Jump to content

Да ли је допуштено да се животиње уводе у храм?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24. 8. 2018. at 13:05, Џуманџи рече

Ovo mi je bas bzvz. Zalimo se na svasta nesto sto je "od ovoga gresnoga svijeta" :D, a kad mi postupamo po cistoj koristi (ova vrsta mi sluzi, uzimam, ova vrsta mi ne zavrsava posao, nemam konkretne koristi od nje, ne moze) onda je to ugodno... :D

Expand  

Мишеви праве штету, гризу и једу шта стигну :) , папир, тканину, платно, зашто је лоше чувати да не праве хаос по светињи? 

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 13:10, Брада рече

Мишеви праве штету, гризу и једу шта стигну :) , папир, тканину, платно, зашто је лоше чувати да не праве хаос по светињи? 

Expand  

Lol, pa nisam to komentarisala, nego da mi je smesno kako "znamo" (odlucujemo o tome) sta je dopusteno  po stepenu koristi koji imamo od tog... dopustenja. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 13:12, Џуманџи рече

Lol, pa nisam to komentarisala, nego da mi je smesno kako "znamo" (odlucujemo o tome) sta je dopusteno  po stepenu koristi koji imamo od tog... dopustenja. :D

Expand  

:D ето видиш да се мачкама нарочито снисходи и излази у сусрет.

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 13:04, Милан Ракић рече

Ето сад и "не ваља се" теологије 12:smeha:

Expand  

Па сигурно монах није у том смислу рекао. Рекла сам да није образложио што. Ето чула сам, па реко да поделим са вама?

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 12:31, Bokisd рече

Ajd, Vlado napisi koji su kanoni u pitanju ( da ne trazim )

Expand  

http://www.rastko.rs/rastko/delo/11053

Редом како сам их навео канони: 88, 74, 76, 69 Трулског (5/6 Васељенског) Сабора.

On 24. 8. 2018. at 12:31, Bokisd рече

Da, ograda ( sveta ), moze da znaci i ispred crkve u dvoristu , ispred same crkve ( na ulazu )

Expand  

Ја мислим да је јасно да се говори о самом храму и олтару а да је само ондашњи стил изражавања био у "оградама".

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 13:32, Lady Godiva рече

И човек је животиња.

Expand  

Али може се рећи најгора, јер свесно чини зло, и зато малтене мора у храм, и то свесно, јер иначе тешко да има спасења...

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 13:01, Џуманџи рече

Nema razloga da im bude zabranjeno. Uostalom, koja je razlika izmedju muve, pauka ili psa? "Sve sto dise neka slavi Gospoda"

Expand  

Изгледа да има неки разлог што је та забрана у канонима... не би ваљда чисто безвезе оци Шестог сабора забрањивали нешто.

А да се нашалим, ако се ово што си написала буквално схвати онда би требало да кренемо да правимо и подводне цркве да не би морске животиње биле дискриминисане... јер и оне дишу... :) 

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2018. at 14:29, Vladan :::. рече

Али може се рећи најгора, јер свесно чини зло, и зато малтене мора у храм, и то свесно, јер иначе тешко да има спасења...

Expand  

Не бих улазила у то ко ће се и како спасити. Само сам одг да ли је животињама дозвољено да уђу у храм.

ПС. Качио је Оби пре неки дан, у "православна чуда", или се тако нешто зове тема, причу о једној грчкој цркви где се појављује стотине змија и током литургије миле по иконама, Часној трпези, људи их мазе...

Подели на овим сајтовима

На страну чисте и нечисте животиње  и правила...из чисто практичних разлога  је немогуће  присуство животиња.

Да не банализујем, али замислити  псе у храму и сав тај лавеж,  или мачке  и мјаукање, да не говоримо о свињама, жирафама, овцама и козама. Па онда измет и тако то.... Ометање мира, тишине и молитве ......

Наравно постоје изузеци... змије  на Кефалонији . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...