Jump to content

Пад арх. Никодима у отворени антисемитизам - од личног проблема до општецрквене бруке

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Trifke рече

Znas da je javno ucenio mitropolita da ga kandiduje za vladiku

Како то мислиш јавно? 

А кад си већ поменуо. Ја никако не могу да схватим једну ствар, а биће да самном нешто није у реду јер око себе видим све супротно. 

Како то да било ко може сам да тражи рукоположење у било који чин? Ја могу да разумем да је неко отворен за то, и да жели. Али да тражи, ја то не разумем. А практично је јако мало оних који су рукоположени, а да сами то нису тражили или чак (про)гањали владике, неки и претили итд. И онда се чудимо што имамо то што имамо. У старту се отварају врата за негативну селекцију. 

Сећам се кад сам био мали, ја сам хтео да прислужујем у олтару, горио сам од те жеље, али никоме то нисам говорио осим Богу. Сматрао сам се недостојним и мислио да зато и нисам тамо, па шта имам коме да причам. И једног дана, сасвим неочекивано, свештеник изађе из олтара и прстом ме позове да дођем. Од тога искуства и свега што га је пратило ми је остала поука. 

А ти сад ми велиш о јавним уценама? Оћеш начисто да разориш моју наивнос? :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 248
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Trifke рече

Bio je iguman jednog manastira  u Crnoj Gori sve dok u jednoj emisiji na radio "Svetigora" nije izjavio da su Crnogorci kao nacija nastali od djavola.

A šta kažeš, koliko košta to s tim bejzbolovim cuskijama ....par momaka poslat ....samo da ga malo isprepadate? :D 

DSC4256-1000x555-310x165.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Сећам се кад сам био мали, ја сам хтео да прислужујем у олтару, горио сам од те жеље, али никоме то нисам говорио осим Богу. Сматрао сам се недостојним и мислио да зато и нисам тамо, па шта имам коме да причам. И једног дана, сасвим неочекивано, свештеник изађе из олтара и прстом ме позове да дођем. Од тога искуства и свега што га је пратило ми је остала поука. 

25151889_773960582805179_847176726702751

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zayron рече

25151889_773960582805179_847176726702751

@Trifke вели да имам јеврејску крв. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Како то мислиш јавно? 

А кад си већ поменуо. Ја никако не могу да схватим једну ствар, а биће да самном нешто није у реду јер око себе видим све супротно. 

Како то да било ко може сам да тражи рукоположење у било који чин? Ја могу да разумем да је неко отворен за то, и да жели. Али да тражи, ја то не разумем. А практично је јако мало оних који су рукоположени, а да сами то нису тражили или чак (про)гањали владике, неки и претили итд. И онда се чудимо што имамо то што имамо. У старту се отварају врата за негативну селекцију. 

А ти сад ми велиш о јавним уценама? Оћеш начисто да разориш моју наивнос? :))

Ocu rodjo. Da te razocaram do kraja. Javno mislim da je pred svom bratijom cetinjskog manastira rekao da ako ga vladika ne bude predlozio za vladiku da ce napraviti problem.  

Kako to? Pa lepo. Toga je bilo uvek javno, polu javno i tajno. Necu da ti nabrajam slucajeve i da te sablaznjavam ali tako jeste. Bilo je cak jedno rukopolozenje gde je narod govorio nedostojan pa je ipak kandidat bio rukopolozen. Vladika je to objasnio da nije mogao da prekida.  Sto se tice vladicnaskog cina, pre se znalo: zamonasis se , zavrsis fakultet , postave te za profesora na bogosloviji ili sl i onda samo cekas da umre neki vladika ili se otvori nova eparhija. U medjuvremenu malo razgovaras sa uticajnijim vladikama i eto.  Danas, moras da zavrsis fakultet i da budes u eparhiji nekog uticajnijeg vladike a da budes poznat i drugim uticajnijim vladikama i tako postanes vladika.  Moze i drugi put a to je da cekas na Boga da te pozove ali to je put kojim se redje ide.  ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zayron рече

A šta kažeš, koliko košta to s tim bejzbolovim cuskijama ....par momaka poslat ....samo da ga malo isprepadate? :D 

DSC4256-1000x555-310x165.jpg

Njemu nebi vredelo ni cekicem. :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Ведран* рече

Pa to i jeste nebeska! :D

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ведран* рече

Ili moravsku, i ta je nebeska, još od sv. Cirila i Metodija. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Ocu rodjo. Da te razocaram do kraja. Javno mislim da je pred svom bratijom cetinjskog manastira rekao da ako ga vladika ne bude predlozio za vladiku da ce napraviti problem.  

