Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

Зависи од среће, буквално. По закону би требало да се одрекне, али из праксе знам да ти ликови из Министарства, где се све то шаље то траже веома, врома ретко ако су сви претходни услови испуњени. Поднеси ако испуњава остале услове, највероватније да неће тражити, али нема гаранција за тако нешто, јер ово што сада одобравају држављанство без отпуста је буквални супротно закону.

Можеш ли, молим те, да ме упутиш на део закона који то недвосмислено дефинише за сваки случај пријема. Инспекторка из Чачка, код које смо се први пут пријављивали, ми је рекла тај део о отпусту не односи на случај брака. А по целој држави сам тражио адвоката који би нам помогао око тога, разјаснио и упутио, наравно за новац, и ниједан једини није хтео да улази у причу. Изгледа да у Србији не постоји врста имиграционих адвоката.

Подели на овим сајтовима

Можеш ли, молим те, да ме упутиш на део закона који то недвосмислено дефинише за сваки случај пријема. Инспекторка из Чачка, код које смо се први пут пријављивали, ми је рекла тај део о отпусту не односи на случај брака. А по целој држави сам тражио адвоката који би нам помогао око тога, разјаснио и упутио, наравно за новац, и ниједан једини није хтео да улази у причу. Изгледа да у Србији не постоји врста имиграционих адвоката.

Не разумем за шта да те упутим на неки део закона?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не разумем за шта да те упутим на неки део закона?

Који каже да се свако ко добија српско држављанство мора одрећи свог тренутног. На пример, зашто се у оном горе исечку то одриацње и отпуст спомињу само у члану 14, а не и у члану 17?

Подели на овим сајтовима

Brate planiram da u srbiji kupim neko vece dvoriste i da u nejmu drzim neke vredne stavri, ja bi to dvoriste ogradio zicom i na nju bi pustio trofaznu struju,e ne bi to bila konstantna struja, vec impulsna,a planiram na svakih 5 metara da stavim kantu sa vodom da musterija moze da se osvjezi kad se umori, vidim kod tebe na avataru ti imas iskustva sa takvim dvoristima, pa mi palo na pamet da ti najbolje znas kako mogu da dobijem sve potrebne dozvole za gradnju tog projekta

Подели на овим сајтовима

Колико капирам ово горе, део се односи на члан 14, а не на члан 17. У полицијској станици, међутим, стоји само један списак, који укључује ову потрду о одрицању као неопходан документ. 

Извињавам се, ипак у станици стоји експлицитно да се дата документа траже за оне који се примају у држављанство по члану 14. 

2mg76dz.jpg

Међутим, пријем по основу брачне заједнице се наводи у члану 17, у коме нема помена о отпусту (навео сам горе та два члана, са сајта министарства). То ме буни.

Подели на овим сајтовима

Погледао.

Члан 14. прописује опште услове, које сваки странац мора да испуни, док члан 17. регулише посебну ситуацију - пријем у држављанство након трогодишњег брака.

Члан 17. се, дакле, бави само посебним условима у специфичној ситуацији.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Pohvala za temu i za angažovanje na forumu!  :aplauz:

A evo ukratko priče i pitanje:

Moja mama je imala neku parnicu oko podele nasleđene imovine. U pitanju je nekretnina, i sud je doneo presudu po kojoj njoj pripada, oko 25 %. Po nalogu suda je angažovan veštak, koji je zaključio da je fizička deoba nemoguća i procenio vrednost nekretnine. Na ročištu se advokat suprotne strane samo izjasnio da im treba desetak dana da sakupe taj novac.

Pošto je vrlo verovatno, da se ta isplata neće desiti, moje pitanje je koji bi bio sledeći korak? Kako primorati drugu stranu da isplati novac? Da li privatna lica mogu da angažuju izvršitelje?

Hvala, unapred

Подели на овим сајтовима

Pohvala za temu i za angažovanje na forumu!  :aplauz:

A evo ukratko priče i pitanje:

Moja mama je imala neku parnicu oko podele nasleđene imovine. U pitanju je nekretnina, i sud je doneo presudu po kojoj njoj pripada, oko 25 %. Po nalogu suda je angažovan veštak, koji je zaključio da je fizička deoba nemoguća i procenio vrednost nekretnine. Na ročištu se advokat suprotne strane samo izjasnio da im treba desetak dana da sakupe taj novac.

Pošto je vrlo verovatno, da se ta isplata neće desiti, moje pitanje je koji bi bio sledeći korak? Kako primorati drugu stranu da isplati novac? Da li privatna lica mogu da angažuju izvršitelje?

Hvala, unapred

Да ли би могла само мало да прецизираш- откуда обавеза супротне стране да откупи удео твоје маме? Да ли је суд тако пресудио, или је заккључено поравнање или је нешто треће у питању..?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Pošto je podela bila u pitanju, sud je samo presudio koliki deo imovine pripada njoj. U sledećem postupku, mama je zatrazila da se angazuje veštak za procenu. To je sve urađeno, i na ročištu je sud samo objavio procenu. Nije dat rok za isplatu, drugoj strani nego su se oni sami izjasnili da im je potrebno desetak dana za to.

To je sve što znam..

Послато са Lenovo A536 уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

У суштини, ако њима није наложено било којим начином да тај део откупе, они немају било какву обавезу да то откупе, ради се о њиховој доброј вољи, јер обавеза откупа није конституисана било каквим документом који би био обавезујући ако сам добро разумео ситуацију.

Пробајте са њима да направите неки уговор о откупу, или судско поравнање уколико поступак и даље траје, с тим да ће по том судском поравнању они бити обавезни то да откупе.

Уколико не буду желели, а овамо не буду имали довољно новца да то откупе, пошто се, колико сам схватио, ради о сусвојини, онда приликом неке будуће продаје морате прво понудити свим сувласницима свој део непокретности, па, уколико не буду хтели, тек онда ћете моћи да продате неком другом, уколико нађете купца. Такође, и тада кад нађете купца, они ће моћи да вас малтретирају тужбама и отерају вам купце, уколико су тако настројени (неће моћи да вам ускрате правои да продате нити ће моћи да добију те спорове, али је неком купцу довољно да се поведе спор пред судом да одустане од свега).

Савет: на основу свега, обзиром да се ради о неподељеној сусвојини за коју је веома тешко наћи неког купца због компликованих власничких односа, ипак сачекајте те купце да скупе паре уколико су озбиљни, јер ће било које друго решење да буде много дужи пут, са изгледно много мањом ценом.

Подели на овим сајтовима

https://www.facebook.com/EFEKTIVA/posts/656585661107810

Да ли неко има појма ко су ови? Да ли је ово озбиљно? И најважније да ли, и како, могу ово да покренем ретроактивно ако је онако како сам ја замислио (а замислио сам да ретроактивно добијем неку кинту за протеклих 10+ кредита које сам подизао)?

п.с.

одмах да предухитрим, евентуалног паметњаковића, који ће да ми каже да питам њих на фб-у, и да кажем да оваквих неодговорених питања има неколико, па мислим да нисам толико посебан да би само мени одговорили.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...