Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево, и Ава да постави једно питање Дарку Дарко Ристов Ђого и Владимир Потерјахину, али јако прецизно. Дакле, ако не можете да одговорите, немојте. Јер хоћу поштене, тј. промишљене одговоре. 
Ис "васкрсава" Лазара.

1) Да ли је васкрсао клинички мртвог човека? - Изгледа да није, јер је овај заударао... 
2) У том случају реанимација изгледа немогућа, јер су овоме иструлеле давно мождане ћелије. Испада да тако пресаздава из небића истог човека у смртном телу. Мени то делује бесмислено и ван памети. 
3) Једна линија из хр предања говори да је Лазар после отишао на Кипар и тамо био владика (Епифаније), и да је умро наново (Августин). Скоро Грци ипак нису дозволили испитивање пронађених моштију, него само ковчега. То је у складу са тезом о реанимацији.
4) Реанимацију је вршио и Илија, као и Јелисеј/Јелисије. Ис онда ништа више није урадио, јер је поновио чуда пророка.
5) Ис је васкрсао Лазара као што су се устали из Матеја они мртваци и показали у Светом Граду. Јер рече сестри Лазаровој: Ја сам Васкрсење. 
6) Тако теза о реанимацији постаје слаба, јер ако је овога васкрсао да би поново умро, ништа није урадуио. Само му је продужио живот. Ок., и то је нешто, али не оно у шта ми верујемо. 
7) Ако је теза о реанимацији погрешна, онда заиста имамо реалан доказ о васкрсењу из мртвих. И тада можемо рећи да се Лазар узео из нас после тог васкрсења у неко доба, као и Ис после свог васкрсења. 
8) По мојим промишљањима, нико није васкрсао пре Ис, иако су у историји била друга васкрсења, зато што је његово васкрсење атемпорално, тако да у себи обухвата сва васкрсења. 
9) Дакле, васкрсење Лазара је било ово есхатолошко или само реанимација?

22687690_1665910853453375_80018555673015

Подели на овим сајтовима

Jel se secas kad Bog pita Adama gde si Adame? On naravno zna gde je fizicki, a i duhovno posle pada, ali Bog to pita sebe, gde si Adame, vise te ne vidim, greh je na tebi ti vise nisi ono sto sam prvobitno stvorio. Tako sad Hristos nalazi Lazara, i misli u sebi kao Bog Eto ga! (misli na coveka uopste) Eto gde ga je greh doveo i gde se sad nalazi. Kao sto se u Vrtu pitao Adame gde si, tako sad kaze evo nasao sam te, tu si, mrtav u raspadanju.

Подели на овим сајтовима

Ала је напоран овај Ђуровић с овим васкрсењем, ко да то неког занима у данашње време када утврђујемо напокон да је Инвизиција била у праву и да је земља равна плоча!

А заправо се Ђука сам запетљао па сад не зна како да објасни Лазарево васкрсење, јер ако га убише Јудеји онда није есхатолошки васкрсо а ако није тако васкрсо што је онда уопше и васкрсаван. Ђука узима хришћанске легенде као научне аксиоме и покушава да их доказује логички и философски.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жељко рече

А заправо се Ђука сам запетљао па сад не зна како да објасни Лазарево васкрсење, јер ако га убише Јудеји онда није есхатолошки васкрсо а ако није тако васкрсо што је онда уопше и васкрсаван.

To bi bila suština ukratko.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, васкрсење Лазара је било ово есхатолошко или само реанимација?

Reanimacija nije vaskrsenje Đuroviću eshatološki tiću.Mrtvog čoveka nije moguće reanimirati a Lazar je defakto prema Jevađeoskom opisu bio mrtav.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ko uopste pominje reanimaciju od egzegeta? Dok cekamo odgovor od teologa kojima ste uputili pitanje, ako je od koristi:

