Jump to content

Може ли маловеран...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Bokisd рече

Ne, gresis, stvarno.

Pa, ja sam ovde, na forumu,... 'tvrda' struja. :ljut: .. ( :ani_biggrin: )

У чему гријешим, покажи нам.."тврдом" струјом..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ne znam , sta da kazem.

Mozda sve sto sam dosad pisao na forumu.

Ако не покажеш у чему гријешим, нема потребе да узимам озбиљно твоју примједбу...

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, timjančica рече

Ако не покажеш у чему гријешим, нема потребе да узимам озбиљно твоју примједбу...

Gresis u tvojoj proceni moga stava i misljenja o pricescu.

Ne mozes na osnovu jednog specificnog slucaja da izvodis zakljucke. Moras da imas uvid u sve moje stavove ( koji su napisani na forumu). I, da onda izvlacis zakljucak.

Mislim da je skroz nepotrebna ova rasprava. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, timjančica рече

Grešiš,Boki je jedna od natvrđih ovde..suva ortodoksija.:ani_biggrin:

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Кратос рече

Ja mislim da može a reći ću i zašto pa Toma neverni je dobio priliku da gurne prst u meso na mestu rane,on neverni dodiruje vaskrsloga ali ga taj dodir i menja pa tako bi trebalo da bude i dejstvo kušanja tela i krvi Gospodnje....moje laičko razmišljanje.

Пробај да одговориш, да ли је додиривање потпуно исто као и Причешће?

Кроз свету Тајну Причешћа се сједињујемо са Господом. Једемо ли из прљавих  тањира или их прво оперемо?

Тако исто очишћујемо себе за свету Тајну Причешћа. 

Крвоточиву жену је исцијелио Исус, када га је додирнула због њене вјере. 

Исцијелио.

У светом Причешћу, имамо опраштање гријехова.

Не само додиром, већ покајањем, очишћењем, исповијешћу, сједињењем, вјером, примањем цијелог Господа.

Ако се човјек који не вјерује да је то истинита Крв Исуса Христа, покуша сјединити са Христом, који није исповијеђен, који се није покајао, који је постио, колико је "могао", мислиш ли да је могуће да то има исти исход, као кад то чини неко ко је све учинио како треба?

Ја вјерујем да то није тако.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Gresis u tvojoj proceni moga stava i misljenja o pricescu.

Ne mozes na osnovu jednog specificnog slucaja da izvodis zakljucke. Moras da imas uvid u sve moje stavove ( koji su napisani na forumu). I, da onda izvlacis zakljucak.

Mislim da je skroz nepotrebna ova rasprava. 

Како да имам увид у све твоје ставове?

И зашто, довољно да је имаш једну тезу коју могу да оповргнем и покажем ти да релативизујеш приступ светој Тајни. Зато дискутујем с тобом.

У многим другим стварима можеш да будеш сасвим у праву, ТВРДО...

Не мијења ствар.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, timjančica рече

Сви се призивају сваке Литургије, и то што је то велики Празник, не мијења ствари суштински.

Причешће је везано са покајањем, због опроштаја гријехова. 

Ако дођемо на исповијест, а само кажемо кајем се, а немамо покајање о конкретним гријесима, јесмо ли се покајали и за шта смо се покајали?

Зато Господ и каже: "Све ми је слободно, али није све на корист" (1. Кор. 10, 23).

Није довољно да се трудимо "свако на свој начин".

Постоје тачна правила "како се трудимо".

И ту не би смјело бити одступања осим по посебном благослову (причешћиваљње на самрти и сл.)

Хвала на увиђавности брате Милоше. Бог ти помогао. Веруј ми да ми не сметаш питањима, јер Богу хвала имам сада времена, кроз њих проверавам себе, а можда ја и грешим у одговорима јер сам човек грешан. Не прихватај здраво за готово оно што ти ја напишем, него из свог искуства евентуално провери о томе. Ако ишта добро или лепо напишем то је Богу хвала, благодаћу Божијом урађено. Стање маловерје је стање и моје душе, а мислим из невеликог свог искуства да је то стање многих од нас. У Св. писму Господ говори често својим најближим ученицима да су маловерни, па ме и то потрепљује, а волео бих да и Вас укрепи да то стање није опасно за човека. Наравно треба се трудити да га превазиђемо, али ту етапу не моћемо избећи и корисна нам је да се у свом маловерју са већим усрђем Богу обраћамо за помоћ и наравно користимо сва средства и знања од Господа дарована Цркви Божијој, а то су увке Свето Причешће и Свете тајне и Свето предање.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, timjančica рече

Како да имам увид у све твоје ставове?

И зашто, довољно да је имаш једну тезу коју могу да оповргнем и покажем ти да релативизујеш приступ светој Тајни. Зато дискутујем с тобом.

У многим другим стварима можеш да будеш сасвим у праву, ТВРДО...

Не мијења ствар.

Od cega prvo da pocnem ?

Recimo, da i ja verujem ( kao i ti, u gore postu ), da onaj ko ne veruje i misli i oseca, da je u pricescu zaista Telo i Krv Hristova i da se pricescujemo samim Bogom, takav i ne treba da se pricescuje.

Zatim, da treba post i ispovest pre pricesca. Cista savest i mir sa drugima i cistota dusevna, takodje.

Ne znam sta da dodam jos.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, motorheadsd рече

Хвала на увиђавности брате Милоше. Бог ти помогао. Веруј ми да ми не сметаш питањима, јер Богу хвала имам сада времена, кроз њих проверавам себе, а можда ја и грешим у одговорима јер сам човек грешан. Не прихватај здраво за готово оно што ти ја напишем, него из свог искуства евентуално провери о томе. Ако ишта добро или лепо напишем то је Богу хвала, благодаћу Божијом урађено. Стање маловерје је стање и моје душе, а мислим из невеликог свог искуства да је то стање многих од нас. У Св. писму Господ говори често својим најближим ученицима да су маловерни, па ме и то потрепљује, а волео бих да и Вас укрепи да то стање није опасно за човека. Наравно треба се трудити да га превазиђемо, али ту етапу не моћемо избећи и корисна нам је да се у свом маловерју са већим усрђем Богу обраћамо за помоћ и наравно користимо сва средства и знања од Господа дарована Цркви Божијој, а то су увке Свето Причешће и Свете тајне и Свето предање.

Uppravo to rekoh.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, motorheadsd рече

Не прихватај здраво за готово оно што ти ја напишем, него из свог искуства евентуално провери о томе.

Све што напишемо и занима те, можеш да погледаш код Светих Отаца..како су то Они написали..

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, motorheadsd рече

Христис је причестио Јуду, Тому неверног и Петра који га се три пута одрекао... Шта је мера вере, ко то може измерити...

Мјера вјере су Света Тројица и Свети Оци. Свето Писмо. Предање.

Христос је причестио Тому, који је био понекад невјеран, али његов вјерни Апостол.

Христос је причестио Петра, који га се три пута одрекао, али је горко плакао..и истински се покајао. 

И био је његов ревносни Апостол.

Христос је причестио и Јуду у којега је онечишћен након Причешћа..

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, timjančica рече

Мјера вјере су Света Тројица и Свети Оци. Свето Писмо. Предање.

Христос је причестио Тому, који је био понекад невјеран, али његов вјерни Апостол.

Христос је причестио Петра, који га се три пута одрекао, али је горко плакао..и истински се покајао. 

И био је његов ревносни Апостол.

Христос је причестио и Јуду у којега је онечишћен након Причешћа..

да, али их је најпре причестио у тренутном стању

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...