Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Ja ništa gluplje nisam čuo od ovoga...fale još samo šamani i papuanski kanibali pa da cirkus bude kompletan.

Fali još sveštenik satanističke crkve pa da bude tuto kompleto idiotizmo....la amore dios mios....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 18 минута, Ivan Marković рече

A za sve ovo ostalo navedi datume kada su to Nikolaj i Justin pisali i radili...mislim da je veoma važno.

Ти, дакле, велиш да су англиканци и с.католици били православци до времена Николаја и Јустина? Јер видимо да се Николај причешћивао код њих, а Јустин је отворено говорио о сједињењу цркава. Који датум уводиш да ове цркве су престале бити цркве?

Са друге стране, ако велиш да ове цркве које су настале отцепљењем од Рима, никад нису биле цркве, како то да се Николај причешћује тамо, а Јустин их назива црквама и не види неке проблеме за сједињење?

Треће, ако су те цркве цркве по отцепљењу од Рима, онда је Рим мајка Црква, јер од ње имају благодат, па имају право Николај и Јустин што признају ове њене деривате.

Четврто, ако Рим није црква, онда ни ове нису цркве, па испада да су се наши свеци грдно зезнули.

Испада као разумно решење само ово што сам ја изнео у тексту: Рим је Мајка црква, ово су његове секте, али и у њима се задржава благодат. Дакле, оно што сам вам говорио, да погрешна вера не убија цркву (сасвим). Лошије се дише, кљакаво ходаш, али си црква. Ако се добро сећам, Теофан Затворник је користио ту слику. Неки од Руса сигурно. 

Ако су, дакле, Николај и Јустин признавали ове цркве за цркве, а видимо да јесу, не само на речима него и на делу, потпуно су депласирани аргументи који би садашње англ. и с. кат. ставили на суд наших светитеља. А замислите да они потврде жене за свештенике! То би и за мене био шок, јер прихватам само ђаконисе. Истополне не бих прихватио, иако код нас имамо таквих случајева, мада нису подигнути на ниво канона. 

А да замислимо да је дошло до фузије англ. и с.кат. са православнима, када су ови свеци радили на томе? Где би нам крај био? А ови су сада углавном сједињени са Римом.     

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Бранко Авдагић рече

Proverio sam za starokatolike. Utrehtska unija kojoj pripada devedeset odsto starokatolika je otpočela sa rukopolaganjem žena za sveštenike i blagosiljaju jednopolne parove.

Ајде, дај нам поуздани линк.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Ivan Marković рече

Nema ovo ič veze sa artemitima. To je samo njegova uobičajena taktika dimne zavese, pod kojom profurava sinkretizam...da bi prikrio svoje namere i potencijalne neistomišljenike optužio za artemizam...već viđeno.

Која си ти наива, навукао те овај бот... 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ти, дакле, велиш да су англиканци и с.католици били православци до времена Николаја и Јустина?

Ne tvrdim. Jasno sam ti postavio pitanje (do) kada su to Nikolaj i Justin govorili i radili. Ali nisi odgovorio...osim toga sve i da su to radili do kraja života, a nisu, što bi mene obavezivali njihovi teologumeni (kao i tebe Agioritovi)...

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Са друге стране, ако велиш да ове цркве које су настале отцепљењем од Рима, никад нису биле цркве, како то да се Николај причешћује тамо, а Јустин их назива црквама и не види неке проблеме за сједињење?

Pa šta? Navedi da li je Nikolaj to radio celoga života...i potkrepi kredibilnim dokazima...svašta sam i ja radio kao mlad...pa ne radim više.

Naravno da velim da nisu crkve...to ti vele i sve Crkve koje nisu potpisale onaj dokument sa Krita...

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Треће, ако су те цркве цркве по отцепљењу од Рима, онда је Рим мајка Црква, јер од ње имају благодат, па имају право Николај и Јустин што признају ове њене деривате.

Vidi gore pod teologumeni...

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Четврто, ако Рим није црква, онда ни ове нису цркве, па испада да су се наши свеци грдно зезнули.

Ispada..zeznuo se i Grigorije za apokatastazu...

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Испада као разумно решење само ово што сам ја изнео у тексту: Рим је Мајка црква

Ne ispada. Ispada da je Rim majka sekta...

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Ако су, дакле, Николај и Јустин признавали ове цркве за цркве, а видимо да јесу, не само на речима него и на делу, потпуно су депласирани аргументи који би садашње англ. и с. кат. ставили на суд наших светитеља.

Nisu deplasirani...

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

А замислите да они потврде жене за свештенике!

Avdagić kaže da to starokatolici rade...pa vidi s njim.

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

То би и за мене био шок

Mene više ništa od zapadnjaka ne može da šokira...da sutra konja postave za anglikanskog bišopa, primio bi to sa ledenim stoicizmom...

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

јер прихватам само ђаконисе

Saglasan. Ali samo u ovome.

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Истополне не бих прихватио, иако код нас имамо таквих случајева, мада нису подигнути на ниво канона. 

Aha, ali ih kod "katolika" ima znatno više...

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

А да замислимо да је дошло до фузије англ. и с.кат. са православнима, када су ови свеци радили на томе? Где би нам крај био? А ови су сада углавном сједињени са Римом. 

Nisam fasciniran....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

Za starokatolike: ovi zadnji srpskohrvatski starokatolici za razliku od ruske Vikipedije gde piše da "Старокатолики отвергают также филиокве — догмат об исхождении Святого Духа не только от Отца, но и от Сына." kažu da samo Bog zna da li Duh Sveti proizlazi samo od Oca ili i od Oca i Sina.

Pa ovi su pametniji od tebe.:))

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Бранко Авдагић рече

Ти си дебилчина. Само @Ivan Marković може да се прими на твоје кретенизме.  

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Ти си дебилчина. Само @Ivan Marković може да се прими на твоје кретенизме.  

Ja sam stavio kondicional "ukoliko je tačno...". Uopšte me ne interesuju bilo čije tvrdnje po pitanju toga da li su ovi ili oni primili žene za sveštenike ili blagoslovili "vesele" (zbog čega li su veseli?) parove. Anglikanci i starokatolici ovako ili onako neće stupiti sa nama u liturgijsko jedinstvo dok ne ispovede sve ono što mi verujemo 100%. Sve drugo je irelevantno...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Бранко Авдагић рече

Sam Gospod Isus Hrist kaže: "A kada dođe Utešitelj, kojega ću vam ja poslati od Oca — Duh istine, koji od Oca izlazi — On će svedočiti o meni." (Jovan 15:26)

A ko je taj IH , vjerovatno nema nikakve veze sa tim Ocem.

Ivan 10,30 Ja i Otac jedno smo."
Ivan 10,31 A Židovi opet uzeše kamenje, da ga kamenuju.
Подели на овим сајтовима

- не прихватају догму о непогрешивости папе
- свештеници се могу женити
- жене се могу заредити
- црквени брак се може склопити по други пут
- истополни парови су такође деца Божија
- нема обавезе исповести
- побачај осуђује, али га дозвољава ако је угрожен живот мајке
- еутаназију осуђује, али не и давање лекова за бол
- одржава се црквени погреб за самоубице
- нема прописаног поста
- нема екскомуникације