Kako to? Pa lepo. Toga je bilo uvek javno, polu javno i tajno. Necu da ti nabrajam slucajeve i da te sablaznjavam ali tako jeste. Bilo je cak jedno rukopolozenje gde je narod govorio nedostojan pa je ipak kandidat bio rukopolozen. Vladika je to objasnio da nije mogao da prekida.  Sto se tice vladicnaskog cina, pre se znalo: zamonasis se , zavrsis fakultet , postave te za profesora na bogosloviji ili sl i onda samo cekas da umre neki vladika ili se otvori nova eparhija. U medjuvremenu malo razgovaras sa uticajnijim vladikama i eto.  Danas, moras da zavrsis fakultet i da budes u eparhiji nekog uticajnijeg vladike a da budes poznat i drugim uticajnijim vladikama i tako postanes vladika.  Moze i drugi put a to je da cekas na Boga da te pozove ali to je put kojim se redje ide.  ;) 

Е сад кад си урушио сво моје уздање у овај свет 12:smeha:

А како да постају владике чекајући да их Бог позове кад ни ђакони тако нису постали? :)) Што виши чин то већи труд, само какав и око чега.

Даклем, њега није било срамота да то каже јавно? Ја не могу да верујем. Није да ти не верујем да говориш истину, него не могу да верујем да било кога не би било срамота да то каже, макар тако и мислио? Ту стварно треба надљудско дерзновеније. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Е сад кад си урушио сво моје уздање у овај свет 12:smeha:

А како да постају владике чекајући да их Бог позове кад ни ђакони тако нису постали? :)) Што виши чин то већи труд, само какав и око чега.

Даклем, њега није било срамота да то каже јавно? Ја не могу да верујем. Није да ти не верујем да говориш истину, него не могу да верујем да било кога не би било срамота да то каже, макар тако и мислио? Ту стварно треба надљудско дерзновеније. 

Pa to o njemu svi znaju u Crnoj Gori. Koga god o njemu da pitas to ce ti reci (mislim na crkvene krugove). Sta je u njemu neznam i nebih da ulazim u to ali koliko ga znam nije mu lako. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zayron рече

Ili moravsku, i ta je nebeska, još od sv. Cirila i Metodija. :) 

Па ако ћеш по земаљске линије онда ми је европејска, подунавска, балканска и приморска још од амеба. Имам и доказе. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Trifke рече

Sto se tice vladicnaskog cina, pre se znalo: zamonasis se , zavrsis fakultet , postave te za profesora na bogosloviji ili sl i onda samo cekas da umre neki vladika ili se otvori nova eparhija. U medjuvremenu malo razgovaras sa uticajnijim vladikama i eto.  Danas, moras da zavrsis fakultet i da budes u eparhiji nekog uticajnijeg vladike a da budes poznat i drugim uticajnijim vladikama i tako postanes vladika.

Већа конкуренција па су потребне ванредне мере. :))

Шта да радиш, толико чекање зна и да распамети човека начисто. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

Па ако ћеш по земаљске линије онда ми је европејска, подунавска, балканска и приморска још од амеба. Имам и доказе. :)

Pusti sad amebe, glavno je ono što pretegne a toga može biti i malo a imat takvu snagu da pretegne i dominira nad svim ostalim. Moja mama je na primjer 50% Čehinja, tačnije Moravanka i ima neku prijateljicu isto Čehinju sa sjeverne Morave pa kad se voze zajedno one dvije u autu onda sjedi tamo jedna i po Čehinja. :D Kod mene je 25% moravske krvi ali ta pošto je takva nebeska jer su Moravane pokrstili i blagoslovili sami sv. Ciril i Metodije tako onda ima vecu silu nego svih ostalih 75% i lako pretegne nad njima, ukaže se biti teža i dominantnija nad svim ostalim i drugim.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Архимандрит се недавно вратио из Русије. А тамо је вероватно имао додира са церебожницима па је добио инспирацију. 

A citah skoro https://www.timesofisrael.com/following-uproar-russian-priest-denies-blaming-jews-for-killing-tsar/ 

Цитат

After calling slaying of Nicholas II a '

ritual murder,' Father Tikhon Shevkunov says he was only referring to 'atheist Bolsheviks'

Kontam da ima veze sa filmom

пре 7 часа, александар живаљев рече

после жидо-кабалистичког ритуалног убиства Св. Великомученика Цара Николаја 2.

A dojavljuju da su bili i nekakvi protesti u RusiKE (zbog bogohulnog filma, msm).

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ма царебожници су актуелни већ више од 10 година. И нису монолитна група, него их има разних. А тај филм је сад послужио као окидач. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...