Vladan :::. Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 14 минута, Bokisd рече A, zanimljiva teorija... па не може, онда @Исток не би био међу нама... осим.... ако се Исток није можда касније предомислио, а Боки? Што ли би се предомислио? Bokisd and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 8 минута, Vladan :::. рече па не може, онда @Исток не би био међу нама... осим.... ако се Исток није можда касније предомислио, а Боки? Што ли би се предомислио? Mozda , zbog toga, sto sve ima smisla u zivotu.. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 1 hour ago, todor рече Владане, тешко те је надиграти. Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 13 минута, Bokisd рече Mozda , zbog toga, sto sve ima smisla u zivotu.. Или ово: пре 7 часа, Milica Bajic рече Молитвама нас који смо прочитали, даће Бог па ће ти одговори које тражиш долазити један по један, само настави потрагу и не посустај. то јест: "Тога ради и ми од онога дана како чусмо не престајемо за вас молити се Богу и искати да се испуните познањем воље његове у свакој премудрости и разуму духовноме" Milica Bajic, Smaragdni kamičak, Bokisd and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 34 минута, Bokisd рече E, nesto mi pade' na pamet. Мож да буде и то. Не знам онда шта се буне ови момци, нема оћу каким - нећу каким. Vladan :::. and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 Veruj mi, Vladane, mislim, ....da neko nadje i odredjeni smisao u nekim lepim i dobrim zivotnim stvarima, pa, je vec odradio dobar posao.....a, kamoli, da krene ka' ovim malo visim 'smislovima'..... АлександраВ and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 3 минута, Bokisd рече u nekim lepim i dobrim zivotnim stvarima, pa, je vec odradio dobar posao..... Ево ја сам нашао смисао у лепој и доброј ствари да на миру попијем једну добру ракију уз сир, парадајз и маслиново уље И право да ти кажем, ево како једем и пијем све више имам неки осећај у глави да сам одрадио добар посао са вечером... Bokisd, Исток and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 22 часа, GeniusAtWork рече Није ти јасно како те неко није питао пре него што си постојао да ли желиш да постојиш? МОЛИМ...*грц, грц !?!? Па Бог је свемогућ тако да му је и тако нешто могуће....како се само УСУЂУЈЕШ, ма, како си само смео да се просто ДРЗНЕШ да сумњаш у Његову свемогућност и величину и доведеш било шта, па тако и тај мали спорни детаљ, у питање!? Геније, мој, геније - не зезај се са животом и Божијим стрпљењем, но се брзо покај за свој преступ и дрскост и проли горке сузе док није касно иначе оде "доле"... Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 20 часа, todor рече Може, створи га и пита да ли жели да постоји и даље, ако каже да јок, врати га у непостојање. Амин... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 1 минут, Исток рече МОЛИМ...*грц, грц !?!? Па Бог је свемогућ тако да му је и тако нешто могуће....како се само УСУЂУЈЕШ, ма, како си само смео да се просто ДРЗНЕШ да сумњаш у Његову свемогућност и величину и доведеш било шта, па тако и тај мали спорни детаљ, у питање!? Геније, мој, геније - не зезај се са животом и Божијим стрпљењем, но се брзо покај за свој преступ и дрскост и проли горке сузе док није касно иначе оде "доле"... Nešto si mi poznat... Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 On 10.8.2018. at 19:21, obi-wan рече Svaki covek ima apsolutnu slobodu. Nijedan čovek nema apsolutnu slobodu...ako pod slobodom podrazumeva slobodnu volju.Ali nijedan. Исток је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 19 часа, Vladan :::. рече Допашће им се неко време оно што сами сада воле, желе, бирају, а касније ће се то претворити у пакао и шкргут зуба. Е сад, ако их препусти томе што сада желе и убеђени су да је то то онда их није заштитио од њихове људске ограничености, а ако их заштити од њихове људске ограничености и последица у будућности онда им сада ускраћује слободну вољу... Морају да одаберу: хоће ли ово расуђивање сада заједно са будућим последицама или ће се сада одрећи своје воље и избећи лоше последице. То је као да имаш покварен зуб: не желиш да трпиш бургијање, бол и патњу али знаш да ће бити горе ако сада себи удовољиш, и мораш да направиш избор. Можеш привремено да избегнеш зубара али не можеш и последице, зато се одричеш своје воље да не идеш код зубара и трпиш привремену бол ради дугорочног мира... Има још нешто, чуо сам да је код турака постојала метода мучења затвореника тако што га питају шта највише воли да једе и онда му само то непрестано доносе за све оброке сваког дана... Немам проблем са ускраћивањем слободне воље зарад вечног, неометеног благостања... И ту се не слажем са Богом, али схватам шта је хтео - истинска љубав својом вољом изабрана а не програмирана, ок, схватам то зато се не буним против тога.... Кад ми је већ дата слободна воља - она нека се испоштује... Мој деда са кевине стране се обесио осамдесетих година, а пре непуних годину дана ми се обесио брат од тетке у 36-ој години... Иако јако тужно, они су изабрали смрт, надајући се да ће се тиме угасити и престати да пате, дакле - небиће... али су међутим добили да их те муке, које су их мучиле за живота, и даље тиште, само сада неупоредиво јаче и вавек... како је Бог испоштовао њихову слободну вољу, објасни ми???