Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Prelazak iz života u život nije besmrtnost tela hajlendera, koji se smara po čitav Božji vek.

Prelazak iz života u život je pobeda smrti vaskrsenjem duše i tela u duhovno neraspadljivo telo, gde tvoja ličnost počinje neprekidno  uspinjanje ka bespočetnom i beskrajnom Ocu u Carstvu sa Sinom, gde postaješ pričesnik Božanskih nestvorenih energija, gde tvoje postojanje više nije uslovljeno jer si banuo u svet, nego što si ga sam slobodnom voljom izabrao.

To što ti vidiš moje koske, smrtne koje se raspadaju pred tvojim očima, to ne znači da ja nisam u duhovnom telu vaskrsnutom u Hristu u večnom uspinjanju gde se svi svetovi okupljaju oko Oca Nebeskog daleko od smrtnog i grehovnog stanja. Ovde svi umiremo ali se i ostvarujemo kao duhovno vaskrnuta bića u Carstvu.

Mene smrt ne plaši niti mi veru čini u vekovno čekajućem raspoloženju na život. Meni je smrt prelazak iz života u večni život. U smrti ostavljam svoje ogrehovljeno telo a vaskrsavam u stanovima Oca Nebeskog koje je pripremio za sve nas koji u Hristu vaskrsavamo.

Smrt bi učinila život beznačajnim, smrt obesmišljava svaku radost u životu, svaki zagraljaj, svaki poljubac, svaku ljubav prema bližnjima prirodi, Bogočoveku u Njegovim delovanjima i ako Hristos nije ustao iz mrtvih ( nije video smrt na vek) onda je i naša vera uzaludna a ovo postojanje ne bi mogao da nazovem život, nego budalaština.

Aman bre burazeru el ti vidiš smrt el ne vidiš?Prosto ko pasulj.

Slažem se sve što si rekao samo te pitam za ovo konkretno.Da il ne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Aman bre burazeru el ti vidiš smrt el ne vidiš?Prosto ko pasulj.

Slažem se sve što si rekao samo te pitam za ovo konkretno.Da il ne?

Ma ne pitam se ja tu više ništa. To je pitanje za Onoga u Koga verujem. Da li Hristos vidi smrt ili je ne vidi, jer ja se nadam i verujem da će On mene prepoznati kao svoga i vaskrsnuti me u poslednji dan života moga.

Hrista pitaj šta vidi i šta nam govori, šta nam obećava i šta na daruje, zašto mene grešnog pitaš šta ja vidim? Vidim isto što i ti creva rasuta po asfaltu, odsečene glave u bezumnim ratovima, plač majki koji gube decu, strah moj da mi dete ne padne sa kreveta i polomi nogu, vidim užaš i pakao ali u svemu tome pronalazim zrno Carstva u sebi svakim poljupcem, svakom dodirom deteta svog, svakim volim te, svakim neshvatljivo lepim danom, osećanjima koji ne prestaju traju, ljubav bezuslovnu, život koji može biti savršen toliko savršen da bi voleo da bude večan.

Ono prvo nabrojano je nasilni prekid ovoga drugoga.

Ne verujem u nasilje, ne verujem ni da to može sprečiti moje verovanje da iz života prelazim u život i da smrt neću videti nikada, jer da bi ja video smrt na vek, ja bi morao na vek i da je činim.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Šta ćemo s tim ako si već u paklu kao što veruješ da je moguće, da se Strašan sud već završio? Ili pak misliš da si već spašen. Kako je živeti sa takvim kuršlum stavom?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

5) (...) Јер рече сестри Лазаровој: Ја сам Васкрсење. 

Ава Зоран Ђуровић Љуби Христа више него живот свој, Тако ја читам његове текстове. Парадокси му,ето, драги.

Не тумачим никога,малена ми снага

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Šta ćemo s tim ako si već u paklu kao što veruješ da je moguće, da se Strašan sud već završio? Ili pak misliš da si već spašen. Kako je živeti sa takvim kuršlum stavom?

Ništa ti ne razumeš, zato što prevodiš ono što pišem na tvoju perspektivu.

Mi ne živimo predodredjeni šta god uradili, nego je naš odnos sa tvorcem predodredjenje onoga što nam se dešava. Sud se završava tvojim zemaljskim životom, sva dela učinjena ili ne učinjena sve molitve mojake tovje za tebe i ostalih članova Crkve od početka do kraja veka računaju ti se u spasenje ali ako je tvoja slobodna volja osveštujući te Hristos u poslednjem času da prihvatiš i majku svoju i Crkvu (čovečanstvo) koje se moli za tebe i sve to odbaciš nikakav poslednji sud te neće spasiti niti ćeš se probuditi preobražen na tom sudu kako ti zamišljaš i uspećeš da promeniš odluku.

Dakle odnos prema Drugome ( ako nisi poznavao Hrista kako ga hrišćani poznaju onda u odnosu prema Životu) je taj koji tebe opredeljuje da li ćeš u poslednji čas uspostaviti osvešćen odnos sa Tvorcem. Međutim poenta je u tome što ti nisi taj koji prepoznaje Tvorca, već je Tvorac taj koji prepoznaje tebe i tebi se javi kao što se javio Petru koji poznaše Isusa kao Sina Božjeg i gde mu sam Sin i svima nama svedoči "to što si me prepoznao kao Sina Božjeg ne dolazi ni po telu ni po krvi, nego ti je dato od Oca mog Nebeskog). Dakle život u podvigu, dobrim delima molitvama,ljubavi koji ima za cilj da ti prepoznaš Boga je utopija, nego život u Bogu podvigom, dobrim delima, ljubavi i odnosu prema Drugome mora biti takav da Bog prepozna tebe kao stanovnika Carstva koji postaje i tvoja realnost, jer umireš za zemlju a vaskrsavaš za večnost.

