mišljenje o Pravoslavnoj crkvi, štaviše ali jednostavno više od vizantijskih ikona i umetnoti PC više me od toga ne zanima i nikada nije. Uvek sam na Pravoslavnu crkvu gledao kao na nacionalnu crkvu, a na KC kao univerzalnu i poruke svetih otaca KC su me uvek privlačile od Augustina do Svetog Franje Asiškog. Posebno od onoga snimka u kojem Amfilohije vladika crnogorsko primorski (postoji snimak na Youtube) govori o papi Benediktu kao jednom od najvecih umova i naucitelja crkve, o ocima KC čije knjige posebno dela gore pomenutih i sam rado čita pa do informacije da je i sam studirao na Gregorijani , papskom univerzitetu u Rimu. Hrišćanstvo je jedna i nedeljiva vera jer Hrist je takvu crkvu stvorio, ono je za mene jedno. Ali ipak, nije isto, i privlači me katolička duhovnost, pragmatični duh red u sistemu crkve a iskreno i to što je KC u duhovnom padu stvara kod mene jos vecu zelju da budem deo nečega sto treba ponovo da se izgradi i da budem aktivan deo toga. Molio bih nacionaliste i laike da me ne pile pričom o veri predaka ker to je glupost ko ziv moze da utvrdi da naši u Dalmaciji nisu bili pre 11 stoleća dakle dok nije bilo ni naziva katolik pravoslavac vec se jurizdikcija cesto pomerala pa je malo falilo da i sama Srbija padne pod rimskog biskupa , papu. Voleo bih cuti misljenje teologa otvorenih ljudi cista srca, ne laika i zločestih.

Подели на овим сајтовима

А по чему је се СПЦ претворила у филетизам ?  А то за крштење по јурисдикцијама си скроз погрешно разумео крштење је исто и једно у Православној Цркви 

Подели на овим сајтовима

Ništa nisam pogrešno razumeo. Pravoslavna crkva jedna je i nedeljiva ali morao bih ako se krstim u SPC da slavim i neke srpske svece sto ne zelim i praznike po Julijanskom kalendaru sto je za mene potpuno neprihvatljivo. Grčka crkva je zbog kalendara za mene bila prihvatljiva. Grci kao i Srbi nisu pravi vernici , bolje rečeno nisu edukovani vernici veruju u Boga ali ne znaju ni kako da mu se mole niti ista o crkvi (ovako je to lijepo objasnio sam patrijarh Pavle nekoliko puta ali i patrijarh Irinej u intervju za TV Hram prosle godine) no dobro rekoh sama KC je u još vecoj krizi i kao i SPC sa Kačavendom i KC ima poblema sa pedofilijom i sl stvarima no bitna je osobna vera pojedinca o tome govorim. Mi u HR imali smo veronauku celu osnovnu i celu srednju skolu, podsecam da je kod vas u Srbiji uvedena tek posle demokratskih promena 2000. Slavu u porodici niko ne slavi tako da smo Svetog Jovana kao slavu davno odbacili unazad nekoliko generacija meni je to bio uvek cisti paganizam ali malo je strogo to napisati pa ipak se izvinjavam sto jesam jer recimo zbog uticaja katolika kojima smo okreuzeni Bogorodica i njen kult u Srba pravoslavaca u Hrvatskoj mnogo vise se slavi nego u Srbiji.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, DerTorx рече