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 36 минута, Исток рече они су изабрали смрт, надајући се да ће се тиме угасити и престати да пате, дакле - небиће... али су међутим добили да их те муке, које су их мучиле за живота, и даље тиште, само сада неупоредиво јаче и вавек... Прво, моје саучешће. Друго, нисам сигуран да је главни разлог њиховог чина жеља за онтолошким небићем... могуће наравно... али има и сијасет других разлога зашто то људи чине. Треће, ми ипак не знамо поуздано, где су сада твој деда и брат од тетке, не знамо ни да ли су били крштени, ни да ли су били верници, ни њихову ситуацију ни унутрашње стање и мотиве, а све то има везе. пре 36 минута, Исток рече како је Бог испоштовао њихову слободну вољу, објасни ми???? Прво, није их спречио да учине самоубиство. Друго, то што је неко имао заблуду да после смрти иде у небиће и слободном вољом одабрао ту заблуду и још због те заблуде учини убиство (себе) насупрот Божијој заповести, не доводи до обавезе да буде послат у небиће од тог Бога чију заповест није ни испоштовао, а циљ заповести управо и јесте да човек остане што присније у бићу не чинећи зло другима или себи. Даћу сликовит пример ради јасноће, без увреде. Може рецимо неко да мисли да ће се након смрти родити на некој другој планети. А онда неко други да каже зашто Бог није испоштовао његову слободну вољу? Тиме се брка слободна воља и жеља за нечим. Једно је поштовање човечије слободне воље у вези односа према Богу (и начина живота који је за то везан) а сасвим друго је захтев за испуњавање неке жеље. Bokisd, Milica Bajic and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 56 минута, Исток рече Кад ми је већ дата слободна воља - она нека се испоштује... Мој деда са кевине стране се обесио осамдесетих година, а пре непуних годину дана ми се обесио брат од тетке у 36-ој години... Иако јако тужно, они су изабрали смрт, надајући се да ће се тиме угасити и престати да пате, дакле - небиће... али су међутим добили да их те муке, које су их мучиле за живота, и даље тиште, само сада неупоредиво јаче и вавек... како је Бог испоштовао њихову слободну вољу, објасни ми???? ( po meni ) Slobodna volja nam je data da mogli da izaberemo izmedju mnogih stvari koje su nam na raspolaganju u ovom zivotu. I, svako izabira u odnosu na svoje zelje i mogucnosti. Sad, coveku nije data' samo sloboda, nego njegovo bice poseduje i um,....razum i inteligenciju i mogucnost rausudjivanja i kreiranja, kojim se stvarima covek i koristi u zivotu da bi odgovarajuce ustrojio taj svoj zivot. Jer, ako samo isticemo slobodu, bez ikakvih obaveza ili pravila ponasanja onda bi uveli anarhiju i bezakonje cak i u ovaj, sadasnji ljudski zivot i civilizaciju. Zbog toga i imamo zakone i pravila koja regulisu ljudski nacin zivljenja. I, onda, zagarantovana i proklamovana ljudska sloboda ( Ustavima i zakonima drzava ) koju covek moze da koristi, ipak, u odredjenim situacijama je zakonski 'suspendovana' i podleze kaznama, ako covek svojom 'pogresnom' primenom slobode, narusi opste norme ljudskog ponasanja. Tako slicno, analogno, mozemo posmatrati i covekov slobodan izbor u narusavanja sopstvenog zivota. Neki, izabiraju smrt, jer padaju duhom i ( padaju ) na mentalnom planu, jer, ne mogu da se suoce i nadju resenja za svoje probleme. Neki, misle, da ce' na taj nacin skratiti svoje muke i patne ili cak i neki ( zlocinci ) da ce na takav nacin izbeci kaznu za svoje zlocine? Ali, opet, ako drugi ljudi, koji takodje poseduju slobodnu volju, mogu da se nose sa istim problemima i patnjama ( cak i vecim ) od onih koji dizu ruku na sebe, kakvo onda opravdanje oni imaju za takav cin ? A, ako se nema opravdanja, onda, sta mozemo ocekivati ? Nagrade ili kaznu u sledecem zivotu ? Ako, je zivot neprocenjivi dar , ( od roditelja ,....ili, Boga za one koji veruju ) da li je covek onda odgovoran za svoj zivot i zivote drugih ljudi ? Da li se covek pita, koliku ce' stetu naciniti, ne samo sebi , nego i bliznjima, koji ce' biti u velikoj tuzi, pogotovo, sto je covek sam sebi oduzeo zivot ( sto prouzrokuje mnogo vise patnje od prirodne smrti ) Znaci, cak i u ovom zivotu, ljudi karakterisu samoubistvo kao neprirodan i nelogican cin i delo. Kako , onda, da drugacije gledamo na samoubistvo, kada uvedemo veru i Boga u pricu,....kada, su u toj situaciji zakoni zivota i istinitog zivljenja podignuti na jedan visi nivo ( u odnosu na gledista koje vide i posmatraju samo ovaj zivot kojim zive ljudi ) A, i jedno i drugo glediste ( i svetsko i versko ) smatra da je samoubistvo neprirodno. Ako je neprirodno, u ovom zivotu i prouzrokuje veliku i neutesnu patnju roditelja i porodice, i, u drugom zivotu, koji je po veri, takodje uzrokuje patnje. Nazalost, ne znam, kako drugacije mozemo ovo da posmatramo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 19 часа, Поуке.орг инфо рече @Исток Аплаузи за одличну тему! Хвала - мада не знају у шта су се упустили ови што учествују... Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука