Jump to content

Пад арх. Никодима у отворени антисемитизам - од личног проблема до општецрквене бруке

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Cekaj, onda. Ti si znaci ekumenista, koji misli da van pravoslavne crkve nema spasenja ?

Ниси.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 248
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Bokisd рече

Bog moze po svom sudu spasiti ljude i van crkve.

Не може. То је оно што ви нећете да укапирате. Нико се нити ће икада спасити без Христовог имена. Сви су спашени само кроз христа. Узми параболу о мудрим и глипим ђевојкама. Када се врата затворе нема више уласка. Ви оперишете у неким магијским формулама. Не мислите теолошки. Оно што сам вас малтретирао са причешћем на Четвртак. Како је могао да да своје тело кад није било васкрсло? Да ли се причешћујемо крњим Христом? Ништа од тога није ушло у вашу главу.

Чусмо вечерас поново булажњења од Сотоне (ово име му се више свиђа) како ко не једе тело и не пије крв не може да се спаси. Како се не сети да Ис говори о Авраму, Исаку, Јакову и оцима који су били до њега и који су тада већ били у Царству Божијем за трпезома, а никад се у животу нису причестили, па ни крстили? То је лудило мозга. Јер Ис вели: Ко не поверује, неће се спасити. И то говори о онима који чују проповед. Јер што вели Павле: Како да поверујеш ако не чујеш? - И онда у јаду прибегавају магији и позивањем на моралисање. Могу други да се спасу ван Христа! Како да се спасеш ван Спаситеља? Ако се ти, идиоте, спасаваш у цркви кроз тајне, кроз молитве, покајање, исповест, доброчинства итд., а то чини црквени живот, како кажеш да се католик не спасава кроз то? Сјединио се у причешћу католика са сатаном, како ми рекоше скоро артемити, или једе обичан хлеб? - А како се једењем обичног хлеба човек може спасити, а уз то је исповедао да верује да је тај "обични хлеб" тело Христово? На којим сте ви дрогама? Да ли ви схватате да је разлика између вас и др. кретена Никодима само квантитативна, не квалитативна?  

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, александар живаљев рече

, а кривица за то пада на епископе, али и на нас који не можемо да се организујемо и да напишемо једну документовану (само Никодимом) представку Црквеном суду и Синоду.

А да ли је то по Уставу уопште могуће? Зар не мора све то да иде преко надлежног Епископа? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Zoran Đurović рече

Не може. То је оно што ви нећете да укапирате. Нико се нити ће икада спасити без Христовог имена. Сви су спашени само кроз христа. Узми параболу о мудрим и глипим ђевојкама. Када се врата затворе нема више уласка. Ви оперишете у неким магијским формулама. Не мислите теолошки. Оно што сам вас малтретирао са причешћем на Четвртак. Како је могао да да своје тело кад није било васкрсло? Да ли се причешћујемо крњим Христом? Ништа од тога није ушло у вашу главу.

Чусмо вечерас поново булажњења од Сотоне (ово име му се више свиђа) како ко не једе тело и не пије крв не може да се спаси. Како се не сети да Ис говори о Авраму, Исаку, Јакову и оцима који су били до њега и који су тада већ били у Царству Божијем за трпезома, а никад се у животу нису причестили, па ни крстили? То је лудило мозга. Јер Ис вели: Ко не поверује, неће се спасити. И то говори о онима који чују проповед. Јер што вели Павле: Како да поверујеш ако не чујеш? - И онда у јаду прибегавају магији и позивањем на моралисање. Могу други да се спасу ван Христа! Како да се спасеш ван Спаситеља? Ако се ти, идиоте, спасаваш у цркви кроз тајне, кроз молитве, покајање, исповест, доброчинства итд., а то чини црквени живот, како кажеш да се католик не спасава кроз то? Сјединио се у причешћу католика са сатаном, како ми рекоше скоро артемити, или једе обичан хлеб? - А како се једењем обичног хлеба човек може спасити, а уз то је исповедао да верује да је тај "обични хлеб" тело Христово? На којим сте ви дрогама? Да ли ви схватате да је разлика између вас и др. кретена Никодима само квантитативна, не квалитативна?  

Nemoj poe da te BANIRAJU!

Jedni je imati RAZUMEVANJE i spremnoast na DIJALOG

DRUGI je biti BOLID

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Da, naravno. Valjda je vec kroz ove silne rasprave koje smo vodili na forumu, jasno, da kazem,..da, mi tradicionalisti mislimo da se necemo spasiti bez Hristovog imena. To je po prirodi stvari svojstveno konzervativnom misljenju. 

Sad, mislim da trebamo da rascistimo kada pricamo o ovom pitanju, kada govorimo , posebno o hriscanima, posebno o onima koji nisu u veri.

