Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 43 минута, farisejski.bukvojed рече

Clanak je star desetak godina.

Vise nego jednom sam cuo da je Elpidoporos "vec vidjen" da nekad bude Carigradski Patrijarh. On jedini ispunjava uslov da bude turski drzavljanin.

он је једини испуњавао (прошло време)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 23 минута, Bokisd рече

Приликом предавања одржаног на Богословском Факултету Часног Крста у Америци (види часопис Цариградске Патријаршије ”Επίσκεψεις”, бр. 698 од 31-3-2009), навео је, (eпископ пруски Елпидофор) између осталог и следеће:

имаш линк?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

Приликом предавања одржаног на Богословском Факултету Часног Крста у Америци (види часопис Цариградске Патријаршије ”Επίσκεψεις”, бр. 698 од 31-3-2009), навео је, (eпископ пруски Елпидофор) између осталог и следеће:

„Одбијање да се у Православној Цркви некоме призна Примат, Примат који је могуће једино да се оваплоти у неком Првом – тј. неком Епископу, који има привилегију да буде први међу браћом Епископима – јесте јерес.

Неприхватљиво је оно што се често истиче – да се јединство међу Православнима осигурава било заједничком Вером и богослужењем, било институцијом Васељенског Сабора.

Оба ова чиниоца су безлична, док је у нашој православној теологији начело нашег јединства увек једна личност.

И заиста, као што на нивоу Свете Тројице начело јединства није божанска суштина, него личност Оца („монархија“ Оца), тако и на еклисиолошком нивоу, у помесној Цркви, знак јединства нису свештеници или заједничко богослужење Хришћана, него личност Епископа.

Дакле, на међуправославном нивоу начело јединства није могуће заснивати на некој идеји или институцији, него то треба да буде нека личност, уколико заиста желимо да будемо доследни нашем богословљу“.

Ovo gore o monarhiji Oca koja se preslikava na eklisioloski nivo, ... je prava poslastica za Milana.. :D

То би значило да Исус Христос није суштина Цркве, а да Епископ има суштину равну Божијој суштини.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Milan Nikolic рече

То би значило да Исус Христос није суштина Цркве, а да Епископ има суштину равну Божијој суштини.

Ko ce ga znati sta im je u glavama kada poistovecuju vaseljenskog patrijarha po nacalstvu sa monarhijom Oca,... s obzirom da pricaju da su oni izvor svega u crkvi i da sve ostale crkve crpe postojanje od njih (what .. ne_shvata), ...  ko zna, mozda misle da imaju i neke bozanske atribute,.... kao sto za papu stoji da je vikar i zamenik Hristov na zemlji.... ovi zamenjuju Hrista, ovi Oca,... ostaje jos 'samo' Duh,....:D... a sv.Duh se daje' crkvi i kako kazu apostoli na saboru u Jerusalimu, ...izvole se Duhu Svetome i nama,.. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

„Одбијање да се у Православној Цркви некоме призна Примат, Примат који је могуће једино да се оваплоти у неком Првом – тј. неком Епископу, који има привилегију да буде први међу браћом Епископима – јесте јерес.

Неприхватљиво је оно што се често истиче – да се јединство међу Православнима осигурава било заједничком Вером и богослужењем, било институцијом Васељенског Сабора.

Оба ова чиниоца су безлична, док је у нашој православној теологији начело нашег јединства увек једна личност.

И заиста, као што на нивоу Свете Тројице начело јединства није божанска суштина, него личност Оца („монархија“ Оца), тако и на еклисиолошком нивоу, у помесној Цркви, знак јединства нису свештеници или заједничко богослужење Хришћана, него личност Епископа.

Дакле, на међуправославном нивоу начело јединства није могуће заснивати на некој идеји или институцији, него то треба да буде нека личност, уколико заиста желимо да будемо доследни нашем богословљу“.

И ван персоналистичке дискусије види се да где год су могли да убаце Христа (говорећи о Првом и о јединству у нечијој личности) они су то пропустили. Шоу...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Ko ce ga znati sta im je u glavama kada poistovecuju vaseljenskog patrijarha po ikoni nacalstva sa monarhijom Oca,... s obzirom da pricaju da su oni izvor svega u crkvi i da sve ostale crkve crpe postojanje od njih (what .. ne_shvata), ...  ko zna, mozda misle da imaju i neke bozanske atribute,.... kao sto za papu stoji da je vikar i zamenik Hristov na zemlji.... 

