Jump to content

Да ли је допуштено да се животиње уводе у храм?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Vladan :::. рече

Биће да није допуштено да се животиње уводе у храм... Немам у глави баш неки канон али... :) 

Moleban za zivotinje Sv. Modesta patrijarha Jerusalimskog 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, АлександраВ рече

Moleban za zivotinje Sv. Modesta patrijarha Jerusalimskog

Није наравно спорна молитва за животиње, има их и у требнику итд. него животиње у храму...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, АлександраВ рече

ne_shvata

Ваљда има неко ко добро зна каноне па да каже како ствари стоје... али колико знам не могу животиње у храм.

"Тим пре што је међу хришћанима однос према овим човековим четвороножним пријатељима од давнина био благонаклон. У православљу не постоје било какве забране у погледу паса, иако се не препоручује да се уводе у храм, објашњава представник Московске патријаршије свештеник Владимир Вигиљански.

У старим црквеним служебницима постоји правило да пси не треба да улазе у храм. Постоје молитве за освећење цркве уколико у њу случајно уђу пси, свиње или змије. Сматра се да ове животиње могу да оскрнаве храм. Међутим, не постоје било какви канони који забрањују да човек држи пса у кући.

У католичким земљама се од 1931. године обележава Дан животиња. Он пада на 4. октобар и повезан је с именом светог Фрање Асишког – покровитеља животиња. Тог дана се у свим римокатоличким храмовима одржава специјална служба за домаће љубимце, а парохијани чак и у храм могу да доведу своје питомце – мачке, куниће, папагаје, и наравно, псе."

извор

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Vladan :::. рече

Није наравно спорна молитва за животиње, има их и у требнику итд. него животиње у храму...

Drugar freskopisac, kaze, da po kanonima macke mogu u hram al psi nikako. Koliko se secam, vuce korene iz jevrejskog drustva i i njihovog poimanja psa kao neciste zivotinje.
Macka je valjda korisna jer lovi miseve koji mogu opoganiti Darove...

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Danijela рече

Drugar freskopisac, kaze, da po kanonima macke mogu u hram al psi nikako. Koliko se secam, vuce korene iz jevrejskog drustva i i njihovog poimanja psa kao neciste zivotinje.
Macka je valjda korisna jer lovi miseve koji mogu opoganiti Darove...

Ако неко нађе ово за мачке било би супер. Ево ја сам нашао пар канона који се односе на ограду храма (тј. вероватно сам храм) а неки на ограду светог олтара (тј. вероватно сам олтар):

"Нико нека не уводи никакву животињу у ограду светога храма, осим случаја кад који путник принуђен великом потребом, а нема стана и гостионице, зађе у такву ограду; јер кад се не би животиња увела у ограду, могла би случајно и погинути, а дотични би, изгубивши животињу и не могући дакле продужити пут, изложио се опасности смрти; а ми знадемо да је субота начињена човијека ради (Матеј 2, 27), и зато сваким се начином треба старати о спасењу и обезбјеђењу човјека. Који се пак затече, да је, по горереченоме, без потребе увео животињу у ограду храма, нека се свргне, ако је клирик, ако ли је свијетовњак, нека се одлучи."

"Не смију се у мјестима Господу посвећенима, или у црквама, држати такозване агапе, и у огради храма јести и постеље простирати. А који се усуде то чинити, или нека престану, или нека буду одлучени."

"Чувајућ поштовање наспрам цркве, не смије се у светим оградама постављати крчма или што за једење, нити друге какве продаје предузимати; јер Спаситељ наш и Бог, поучавајући нас Својим по тијелу начином живота, заповједио је, да дом Оца Његовог не чинимо домом трговачким; он је мијењачима просуо новце и изагнао је оне, који су свето мјесто јавним мјестом чинили. А који се затече у томе пријеступу, нека се одлучи."

"Нека је забрањено свакоме, који је из реда свјетовњака да улази преко ограде светог олтара; и само је власти и господству цареву, кад зажели принети дарове створитељу, ово допуштено по неком врло старом предању."

Подели на овим сајтовима

Повео се разговор на другој теми у вези овог питања, а поводом ових фотографија:

39948889_2144435359214282_36304883830352

40005391_2144435292547622_78782599240970

39980210_2144435222547629_74665925615204

Извор

Подели на овим сајтовима

Била сам у једном манастиру где један духовник баш оштро говорио против тога, чак је био и љут,  - Шта ће мачка у Цркви?! Није образлиожио конкретан разлог, ал ето... А за њега важи да је баш добар духовник, чак је и прозорљив.

Е сад ја лично не знам, мени се то не допада, можда зато што не волим мачке... Ал псе волим па ми се ни то не допада. Говорим о животињи у Цркви, а около, у дворишту, што да не..

