Jump to content

Породица или не

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Justin Waters рече

Prosto ja ne mogu zamislim ijedan opravdan razlog zašto bi neko odbijao crnkinju, azijatkinju i latinoamerikanku, koja je jednako zgodna kao evropljanka...tu mora prosto da postoji neki trip u glavi koji je jako jako pogrešan, i nema nikakve veze sa lični afinitetima. 

Мало је погрешно уопштавати. То што је неко избирљив можда нема везе са бојом коже, већ рецимо боја коже говори да девојка није са нашег подручја. Ми немамо комшије црнкиње, азијаткиње. Једино имамо цигане, да кажемо да су друге расе.

Дал можеш да замислиш оправдан разлог зашто неко не би оженио циганку, а да није расни разлог?

Мене од странкиња, па и црнкиња и азијаткиња одбија културолошка разлика.

Није без разлога наш народ изнедрио ту пословицу, коју сам већ споменуо: Вијај виле око своје њиве. Та изрека је продукт вековног искуства, и мудрости. Наравно да изузетака има, и да се културолошке разлике могу понекад превазићи. Ал много је лакше споразумети се ако је партнер из истог културолошког миљеа.

Глобализацијом се културолошке разлике смањују, сви постајемо полако американци, и "њиве" по којим се крећемо су нам све веће и веће...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ako ne razumeš razliku između zaključivanja na osnovu nekoliko informacija i pogađanja brojeva na loto izvlačenju onda znam šta da ti kažem, ali nije pristojno... ;)

Takođe, okolnost da izbegavaš da kažeš na šta si šatro zapravo mislila samo potvrđuje pretpostavke koje sam imao...

Ne znam šta si htela da kažeš...

Ви сте већ сасвим осмислили шта сам ја то хтела рећи, тако да шта год кажем било би сувишно, јер ви већ имате пројекције мојих речи. 

Имам право да бирам и могу рећи јавно, без обзира колико то из ваше визуре делује као расизам или предрасуда...што се тиче брака, никада се не бих удала ни за једног тамнопутог или жутопутог...и то не из разлога које ми ви пришивате. А ви у вашим пројекцијама мојих жеља слободно додајте ваша  тумачења...то нисам ја , само ваша искривљена тумачења.   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Ви сте већ сасвим осмислили шта сам ја то хтела рећи, тако да шта год кажем било би сувишно, јер ви већ имате пројекције мојих речи. 

Ne bi... suvišno bi bilo samo ako smo pogodili šta si htela da kažeš...

stoga razumem zašto je suvišno da objasniš...

Управо сада, Рапсоди рече

Имам право да бирам и могу рећи јавно, без обзира колико то из ваше визуре делује као расизам или предрасуда...што се тиче брака, никада се не бих удала ни за једног тамнопутог или жутопутог...и то не из разлога које ми ви пришивате.

Naravno da imaš pravo da biraš i da kažeš javno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ђорђе Р рече

Дал можеш да замислиш оправдан разлог зашто неко не би оженио циганку, а да није расни разлог?

Е сад нек се јаве космополите наше, који све људе на овој нашој планети воле а и шире, па нек онако искрено људски одговоре....

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ђорђе Р рече

Karakter. Bio sa 4. Za mene nisu ok.

• Хахаха 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

stoga razumem zašto je suvišno da objasniš...

Добро ти себе фантастично разумеш...већ рекох да су објашњења сувишна, стога што ти разумеш... 

Шта треба да објасним....да би увек и увек...увек...увек била само са братом Србином ( већ објасних каквим).  

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ђорђе Р рече

Ово је као кад бих рекао да ме од белкиња одбијају културолошке разлике...

Црнкиње и азијаткиње припадају стотинама различитих култура. Неке од тих култура су нам јако далеко, а неке толико близу да се запиташ да није у праву онај Деретић...

Подели на овим сајтовима

Али ево, ако су културолошке разлике у питању.

Има црнаца и азијата који су рођени и одрасли у Србији или Босни. Има их и из мешовитих бракова с нашима. Нема много, али их има. Причају српски, можда су и крштени. Да ли бисте били с некимa њих? Ако не, зашто не? За Мурамасу знам, не би јер му се може, него ме занима за остале који имају ”рационалне” разлоге.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Шта треба да објасним....да би увек и увек...увек...увек била само са братом Србином ( већ објасних каквим).  

Ne. Niko nema ama baš ništa protiv toga.

Pitanje je bilo na koga je to bačeno "prokletstvo"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Ово је као кад бих рекао да ме од белкиња одбијају културолошке разлике...

Црнкиње и азијаткиње припадају стотинама различитих култура. Неке од тих култура су нам јако далеко, а неке толико близу да се запиташ да није у праву онај Деретић...

