александар живаљев Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 Мислим да је цео наш здравствени систем зрео за корениту реформу, каже професорка онколошке неурохирургије др Даница Грујичић Проф. др Даница Грујичић (Фото: vostok.rs) У додатку о здрављу Viva недељника Илустрована Политика професорка онколошке неурохирургије др Даница Грујичић је у разговору са Јасмином Вујадиновић-Мирковић најавила оснивање и предности апарата за стеротаксичну радиохирургију при предвиђеном Центру за радиотерапију Клиничког центра Србије. Потом се осврнула на проблеме нашег здравственог система: Претпостављамо да је набавци овог апарата претходило истраживање о његовој неопходности. Имате ли неке податке да ли је и колико повећан број пацијената са туморима у Србији? Колико год да нам је близак гама-нож који је неурохируршки апарат, ово је радиотерапијски апарат и ту ће главну реч водити радиотерапеути, који ће одлучивати о томе ко ће се на њему зрачити. Имајући у виду колико је оболелих сваке године од карцинома плућа, питам се зашто се поново не уведе флуорографисање за одређене ризичне групе, барем једном у годину дана или две. Када се узме у обзир анамнеза наших пацијената који болују од малигних болести, у највећем броју случајева постоје одређени благи симптоми који указују да се у организму нешто дешава. Нажалост, људи не воле да иду код лекара, па се јаве после, када више не могу ни да ходају. Дакле, код нас постоји проблем ране дијагностике и треба га решавати. На које симптоме људи не обраћају пажњу, а требало би? Када су у питању тумори мозга, требало би обратити пажњу на промене у понашању и проблеме са меморијом. Данас када постоје скенери, бесмислено је да се неко лечи од депресије, а онда се испостави да има тумор који захвата половину лобање. По мом мишљењу, ниједан психијатар не би требало да почне да лечи пацијенте, док се не уради скенер. Рецимо, на здравствени проблем са плућима може да укаже искашљавање крви, слабљење, као и ничим објашњив губитак тежине уколико није повећана функција штитасте жлезде. Превентива Због одређених сметњи приликом пробаве после педесете године живота обавезно би требало урадити колоноскопију. Жене би једанпут годишње требало да оду код гинеколога, као и да науче да саме прегледају дојке. Нажалост, у нашој средини још увек постоје припаднице лепшег пола које са ранама на дојци дођу на преглед. Мушкарци би, пак требало да ураде тест ПСА, који указује да ли се нешто дешава у простати. Сваки млад човек требало би да прегледа своје тестисе, да их опипа и одреагује на бол одласком код уролога. Важно је бринути о себи. Реорганизација здравственог система је нешто што тек треба да се направи код нас. Пошто је повећан број обољевања од канцера, да ли мислите да би неким законом требало обавезати грађане да превентивно одлазе на здравствене прегледе? Мислим да је цео наш здравствени систем зрео за корениту реформу. Није у реду да имамо шест пута више специјалиста, него лекара опште праксе. Потребно је да се дође на ниво породичног лекара, јер је превентива најважнија, а реорганизација би, вероватно, запослила све младе лекаре, који су жељни рада. Осим тога, сви грађани Србије требало би да схвате да овакав начин осигурања неће моћи да опстане, него да мора да постоји додатно осигурање, а све ради бољег лечења. Наравно и тада бисмо водили рачуна о такозваним заштићеним групама становништва који не би могли да плате додатно здравствено осигурање. Суштина је да неко ко годинама плаћа осигурање за своје зубе, у једном тренутку ту стекне довољно новца да оде да их поправи, а не као сада да иде код зубара, само када вади зуб. Другим речима, неопходно је да постоји породични лекар, педијатар, породични апотекар и породични стоматолог. Уколико бисмо направили такву реорганизацију здравственог система, колико пацијената са канцерима би се могло открити на време? Кубанци четири пута чешће откривају карцином у почетној фази у односу на Американце, а имају управо такву организацију здравственог система. Зато мислим да не треба да копирамо земље које су много богатије од нас а нису тако ефикасне, него земље које су добро организовале своју здравствену службу. У том случају, мислим да бисмо за десет до петнаест година могли да имамо најбољу здравствену службу, ако не у Европи, онда сигурно у региону. Извор: Илустрована Политика, 23. 