Jump to content

Може ли маловеран...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Маловерност је упитан појам. Мени је знала бит маловерност изазвана нечијом проповеди или својим личним развојем облика онога у шта верујем. Али суштински си верник ако верујеш у Бога који је створио све па чак и тебе и који ти је обезбедио живот током целог твог постојања, уз то да је Исус-Христос страдао и васкрсао. И тим чином довео до момента који очекујемо да ће се десити, чиме ће коначно човек савладати смртну и грешну природу човека којој је подређен, онда то значи да имаш велику веру.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, motorheadsd рече

Да учествује у Светим Тајнама, конкретно у Причешћу?

Zanimljivo pitanje.

Maloveran, to je verovatno nesto slicno tome, kada je neko slab u veri. A, slab u veri , mozda ne posti postove, ne dolazi cesto u crkvu na sluzbe, zivi svetovni zivot ( svi mi zivimo ) , kako da kazem,  ....vise je u njemu , nego u crkvenom zivotu i zajednici, ....onda, mozda i ne bi trebalo da se pricescuje. Bar ne tako cesto.

Mozda , recimo, ako odposti neki veliki post i ispovest, ( recimo Vaskrsnji ), jer postoji i neka vrsta ikonomije i snishodjenja za pricesce u vaskrsnjemm postu, ( po onoj poznatoj besedi sv.Jovana Zlatoustog , da pridjemo svi ka Vaskrslom Hristu ).

Tako nesto razmiljam. 

Подели на овим сајтовима

Исповјест код свештеника гдје се намјерава(ш) причестити, па како он каже.
Некада не можемо ми објективно процијенити нашу (мало)вјерност, па да сами себи дајемо епитимије на основу те оцјене.
Свештеник је плаћен за то (и земаљском и небеском платом), па како он одреди :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

A cesto su oni koji najvise postuju "pravila" nekako najvise i malovjerni. Tako da dok ne upoznas covjeka i ne popricas sa njim tesko je ocjenjivati dal treba da se pricesti il ne. I to naravno treba svestenik da odradi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, motorheadsd рече

Ако човјек не вјерује да се причешћује истинитом крвљу Исуса Христа, али искрено, то је примјер маловјерја и мишљења сам, да тада нема пуно смисла причешћивати се.  

Исус Христос је у свему што је чинио људима прво питао: "Да ли вјерујеш да то могу учинити..", па су те ријечи најбољи доказ, колико је важно да човјек са вјером приступа: "Са страхом Божијим и вјером приступите"- говори свештеник, прије Причешћа.

Неки вјерници набрајају своје гријехе, а да при томе не осјећају никакво покајање, већ се само наброји пар гријехова...или чак  ни то. Ако нема баш никаквог покајања, тешко да ће неко имати користи од Причешћа, тј. да је заиста спреман, све да се и усуди приступити и да га свештеник пусти..

Ако неко не пости како је прописано (обично шест дана на води), сам себи снисходи и мисли да је то у реду, јер ето иначе прилично редовно пости..мислим да је и то препрека за приступање Причечшћу.

Јер не причешћује у крајњој линији свештеник, него сам Господ.

Ако човјек има заиста правовјерног духовника, онда се то најбоље духовнику препусти..

Како се приступа светој Тајни Причешћа

пре 1 сат, Bokisd рече

Mozda , recimo, ako odposti neki veliki post i ispovest, ( recimo Vaskrsnji ), jer postoji i neka vrsta ikonomije i snishodjenja za pricesce u vaskrsnjemm postu, ( po onoj poznatoj besedi sv.Jovana Zlatoustog , da pridjemo svi ka Vaskrslom Hristu ).

Не знам какву икономију спомињеш..мислим да је то прије неко погрешно тумачено и неосновано новотарење, а ти можеш да пробаш па покажеш гдје је то св. Јован Златоусти рекао или си ти тако протумачио па да видимо..