Претпостављам да је под тим културолошким разликама мислио и на традицију, историју, менталитет. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ђорђе Р рече

Ne mogu... ali Rapsa izgleda može... ali neće da nam kaže...  :)

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ђорђе Р рече

Мало је погрешно уопштавати. То што је неко избирљив можда нема везе са бојом коже, већ рецимо боја коже говори да девојка није са нашег подручја. Ми немамо комшије црнкиње, азијаткиње. Једино имамо цигане, да кажемо да су друге расе.

Није без разлога наш народ изнедрио ту пословицу, коју сам већ споменуо: Вијај виле око своје њиве. Та изрека је продукт вековног искуства, и мудрости. Наравно да изузетака има, и да се културолошке разлике могу понекад превазићи. Ал много је лакше споразумети се ако је партнер из истог културолошког миљеа.

Глобализацијом се културолошке разлике смањују, сви постајемо полако американци, и "њиве" по којим се крећемо су нам све веће и веће...

Da mogu da zamislim. Loš glas koji bije cigane, da su prljavi, neuredni i da vole da kradu. To je kad neko ima neku predrasudu, ali još nije imao priliku upoznati neku ciganku/cigana i razbiti te predrasude. Do neke mjere to razumijem...Ali zato ne mogu da zamislim zašto ne bi neko kod nas oženio ciganku, pa makar ona odrasla u čergi i ima i dalje rodbinu u čergi, ako je ona/on na kraju postala normalna osoba, čista, uredna, lijepa, dobrodušna i koja je svjesna loših stvari koje su prisutne na mjestu gdje je odrasla i nastoji te stvari odvojiti od života sa svojom porodicom? E tu ja jako uopštavam, kad neko ima priliku upoznati nekog obojenog i shvatiti da je to normalna osoba, i onda je u stanju potisnuti to osjećanje radi zadovoljavanje predrasuda ili hranjenja sopstvene mržnje, a još gore kada od početka bez imalo preispitivanja smatra da su obojeni niža bića, na čemu se uglavnom i zasniva raiszam. 

Kulturološke i vjerske razlike su nešto savim drugo i potpuno su opravdane. Na prvom mjestu vjerske. Sasvim je normalno ako pravoslavan isključivo želi pravoslavnog supružnika, jer smatra da neće moći djeliti isti doživljaj vjere. Također ako neko ne može da se saobrazi sa drugom kulturom, jer ne sviđa mu se hrana, ne sviđa mu se muzika, ne sviđa mu se ophođenje ljudi s ljudima kao odraze neke kulture itd....i to razumjem, mada malo manje nego vjersko pitanje, ali opet sasvim uredu. Ako je nekomm srbinu/srpkinj udobno sa srbinom/srpkinjom, onda ok...ali odbacivanje nekoga jer ima kose oči ili tamnu kožu nije stvar kulture. Taj neko sa kosim očima i tamnom kožom se rodio tako kako jeste i ako je to razlog da ga ne voliš onda je to isto kao da on moj prijatelj ne bi oženio djevojku sa obogaljenom rukom...naročito ako tu osobu upoznaš i onda vidiš da ni kulturuno, a u nekim slučajevima i vjerski niste raznorodni..onda odbijanje da se s takvom osobom bude ne može biti nikako opravdano, i produkt je ugnježdenog rasizma koji se zasniva na gađenju prema osobi druge rase, jer sebe smatraš boljom vrstom. 

Znači čitava suština je ta, da na prvu uredu je ako neko odbija drugu rasu jer to automatski povezuje sa drugom kulturom, ali očekujem od takve osobe da kaže da bi bio sa drugom rasom, ali bi prvo da je upozna malo da vide da li su kompatibilni. Nije uredu, grozno je odvratno, ako neko kaže ne neću osobu druge rase kao partnera ni pod razno, upoznao nije upoznao. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ne. Niko nema ama baš ništa protiv toga.

Pitanje je bio na koga je to bačeno "prokletstvo"...

Упутила сам те да читаш, ја ти сигурно  Књигу постања , нећу тумачити ( Постање 10:15-16) читај, па закључи, да ти ја своје тумачење не перципирам...ево баш ме интересује твоје тумачење, како ти видиш проклетство Хама ? Па ћу ја мало  за промену твоја тумачења да перципирам. Нећу се играти погађачког духа.   

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Рапсоди рече

Е сад нек се јаве космополите наше, који све људе на овој нашој планети воле а и шире, па нек онако искрено људски одговоре....

Moja žena malte ne potiče iz sredine koja je malo bolja od klasične ciganske čerge. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...