Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

(da, zbog toga i kod hirotonije episkopa treba da bude odluka vise episkopa (lokalnog sabora) i kod same sluzbe hirotonije miniumum 2 - 3 episkopa,.... jedan episkop nista ne moze da prenese na hrirotoniju drugog....)

Осим ако не мисли да се зове Артемије - истина је само једна. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Поглавар „нове цркве“ у Украјини: Могуће уједињење са Грко-католичком црквом

1118260826.jpg

Поглавар „нове цркве“ у Украјини Епифаније изјавио је да је „теоретски могуће“ да дође до спајања са Украјинском грко-католичком црквом.

Како је рекао, да би до тога дошло потребан је дијалог оценивши да „нова црква“ и Украјинска гркокатоличка црква  тесно сарађују.

„Ми заједнички изводимо различите пројекте, учествујемо у заједничким дешавањима“, рекао је он.

Епифаније је подвукао и да је о томе разговарао са лидерима украјинских унијата.

„Разговарао сам са поглаваром Грко-католичке цркве Свјатославом Шевчуком о даљој сарадњи. Сагласили смо се да ћемо наставити дијалог, како бисмо видели да ли постоји могућност да се ујединимо“, навео је.

Све ће зависити од тога, оценио је, да ли унијати и „нова црква“ могу да одрже пријатељске односе.

Епифаније је додао и да би у будућности сви православци требало да се уједине у једну јединствену цркву.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201905121119779482-nova-crkva-ukrajina-ujedinjenje/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Поглавар „нове цркве“ у Украјини: Могуће уједињење са Грко-католичком црквом

Ne cudi,... sigurno i tu imaju neke ... malko' Just_Cuz_19 drugacije nacine da se medjusobno sjedine'... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, farisejski.bukvojed рече

Koliko sam ja ispratio, pomenuti nisu prekrsili taj princip, jer nije bilo hirotonije, nego samo hirotesije. U kanonskom smislu ovo pravilo nisu prekrsili. Opet, koliko sam ja ispratio.

Лебац ти пољубим! 

Па каква црна хиротесија. Немој ме засмејавати.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече
пре 10 минута, Bokisd рече

(da, zbog toga i kod hirotonije episkopa treba da bude odluka vise episkopa (lokalnog sabora) i kod same sluzbe hirotonije miniumum 2 - 3 episkopa,.... jedan episkop nista ne moze da prenese na hrirotoniju drugog....)

Logika je ista, ali princip nije isti. Kada bi se primenjivao samo princip, onda bi jedan (vladika) mogao da prenese na drugog pravo koje sam ima. Medjutim, ovde se prvo radi o apostolskom prejemstvu, a zatim o praksi koja je pretocena u (cini mi se) tri kanona (jedan u apostolskim kanonima, i jos dva vaseljenski priznatih sabora), da najmanje dva ili tri mogu hirotonisati jednog novog. Hirotonija je, koliko ja razumem i sveta tajna.

Posto ne postoji kanon koji izricito uredjuje davanje autokefalije, na njega se ne primenjuju pomenuti kanoni o apostolskom prejemstvu, ali princip Nemo plus iuris... se primenjuje. Ovaj logicko-pravni princip bio je deo zakonodavstva Rimske imperije vekovima, isto kao sto su to bili i kanoni Vaseljenskih sabora.

(uf, koliko se secam, bas postoji kanon koji izlaze ovaj princip, da jedan episkop ne moze da prenese hirotoniju na  drugog episkopa jer nema vlast i zbog toga treba bude saborno i vise episkopa, koji imaju vlast da predaju hirotoniju novom episkopu.... sto se tice autokefalije, jasno je da neko ko je autonoman (Ohrid) ne moze da podari autokefaliju, to bi bilo slicno kao da svestenik moze da preda hirotoniju novom episkopu sto je nonsens... dok autokefaliju moze da preda autokefalna crkva, ali samo na delu svoje crkvene teritorije, ali i uz saglasnost i potvrdu tog cina i drugih crkava,...citam sad, da su autokefaliju RPC kroz zajednicko razmatranje i crkvene odluke potpisali svi patrijarsijski prestoli u to vreme, nije to bila samocina odluka VP  ...)

