Jump to content

Може ли маловеран...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 41 минута, Bokisd рече

Od cega prvo da pocnem ?

Recimo, da i ja verujem ( kao i ti, u gore postu ), da onaj ko ne veruje i misli i oseca, da je u pricescu zaista Telo i Krv Hristova i da se pricescujemo samim Bogom, takav i ne treba da se pricescuje.

Zatim, da treba post i ispovest pre pricesca. Cista savest i mir sa drugima i cistota dusevna, takodje.

Ne znam sta da dodam jos.

Требало би да поткрепиш или повучеш оно што си писао о икономији и снисхођењу при Причешћивању, у току Великог Поста и Васкрса, и то да треба да се трудимо у припреми колико ко може, а не како по потребној припреми..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, motorheadsd рече

да, али их је најпре причестио у тренутном стању

Да имали су тренутке маловјерја, али су они били Апостоли..

Тома јесте тражио да стави прсте да се увјери у Васкрсење Христово, али је учинио много и пострадао много, имао је веелику вјеру..

То се не може поредити са неким ко нема довољно вјере ни да се исповједи, покаје и пости, па да би га у том тренутку маловјерја ипак требало пустити светој Тајни Причешћа..

Ако је Апостоле Господ пустио да се причесте, сигурно је то промисао Божији, у то вјерујем.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, motorheadsd рече

да, али их је најпре причестио у тренутном стању

Ali, trenutna stanja Tome i Petra su kao i kod drugih apostola na Veliki cetvrtak. ( kasnije se Petar odrekao i Toma trazio 'dokaz' )

Juda se fakticki nije pricestio, njemu je ponudjeno pricesce, ali je on svojom izdajom koju je vec u sebi ucinio, ne - osvecen kod pricesca, cak se i pomracio.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, timjančica рече

Требало би да поткрепиш или повучеш оно што си писао о икономији и снисхођењу при Причешћивању, у току Великог Поста и Васкрса, и то да треба да се трудимо у припреми колико ко може, а не како по потребној припреми..

Trebas da razumes poentu tog moga posta.

I, zasto sam koristio te' reci. Samo zbog tog slucaja sa 'malovernim' covekom. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Trebas da razumes poentu tog moga posta.

I, zasto sam koristio te' reci. Samo zbog tog slucaja sa 'malovernim' covekom. 

Мислим да разумијем шта си ти хтио, али..

Не постоји снисхођење, икономија, којом би се некоме ко је у октобру и новембру маловјеран, не пости, снисходило тако што ће у вријеме Великог Поста да пости "колико може", па да се ето и он причести како би се "душевно окријепио и оснажио", маловјерни. 

Јер сви су позвани тада у вријеме Великог Поста и за Васкрс да се причесте.

То једноставно не стоји, кад је у питању Причешћивање.

А то си ти тврдио. Могу сви да прочитају тај твој пост. Зато је и услиједио коментар.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, timjančica рече

Мислим да разумијем шта си ти хтио, али..

Не постоји снисхођење, икономија, којом би се некоме ко је у октобру и новембру маловјеран, не пости, снисходило тако што ће у вријеме Великог Поста да пости "колико може", па да се ето и он причести како би се "душевно окријепио и оснажио", маловјерни. 

Јер сви су позвани тада у вријеме Великог Поста и за Васкрс да се причесте.

То једноставно не стоји, кад је у питању Причешћивање.

А то си ти тврдио. Могу сви да прочитају тај твој пост. Зато је и услиједио коментар.

Pa, eto, za taj slucaj, takvo je moje misljenje.

Mozda se takav covek,... kada je odpostio ceo Veliki post, isao na sluzbe, ispovedao se, i na kraju se pricestio,... i, posle toga promeni na bolje i polako udje u crkveni zivot.

On je dao u tom trenutku , 'koliko moze', trud je pokazao, neku malu promenu ka' boljem. I, zasto, da se ne pricesti ? Po snishodjenju, u odnosu na one, koji vec poste sve postove i trude vremenski, duzi deo vremena ( od njega ). I, takve, sv. Jovan u onoj besedi poziva, ...oni, koji su dosli u jedanaesti cas. ( za razliku od ovih koji su dosli u prvom casu ).

U tom smislu je i to pominjanje snishodjenja.

Nadam se da je malo jasnije.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Pa, eto, za taj slucaj, takvo je moje misljenje.

Mozda se takav covek,... kada je odpostio ceo Veliki post, isao na sluzbe, ispovedao se, i na kraju se pricestio,... i, posle toga promeni na bolje i polako udje u crkveni zivot.

On je dao u tom trenutku , 'koliko moze', trud je pokazao, neku malu promenu ka' boljem. I, zasto, da se ne pricesti ? Po snishodjenju, u odnosu na one, koji vec poste sve postove i trude vremenski, duzi deo vremena ( od njega ). I, takve, sv. Jovan u onoj besedi poziva, ...oni, koji su dosli u jedanaesti cas. ( za razliku od ovih koji su dosli u prvom casu ).

U tom smislu je i to pominjanje snishodjenja.

Nadam se da je malo jasnije.

Мислим да то не може да прође.

Сад стајем, одговорићу..

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

Кажете да маловерном забранимо да приступи.

Хм,нашим очима гледано тако би требало.

Међутим, јел' зна неко колика се благодат излива на причешћеног и учвршћује га, и даје му све што је неопходно?

А ште је маловеран него раслабљен?

И ко смо ми да судимо о овом.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...