Натан Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 10 минута, obi-wan рече Potpuno je nebitno kako ces da ga nazoves, ja sam upotrebio ime koje su Oci koristili u svoje vreme. Апокатастаза је једно, а став о постојању пакла у вечности је друго. Нема никакве везе са свеопштим спасењем и негирањем судњег дана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 @Исток Sve mi se čini da si na nekakvoj klackalici između pomirljivosti ("padam sigurno") i žarke želje za spasenjem, da ipak taj pad neće biti propraćen večnim mukama. Pošto kažeš da veruješ u Pravoslavnog Boga Oca (tu nadam se ne izostavljaš i ostala dva lica Svete Trojice), bilo bi dobro da, uprkos nezainteresovanosti, odeš na Liturgiju, makar jednom, dvaput. A dalje... čud(es)ni su putevi Gospodnji. Vladan :::. and Вукашин Ковачевић је реаговао/ла на ово 1 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 17 минута, Исток рече Па наравно брате, како не? - сами су то тражили, зар не??? Уместо да су јели глогиње по пећинама и молили се даноноћно да једнога дана добију прилику да раде то исто и у вечности, они су се предали греху и сада ће због тога и да плате... нема ту... Ма нема шансе, то шкргутање мора и Богу једном да досади. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 3 минута, todor рече Ма нема шансе, то шкргутање мора и Богу једном да досади. Mozda, ali, bolje je ne igrati se sa time. Bilo je vremena, kada je Bog bio sam u vecnosti, pre vremena, pa, tesko da je dosadio, ...samom , sebi..... tako da, bolje da ne ispitujemo boziji karakter i licnost,.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 13 минута, todor рече Апокатастаза је једно, а став о постојању пакла у вечности је друго. Нема никакве везе са свеопштим спасењем и негирањем судњег дана. Kao sto rekoh - sve to je potpuno odbaceno od strane Crkve kao celine svestenstva i naroda. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече Mozda, ali, bolje je ne igrati se sa time. Bilo je vremena, kada je Bog bio sam u vecnosti, pre vremena, pa, tesko da je dosadio, ...samom , sebi..... tako da, bolje da ne ispitujemo boziji karakter i licnost,.... Изгледа ипак да је Бог много опуштенији него што мислимо. Није Он само строги Отац, зна и да се нашали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 24 минута, todor рече Изгледа ипак да је Бог много опуштенији него што мислимо. Није Он само строги Отац, зна и да се нашали. Moguce. Samo, mozda je problem, sto kod boga, sve njegove odlike i karakter su, ...u jednom paketu,.... Pa, moze da bude i saljiv i zabavan otac, ali, i, malo i vise stroziji.I, to sve u ovom vremenu, jer, je doba velike milosti. Posle, u buducem zivotu, moze i sala i sreca da bude, ali, svakom po pravednosti,.... Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 10, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 10, 2018 пре 18 минута, Smaragdni kamičak рече @Исток Sve mi se čini da si na nekakvoj klackalici između pomirljivosti ("padam sigurno") i žarke želje za spasenjem, da ipak taj pad neće biti propraćen večnim mukama. Pošto kažeš da veruješ u Pravoslavnog Boga Oca (tu nadam se ne izostavljaš i ostala dva lica Svete Trojice), bilo bi dobro da, uprkos nezainteresovanosti, odeš na Liturgiju, makar jednom, dvaput. A dalje... čud(es)ni su putevi Gospodnji. Па ја искрено и не знам како би мени "легло" то спасење - ја никада себе за живота нисам истински видео као део било какве заједнице. Ја верујем Православно, али не идем нигде где су Православни нити било који други... Нити имам претеране жеље... Иако нисам хладан на туђе патње, не одбијам да пружим помоћ где могу да помогнем, паре сам давао без потребе да ми се врате - увек дуже присуство непознатих (а неретко и познатих, чак и моје девојке) људи почне да ме узнемирава, гуши, провоцира, чак и депримира... Због тога ја не могу да издржим да будем на литургијама, скуповма, било чему те врсте... А ако је овако сада - како ли ће тек бити у Рају где сумњам да човек може да живи као повучени, полу-дивљи човек у шуми... А доле међу демонима и разноразним аветима и ко зна чиме - то нема ни потребе да коментаришем... Зато мислим да сам у каналу свакако ал никако да разумем зашто мора бити тако, зашто Он толико инсистира на томе да ја постојим, па макар се и злопатио вечно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Август 10, 2018 Пријави Подели Написано Август 10, 2018 Zašto imaš strah i nervozu od ljudi? "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 11 минута, Smaragdni kamičak рече Zašto imaš strah i nervozu od ljudi? Ко зна... Досађује ми њихово резоновање, страсти у којима су (као и ја), јалове и сујетне ствари којима се наслађују...кола, посао, плате, престиж, будалаштине... Такође, кад причамо ван цркве, у свакодневном животу: ту је човек човеку вук...