Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 57 минута, Џуманџи рече

Све време говорим о различитим перцепцијама и концептима о томе шта је човек, не знам какви су те греси спопали. 

Па причамо, имеђу осталог и о хомосексуалности, о томе сам ја писаоо кад си ме ти цитирала. По хришћанском учењу, хомосексуалност је грех, о томе сам писао. Не знам шта ту није јасно?

Потпуно погрешно: то што се не жене не значи да немају сексуални нагон. Следи да се асексуалне особе мање подвизавају ако су у монашким редовима, а ако нису, онда да не испуњавају оне циљеве (љубав, рађање и тсл.) Ко зна што ли (ако) су такви створени - ем им је много лаганије у животу, ем не доприносе "Божијем плану за продужетак људске врсте".

Не следи то, то су твоји неки закључци. И није све у нашој моћи да знамо зашто су неки људи такви. Тако да то што ти желиш да ми припишрш не стоји. То су неке твоје пројекције.

Ја сам само говорио који је, са хришћанског становишта, смисао људске сексуалности и због чега је она дата људима. То је поента. Ја сам говорио о конкретној појави (хомосексуалности) и објаснио ти зашто је она са хришћанског становишта, грех и промашај.

Но, чим кажеш да је за тебе перспектива  (хришћанска (или која год, заправо)) апсолутна, то је знак за мене да се дискусија не може наставити.  :mahmah:

А која би друга, сем хришћанске за мене као хришћанина требала да буде релевантна, шта мислиш? Или сматраш да треба изменити учење Хришћанства, начела и основе и све да се сад изокрене?

То онда више не би било Хришћанство. ;)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 2/24/2018 at 18:41, Александар Милојков рече

Не знам шта подразумеваш под "духовним проблемом"? Шта, они као имају духовних проблема а ја и ти их немамо? Не, већ сви имамо проблем пале природе и свима нам је потребно СПАСЕЊЕ. Са сваким од нас се пала природа игра на овај или онај начин. Хомосексуалност је један од варијетета те игре пале природе. Зато, позвани смо на самилост, на трпљење, на састрадање, да носимо крст једни другима, а не на осуду.

Ти ниси гледао, ја јесам. Има их отприлике процентуално онолико колико их и има у људској полулацији. Не постоји човек којем је природа сексуалног нагона плод личног избора. Ево, замисли себе да натераш на хомосексуални однос? Нема шансе, наравно, јер твоја природа то не дозвољава. Али, то њено својство ниси одредио ти са својом слободом, већ ти је природа таква каква је. Исто то важи и за хомосексуалце. Они се као личности срећу са природом свог нагона, а не измишљају га нити га вољом они успостављају.

Има који измишљају и вољом својом успостављају,у то буди сигуран.Испаде да су немоћни под теретом своје природе која им је дата рођењем?? То ипак није тако у животу.

Ж.К.Ларше је тврд и тежак....ситничав.Није ми пријала ни једна његова књига коју сам прочитала или покушала да прочитам чак ни житије старца Сергеја које би требало да буде лепо штиво он је самлео :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Макрина рече

Не би било лоше имати увид у текстове тог архимандрита...

Не би, наравно. Нисам читао, зато не могу да коментаришем.

Подели на овим сајтовима

Взано за неке претходне коментаре,читала сам мишљења неких који се баве темом хомосексуализма,да постоји ситуациони хомосексуализам,нпр.код неких људи који бораве у некој врсти изолације,затвору и сл.и који који се нису могли изборити са својим сексуалним нагоном,па су улазили у хомосексуалне односе.такође,постоји и периодични хомосексуализам,у смислу да су неки у одређеном периоду егзистрали на тај начин.

Митр.Зизјулас је наговестио у интервјуу да можда код неких људи постоје неке природне пепреке или предиспозиције које је немогуће превазићи.

О овој теми свакако се наука мора консултовати.

Божја концепција је очигледно таква да су мушкарац и жена назначени једно за друго,не само у смислу предиспозиције за продужетак врсте.Наравно,неке интерпретације посматрају мушкарца и жену само у том контексту,рађање деце и продужетак врсте,што свакако јесте велики благослов Божји,међутим постоје врло лепи и успешни бракови без деце.

Питања сексуалности су увек била интригантна,и не знам да ли су на прави начин разматрана и вреднована у Цркви,тема сексуалности као да је избегавана.

Често стичем утисак да постоје само два афирмисана концепта:брак или монаштво.Деси ли се да неко нема афинитет за монашки живот, а из неког разлога није у браку,његов статус постаје врло упитан.Поставља се питање која је горња граница толеранције за улазак у брак с обзиром на нестрпљење околине за ваш статус.

Људи из Цркве,наравно не сви,ваш статус непрестано преиспитују,а људи изван Цркве,не сви,наравно, очекују најчешће  манифестације ваше сексуалности на начин који би је управо девалвирао.И управо овде се може пројавити примат личности у односу на природу,не у смислу њене негације,него њене афирмације,без обзира да ли је реч о онима који су у браку,стабилној вези или су тренутно или дужи период сами,свако ће сексуалност носити у складу са тим,ако је хришћанин или макар покушава да то буде.Сложена тема за неколико реченица.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

On 24.2.2018. at 11:32, Поуке.орг инфо рече

Волели бисмо када би се теолози укључили у ову тему, наравно и сви други које она интересује.

Бављење теологијом митр.Зизјуласа на овај начин показује какве све интерпретације наилазимо,односно до које мере се може манипулисати нечијим текстом,ставовима.Оваква интерпретација Зизјуласове теологије  у овом случају показује да су вероватно у питању разлози личне пририоде,што је већ помињано у вези са Ларшеом,иначе како доћи до оваквих закључака.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Православни Србин рече

о томе сам ја писаоо кад си ме ти цитирала.

