Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

Update:

Nažalost, naši forumski stručnjaci su u pravu. Danas sam ottišla u Poresku i ispostavlja se da i otac i ja treba da platimo po oko 300.000 dinara.

Advokatica i dalje tvrdi da ne treba. Sutra ćemo zajedno otići tamo, ali jasno je da nema vajde. Ona je pominjala poništenje ugovora, ali inspektori kažu da se time ne izbegava porez i čak se prave nova poreska zaduženja.

Niko mi nije rekao da li sada imam neku mogućnost žalbe ili molbe - na osnovu datog mi lošeg pravnog saveta - jer je očito da sam u jednoj sumanutoj situaciji izazvanoj delanjem na sopstvenu štetu.

Da ne pogrešiš ponovo - ne smeš nikako raskid jer onda imate prenos x2 (tj. u tvojoj priči x4)... Poreska raskid ugovora posmatra kao da je prodavac preneo kupcu, pa onda kupac preneo nazad prodavcu... dakle kao 2 prenosa... "poništenje" u smislu ništavosti bi možda moglo da prođe ali mora da se smisli dobar razlog za ništavost, to morate da sprovedete pred sudom i opet je pitanje kako bi Poreska to posmatrala, ne znam praksu... pri čemu, ako to može da prođe, imaćeš to da će oni doneti rešenje da platiš porez, ti ćeš da se žališ bez opravdanih razloga, a tek kada dobiješ sudsku presudu kojom se ugovor poništava, možeš da dopuniš žalbu i pitanje je kako će sve to da se završi i koliko će da te košta.

Ono što bi moooooždaaaa moglo da prođe je da tvrdite da su u pitanju međusobni pokloni ali teško da će to da vam prihvate. Ujedno i odgovor Ćiriličaru: poreska rutinski "ne poštuje volju lica" npr. kod cene, to nije tema u poreskim propisima... međutim, teorijski razmena zaista jeste dvostruka prodaja - lica prodaju jedan drugom nešto, ali pošto su predmeti prodaje iste vrednosti, umesto da ja tebi prodam svoj stan za X, pa onda od tebe kupim tvoj stan za X, mi ih samo razmenimo. U ovom specifičnom slučaju nije prodaja jer jednaka vrednost i vlasništvo uopšte kod prave volje strana nisu bili tema, već su zaista u pitanju dva poklona, greškom spojena u jedan ugovor o razmeni... međutim, ne znam kako ubediti poresku u to... ili kako ubediti sud u to (ako se tuži advokatica)... pogotovo što verovatno nema dokaza o tome šta su Paradoksologija i njen otac zaista hteli da urade...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Имаш и немаш.

Можеш да адвокатицу пријавиш у комору или да је тужиш суду за штету коју си претрпела.

У комори неће да сноси било какве последице највероватније, сем ако се некоме тамо већ није баш замерила, а на суду треба да кажеш да те је саветовала како да избегнеш плаћање пореза, и да очекујеш да суд, орган државе, досуди да ти је проузроковала штету тиме што си сад платила порез, што ти је иначе била обавеза. Уз правог адвоката, можда би и успела, али би било веома дуго и доста неизвесно.

Савет који није правне природе: притискај је колико год можеш да прихвати да учествује у твом порезу, у што већој мери. 

Nije nas čak ni savetovala kako da "izbegnemo plaćanje poreza" - to zvuči kao da smo mi hteli nešto ilegalno. Savetovala nas je da je njen način najbolji način da otac i kćerka razmene nekretnine slične vrednosti - da je to način koji zbog naše situacije ne podleže porezu.

Da smo znali da će biti ovako, svakako ne bismo uopšte ni ulazili u razmenu, pa time nikakvog poreza ne bi bilo.

U svakom slučaju, hvala puno na odgovorima i podršci.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

U svakom slučaju je genijalno kad advokat savetuje klijenta po poreskom propisu koji se u Srbiji menja maltene svake godine, a da ne pogleda tekst aktuelnog propisa. Ja to pogledam kad piskaram na forumu o nekom propisu...

Ta odredba po kojoj ti je dala savet je promenjena 2007. godine, a zakon je inače u medjuvremenu menjan još 6 puta... i Ustavni sud je ukidao odredbe...