1. 2018. View full Странице Grizzly Adams, АлександраВ and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 Таман сам се спремио да лајкујем и прочитах задњи пасус... Где бре Данице да се угледамо на Кубанце, маните се бре тих чобана више. Ајде ако Амери не ваљају, ваљда има неки други пример - Аустрија, Швецка, Норвешка... Ако су Кубанци најефикаснији у дијагнози и лечењу малигних болести идем одма да ме лансирају на Марс. У једном смеру. АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 13 минута, Grizzly Adams рече Ако су Кубанци најефикаснији у дијагнози и лечењу малигних болести идем одма да ме лансирају на Марс. У једном смеру. Grizzly Adams, александар живаљев, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 Молим све чланове и администрацију да се теме које у себи имају описане симптоме болести јасно обележе упозорењем. Ако ми не верујете да тако треба, питајте психијатре, психологе и психотерапеуте. Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 9 часа, Grizzly Adams рече Таман сам се спремио да лајкујем и прочитах задњи пасус... Где бре Данице да се угледамо на Кубанце, маните се бре тих чобана више. Ајде ако Амери не ваљају, ваљда има неки други пример - Аустрија, Швецка, Норвешка... Ако су Кубанци најефикаснији у дијагнози и лечењу малигних болести идем одма да ме лансирају на Марс. У једном смеру. И мени звучало невероватно, али изгледа да има неке истине. Баци поглед: http://www.who.int/features/2013/cuba_biotechnology/en/ http://www.bbc.com/news/magazine-39640165 https://www.usatoday.com/story/news/world/2018/01/09/cuba-has-lung-cancer-vaccine-many-u-s-patients-cant-get-without-breaking-law/1019093001/ Сад да ли баш имају бољу стопу дијагнозе од Амера, то не знам. Али изгледа да то што имају бесплатно здравствено игра неку улогу у раном откривању, то се помиње у оном чланку СЗО. АлександраВ and bambika је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 4 часа, GeniusAtWork рече И мени звучало невероватно, али изгледа да има неке истине. У питању је комунистичка диктатура. Они лажу како зину само да су нешто "бољи". http://freebeacon.com/issues/cuba-manipulating-health-care-statistics/ zslavo је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Dr. Danicu sam diskvalifikovala kao zdravstvenog radnika jer je protiv legalizacije marihuane Grizzly Adams and Avocado је реаговао/ла на ово 1 1 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 15 минута, Grizzly Adams рече У питању је комунистичка диктатура. Они лажу како зину само да су нешто "бољи". http://freebeacon.com/issues/cuba-manipulating-health-care-statistics/ Naravno da lažu... kao i freebeacon u ovom članku... a istina je negde između... Kubanci s obzirom na standard imaju fenomenalnu medicinu i farmaciju, ali opet, u pitanju je siromašna zemlja gde su često sanitarni uslovi u bolnicama loši, aparati zastareli, česte nestašice uvoznih lekova i lekova čije sirovine se uvoze, i slično. Nema ama baš nikakve šanse da im je zdravstveni sistem posmatran u celini bolji od bilo koje razvijene zemlje... ali nije uopšte neverovatno da u nekoj užoj oblasti (poput pomenute: dijagnoza i lečenje malignih bolesti) budu bolji... bambika and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 7 минута, Avocado рече ali nije uopšte neverovatno da u nekoj užoj oblasti (poput pomenute: dijagnoza i lečenje malignih bolesti) budu bolji... Није невероватно, али нешто нисам склон да им верујем... Не знам само што би од свог нормалног света за пример узимали баш најгоре казамате. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Na sličan način sam doživela kubanski zdravstveni sistem kako je navedeno u ovom članku. http://theconversation.com/is-the-cuban-healthcare-system-really-as-great-as-people-claim-69526 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука