Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

U principu, meni deluje kao da se svi slazemo da homo ljudi trebaju da se bore protiv svoje 'prirode' ( ako se tako moze reci) ... ako su u crkvi i veri. To je valjda najbitnije u celoj prici. ( mislim, trebaju da se bore i van crkve, ali, neka svako radi po svojoj savesti i po nekoj ljudskoj prirodnoj logici i rasudjivanju o ovoj stvari ). 

Samo se razlikujemo u mislima i rasudjivanju o uzroku problema koji ( uzrokuju ) homo stvar.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 минута, timjančica рече

Хоћеш да кажеш да на не можемо да утичемо на природна својства?

И не морамо -  у смислу да утичемо на природни сексуални нагон нагона, јер он и јесте природно хетеросексуалан.

Јесте у већини случајева, али постоје и варијације тог већинског својства природе. Јер, ако није својство природе, одакле онда такав нагон код хомосексуалаца? Па са Марса?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

U principu, meni deluje kao da se svi slazemo da homo ljudi trebaju da se bore protiv svoje 'prirode' ( ako se tako moze reci), ... ako su u crkvi i veri. To je valjda najbitnije u celoj prici.

Наравно. То је суштина. Нагон и његову природу не можемо да бирамо. Можемо да се са њим сложимо или не. Значи, можемо да живимо њиме или да се одлучимо на подвиг уздржања. То је поента приче. 

Подели на овим сајтовима

Ево дела из митрополитовог интервјуа часопису Искон:

Цитат

Lazar Predrag Marković: Pomenuli ste maločas da ne bi trebalo da smo moralisti, da crkvena zajednica treba da prihvata grešnike, i da bude uz njih očekujući da se promene. Šta dakle mislite o onima koji su često odbačeni? Na primer homoseksualci. Za mnoge puritanske umove je vrlo sablažnjivo da neko otvoreno iznosi svoje homoseksualnu orijentaciju; oni ne žele da budu zajedno u crkvi sa takvima, ne mogu da podnesu njihovo prisustvo. Kakav je pravi odnos prema tom problemu, prema takvim ljudima?

Joanis D. Ziziulas:
Mislim da je to pogrešan stav. Ako se
homoseksualnost smatra grehom
, onda je opet Crkva ta koja mora da prihvati takvog grešnika isto kao što prihvata i
heteroseksualnog grešnika
. Jer nema razlike među njima: ako je u prvom slučaju u pitanju greh, onda je i u drugom. To bi bila jedna vrsta
rasizma:
da jedan određen greh smatrate neprihvatljivim a neki drugi prihvatljivim. Odgovor je dakle jasan:
Crkva mora prihvatiti homoseksualce
.. Naravno, tada će kod njih doći do izvesnog preobražaja, u onoj meri u kojoj se on može odigrati. Jer postoje granice, neke prirodne granice koje se možda ne mogu prevazići.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Александар Милојков рече

По слици на свог Творца и човек као личност треба да буде начело својој природи, а не обрнуто. Онрнуто је пало постојање.

Човјеку је начело Христос који треба да  буде и даље начело нашој природи..ето ..засад стајем..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Дакле, ради се о поруци пастирског прихватања човека, а не о подстицању на грех и о величању греха.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, timjančica рече

Човјеку је начело Христом који треба да  буде и даље начело нашој природи..ето ..засад стајем..

Не разумем ово???

Подели на овим сајтовима

Христос..умјесто Христом..лапсус..лн

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Дакле, ради се о поруци пастирског прихватања човека, а не о подстицању на грех и о величању греха.

Ja se iskreno nadam i verujem da je ovo poenta citave price.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ja se iskreno nadam i verujem da je ovo poenta citave price.

Какви да се неки педер спаси пре тебе? Дишто!?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Милан Ракић рече

Какви да се неки педер спаси пре тебе? Дишто!?

Naravno, moze da bude kao u prici o 'pravednom' fariseju i onom cariniku koji se kajao i lupao u grudi.

To neko pokajanje je potrebno svima.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Naravno, moze da bude kao u prici o 'pravednom' fariseju i onom cariniku koji se kajao i lupao u grudi.

To neko pokajanje je potrebno svima.

TAKOE

Čula jesam da se dragi ženi, srce moje.
Nek se ženi, to je drago meni, srce moje.

Jagoda malena, jagoda črlena,
Pozdravi mi v Koprivnici dragoga!

I ja ću mu u svatove doći, srce moje,
I ja ću mu lepi dar donesti, srce moje.