Фанарски метод примата је најтрагичнији. Улазимо у период невиђених изазова и тензија.

Показаће се да Фанар са својом тријадологијом и еклисиологијом производи јерес коју ћемо морати објаснити и осудити. То ће бити јерес базирана на пренаглашеној могућности личносног (и природног) општења са Богом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Ko ce ga znati sta im je u glavama kada poistovecuju vaseljenskog patrijarha po nacalstvu sa monarhijom Oca,... s obzirom da pricaju da su oni izvor svega u crkvi i da sve ostale crkve crpe postojanje od njih (what .. ne_shvata), ...  ko zna, mozda misle da imaju i neke bozanske atribute,.... kao sto za papu stoji da je vikar i zamenik Hristov na zemlji.... 

Папа је мала маца за ове. То што су они утриповали ни папи не би пало на памет можда за још 1000 година. 

Они су мимо Христа дошли до познања Бога Оца. И не само познања, него се малтене сматрају "оваплоћењем Св Тројице". 

А "... нити Оца ко зна до Син, и ако Син хоће коме открити..."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Фанарски метод примата је најтрагичнији. Улазимо у период невиђених изазова и тензија.

Показаће се да Фанар са својом тријадологијом и еклисиологијом производи јерес коју ћемо морати објаснити и осудити. То ће бити јерес базирана на пренаглашеној могућности личносног (и природног) општења са Богом.

Pravo da ti kazem, citao sam o tome godinama i znam uglavno za tu pricu, ali nekako nisam mislio da nije bas toliko lose, ali sad kada je to pokazalo svoje gorke plodove, deluje da nije nimalo naivna ta fanarska eklisiologija, moze izazvati veliko 'zlo' za crkvu... :blush:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Папа је мала маца за ове. То што су они утриповали ни папи не би пало на памет можда за још 1000 година. 

Они су мимо Христа дошли до познања Бога Оца. И не само познања, него се малтене сматрају "оваплоћењем Св Тројице". 

А "... нити Оца ко зна до Син, и ако Син хоће коме открити..."

.. vece pape' i od pape ... :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

То што су они утриповали
Они су мимо Христа дошли до познања Бога Оца.

Колико мораш да будеш теолошки одваљен да изговориш пасус са онаквим теолошким ставовима, у коме се помиње богослужење хришћана, а да ни један једини пут не поменеш Христа.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pravo da ti kazem, citao sam o tome godinama i znam uglavno za tu pricu, ali nekako nisam mislio da je nije bas toliko lose, ali sad kada je to pokazalo svoje gorke plodove, deluje da nije nimalo naivna ta fanarska eklisiologija, moze izazvarti veliko 'zlo' za crkvu... :blush:

Та лукава прича је наизглед племенита, јер почиње од љубави Свете Тројице, а уместо да се на тој љубави заврши прича, иде се на злоупотребу тријадологије. Примена тријадологије иманентног постојања Божијег на еклисиологију је по себи злоупотреба.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Колико мораш да будеш теолошки одваљен да изговориш пасус са онаквим теолошким ставовима, у коме се помиње богослужење хришћана, а да ни један једини пут не поменеш Христа.

Па и код Барта у чувеном обраћњу Сабору у септембру прошле год. исто нема Христа осим у некој фрази. Али зато имаш Мајку Цркву 100 пута.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Па и код Барта у чувеном обраћњу Сабору у септембру прошле год. исто нема Христа осим у некој фрази. Али зато имаш Мајку Цркву 100 пута.

Ovo mi deluje odgovarajuce :

„Пошто смртном човеку уопште није могуће да буде вечна глава Католичанске (Православне) Цркве, сам Господ наш Исус Христос је глава, и он имајући кормило управљања Црквом, управља је преко Светих Отаца“ (Из Исповедања Вере Доситеја Патријарха Јерусалимског, 1672).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

а да ни један једини пут не поменеш Христа

Управо сада, Ведран* рече

Па и код Барта у чувеном обраћњу Сабору у септембру прошле год. исто нема Христа осим у некој фрази

Боже ми опрости али малтене као да су анти-хришћански настројени када пишу те текстове. Не знам како другачије да назовем тежњу да се Христ избацује из говора о вери.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...