Jevandjelska Prica o Cetvorodnevnom Lazaru izmedju ostalog treba da svedoci da je Hristos vaskrsao svog prijatelja koji je 4 dana bio mrtav I vec zaudarao, dakle zasigurno mrtav, za razliku od prethodnih slucajeva kada se desavalo da mrtvac "ozivi" posle 3 dana. Distinkcija koja ima za svrhu da Hristovu posebnost odvoji od bilo cega dotadasnjeg 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, "Tamo daleko" рече

koji je 4 dana bio mrtav I vec zaudarao, dakle zasigurno mrtav, 

`Nači ič mošti. A baš sam se ponadao. Em prijatelj Hristov, em njega prvog od svih ljudi vaskrsava. DakleM, stvarno...!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Miljan123 рече

ali Bog to pita sebe, gde si Adame, vise te ne vidim

Vidi ga ali ga ne prepoznaje jer je unakažen kao ikona Boga tj Bog ne prepoznaje sebe u Adamu.čini mi se da je vladika Nikolaj pisao o tome,izlomljenom ogledalu čoveka kao ikone Boga ako se dobro sećam.Ava Đurović i ostali školovaniji teolozi sigurno znaju nešto više o tome.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, "Tamo daleko" рече

Ne operisem u dimenziji sarkazma (ako je to u pitanju), ironicnosti I sl. Pojasni komentar pliz.

Pa, ako je umro još je`nput (znači drugi put, definitivno) bilo bi veoma korisno imati mošti od takvoga svetitelja koga je lično Hristos vaskrsao, zar ne?

(Inače ne verujem da je Lazar onaj "lutajući Jevrejin", iz onih starodrevnih priča, koji ne može d`umre )

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Iulianus рече

koga je lično Hristos

Svako ko je ikada vaskrsao je bio lično od Hrista vaskrsnut je On je Vaskrsenje i Život.Ne stoji ti priča.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Iulianus рече

Priča ti je nategnuta.

Samo nevera mož da je nategne.:D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Ис "васкрсава" Лазара.

1) Да ли је васкрсао клинички мртвог човека? - Изгледа да није, јер је овај заударао... 
2) У том случају реанимација изгледа немогућа, јер су овоме иструлеле давно мождане ћелије. Испада да тако пресаздава из небића истог човека у смртном телу. Мени то делује бесмислено и ван памети. 
3) Једна линија из хр предања говори да је Лазар после отишао на Кипар и тамо био владика (Епифаније), и да је умро наново (Августин). Скоро Грци ипак нису дозволили испитивање пронађених моштију, него само ковчега. То је у складу са тезом о реанимацији.
4) Реанимацију је вршио и Илија, као и Јелисеј/Јелисије. Ис онда ништа више није урадио, јер је поновио чуда пророка.
5) Ис је васкрсао Лазара као што су се устали из Матеја они мртваци и показали у Светом Граду. Јер рече сестри Лазаровој: Ја сам Васкрсење. 
6) Тако теза о реанимацији постаје слаба, јер ако је овога васкрсао да би поново умро, ништа није урадуио. Само му је продужио живот. Ок., и то је нешто, али не оно у шта ми верујемо. 
7) Ако је теза о реанимацији погрешна, онда заиста имамо реалан доказ о васкрсењу из мртвих. И тада можемо рећи да се Лазар узео из нас после тог васкрсења у неко доба, као и Ис после свог васкрсења. 
8) По мојим промишљањима, нико није васкрсао пре Ис, иако су у историји била друга васкрсења, зато што је његово васкрсење атемпорално, тако да у себи обухвата сва васкрсења. 
9) Дакле, васкрсење Лазара је било ово есхатолошко или само реанимација?

По мени гледано дали је есхатолошко или реанимативно?? мени делује да Христос није Лазара васкрсао есхатолошки по откровењу већ по својој вољи... Јер васкрсење је неодвојиво од вечног живота, ко васкрсне тај је победио смрт заувек по Данилу пророку. Нико не може без Бога то да изведе, значи Лазара је васкрснуо Христос-Бог што би требало да значи да ће вечно живети, али он није вечно живео, већ је умро. Зато верујем да је инкарнациона реанимација, па вероватно биолошка регенерација била са делу. 

Зато бих се ја у почетној рачуници више базирао на Пророка Данила и његово откровење о васкрсењу које је Христос требао да донесе јеврејима. Сви ти јевреји у откровењу Даниловом су из праха васкрсли инкарнацијом у нова тела по узору на своја предходна тела ваљда, углавном нису баш у она која су користили пре смрти. Иначе је без тога прича о васкрсењу без почетне тачке разматрања, тј. старозаветног откровења које говори да ће доћи тај дан са Месијом који ће васкрснути мртве...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...