Не баш, помемуо си "хришћанску перспективу" коју сам прокоментарисала (засебно), а за коју си у првом следећем пост-у изјавио да је асполутна. За тебе, тачније. И то је Ок, са апсолути(сти)ма се разилазим и не умем да зборим. Поздрав. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Не баш, помемуо си "хришћанску перспективу" коју сам прокоментарисала (засебно), а за коју си у првом следећем пост-у изјавио да је асполутна. За тебе, тачније. И то је Ок, са апсолути(сти)ма се разилазим и не умем да зборим. Поздрав. :)

Ок, поздрав и теби. ;)

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Џуманџи рече

Зависи шта ко подразумева под хришћанском перспективом.Оно што је апсолутно у хришћанству јесте љубав према другоме,без интереса,но хришћанство није апсолутизам  у свом аутентичном смислу.Питање је колико свет разуме неке хришћанске вредности,поготово када имамо девалвацију свих вредности,па  с обзиром да је то почетна  тема,и сексуалности.

Да би људи разговарали и разумевали се требало би да имају бар неко елементарно познавање нечега.У претходним својим коментарима ,прокоментарисала сам став да је хомосексуализам искључиво ствар природе,па сам напоменула да неки који се баве овим питањем наводе примере ситуационог хомосексуализма,нпр.код људи који су били у затвору,а нису могли да  сублимирају своју сексуалност ,да ли је у том случају ствар природе или воље,с обзиром да је то било условљено ситуацијом.Разумела сам да митр.Зизјулас у интервјуу који је неко поставио,посматра то из пастирске перспективе,а не да теолошки оправдава хомосексуализам,и оставља отвореним питање да ли код неких постоје природне предиспозиције за хомосексуализмом,али ту би већ требало консултовати и науку,односно науку.

Неко ко покушава да буде хришћанин,па се из те перспективе односи и према својој сексуалности,није асексуалан,само постоји одређен оквир у који уклапа своју сексуалност,у зависности да ли је у браку,озбиљној вези или не.Људи који имају приоритет различитих вредности не могу баш на исти начин посматрати ствари.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Нифада рече

Зависи шта ко подразумева под хришћанском перспективом.

Јасно је из контекста: нешто што је део природе живих бића (сексуалност) има "ту и ту  сврху". Било би јако занимљиво чути која је сврха постојања нпр. мушке браде (кад је већ људима јасна сврха постојања неких милијарду милијарди пута комплекснијег нагона, на ово ћу за трен ока добити одговор :) ).  

пре 9 минута, Нифада рече

Оно што је апсолутно у хришћанству јесте љубав према другоме

Пре бих рекла - Тројица, али нам и то шта је љубав ствара потешкоће.

Један од примера: "...а ако ли ко рече брату своме: "Рака!" биће крив синедриону; а ко рече: "Будало!" биће крив паклу огњеноме.", вели Христос у Мт 5,  а Павле у 1Кор 15:36  почиње реченицу са "Безумниче". :)))

пре 7 минута, Нифада рече

Питање је колико свет разуме неке хришћанске вредности,

Веће питање је које и чије вредности хришћани чувају/усвајају. 

пре 14 минута, Нифада рече

па сам напоменула да неки који се баве овим питањем наводе примере ситуационог хомосексуализма

Нема "неких", ја сам то поменула. Као и "ситуациону" некрофилију и зоофилију (које изгледа нису довољно интересантне, иако су најчешће "природног, хетеросексуалног нагона" (што не постоји, ал' ајде, читалаца ради)).

Подели на овим сајтовима

Баш сад читам да је један од разлога за касно признавање да је могуће силовање у браку (тек крајем 20. века) управо идеја да двоје у браку постају "једно".  Јако интересантно.  Но, док "природни нагон" служи сврси продужетка врсте, ко смо ми да се петљамо... ;)

Подели на овим сајтовима

On 2/25/2018 at 12:39, Православни Србин рече

Поготово ако знамо да то око хомосексуалности још није званичан став науке,

Jeste zvaničan stav nauke. :)

постоје велика спорења у научним круговима око тога,

Ne baš. Postoji relativno mali broj pojedinaca koji to osporavaju, kao što za ama baš svaku stvar u nauci možeš naći i nekog ko je osporava.

да подсетим да је сама хомосексуалност скинута са листе болести гласањем.

... i prethodno postavljena na tu listu glasanjem... ne znam kako bi drugačije postavljali i sklanjali bolesti sa liste? Oktroisanjem od strane nekog pojedinca?

Дакле, ништа ту још није утаначено, постоје различита спореаљѕ око тога.

U nauci nikada ništa nije apsolutno utanačeno, a ovo da homoseksualnost nije bolest je utanačeno koliko to može da se utanači u nauci... osim ako sam nešto propustio... šta bi još moglo da se desi, pa da tek onda bude utanačeno u nauci (po tvom mišljenju)?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, ninaana рече

^ To je zločin protiv čovečnosti i nikako nema za cilj produženje vrste, već isključivo poniženje i duševno-telesnu povredu. :(

Уопште не мора да значи, ако је неко своју жену доживљавао као посед, а склопљен брак је значио "предатост једно другоме (поготову жена мужу)", чисто сумњам да је било баш толико случајева са садистичким мотивима... "Моја си, мени се...." и воздра.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

"Моја си, мени се...." и воздра.

Onda ni tu nema motiva za produžetak loze, već zadovoljenje telesne potrebe - sebičnost. 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...