предатор... Иако се правимо, сви се ми уствари увек мотримо опрезно, меркамо једни друге и ослушкујемо пажљиво... А црква не пије воду јер сам ту ја вук међу овцама... Rajana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 11 минута, Исток рече А црква не пије воду јер сам ту ја вук међу овцама... Ma ti si samo ona jedna izgubljena ovčica od sto Ana B., Vladan :::., Драгана Милошевић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 1 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 13 часа, Исток рече Знаш како, и ја сам то негде једном прочитао, па су поредили са тиме: - Ај сад се ти стави у улогу оца и види дал би могао да убијеш своје дете тако, па макар и да ти тражи... Гледајући из те перспективе, да ми је дете не знам какво, неби могао да га препустим демонима и тачка, значи НИКАДА...никада... А да је у таквим мукама да ми тражи да му окончам живот...па ја мислим да се наше људско искуство не може поредити са Божијим толико веродостојно јер ја никада не могу 100% бити сигуран да му спаса нема, док Бог то сигурно зна, а и ја кад га убијем, има толико могућности које свет нуди као објашњење шта ће са њим бити, а Бог зна шта ће бити итд... Мада, ако под условом да имам ту неку моћ као Бог, да знам да ће дете бити спокојно након мог поништења њега и да неће више патити тако љуто...мислим да би урадио то... морао би ја да трпим ту муку после, ал ми је важно да оно не мора више ништа да трпи, а то што ја тугујем сад...па ја сам га правио...није ми он тражио... Не знам, да Бог може да живи са тиме да се неко вечно мучи па онда још и да није негативац...мени то не иде у главу... А скроз, значи - ПОТПУНО би био спокојан са његовом логиком, само када би знао поуздано да вечне муке нема и ако пропаднеш, идеш у небиће и крај... Никакав проблем неби смо онда имали Он и ја... Чак су и демони вољени од Бога, а људи у паклу, о којима роман Достојевског говори, биће злобнији од демона. По твојој логици испада да ће демони награбусити од људи у паклу, али смисао и начин паклених мука није такав. Св.Јустин Поповић дао је дефиницију пакленог стања, а реч је о солипсизму, ако сам тачно рекао. То је самоћа, изоловано постојање, у чаури од грехова. Нема тамо иживљавања неких над другима, него је сваки, и човек и демон, изложен сопственом злу и самомучењу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 9 часа, Исток рече ја никада себе за живота нисам истински видео као део било какве заједнице. ... увек дуже присуство ... људи почне да ме узнемирава, гуши, провоцира, чак и депримира... Због тога ја не могу да издржим да будем на литургијама, скуповма, било чему те врсте... како ли ће тек бити у Рају где сумњам да човек може да живи као повучени, полу-дивљи човек пре 34 минута, Milan Nikolic рече Св.Јустин Поповић дао је дефиницију пакленог стања, ... То је самоћа, изоловано постојање... Нема тамо иживљавања неких над другима... Браво брате Милане! Управо си описао Рај за @Истока Види @Исток! Има Рај и за тебе Додуше.. ми га зовемо Пакао, али то није ни битно, ионако људске речи не могу да опишу онострану реалност, а што је најважније можеш вечно да будеш сам и у бесконачност да медитираш на све што си написао на овој теми... Мислим да ти је то win-win-win позиција: немаш ништа са Богом којег не разумеш, немаш заједнице са људима или демонима који те узнемиравају, и можеш вечно да живиш као повучени полу-дивљи човек. Решен проблем... браво Милане Исток је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 14 минута, Vladan :::. рече Браво брате Милане! Управо си описао Рај за @Истока Види @Исток! Има Рај и за тебе Додуше.. ми га зовемо Пакао, али то није ни битно, ионако људске речи не могу да опишу онострану реалност, а што је најважније можеш вечно да будеш сам и у бесконачност да медитираш на све што си написао на овој теми... Мислим да ти је то win-win-win позиција: немаш ништа са Богом којег не разумеш, немаш заједнице са људима или демонима који те узнемиравају, и можеш вечно да живиш као повучени полу-дивљи човек. Решен проблем... браво Милане ( da se nasalim Vladane ) Ima i tamo, u raju, raznih stanova mnogih i raznih obitelji, pa, verovatno i neko mesto, za one koji vole da budu i malo osamljeni....duga je vecnost (), pa, mozda i covek pozeli i da se malo druzi sa drugima,.....pa, da se vrati u svoju osamljenost u nekom vrtu blazenstva sa rajskim pticicama i raznolikim cvecem.... Натан and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 11, 2018 Пријави Подели Написано Август 11, 2018 пре 24 минута, Vladan :::. рече Решен проблем... Али није... видиш да човек каже да не жели било какав наметнути облик постојања, хоће у небиће, да се скроз поништи, а то не постоји као опција. :-( Исток је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука