Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Onda da otvorimo temu o štetnosti duvana i nekum posledicama koje taj duvan ima i da napustimo ovu temu, jer će ljudi pomisliti da otimaju Pričešće ako su pušači i prilaze Čaši.

То само будале могу да у овоме што говоримо траже оправдање за такво нешто. А што би се ми бринули за то онда. Шта год да урадиш будала може да протумачи наопао. Тако и нову тему. 

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Svaka tema svoj naslov ima.

И ни једне теме нема да није еволвирала. 

Ако хоћеш отвори нову. Ја на њој нећу учествовати, јер ми је већ и ово превише. Ако се не можемо држати неких принципа у разговору онда је то празно препуцавање, а мени тема није довољно интересантна да бих се на њој дуго задржавао.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne može tako, nema prava da brani.

Dakle ipak dobro još uvek procenjujem ko šta govori, makar i u mutnom..

Па он је игуман, постављен од свог епископа, који је постављен од сабора цркве. Притом сигурно има благослов и свог духовника. Ваљда се зна неки ред.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

То само будале могу да у овоме што говоримо траже оправдање за такво нешто. А што би се ми бринули за то онда. Шта год да урадиш будала може да протумачи наопао. Тако и нову тему. 

И ни једне теме нема да није еволвирала. 

Ако хоћеш отвори нову. Ја на њој нећу учествовати, јер ми је већ и ово превише. Ако се не можемо држати неких принципа у разговору онда је то празно препуцавање, а мени тема није довољно интересантна да бих се на њој дуго задржавао.

Dobro kako god onda će se i dalje provlačiti postovi od miloša koji veli dopustite da postoje monasi koji odbijaju od Čaše pušače jer su tu veru našli u svetim ocima Crkve.

Dok mi ovde raspredamo o štetnosti duvana....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro kako god onda će se i dalje provlačiti postovi od miloša koji veli dopustite da postoje monasi koji odbijaju od Čaše pušače jer su tu veru našli u svetim ocima Crkve.

Који сам ја фактор у одлучивању, па да ја говорим допустите или не допустите...човече.

Само кажем сваки манастир има свој типик има свој благослов, ако овај не жели једно, онда ти испоштуј иди негде другде.

Шта ћемо нпр са армијом феми жена који протествују због тога што је женама ускраћен боравак на Светој Гори, а камоли причешће?

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, МилошБГ рече

Па он је игуман, постављен од свог епископа, који је постављен од сабора цркве. Притом сигурно има благослов и свог духовника. Ваљда се зна неки ред.

Ima od pape.

Lepo je to što si smislio, prvo napraviš uvod sa citatima, posle si dvosmislen, te branio bi te ne bi, na kraju još moram da se stidim što sam pušač i da ćutim kad kažeš, šta ti ima loše da neko pušača odbije od čaše i da je to praksa od svetih otaca.

Jesam grešan kao pušač ali ne toliko da budem loš kao čovek.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

А осетила си се довољно прозвана

Не, ти не разумеш. Када неко користи реч ВИ и трпа људе у некакве категорије а онда их етикетира, не морам да будем лично прозвана да бих прокоментарисала такву појаву.

пре 11 минута, Ведран* рече

Извините, ви који се браните као пушачи

Уместо речи пушачи овде може да се стави било која категорија, по избору.

пре 12 минута, Ведран* рече

Чак сам хтео да те подржим у неким стварима али сам због некоректности јуче изгубио жељу да даље учествујем. 

Извини, али нисам на овом форуму да би ми неко дао подршку, тако да молим те, ако ти дође поново таква жеља, немој. Не знам о каквој неркоректности пишеш, али ти знаш, па ето ОК.

Када неком напишеш "заобиђи ме" спушташ ниво разговора на један ниво који даље нећу коментарисати. Заобићи ћу те.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, МилошБГ рече

Који сам ја фактор у одлучивању, па да ја говорим допустите или не допустите...човече.

Само кажем сваки манастир има свој типик има свој благослов, ако овај не жели једно, онда ти испоштуј иди негде другде.

Шта ћемо нпр са армијом феми жена који протествују због тога што је женама ускраћен боравак на Светој Гори, а камоли причешће?

Čuj manastir ima tipik o tome koga pušta Čaši koga ne...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ima od pape.

Lepo je to što si smislio, prvo napraviš uvod sa citatima, posle si dvosmislen, te branio bi te ne bi, na kraju još moram da se stidim što sam pušač i da ćutim kad kažeš, šta ti ima loše da neko pušača odbije od čaše i da je to praksa od svetih otaca.

Jesam grešan kao pušač ali ne toliko da budem loš kao čovek.

Ти си слика и прилика ове теме.

1. Не знамо се

2. Не знам да ли си пушач

Али ја сам седео и смишљао са цитатима, како да ти доакам и да те повредим, да би се ти стидео што си пушач и на крају јесам грешан као пушач али нисам лош човек, претпостављам као ја.

И морам да ти признам...

У праву си.

И пошто си ме провалио, ја морам сад да се повучем са ове теме и смишљам нов начин да те повредим. И признајем грешан сам и лош човек.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, АлександраВ рече

Ово морам да издвојим - и да на личној основи нападну непушаче којима пушење смета или критикују страст (а не и пушаче као особе). Ово је заиста веома, веома дискутабилно. Управо се у највећем броју случајева критикују пушачи а не "страст" и непушачи су жестоки нападачи, јер су већином сигурни у својој "исправности" док су пушачи, будући свесни о отворени, огољени у својој "греховности" много мање опредељени да прозивају друге по основу неког другог "греха" (страсти). Ако ћемо већ да се делимо на пушаче и непушаче и да у контексту тога посматрамо личност, грех, исправност, причест, и остало.

Занимљиво ја имам другачије искуство у мом окружењу... Не сећам се скоро да је неко скочио на људе него на сам порок али је рекација увек била лична а не општа. Ја бих први реаговао против таквог наступа, управо неким од аргумената које је овде користио @Volim_Sina_Bozjeg.

О страстимо може и треба да се пише, поготово о савременим пороцима, оци су о страстима томове књига исписали...

Слажем се да би пушачи као изложени због свог порока требало да имају мању склоност ка осуђивању али ова тема по писањима и реакцијама изгледа показује да је то негде пола-пола.

Мислим да било ко ко је свестан својих страсти и разних робовања није склон да осуђује људе, јер је ваљда већ укапирао своју слабост и зна да већ данас може бити у блату.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, АлександраВ рече

Управо се у највећем броју случајева критикују пушачи а не "страст" и непушачи су жестоки нападачи, јер су већином сигурни у својој "исправности" док су пушачи, будући свесни о отворени, огољени у својој "греховности" много мање опредељени да прозивају друге по основу неког другог "греха" (страсти). Ако ћемо већ да се делимо на пушаче и непушаче и да у контексту тога посматрамо личност, грех, исправност, причест, и остало.

Како је ово бесмислено! Као да су пушачи једини грешници па су они као јадни смирени и свесни своје греховности и то малтене зато што су пушачи! И не нападају друге. А други су мање свесни. А јесу ли блудници, пијанице, опадачи, .... мање свесни и више нападају? То јест, да ли су мање смирени? Да ли се то мери некако?

Зар не би могли рећи непијанице нападају пијанице, неблудници блуднике, ...? Грешни људи нападају друге грешне људе и то није добро нити је врлина, али пушачи нису посебна врста да им треба заштита права на пушење. Пушачи су самоекспонирани својом јавном делатношћу, на жалост, то повлачи и одређене консеквенце, више су изложени нападу, писао је лепо Владан.

То не значи да су нападачи у праву. Али не значи ни да су пушачи посебно угрожени. Просто је то чињенично стање.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, МилошБГ рече

Ти си слика и прилика ове теме.

1. Не знамо се

2. Не знам да ли си пушач

Али ја сам седео и смишљао са цитатима, како да ти доакам и да те повредим, да би се ти стидео што си пушач и на крају јесам грешан као пушач али нисам лош човек, претпостављам као ја.

И морам да ти признам...

У праву си.

И пошто си ме провалио, ја морам сад да се повучем са ове теме и смишљам нов начин да те повредим. И признајем грешан сам и лош човек.

Nisam ja ni mislio da si me povredio.

Niti bilo ko na temi, pogotovo ne Vedran recimo, nego sam upravo njemu objašnjavao tvoje namere a to je da ti je potpuno opravdana praksa da si neko uzme za pravo i odbije sve koji korist cigarete od Čaše.

Vrlo mutno sa tvoje strane a objašnjavanja o štetnosti koristiš da privučeš odbijanje od Čaše sveto otačkom praksom, ni manje ni više.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan3 рече

Мислим да било ко ко је свестан својих страсти и разних робовања није склон да осуђује људе

Ех Владане да је бар тако. Чини ми се баш супротно, да се људи "перу" осуђујући друге поводом нечега са чиме су се сами изборили, и тако покушавају да умање тежину својих страсти. То је мој утисак, наравно, могуће је да грешим.

Подели на овим сајтовима

Биће да у ствари цигарете нису ни грех ни порок ни страст. Но само прикривање сопствене светости. С обзиром да научисмо нема пушача а да је приде и пијаница и блудник и силеџија него је или или,а они који сматрају пушење за великим пороком у ствари то чине прикривајући своју свегрешност и своје грехе и тиме се перу. То је мој утисак, наравно могуће је да не грешим.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Као да су пушачи једини грешници па су они као јадни смирени и свесни своје греховности и то малтене зато што су пушачи! И не нападају друге.

Нисам то рекла. Лепо сам написала

пре 11 минута, Ведран* рече

много мање опредељени да прозивају друге по основу неког другог "греха" (страсти)

пре 10 минута, Ведран* рече

Ако ћемо већ да се делимо на пушаче и непушаче и да у контексту тога посматрамо личност, грех, исправност, причест, и остало.

Изврћеш моје речи и чупаш из контекста. То је бесмислено.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...