У Васкршњем посту, и на саме дане Празника Васкрса, важе колико знам потупно иста правила за Причешћивање, као и сваког другог Празника. 

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, timjančica рече

Не знам какву икономију спомињеш..мислим да је то прије неко погрешно тумачено и неосновано новотарење, а ти можеш да пробаш па покажеш гдје је то св. Јован Златоусти рекао или си ти тако протумачио па да видимо..

У Васкршњем посту, и на саме дане Празника Васкрса, важе колико знам потупно иста правила за Причешћивање, као и сваког другог Празника. 

Ono sto hocu da kazem, da sigurno nisam 'novotarac' ( cak sam i vise za 'zatvorene dveri'  :)))).

Rekao sam u smislu, da covek, ako je bio 'raslabljen', i nije postio uopste i retko isao u crkvu, sad, odluci da odposti Vaskrsnji post i ispovedi se, moze da se pricesti, iako pre toga nije bio bas po tim nekim pravilima.

Koliko znam, ova beseda od sv.Jovana se uzima kao neki reper, ka' rasudjivanju,  kako treba odluciti, ko ce pridje Casi u Velikom postu. 

http://www.spc.rs/sr/sveti_jovan_zlatousti_vaskrsnje_slovo

Sigurno nisam protiv pravila ( cak sam za sedmodnevni post pre pricesca u odredjenim slucajevima ), samo, sam u ovom 'specificnom' slucaju koji je opisan kao malovernost, ovako odgovorio.

Подели на овим сајтовима

Па мислим да треба приступати да Светим Тајнама ојача раслабљеност душа наших.

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Цитат

Rekao sam u smislu, da covek, ako je bio 'raslabljen', i nije postio uopste i retko isao u crkvu, sad, odluci da odposti Vaskrsnji post i ispovedi se, moze da se pricesti, iako pre toga nije bio bas po tim nekim pravilima.

Koliko znam, ova beseda od sv.Jovana se uzima kao neki reper, ka' rasudjivanju,  kako treba odluciti, ko ce pridje Casi u Velikom postu. 

Видиш, зависи опет, по "каквим правилима човјек није био", па да приступи у вријеме Поста, то опет не можемо генерализовати.

Јер можда је неко био у смртним гријесима, убиства, блуд, абортуси, прељубе..па можда опет неће моћи приступити.

Ево погледах текст, св. Јован Златоусти пише: "Трпеза је препуна, наслађујете се богато, сви".

Исто тако за вријеме Литургије Светог Јована Златоуста се каже: "Пијете из Ње сви: ово је Крв моја Новог Завјета која се за вас и за многе пролива на отпуштење гријехова."

Ово схватамо тако да приступе они који су се спремали за Причешће како свештеник и каже: "Они који су се спремали за Причешће нека приђу".

Дакле не прилазимо сви, иако се каже "пијте из Ње сви", нити схватамо тако "наслађујете се богато сви", па ни у Васкршњем посту.

Сви су позвани, али приступају само они који су заиста спремни!

• Свиђа ми се 1

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, timjančica рече

Видиш, зависи опет, по "каквим правилима човјек није био", па да приступи у вријеме Поста, то опет не можемо генерализовати.

Јер можда је неко био у смртним гријесима, убиства, блуд, абортуси, прељубе..па можда опет неће моћи приступити.

Ево погледах текст, св. Јован Златоусти пише: "Трпеза је препуна, наслађујете се богато, сви".

Исто тако за вријеме Литургије Светог Јована Златоуста се каже: "Пијете из Ње сви: ово је Крв моја Новог Завјета која се за вас и за многе пролива на отпуштење гријехова."

Ово схватамо тако да приступе они који су се спремали за Причешће како свештеник и каже: "Они који су се спремали за Причешће нека приђу".

Дакле не прилазимо сви, иако се каже "пијте из Ње сви", нити схватамо тако "наслађујете се богато сви", па ни у Васкршњем посту.

Сви су позвани, али приступају само они који су заиста спремни!

