Jump to content

Пад арх. Никодима у отворени антисемитизам - од личног проблема до општецрквене бруке

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 248
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

и да сам ја изнео став св. Теофилакта Охридског, као и Хоматина, и још неких других, а од савремених Калиста Вера да је католичка евхаристија валидна. Разлог је једноставан, јер им се не може признати свештенство без евхаристије и без апостолског прејемства.

Нијесам то пратио. Но, знам за Хоматина да је заступао тај став. Али не знам да је он икада саборно потврђен.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Neznam na koga se ovo odnosi ali danas sam prijavio jednu bogohulnu poruku. Covek je prvo napisao pa obrisao. Ovaj Alijagic. 

Не знам ни ја... До данас асам би умро, ал` сада сам ту. Углавном, и у најкраћем, свакако нећу дозволити Ивану Марковићу да лупета по Форуму (за разлику од конструктивних "прича" и "дијалога"), тј. којекаквим криптоортодокснима да заводе људе овдена...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Бонд, да знаш, Џејмс, да сам некоме то био рекао провоцирајући... Сада не могу да се сетим када и коме, која би околност, али би тако! 

Чекај ссмо кад се за који дан прочује да су неки почели да се баве скакањем са дрвета, и ударањем главом о зид :bu: по Авином савету, да би виправили мозги. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Чекај ссмо кад се за који дан прочује да су неки почели да се баве скакањем са дрвета, и ударањем главом о зид :bu: по Авином савету, да би виправили мозги. :))

Совјети не постоје ако мозга нема(х)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Милан Ракић рече

Углавном, и у најкраћем, свакако нећу дозволити Ивану Марковићу да лупета по Форуму

Шта је Иван урадио? 

Мало дремнем, а овде се чуда издешавају. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Шта је Иван урадио? 

Мало дремнем, а овде се чуда издешавају. 

Kao malo dremnes. Pa ti spavas i kada si budan. :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, александар живаљев рече

Нијесам то пратио. Но, знам за Хоматина да је заступао тај став. Али не знам да је он икада саборно потврђен.

Па није ни св. Теофилакт.:)) Као што ни католици ни екуменизам нису саборски осуђени. Наравно да је било сабора који су повремено и локално осуђивали КЦ, али ми заиста немамо формалну и на свеправославном сабору потврђену осуду. Први их је осудио Кируларије, али како је био богоугодан, удави се у мору. Само би будала рекао како нема проблема између КЦ и ПЦ, као и када би негирао да међу нашим православним патријаршијама нема проблема. То је политика. Мене занима божански план, а на том плану сигурно нису ни католици, а ни православци осуђени на вечни огањ. Зато ја позивам на више инклузивно промишљање ових проблема. Јер овај рат и раскол ништа добро неће донети. 

Ми не мрзимо католике, ми мрзимо Хрвате. Кад то укапирамо, биће нам лакше. Сплићанин ће можда имати проблем у Бг, али католик из Лиона никад. Мислим да је јасно шта желим да кажем. Да је Млаца овде, одмах би рекао да је Папа казао Павелићу да истреби Србе. Злочини и злочинци треба да се препознају, али све док тога не буде, ми не треба да имамо мржњу у срцу. То није хришћански етос. Можда никад неће ни бити осуђени и бити кажњени злочинци за своја непочинства. Али ми не верујемо да је све готово само у овом свету. Никако не позивам на пасивизам или неко хипи хришћанство, али ни на болесни активизам који би узео Божији суд у своје руке.    

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Сплићанин ће можда имати проблем у Бг,

Тешко!

Сем ако се у "проблем" не убрајају пинте пива које би несрећни сплитски представник у Београду тада морао "угурати" у себе!

И још једном: Живот и дело Шаги Јанкаљ Бунића!? КРАЈ!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

Тешко!

Сем ако се у "проблем" не убрајају пинте пива које би несрећни сплитски представник у Београда тада морао "угурати" у себе!

И још једном: Живот и дело Шаги Јанкаљ Бунића!? КРАЈ!

То је велика разлика између нас и њих (не рачунам будале). Ваљда су ови сплићани алергични због српског порекла... - Зезао неки 'рват у Бг фирми неке наше, а једна узела и каже мени: Замисли, нико није скочио да га пребије! - Ја је гледам и мислим се у себи: И ова нека 'рватица... 

Подели на овим сајтовима

Митрополит Волоколамски Иларион (Алфејев) 23 децембра 2013 године, наступио је својим говором пред члановима научног центра Института за светску историју. Тема је била, међухришћански односи.

Осврћући се, посебно на тему православно-католичког дијалога, Митрополит Иларион је рекао, да препреке ка приближавању после раскола 1054. године, још су на снази, због филиокве питања, то јест, римокатоличког учења о исхођењу Светога Духа „и од Сина“, догме о безгрешном зачећу Пресвете Богородице и догмату о папској непогрешивости.

До 19. века Руска Православна Црква и Римокатоличка сматрали су једна другу јеретичком, то значи да се подразумевао недостатак литургијског заједништва. „У 19, а посебно у 20. веку, ми смо се фокусирали на фактичко признање валидности Светих тајни, у одсуству заједништва у Светим тајнама“, – изјавио је митрополит Иларион.

„Ако су раније о православнима говорили као јеретицима и шизматицима, одвојеним од Цркве, а о Православној Цркви – као јеретичкој заједници, која нема истинске Свете тајне, то је Други ватикански сабор понудио сасвим другачију формулацију.

Православну Цркву почели су да сматрају да има апостолску сукцесију, јерархију и Свете тајне, али није у заједници са Римом“, – рекао је митрополит Иларион, истичући да је то, на природан начин променило и однос према католицима од стране православних.

Током свог говора, Митрополит Иларион је изрекао још једну веома запажену изјаву, да православни улазе у дијалог са католицима „… и то значи да се проглашава мораторијум на употребу термина „јерес“,“јеретик“ против католичке цркве. Међусобно смо одбацили класификацију да једни друге називамо јеретицима“

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Zoran Đurović рече

Иван Инквизитор Марковић

Nemoj više tako da me zoveš. Ovo ostalo je bezveze. Mene Atinagora ni na šta ne obavezuje. 

Подели на овим сајтовима

Иларион је мудар јерарх. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Trifke рече

Kao malo dremnes. Pa ti spavas i kada si budan. :) 

А замисли шта би тек ође било да не спавам кад сам будан? :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...