Kopiram iz programa koji mi koristimo:

Zakon o porezima na imovinu 

Zakon je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 26/2001, 80/2002, 135/2004, 61/2007, 5/2009 (pogledaj i čl. 25.), 101/2010 (pogledaj i čl. 31-36), 24/2011 (pogledaj i čl. 7 i 8), 78/2011 (pogledaj i čl. 6, 7. i 8), 47/2013 (pogledaj i čl. 36-39) i 68/2014. Vidi: Odluku SUS IU br. 176/98 - 42/2002-10. Vidi: tač. 9. čl. 192. Zakona - 80/2002-1. Vidi: Odluku US RS Broj IUz-225/2005 - 57/2012-17. Vidi: čl. 85. st. 1. tač. 3) Zakona - 68/2014-3.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Joj, a što je najgore, ja sam kao sumanuta čitala svakakve zakone po internetu, pa nisam mogla da pohvatam koji je kad donet i koji važi, pa mi je svaka varijanta koju bih smislila bila nedovoljno povoljna za oca (koji ili ne bi bio potpuni vlasnik, u slučaju doživotnog plodouživanja, ili bi platio porez, u slučaju mog poklona njemu).

I onda pitam komšinicu za savet, i ona kaže "To se radi razmenom, iste su vrednosti, otac i kćer, radila sam stotine ovakvih razmena, ništa ne brinite". Ko ne bi poželeo da odmori mozak posle onoliko pravnog žargona i prepusti se stručnjaku?

Nemam pojma kako ćemo da izvedemo ovo plaćanje poreza.

@Rylah, znaš li za neki slučaj da je advokat zaista dobrovoljno pristao da snosi deo troškova zbog loše date (a naplaćene) usluge? I kako uopšte pitati nekog tako nešto? "A da vi malo učestvujete u ovom našem porezu za koji ste nam rekli da ga uopšte neće biti ako vas unajmimo?"

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

već su zaista u pitanju dva poklona, greškom spojena u jedan ugovor o razmeni... međutim, ne znam kako ubediti poresku u to... ili kako ubediti sud u to (ako se tuži advokatica)... pogotovo što verovatno nema dokaza o tome šta su Paradoksologija i njen otac zaista hteli da urade...

Nema dokaza, naravno - ali može li postojati logična pretpostavka da smo hteli da uradimo ono što nam zakon dozvoljava a najpovoljnije je po nas? Jer to smo i hteli ovim ugovorom, koji nam je tako predstavljen - upravo kao dva ugovora o poklonu spojena u jedan, od kojih je malkice vredniji onaj poklon koji otac čini detetu, što ukida čak i porez na razliku - eto, tako je ona to nama objasnila.

Nemam ni želju ni živce ni novca da tužim svoju komšinicu niti mislim da je imala lošu nameru. Samo sam u potpunom šoku i neverici da sam na taj način upala u ogroman, a ničim izazvan dug. Sada ću prestati da se žalim, hvala što ste slušali. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@Rylah, znaš li za neki slučaj da je advokat zaista dobrovoljno pristao da snosi deo troškova zbog loše date (a naplaćene) usluge? I kako uopšte pitati nekog tako nešto? "A da vi malo učestvujete u ovom našem porezu za koji ste nam rekli da ga uopšte neće biti ako vas unajmimo?"

Ја сам пар пута направио неке грешке, које се иначе дешавају, и платио људима трошкове из свог џепа. Нису биле оволике паре у питању, свакако, али нису биле ни мале паре. Схватам то својом одговорношћу. Не видим зато због чега не би питала жену да то одрадите на тај начин.

Сви адвокати су осигурани од професионалне одговорности. Ако би она пристала, можеш да је тужиш, она одмах да призна тужбени захтев, и осигурање да покрије трошкове, да се тако некако договорите. 

Опет, остаје ти и тужба, преко неког другог адвоката, али је то неизвеснији пут, због тога што би суд такву тужбу врло лако могао прогласити недозвољеном, сам или на предлог адвокатице.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја сам пар пута направио неке грешке, које се иначе дешавају, и платио људима трошкове из свог џепа. Нису биле оволике паре у питању, свакако, али нису биле ни мале паре. Схватам то својом одговорношћу. Не видим зато због чега не би питала жену да то одрадите на тај начин.

Сви адвокати су осигурани од професионалне одговорности. Ако би она пристала, можеш да је тужиш, она одмах да призна тужбени захтев, и осигурање да покрије трошкове, да се тако некако договорите. 

Опет, остаје ти и тужба, преко неког другог адвоката, али је то неизвеснији пут, због тога што би суд такву тужбу врло лако могао прогласити недозвољеном, сам или на предлог адвокатице.

Hvala. Nisam sigurna da se ti računaš (ipak daješ neznancima besplatne pravne savete preko interneta, ne znam koliko si reprezentativan), ali svaka čast.

Sutra ću sa njom ići u Poresku i pričaću sa ženom, pa ću javiti ishod, ukoliko ikog zanima nastavak sage.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Nisam sigurna da se ti računaš (ipak daješ neznancima besplatne pravne savete preko interneta, ne znam koliko si reprezentativan), ali svaka čast.