Da, naravno, mislim da i ja tako slicno pricam.

Slazem se, da ako je takav 'maloverni' ucinio tezak greh, treba vremena sa ispovest i pricesce.

Ali, ja sam naglasio, da je u pitanju samo neko, ko retko ide u crkvu i ne posti, i onda, resi da odposti Veliki post i ispovedi se kod svestenika i da ,...onda, po nekom mom rasudjivanju , moze da se pricesti...navodeci tu besedu od Jovana, kao neki primer , koliko je veliki praznik Vaskrsenja i da se svi prizivaju, koji se trude u Gospodu , ....svako na svoj nacin i koliko moze. 

Naravno, necemo iskarikirati ovu njegovu besedu i reci, da mogu i neki sa velikim gresima da se priceste.

Mislim , da slicno razmisljamo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

Ali, ja sam naglasio, da je u pitanju samo neko, ko retko ide u crkvu i ne posti, i onda, resi da odposti Veliki post i ispovedi se kod svestenika i da ,...onda, po nekom mom rasudjivanju , moze da se pricesti...navodeci tu besedu od Jovana, kao neki primer , koliko je veliki praznik Vaskrsenja i da se svi prizivaju, koji se trude u Gospodu , ....svako na svoj nacin i koliko moze. 

Сви се призивају сваке Литургије, и то што је то велики Празник, не мијења ствари суштински.

Причешће је везано са покајањем, због опроштаја гријехова. 

Ако дођемо на исповијест, а само кажемо кајем се, а немамо покајање о конкретним гријесима, јесмо ли се покајали и за шта смо се покајали?

Зато Господ и каже: "Све ми је слободно, али није све на корист" (1. Кор. 10, 23).

Није довољно да се трудимо "свако на свој начин".

Постоје тачна правила "како се трудимо".

И ту не би смјело бити одступања осим по посебном благослову (причешћиваљње на самрти и сл.)

• Свиђа ми се 1

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, timjančica рече

Сви се призивају сваке Литургије, и то што је то велики Празник, не мијења ствари суштински.

Причешће је везано са покајањем, због опроштаја гријехова. 

Ако дођемо на исповијест, а само кажемо кајем се, а немамо покајање о конкретним гријесима, јесмо ли се покајали и за шта смо се покајали?

Зато Господ и каже: "Све ми је слободно, али није све на корист" (1. Кор. 10, 23).

Није довољно да се трудимо "свако на свој начин".

Постоје тачна правила "како се трудимо".

И ту не би смјело бити одступања осим по посебном благослову (причешћиваљње на самрти и сл.)

Slazem se.

Samo mala napomena, ove moje reci ( koje su boldovane ), su u tom pravcu.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bokisd рече

da se svi prizivaju, koji se trude u Gospodu, ...svako na svoj način i koliko može.

Samo mala napomena, ove moje reci ( koje su boldovane ), su u tom pravcu.

Мислим да су твоје ријечи у правцу релативизације приступа Светој Тајни.

Не може приступити Светој Тајни Причешћа особа која испуњава "свако на свој начин и колико може".

Приступити може само особа која испуњава оно што је тачно потребно.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, timjančica рече

Мислим да су твоје ријечи у правцу релативизације приступа Светој Тајни.

Не може приступити Светој Тајни Причешћа особа која испуњава "свако на свој начин и колико може".

Приступити може само особа која испуњава оно што је тачно потребно.

Ne, gresis, stvarno.

Pa, ja sam ovde, na forumu,... 'tvrda' struja. :ljut: .. ( :ani_biggrin: )

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, motorheadsd рече

Ja mislim da može a reći ću i zašto pa Toma neverni je dobio priliku da gurne prst u meso na mestu rane,on neverni dodiruje vaskrsloga ali ga taj dodir i menja pa tako bi trebalo da bude i dejstvo kušanja tela i krvi Gospodnje....moje laičko razmišljanje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...