Подели на овим сајтовима

Кратоса је звекнула срчка. Претекао је. Млого се секирао око Авиних писанија. Шта ли ће тек бити са Петром Божовићем? 

Подели на овим сајтовима

Раскол међу расколницима: Вартоломејеви крећу ка фузији са украјинским унијатима

Епифан је овако "истрчао" након сусрета са првим међу унијатима Свјатославом Шевчуком, а у тренуцима када лажни украјински патријарх Филарет показује амбицију да реално реактивира своју „Кијевску патријаршију“

Од  ИН4С  -  13/05/2019 

Epifan, prankeri Поглавар "нове цркве" у Украјини, фото: Спутњик

Поглавар „цркве“ украјинских расколника – „митрополит“ Епифан – изјавио је да је могуће да ће се његова „Православна црква Украјине“, формирана уз благослов цариграрског патријарха Вартоломеја, у перспективи ујединити са украјинским грко-католицима (унијатима).

Рекао је да ће ка томе ићи постепено: прво сарадња, па отварање „дијалога о приближавању“, потом и могуће уједињавање, преноси портал Fakti.org

Ово се могло очекивати, а уједињавање би значило и да расколници долазе под власт Ватикана.

Епифан је овако „истрчао“ након сусрета са првим међу унијатима Свјатославом Шевчуком, а у тренуцима када лажни украјински патријарх Филарет показује амбицију да реално реактивира своју „Кијевску патријаршију“.

Упркос томе што га је Епифан већ упозорио да ће „Православној цркви Украјине“ – у коју је ушло доста филаретоваца – Вартоломеј можда одузети „томос о аутокефалији“.

На заоштравање у табору расколника – које се може изродити и у раскол међу њима – упућује и то што је један од најближих Филаретових сарадника, Јуриј Дорошенко, јавно рекао да је Епифан хомосексуалац.

Па још открио да је његова „вољена жена“ Филаретов портпарол „архиепископ“ Јевстратиј (Зорја).

Подели на овим сајтовима

Геј про-унијатски расколник прети проклетом троструком прваку у расколима да ће му узети "томос" од Потрошенка јер му не да да виђа дечка?

Ако им Барт не одобри други расколнички геј брак онда нико неће...

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Кратоса је звекнула срчка. Претекао је. Млого се секирао око Авиних писанија. Шта ли ће тек бити са Петром Божовићем? 

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Хаха. Вели Денисенко, уједињујући сабор је био цариградски, а не наш. "Зато што је њиме председавао представник Цариграда а не ја"

:))

Филарет: Объединительный Собор был не нашим, а Константинопольским

i5JnHW_5cd909e8705397_99232986-tmb-720x4 Филарет Денисенко.

«Почетный патриарх» ПЦУ Филарет заявил, что проведенный в Киеве 15 декабря 2018 года «объединительный Собор» – «не наш».

Объединение православия в Украине пошло по пути неправды. Такую точку зрения высказал Филарет Денисенко в интервью телеканалу «1+1».

«Это был Собор не наш, а Константинопольского патриархата, потому что на нем не я главенствовал как патриарх, а представитель Вселенского патриарха», – пояснил Денисенко.

Также он сообщил, что никаких отношений с Епифанием у него нет и озвучил свои главные претензии к главе ПЦУ.

«Предстоятеля мы признаем, но отношений с ним никаких нет, потому что нарушается то, о чем мы договорились и что принял Архиерейский Собор. Пошли по пути неправды. Претензии к Епифанию следующие: он должен сотрудничать со мной как с патриархом. А он за все эти четыре или пять месяцев ни разу со мной не служил и не общается. Встречались всего несколько раз, разве это общение? Когда церковью нужно руководить каждый день?» – вопрошает Филарет. 

Напомним, накануне «почетный патриарх» направил «архиереям» ПЦУ приглашения на «торжественное молитвенное общение», оформленные на бланках Киевского патриархата. По данным украинских СМИ, «почетный патриарх» ПЦУ Филарет рассматривает перспективы полноценного восстановления Киевского патриархата в Украине.

https://spzh.news/ru/news/62081-filaret-obedinitelynyj-sobor-byl-ne-nashim-a-konstantinopolyskim

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...