Не дајем само ја, ту су и Срђан и Авокадо, који се цимају макар подједнако као ја (иако Авокадо из својих разлога неће да му име буде на почетној страници, али је и више него активан и користан на теми). А и знам много колега који дају правне савете где год да се нађу, бесплатно наравно. Има и колега који нам не служе на част, али о њима сад нећемо.

Зато прво попричај са комшиницом, уопште не мора да значи да неће, посебно кад јој предложиш да то решите тако да њено осигурање покрије трошкове.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nema dokaza, naravno - ali može li postojati logična pretpostavka da smo hteli da uradimo ono što nam zakon dozvoljava a najpovoljnije je po nas? Jer to smo i hteli ovim ugovorom, koji nam je tako predstavljen - upravo kao dva ugovora o poklonu spojena u jedan, od kojih je malkice vredniji onaj poklon koji otac čini detetu, što ukida čak i porez na razliku - eto, tako je ona to nama objasnila.

Ne može postojati takva pretpostavka... šta više, prva i osnovna pretpostavka je da ste hteli baš to što ste i potpisali... tu pretpostavku biste morali da oborite nekim dokazima.

Pogotovo ne može da se pretpostavi da ste hteli da uradite ono što je poreski najpovoljnije za vas... jer bi to bio simulovan pravni posao (posao koji sakriva pravu nameru strana kako bi strane bolje prošle)... Poreska čak ima ovlašćenje da kod simulovanih pravnih poslova naplati porez po poslu koji se prikriva... dakle, teoretski bi poreska mogla i da dva ugovora o poklonu tretira kao jedan ugovor o razmeni ako smatra da je razmena bila prava volja ugovornih strana.

"Пореске чињенице утврђују се према њиховој економској суштини.  Ако се симулованим правним послом прикрива неки други правни посао, за утврђивање пореске обавезе основу чини дисимуловани правни посао."

Подели на овим сајтовима

Saga se nastavlja. Sada mi još više treba savet, posebno na ovom forumu.

Danas smo u Poresku otišli zajedno moja advokatica, njen sin (takođe advokat) i ja. Oni su pričali, ja ćutala. Pitali su kako možemo da se otac i ja izvučemo iz sumanute situacije u kojoj smo se našli. Poreznica nam je rekla da žalba verovatno neće uspeti, ali onda je, kada joj je šef izašao iz sobe, prilično jasno i gotovo potpuno ekspliticno navela kao mogućnost da se ugovor poništi na osnovu neostvarenja/neizvršenja/kako se već kaže.

To bi značilo da lažemo da se nismo uselili u stanove u koje se jesmo uselili još davno pre no što nam je palo na pamet da se i zvanično zamenimo. To znači laž kao etički problem i krivično delo krivokletstva.

Advokati su mi rekli da je to možda jedini način i da žalba možda može samo da odloži izvršenje. Ja sam im rekla da ne mogu da lažem i svesno počinim krivično delo. 

Još uvek nisam rekla ocu ništa o ovome - nije trenutno u Srbiji. Čekala sam ishod, da ne bi uzalud doživljavao infarkt. Sada razmišljam kako da mu predočim situaciju. Ja ne mogu u njegovo ime da odlučujem, i jedno pitanje koje mi pada na pamet, i u etičkom, i u legalnom smislu, jeste: Da li, ukoliko je moj otac voljan da laže i počini krivično delo da bi se spasao od ovog sumanutog poreza, on može da svedoči da ga ja nisam pustila da se useli u stan (ja to ne bih potvrdila, jer nije istina) i da li bi time mogao da se poništi ugovor?

Molim za savete, i pravne i etičke prirode. Ko se moli, neka pomene da ne padnemo ovde u svakom mogućem smislu te reči.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Danas smo u Poresku otišli zajedno moja advokatica, njen sin (takođe advokat) i ja. Oni su pričali, ja ćutala. Pitali su kako možemo da se otac i ja izvučemo iz sumanute situacije u kojoj smo se našli. Poreznica nam je rekla da žalba verovatno neće uspeti, ali onda je, kada joj je šef izašao iz sobe, prilično jasno i gotovo potpuno ekspliticno navela kao mogućnost da se ugovor poništi na osnovu neostvarenja/neizvršenja/kako se već kaže.

To bi značilo da lažemo da se nismo uselili u stanove u koje se jesmo uselili još davno pre no što nam je palo na pamet da se i zvanično zamenimo. To znači laž kao etički problem i krivično delo krivokletstva.

Advokati su mi rekli da je to možda jedini način i da žalba možda može samo da odloži izvršenje. Ja sam im rekla da ne mogu da lažem i svesno počinim krivično delo. 

