Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

https://www.facebook.com/EFEKTIVA/posts/656585661107810

Да ли неко има појма ко су ови? Да ли је ово озбиљно? И најважније да ли, и како, могу ово да покренем ретроактивно ако је онако како сам ја замислио (а замислио сам да ретроактивно добијем неку кинту за протеклих 10+ кредита које сам подизао)?

п.с.

одмах да предухитрим, евентуалног паметњаковића, који ће да ми каже да питам њих на фб-у, и да кажем да оваквих неодговорених питања има неколико, па мислим да нисам толико посебан да би само мени одговорили.

Ова пракса је још у повоју. Има неколико првостепених пресуда, и једна потврђена, колико ми је познато.

Оно што знам сигурно јесте да се уговор сигурно може поништити због скривених трошкова, може се изменити у смислу да банка врати паре од тих трошкова, као и да се искључи право банке да те трошкове захтева.

Што се тиче ретроактивности, не постоји пракса. Да ли је покренут неки предмет, не знам, али мислим да би могло бити основа и за тако нешто, чисто правно говорећи. Међутим, у таквом поступку, по кредиту који је већ закључен, и који би поставио темељ за неку нову праксу, у којој би дужници масовно тужили банке, сигурно да би реч имала и политика, јер не знам колико би неко дозволио хиљаде спорова у којима би банке плаћале одштету због кредита који су већ давно одрађени.

Битно је напоменути да се овде пресуде не доносе због индексирања у страној валути, него због клаузуле која банкама дозвољава да уговоре мењају сходно својој "пословној политици", односно да је сама обавеза клијента у том случају непозната до краја отплате кредита.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Можете ли да прокоментаришете ово?

https://www.pouke.org/forum/topic/38344-хајмо-мајке-помозите/

Да ли су стварно имали правног основа да јој одузму дете и шта та жена може да уради?

Подели на овим сајтовима

Нисам упућен у предмет, сем преко медија, па не могу да коментаришем, сем генерално.

Некад се деси да поједини службеници Центра глуме претерану асертивност у раду, из само њима знаних разлога, ал кад год има притиска јавности, брзо се повуку ако нису у праву. Законски имају право да одузму деци родитељима ако се за то стекну услови, док се услови у породици не поправе, мада често нису баш ажурни у томе.

Ал ко што рекох, не могу да коментаришем јер не знам околности сем овога са сајта.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

занима ме шта се дешава ако се не одазовем позиву Прекршајног да будем сведок, против особе коју сам ја пријавила Комуналној полицији да нарушава јавни ред и мир

да ли могу да се појавим у заказаном термину и кажем да не желим да сарађујем?

joooj

Подели на овим сајтовима

занима ме шта се дешава ако се не одазовем позиву Прекршајног да будем сведок, против особе коју сам ја пријавила Комуналној полицији да нарушава јавни ред и мир

да ли могу да се појавим у заказаном термину и кажем да не желим да сарађујем?

joooj

У каквим сте односима ти и пријављени?

Подели на овим сајтовима

ни не познајем тог дечка. једва сам се присетила о чему се ради, пошто се то десило још пре пола године, а у позиву стоје само наша имена

сад ми је криво да му наплате казну, па зато размишљам да ли постоји нека опција

Подели на овим сајтовима

Не сећам се тачно, одавно је било, само знам да сам нешто пријавила онда, али стварно се не сећам околности - једино што може да упали а да те ослободи мука. Све остало може да проузрокује казну због недоласка на суђење.

Подели на овим сајтовима

хвала Рилах... имам пар недеља да припремим одбрану. ако на крају мене притворе, пошаљите ми велики постер Рите Хејворт...

Подели на овим сајтовима

Imam pitanje vezeno za nasledstvo.

Ukoliko se roditelj odrekne svoje ocevine, deca tj. unuci ne ostvaruju nikakvo pravo na dedovinu (barem je tako bilo).

Sada mi kazu da se roditelj ne moze odreci svoje ocevine ukoliko nema saglasnost svoje dece za taj potez, odnosno da deca sticu pravo na dedovinu ukoliko je roditelj ne zeli. Kako tu stoje stvari?

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Лепо су ти рекли, али је то решено тиме што се на суђењу може прихватити па онда уступити наследни једном од санаследника. Ту не полаже рачуне својим наследницима.

Ако имаш нека подробнија питања око теме, може и на пвт ако не би у детаље овде.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Evo i ja imam pitanje. Da li i na koji nacin moze dase sazna identitet cevka koji te je prijavio. Kad kazem prijavio mislim na basket u 12-1 uvece pa umesto da sidje pa  kao covek, coveku kaze da mu smeta on je poslao policiju. Nije nista bilo, ako nekoga ineresuje da citiram policajca: "Sviranje k......, samo nemoj posle ovoga da lupate". Posto sumljam na nekoga,, ali bolje da budem siguran u to ko je zvao policiju.

Подели на овим сајтовима

Да ли послодавац може дати отказ свом раднику уколико није измирио обавезе према њему (уплатио за пензионо и здравствено)? Хвала

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Да ли послодавац може дати отказ свом раднику уколико није измирио обавезе према њему (уплатио за пензионо и здравствено)? Хвала

Može... s tim da duguje i dalje te obaveze.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Као што је Авокадо рекао, може да те отпусти и поред тога што има дуговања према теби, те две ствари нису повезане.

Ако си била пријављена, сада можеш већ у извршном поступку да наплатиш своја потраживања по том основу, убрзано је доста. Само ти треба обрачун зараде, који је послодавац дужан да ти изда.

Ако мислиш на ситуацију у којој си радила "на црно", види са инспекцијом и обезбеди сведоке да си обављала одређени посао. У тој ситуацији рачунај да је највероватнији исход парница против послодавца.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...