Boga ne treba tražiti da ga ti prepoznaš (onda dolaziš u opasnost da pomisliš kako si već spašen ili si već u paklu) nego Boga treba živeti tako da On prepozna tebe, da ti se On obrati da Živ budeš na sve vekove, vaskrsnut od sopstvene nemogućnosti prepoznavanja Tvorca pa i Sina Božjeg ako ti to ne da Bog Otac Lično.

Sveto Pismo je svedočanstvo kako je Bog prepoznavao svoje ljude, ljude stanovnike Carstva a ne kako su stanovnici Carstva prepoznavali Sina kao nekoga ko sa njima boravi u Carstvu.

Dakle obrati pažnju molim te na to da mi ne možemo prepoznati Boga ni čitajući Pismo ni delima svojim ni milosrđem svojim ni ljubavlju svojom, već da imamo živeti tim delima kako bi Bog prepoznao nas i uselio nas u Carstvo kao svoje a ne kao neke koje treba da skroji od ničeg.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Marta mu reče: znam da će vaskrsnuti prilikom vaskrsenja u poslednji dan. Reče joj Isus: ja sam vaskrsenje i život;

Dakle, Hristos jeste to vaskrsenje koje ce se desiti u poslednji dan, kaze to blazenoj Marti i vaskrsava Lazara. Znaci, po mom misljenju, postoji velika verovatnoca da je Hristos vec tad tim poslednjim vaskrsenjem vaskrsao Lazara. Verujem isto i oni pravednici sto se pokazase u Jerusalimu po Hristovom Vaskrsu... 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Жељко рече

Ала је напоран овај Ђуровић с овим васкрсењем, ко да то неког занима у данашње време када утврђујемо напокон да је Инвизиција била у праву и да је земља равна плоча!А заправо се Ђука сам запетљао па сад не зна како да објасни Лазарево васкрсење, јер ако га убише Јудеји онда није есхатолошки васкрсо а ако није тако васкрсо што је онда уопше и васкрсаван. Ђука узима хришћанске легенде као научне аксиоме и покушава да их доказује логички и философски.

Не би ја, наговорио ме Ивек!:)) - Ако хоћеш, означићу те и на фејс објави!:))

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

:))

Контексту се придружи предокус! Немој вређати моја религијска осећања!

..... Konteskualno citanje o carstvu u nama,... kao predokus. ( 0405_feel ).

Ima smisla.

Moras da priznas, da je vrlo kreativno resenje.  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Оба, рекла бих. Нисам поборник демитологизације, али сматрам да епизода са Лазарем говори о 2 нивоа, који се не морају нужно преклапати у, да кажем, нашем животу (као што је крштење смрт (за овај свет; не биолошка) и почетак васкрсења. Размишљам у правцу онога "који вјерује у мене ако и умре, живјеће.". 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Станите мало.

Од  Васкрса до Спасовдана Господ је ходао по земљи. Е сад, можда је баш у том интервалу васкрсао Лазара.

Аво, много си запетљао, ништа ми није јасно! Може ли простије да се објасни?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Gde to Јован тврди?

Tvrdi Predanje PC ili njega trebamo da odbacimo i da kao protestanti se držimo samo soli skriptura?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ni meni nije bas najjasnije poenta ( kontekst :stadaradim: ) price. Da li se mozda nastavlja na neki tekst od gore pomenutih Darka i Vladimira ?

Pa, je polemika u tom nekom smeru.

U principu, ako govorimo o Lazarevom vaskrsenju,  ovde ima nekih tumacenja :

http://bible.optina.ru/new:in:11:44

Na Lazarevo vaskrsenje se nadovezuje i opste vaskrsenje svih. Jer je kako kaze Zlatoust jedan je isti glas Hrista, koji zove Lazara na vaskrsenje i sve druge ljude da vaskrsnu na kraju vremena.  ( Jov. 5, 25 ),

Slicno kao sto pise Jovan u 6. 40, :

" А ово је воља Оног који ме посла да сваки који види Сина и верује Га има живот вечни; и ја ћу га васкрснути у последњи дан."

U tumacenju :

http://bible.optina.ru/new:in:06:40

Takodje se ovaj poslednji dan tumaci kao opste vaskrsenje, koje ocekuje i pravedne i nepravedne.

Tako da, u sustini sve nas ocekuje vaskrsenje tela kada se navrsi kraj vremena. Ne vidim, kakve veze ima Lazar sa nasim vaskrsenjem. Verovatno je i on umro prirodnom smrcu, kao i sto su umrli i oni drugi koje je Hrist takodje vasksao ( sina od udovice i kcerke staresine ). I, sve njih ocekuje ono konacno i opste vaskrsenje tela, kada ce dobiti netrulezna i duhovna tela.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Кратос рече

Tvrdi Predanje PC ili njega trebamo da odbacimo i da kao protestanti se držimo samo soli skriptura?

Кад већ не успех да вас покатоличим, дај да вас протестанизујем!:)) Који си ти мени краљ... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...