Ništa nisam pogrešno razumeo. Pravoslavna crkva jedna je i nedeljiva ali morao bih ako se krstim u SPC da slavim i neke srpske svece sto ne zelim i praznike po Julijanskom kalendaru sto je za mene potpuno neprihvatljivo. Grčka crkva je zbog kalendara za mene bila prihvatljiva. Grci kao i Srbi nisu pravi vernici , bolje rečeno nisu edukovani vernici veruju u Boga ali ne znaju ni kako da mu se mole niti ista o crkvi (ovako je to lijepo objasnio sam patrijarh Pavle nekoliko puta ali i patrijarh Irinej u intervju za TV Hram prosle godine) no dobro rekoh sama KC je u još vecoj krizi i kao i SPC sa Kačavendom i KC ima poblema sa pedofilijom i sl stvarima no bitna je osobna vera pojedinca o tome govorim. Mi u HR imali smo veronauku celu osnovnu i celu srednju skolu, podsecam da je kod vas u Srbiji uvedena tek posle demokratskih promena 2000. Slavu u porodici niko ne slavi tako da smo Svetog Jovana kao slavu davno odbacili unazad nekoliko generacija meni je to bio uvek cisti paganizam ali malo je strogo to napisati pa ipak se izvinjavam sto jesam jer recimo zbog uticaja katolika kojima smo okreuzeni Bogorodica i njen kult u Srba pravoslavaca u Hrvatskoj mnogo vise se slavi nego u Srbiji.

И Грци славе Србе светитеље и Срби славе Грке светитеље. Не знам зашто не желиш да славиш Србе светитеље?

Ко одбацује светитеље које је Бог прославио одбацује Бога.

Полако пријатељу...не брзај.

Подели на овим сајтовима

Niti ih slavi bilo ko sem crkve. Pa i ako na kraju budem katolik slavicu kao i do sada Bozic, Uskrs , tada Veliku Gospu koju i sam jako postujem i to je to. Sve se svodi na slavljenje svetaca pre crkvenog raskola svi novi sveci su vredni poštovanja i vise se izucavaju njihova dela nego sto se slave kao sveci. Tako da Pravoslavci kao sto i Amfilohije rece izucavaju svetog Augustina i Franju Asiškog, Katolici čitaju dela naučitelja pravoslavne crkve itd. Zapravo od 2009 godine zivim u Njemačkoj u gradu u kojem sam nema SPC, ima grčka i ruska i mogu reći  da rusko i grčko pravoslavlje nije isto što i srpsko, ni slično čak u tradiciji, sama liturgija naravno ista ali grčka i ruska su puno kulturnije , sveštenici ne urliču i nema političkih govora kojima nas je davio paroh u HR pa sam presao kod drugog tada pa i on i onda vise nisam ni u HR isao u srpske crkve , nikad vise. Njihov odnos prema crkvi je samo duhovni i drze do toga dok je u SPC odnos prema crkvi Pravoslavlje = Svetosavlje = Ideologija srpstva i četništva i sl. sto potpuno odudara od mene kao osobe u svakom smislu. Nikada se niti u mojoj porodici i familiji niko nije nikada sa tim glupostima poistovecivao. Pošto pratim delovanje drugih pravoslavnih crkava i kako oni gledaju na SPC, mogu reci da smo mi za Ruse i Grke ako cemo iskreno, stvorivsi ideologiju sirenja Srbije van njenih granica, tj nazivom tzv Svetosavlje, otpadnici od vere na nekim sajtovima procitao sao i da bi se sam  Sveti Sava postideo toga. Ali Srbi, generalno zivimo kao narod u lazi ali zna se u lazi su kratke noge jer samo istina zivi.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Orthophill рече

Молерисање значи прекривање са кречом, или на српско-немачки фарбање. Ови портрети који сте набрајали нису окреќени. Господин Ињац, тврди и ЛАЖЕ да се имена српских владара и њихових портрета бришу. Затражио сам да ми каже 2 цркве гре су избрисани портрети српских владара.

Уопште ниси био јасан.

Ињац је ипак у праву: "

Псачки манастир

Над западната влезна врата во црквата некогаш постоел натпис за кој се претпоставува дека бил уништен во 1876 година поради тоа што во него се спомнувале кралевите Урош и Волкашин. Портретите на овие владетели се претставени на северниот ѕид, но натписите што се наоѓале до нив исто така биле уништени".