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan :::. рече

Ако неко нађе ово за мачке било би супер. Ево ја сам нашао пар канона који се односе на ограду храма (тј. вероватно сам храм) а неки на ограду светог олтара (тј. вероватно сам олтар):

"Нико нека не уводи никакву животињу у ограду светога храма, осим случаја кад који путник принуђен великом потребом, а нема стана и гостионице, зађе у такву ограду; јер кад се не би животиња увела у ограду, могла би случајно и погинути, а дотични би, изгубивши животињу и не могући дакле продужити пут, изложио се опасности смрти; а ми знадемо да је субота начињена човијека ради (Матеј 2, 27), и зато сваким се начином треба старати о спасењу и обезбјеђењу човјека. Који се пак затече, да је, по горереченоме, без потребе увео животињу у ограду храма, нека се свргне, ако је клирик, ако ли је свијетовњак, нека се одлучи."

"Не смију се у мјестима Господу посвећенима, или у црквама, држати такозване агапе, и у огради храма јести и постеље простирати. А који се усуде то чинити, или нека престану, или нека буду одлучени."

"Чувајућ поштовање наспрам цркве, не смије се у светим оградама постављати крчма или што за једење, нити друге какве продаје предузимати; јер Спаситељ наш и Бог, поучавајући нас Својим по тијелу начином живота, заповједио је, да дом Оца Његовог не чинимо домом трговачким; он је мијењачима просуо новце и изагнао је оне, који су свето мјесто јавним мјестом чинили. А који се затече у томе пријеступу, нека се одлучи."

"Нека је забрањено свакоме, који је из реда свјетовњака да улази преко ограде светог олтара; и само је власти и господству цареву, кад зажели принети дарове створитељу, ово допуштено по неком врло старом предању."

Ajd, Vlado napisi koji su kanoni u pitanju ( da ne trazim )

Da, ograda ( sveta ), moze da znaci i ispred crkve u dvoristu , ispred same crkve ( na ulazu )

Ja, bi' uveo nekog ( atom ) mrava u crkvu, da mi pravi drustvo,.... :smeh1:

image.thumb.png.942d38f73628bf83c7a5b25ecc9d4ba0.png  ... ( mala je i slika :)) )

Подели на овим сајтовима

Nema razloga da im bude zabranjeno. Uostalom, koja je razlika izmedju muve, pauka ili psa? "Sve sto dise neka slavi Gospoda"

Prilikom ciscenja starog manastira, iskusenica i ja pootvarale vrata. Ulete jedna maca i ode pravo u oltar. :D Eto - bese njoj dopusteno :DJa reflexno krenula za njom, kad ce iskusenica meni: "jao, pa ne smes". I ja se setim, a krenula sam bas samo da je uzmem, da se ne popiski ili tako nesto. :) I uvek mi budu smesne one teme o zenama i lalala, nikad do sada nisam pisala, jer 'ajde ti dokazi nekome "namere srca" (da, bas mi je bilo do toga da dokazujem n-te ideologije, a jedino bi mati mozda ispastala da je maca nesto uradila tamo).

I tako, to bi bio moj doprinos offtopic-u :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Читао сам да је мачкама дозвољено да би хватале мишеве :). Руси су генерално благонаклони према мачкама. 

Ево неколико одломака из текстова, а остале приче можете прочитати на линковима. Превод, мислим да није потребан.

Протоиерей Сергий Правдолюбов. «Кот в соборе»

Святейший, пребывая в умиротворенном состоянии духа, ничуть не разгневался. Он просто сказал:

– Это ничего. Кот – не собака, ему можно. Вот у моего предшественника, Патриарха Алексия, был случай. В какой–то большой праздник отворяются Царские врата, а откуда–то сбоку вдруг выходит красивый откормленный кот, хвост трубой, и медленно и торжественно шествует впереди Патриарха на литию. Кота отловили, привели к Святейшему, посадили на стул, и Святейший совершенно серьезно обратился к коту: “Кот, а кот! Что же ты Устава не знаешь?! Разве можно выходить на литию впереди Патриарха? Ты должен выходить позади всех, после протоиереев и иереев. Чтобы этого больше не повторялось”. Все вокруг смеялись, но так и не поняли, усвоил кот урок литургики или нет.

Протоиерей Михаил Шполянский. «Священное животное»

Факт: кошка храм не оскверняет, в отличие от других животных (особенно, не приведи Господи, друзья человека — собаки). Так, кошке позволено находиться не только в храме, но и в алтаре, и, даже если она запрыгнет на престол — это не есть его осквернение (как в свое время объяснил мне крестный, преподаватель МДСиА о. Сергий П-ов).

Извор: https://www.pravmir.ru/o-kotax-i-koshkax-pyat-istorij/

и још неколико прича

http://slovobozhie.com/2017/11/kot-monah-po-imeni-sharik.html

https://valaam.ru/publishing/38996/

https://nn.by/?c=ar&i=153876&lang=ru

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Лубеница рече

Није образлиожио конкретан разлог, ал ето... 

Ето сад и "не ваља се" теологије 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Брада рече

Читао сам да је мачкама дозвољено да би хватале мишеве :). 

Ovo mi je bas bzvz. Zalimo se na svasta nesto sto je "od ovoga gresnoga svijeta" :D, a kad mi postupamo po cistoj koristi (ova vrsta mi sluzi, uzimam, ova vrsta mi ne zavrsava posao, nemam konkretne koristi od nje, ne moze) onda je to ugodno... :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...