Recimo, kako teoloski da razmatramo, da, nema vece ljubavi, nego dati zivot za prijatelje svoje ? Da li mozemo dopustiti, da neko ko jos nije poverovao i prisao crkvi, da , ispoljavanjem ove najvece ljubavi i davanjem svog zivota ( bukvalno ) radi zivota drugoga,  moze ocistiti svoje grehove ovom svojom velikom zrtvom. I, da po milosti Bozijoj bude primljen u carstvo ?

O tome pricam. Da li ce bas svi propasti van crkve, van Hrista ? Po nekom ljudskom i filosofskom razmiljanju, ne. Ako zive po Hristovim zapovestima po savesti i prirodnom osecaju za pravdu ...i, po razumnom i moralnom nacinu zivota, .... ako i nisu upoznali kroz crkvu naseg Hrista, verujem i osecam ( da se nasalim, po Amfilohiju :stadaradim:), da po milosti Bozijoj imaju nadu na spasenje. 

U vezi ostalih stvari, vec smo pricali na raznim temama ( u odredjenim kontekstima :lupaglavu:,... :ani_biggrin: ).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

U vezi ostalih stvari

Naravno!

Sa PEDERIMA nema pričwe!

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Милан Ракић рече

Naravno!

Sa PEDERIMA nema pričwe!

О чему је сад па ово? И ја сам погубио све контексте?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Samo ovako, .... :0120_angryy:....kakva tolerancija i hirscanska ljubav... brrr 

Malko' si Milane, izasao iz konteksta (:stadaradim:) price... 

Vodi dobro računa šta ćeš sledeće reći!!!?? Ali DoBRO!? Sve sam ti rekao a ti idiot nisi!!!

пре 6 минута, Ведран* рече

О чему је сад па ово? И ја сам погубио све контексте?

O tekućoj problematici

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

O tekućoj problematici

ne_shvata

не капирам.

whatever!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

ne_shvata

не капирам.

whatever!

Ma to ti je ono, Crkva osuđuje greh ali ne i čoveka ali sa pederima nema priče. :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Милан Ракић рече

Vodi dobro računa šta ćeš sledeće reći!!!?? Ali DoBRO!? Sve sam ti rekao a ti idiot nisi!!!

O tekućoj problematici

Ali, bilo je direktno obracanje meni, na moj post. U tekstu ne postoji ni malo indicije da se prica o temi pedera. 

Drugo, ja svojim pricanjem i pisanjem na forumu, nisam ni jednom zagovarao neke nasilne metode protiv homo populacije. Zbog cega onda takvo Tvoje obracanje direktno meni, koje ne odgovara prici na temi, niti odslikava neke moje stvavove u vezi homo.

Ako sam kroz salu skrenuo paznju na ovo, cemu onda takvo tvoje pretece pisanje prema nekom mom ( pisanju ) na forumu ? Zaista smatram, da nisam zasluzio nikakve pretnje, u smislu, da pazim sta pisem. Bas sam se trudio da pisem toleratno i korektno na forumu, Nemam ni jednu jedinu opomenu ili prituzbu. 

Nadam se , da nece biti potrebe za ovakvim situacijama.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Nadam se , da nese biti potrebe za ovakvim situacijama.

U najkraćem - NEĆE...

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Ведран* рече

А да ли је то по Уставу уопште могуће? Зар не мора све то да иде преко надлежног Епископа? 

Наравно да је могуће. Питање је колико су епископи ажурни. Ево, ја сам подне пре неколико месеци преко надлежног епископа банатског г. Никанора представку Светом Синоду да се одговори на питање шта је било са писаном заоставштином Блаженоупокојеног владике Саве шумадијског, за коју, као његов духовни син поуздано знам да је постојала и да је од огромног црквено-историјског значаја, а да јој се губи сваки траг од доласка бившег владике Качавенде за администратора у Крагујевац. Апеловао сам на владику Никанора да то и уради и из моралног дуга због огромних заслуга владике Саве за банатску и темишварску епархију. Још нисам добио одговор и не знам да ли је владика Никанор прослиједио писмо Синоду, ако треба поновићу. У сваком случају то му је дужност коју не може да избјегне (Истина добио сам савјет од владичиних људи да су сви људи грешни и да свему има вријеме). Тако, ако смо ми расположени: можемо: или да неко од нас упути представку преко свог надлежног владике, наводећи и нас остале, или да преко архијереја задуженог за Мисијско одељење Синода, митрополита Порфирија, као чланови Форума упутимо представку.

Иначе, моје искуство је да је најбоље проблеме рјешавати преко Кабинета Његове Светости, патријарх редовно чита све дописе и по њима реагује ургентно.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...