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, DerTorx рече

Niti ih slavi bilo ko sem crkve. Pa i ako na kraju budem katolik slavicu kao i do sada Bozic, Uskrs , tada Veliku Gospu koju i sam jako postujem i to je to. Sve se svodi na slavljenje svetaca pre crkvenog raskola svi novi sveci su vredni poštovanja i vise se izucavaju njihova dela nego sto se slave kao sveci. Tako da Pravoslavci kao sto i Amfilohije rece izucavaju svetog Augustina i Franju Asiškog, Katolici čitaju dela naučitelja pravoslavne crkve itd. Zapravo od 2009 godine zivim u Njemačkoj u gradu u kojem sam nema SPC, ima grčka i ruska i mogu reći  da rusko i grčko pravoslavlje nije isto što i srpsko, ni slično čak u tradiciji, sama liturgija naravno ista ali grčka i ruska su puno kulturnije , sveštenici ne urliču i nema političkih govora kojima nas je davio paroh u HR pa sam presao kod drugog tada pa i on i onda vise nisam ni u HR isao u srpske crkve , nikad vise. Njihov odnos prema crkvi je samo duhovni i drze do toga dok je u SPC odnos prema crkvi Pravoslavlje = Svetosavlje = Ideologija srpstva i četništva i sl. sto potpuno odudara od mene kao osobe u svakom smislu. Nikada se niti u mojoj porodici i familiji niko nije nikada sa tim glupostima poistovecivao. Pošto pratim delovanje drugih pravoslavnih crkava i kako oni gledaju na SPC, mogu reci da smo mi za Ruse i Grke ako cemo iskreno, stvorivsi ideologiju sirenja Srbije van njenih granica, tj nazivom tzv Svetosavlje, otpadnici od vere na nekim sajtovima procitao sao i da bi se sam  Sveti Sava postideo toga. Ali Srbi, generalno zivimo kao narod u lazi ali zna se u lazi su kratke noge jer samo istina zivi.

Брате, можеш ли само мало поштовања да покажеш према СПЦ. Очигледно многе ствари не разумеш.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Уопште ниси био јасан.

Ињац је ипак у праву: "

Псачки манастир

Над западната влезна врата во црквата некогаш постоел натпис за кој се претпоставува дека бил уништен во 1876 година поради тоа што во него се спомнувале кралевите Урош и Волкашин. Портретите на овие владетели се претставени на северниот ѕид, но натписите што се наоѓале до нив исто така биле уништени".

Поп који је старешина у Псачки манастир ми је пријатељ. Замолиќу га да ми пошаље слику натписа. Веќи манастир у околини Псача је Осоговски, у њега су насликани српских владари...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Orthophill рече

Поп који је старешина у Псачки манастир ми је пријатељ. Замолиќу га да ми пошаље слику натписа. Веќи манастир у околини Псача је Осоговски, у њега су насликани српских владари...

Подаци које сам ти цитирао су из македонског извора: 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Orthophill рече

Даље, ниси пажљиво гледао. Бугари су уништили натписе.

UrosV.jpg

Vukasin_Psaca.jpg

Душану су чак и очи ископали. Две прве фотке су копије фресака, трећа је оригинал. Види се јасно да су натписи очукани да се не би могли прочитати. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Даље, ниси пажљиво гледао. Бугари су уништили натписе.

UrosV.jpg

Vukasin_Psaca.jpg

Душану су чак и очи ископали. Две прве фотке су копије фресака, трећа је оригинал. Види се јасно да су натписи очукани да се не би могли прочитати. 

Ископани очи нису ископани од мржње! У 18. и 19. век постојало сујеверје да очи светаца лече од све болести. Ископавали су оче и малтер и боју су мешали са воду и пили! Скоро сви фреске у доњих делова су уништени.

Када смо код натписе, исту судбину имају и фреске и иконе светог цара Бориса - Михаила. И његове натписе су брисани... Ни једно, ни друго није за оправдивање!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Orthophill рече

Ископани очи нису ископани од мржње! У 18. и 19. век постојало сујеверје да очи светаца лече од све болести. Ископавали су оче и малтер и боју су мешали са воду и пили! Скоро сви фреске у доњих делова су уништени.

Па и слова зато... е, јеси смешан!:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...