Još uvek nisam rekla ocu ništa o ovome - nije trenutno u Srbiji. Čekala sam ishod, da ne bi uzalud doživljavao infarkt. Sada razmišljam kako da mu predočim situaciju. Ja ne mogu u njegovo ime da odlučujem, i jedno pitanje koje mi pada na pamet, i u etičkom, i u legalnom smislu, jeste: Da li, ukoliko je moj otac voljan da laže i počini krivično delo da bi se spasao od ovog sumanutog poreza, on može da svedoči da ga ja nisam pustila da se useli u stan (ja to ne bih potvrdila, jer nije istina) i da li bi time mogao da se poništi ugovor?

Molim za savete, i pravne i etičke prirode. Ko se moli, neka pomene da ne padnemo ovde u svakom mogućem smislu te reči.

Ja ne mogu i neću da ti kažem da lažeš, a pogotovo kada je u pitanju krivično delo.

Ugovor o kupoprodaji stana zaista nije izvršen ako nije izvršeno uvođenje kupca u posed, međutim, ja bih rekao da je posledica neizvršenja pravo kupca da traži izvršenje ili raskid (uz povraćaj datog) a ne poništaj ugovora.

Pogledaj odredbe Zakona o obligacionim odnosima koje regulišu ništavost, rušljivost ugovora i neispunjenje:

http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_obligacionim_odnosima.html

Ništavost i rušljivost: 47, 52, 75, 103-117.

Neispunjenje: 124-132.

Zavisi mnogo i od prakse Poreske uprave.

Rile se više bavi krivicom pa može da kaže kolike su praktične šanse da ozbiljno nadrljaš zbog davanja lažnog iskaza, ja bih rekao da su u Srbiji male.

Подели на овим сајтовима

Сад сам тек ово видео.

Што се кривоклетства тиче, не знам да је ико икада у Србији одговарао за тако нешто. Због тога што су свесни да их сви лажу, у Пореској су и увели те скале по којима одређују вредност непокретности уместо да верују купцу и продавцу. Дакле, у случају да слажеш, постоје законска могућност да те неко због тога гони, али се у пракси никада не дешава, јер никоме није до цимања од ког плата неће да му порасте. Да ли ћеш да послушаш адвокатицу и слажеш, то је већ етичка дилема, и ту не могу да утичем на то шта ћеш да урадиш, моје је само да ти одговорим на питање да ли би трпела последице због тога.

Што се тиче шанси за успех на начин који ти је адвокатица предложила (уколико се одлучиш да пробаш ствари да решиш на тај начин), зависи од тога како она постави тужбени захтев, и како то образложи на суду. Ако се судија не буде превише упуштао у поступак, а шансе за тако нешто постоје јер сад јуре норму, а обе формално постојеће странке у поступку су сагласне, постоји могућност да вам ово прође. 

Што се тиче других решења, постоје и друге могућности које су још мање оствариве од ове (поништење симулованог правног посла од стране трећег лица, нпр.), али свака укључује неистину од стране тебе, твог оца, или трећег лица које бисте у све то укључили.

Не могу да ти кажем шта да радите, јер је до вас, сваки избор који сада имате је веома лош. Или ћете да платите веома велики порез или ћете да се упустите у поступак у ком ћете морати макар да ћутите кад адвокати причају неистине у ваше име да бисте поништили уговор. Или да пробате да то наплатите од адвоката јер је њихова грешка у питању, али колико видим нису баш ради да то реше на тај начин.

Сад је на вама да видите како ћете и шта ћете даље.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Imam ja jedno pitanje... Meni je potreban neko da mi napise tuzbu za razvod braka. Bila sam u sudu i receno mi je da moze bilo ko da mi napise ko zna kako se pise. Ja bih se oduzila ali nisam u situaciji odmah zato i pitam ovde. Nije mi hitno toliko ali volela bih da zavrsim to vec jednom.

Подели на овим сајтовима

Imam ja jedno pitanje... Meni je potreban neko da mi napise tuzbu za razvod braka. Bila sam u sudu i receno mi je da moze bilo ko da mi napise ko zna kako se pise. Ja bih se oduzila ali nisam u situaciji odmah zato i pitam ovde. Nije mi hitno toliko ali volela bih da zavrsim to vec jednom.

На самом почетку теме, написали смо да се на теми деле правни савети. Што се тиче писања било каквих поднесака, то овде не радимо, и то је истакнуто на првом страници. Разлога је више, да не улазимо у сваки од њих, али се између осталог тичу и наших колегијалних обавеза.

Међутим, свака општина у Србији има службу правне помоћи грађанима. Обзиром да се ради о тужби за развод брака, неће им бити проблем да Вам то напишу. Обично су службе правне помоћи организоване тако да поднеске грађанима пишу или бесплатну или уз неку минималну накнаду.

Уколико треба неки савет око процеса развода или тако нечега, питање се може поставити овде на теми, или анонимно на пп, па да се овде одговори без навођења података о томе ко је питање поставио

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...