V levoj ruki kita ružmarina, srce moje,
V desnoj ruki malenoga sina, srce moje.

http://www.svastara.com/muzika/?tekst=20270

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Александар Милојков рече

Не могу да те убеђујем када негираш чињенице (реч медицине, психологије...), окован у своје виђење речи апостола Павла. 

Можда уопште није проблем у негирању нечега што је резултат рада стручњака из разних области, можда је проблем у апстрактној антропологији која виси попут чардака - ни на небу, ни на земљи. Да не помињем да је за многе историја 'стала' седмим Васељенском сабором (+ учење Паламе).

Мени је жао, али Христове су речи "Још вам много имам говорити, али сада не можете носити", нису додаци, напомене, мишљења Отаца... Његове.

Ми, нпр. немамо ничега у Библији, ни код Отаца о томе да су 'црнци' - људи. А ако се то није тицало (и не тиче) хришћанске антропологије - ја онда заиста не знам шта је се онда па тиче!

То је најмучнији и најочигледнији пример (ваистину) чињенице да је управо потпуно алогосно  (бесмислено) држати се некаквог "безвремено-потпуног" антрополошког система, ако већ исповедамо да је Бог постао човек. Таква антропологија може да прође буквално свуда осим у хришћанству, јер не само што је (једном) постао човек, него је нераскидиво повезао човека сваке епохе са Собом и поистоветио Се са сваким људским бићем.

У супротном, имаћемо кроз пар векова проблем да прихватимо људе са механичким телима, појачаним когнитивним, физичким и чулним способностима, другачијег начина комуникације од свега познатог историји и сл. Кажем - ми као Црква (ћемо имати проблем), Он сигурно неће, одлучио је пре постања свега*...

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, timjančica рече

Човјеку је начело Христос који треба да  буде и даље начело нашој природи..ето ..засад стајем..

Одлично. Дакле, начело је једна личност - Син Божији.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, obi-wan рече

Ja nisam tako razumeo ono procitano. Meni se bas cini da je Larse podvrgao kritici ne tolerantnost prema homoseksualcima, nego prema homoseksualizmu.

И ја сам овако разумео текст. Ларше, како сам ја разумео, не напада овде саме хомоексуалце, не тврди да их треба избацити из Цркве или као људе их осудити, већ критикује прихватање хомосексуализма у Цркви као нечег ,,нормалног", па чак и ,,узвишенијег" у односу на хетеросексуални однос и брак. То он критикује у тексту Манусакиса и његове тврдње где он брак оспорава и сматра га чак ,,светом тајном греха", где брак сматра ,,нижим стањем", а за хомосексуалност каже да је ,,узвишенија" од брака. Е сад, ја нисам читао текст поменутог Манусакиса па да знам да ли је он стварно то тврдио, само сам навео оно што сам нашао у Ларшеовом тексту.

Даклер, како схватам, Ларше не критикује хомосексуалце као грешне људе (попут свих нас) и не каже да их не треба прихватити, него он критикује прихватање хомосексуалности као такве које је нашао у тексту Манусакиса. Е сад, грешка је ако Ларше то повезује са Митрополитом Зизијуласом ако то нису његови ставови. Још је бесмисленије да тврди како је пораст хомосекауалаца у САД у вези са Митрополитовом теологијом. Али, начелан став ми је ок- хомосексуалце као грешнике, попут и осталих, треба прихватити и помоћи им да се изборе са својим проблемом, али није у реду прихватити хомосексуалност као такву прихватити, па још и тврдити да је она ,,узвишенија" од брака. То једноставно није и не може бити хришћански став ако следимо Свето Писмо, Свето Предање и оно што су говорили Свети Оци о том питању. Дакле, никакве ревитализације не сме бити-хомосексуалност је грех и промашај и не може никада бити прихваћена као нешто нормално. За нас хришћане, а светска наука нека иде којим го хоће путем, ми хришћани не треба да робујемо идолу науке. Поготово ако знамо да то око хомосексуалности још није званичан став науке, постоје велика спорења у научним круговима око тога, да подсетим да је сама хомосексуалност скинута са листе болести гласањем. Дакле, ништа ту још није утаначено, постоје различита спореаљѕ око тога.

Што се тиче ове расправе природно или не, па чак и да кажемо да је то природно, да је хомосексуалност ,,природна", то још увек не значи да је то нешто добро и прихватљиво. То је неко моје мишљење о овој теми.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...