Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

Nasla sam i "poskidala" sve u .pdf formatu. :D Hvala puno u svakom slucaju! :* :* :* Odlicna tema! Samo uvrstite i Avocada kad vec doprinosi (na prvoj strani). :)

Da ne ispadne da oni neće... Rile je u startu pitao da stavi i moje ime... ja sam odbio jer bih se osećao obaveznim da odgovaram (profesionalna deformacija)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Dragi naši pravnici, upravo su me prepali dopisom iz Poreske uprave u kome mi se nalaže da u roku od 5 dana dostavim PPI 4 obrazac i "osnov sticanja prodavca".

O čemu se radi: moj otac i ja smo oboje nasledili stanove, koji su u našoj porodici kupljeni pre više desetina godina, i stanovao je on u mom, a ja u njegovom. Kada su povećani porezi na imovinu, odlučili smo da što bezbolnije i jeftinije uredimo svoj status i postane svako vlasnik stana na koji je i prijavljen. Komšinica advokatica nam je predočila da je za to najbolje da potpišemo ugovor o zameni nepokretnosti, koji nam je i sačinila, pa smo tako i učinili. U ugovoru samo naveli da se radi o razmeni između oca i kćerke, kao i da se oboje slažemo da su stanovi jednake vrednosti (pretpostavljali smo da je otprilike tako, nismo lagali).

U dopisu Poreske uprave stoji njihova procena da je stan koji sam ja stekla nešto veće vrednosti. Da li je ta razlika uopšte oporeziva, s obzirom na to da sam jedina naslednica svog oca i da bi on imao pravo i da mi neoporezivo prepiše čitav stan? Šta znači "osnov sticanja prodavca" u našem slučaju u kome nema prodavca - i kako da ga ponesem? Da li se misli na to kako i kad je moj otac taj stan nasledio od svog oca?

Ukratko, pošto smo razmenu izvršili samo da bismo smanjili svoje poreze jer ni on ni ja nismo u sjajnom finansijskom stanju, kako ja da nastupim i koje argumente da koristim da bih izbegla eventualno oporezivanje na ime sticanja apsolutnih prava itd.?

Hvala puno unapred.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Dragi naši pravnici, upravo su me prepali dopisom iz Poreske uprave u kome mi se nalaže da u roku od 5 dana dostavim PPI 4 obrazac i "osnov sticanja prodavca".

O čemu se radi: moj otac i ja smo oboje nasledili stanove, koji su u našoj porodici kupljeni pre više desetina godina, i stanovao je on u mom, a ja u njegovom. Kada su povećani porezi na imovinu, odlučili smo da što bezbolnije i jeftinije uredimo svoj status i postane svako vlasnik stana na koji je i prijavljen. Komšinica advokatica nam je predočila da je za to najbolje da potpišemo ugovor o zameni nepokretnosti, koji nam je i sačinila, pa smo tako i učinili. U ugovoru samo naveli da se radi o razmeni između oca i kćerke, kao i da se oboje slažemo da su stanovi jednake vrednosti (pretpostavljali smo da je otprilike tako, nismo lagali).

U dopisu Poreske uprave stoji njihova procena da je stan koji sam ja stekla nešto veće vrednosti. Da li je ta razlika uopšte oporeziva, s obzirom na to da sam jedina naslednica svog oca i da bi on imao pravo i da mi neoporezivo prepiše čitav stan? Šta znači "osnov sticanja prodavca" u našem slučaju u kome nema prodavca - i kako da ga ponesem? Da li se misli na to kako i kad je moj otac taj stan nasledio od svog oca?

Ukratko, pošto smo razmenu izvršili samo da bismo smanjili svoje poreze jer ni on ni ja nismo u sjajnom finansijskom stanju, kako ja da nastupim i koje argumente da koristim da bih izbegla eventualno oporezivanje na ime sticanja apsolutnih prava itd.?

Hvala puno unapred.

Da se ne izgubi tema, možda su ljudi tu popodne.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Hvala puno unapred.

Скенирај то што ти је стигло из пореске, окачи на неки од сервера за беслатно хостовање фотогграфија и пусти ми линк у пвт да видим шта је стигло и на шта су се тачно позивали. Без тога тешко да може да се да прецизан одговор.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Hvala puno unapred.

Rile će pogledati... ja baš nemam vremena i uz veliku ogradu da pričam bez ulaženja u detalje i dokumentaciju, veoma je moguće da te komšinica "zeznula"... ugovor o zameni je dvostrano teretan ugovor i sad to što ste otac i ćerka nema nikakve veze jer nije u pitanju ni poklon ni nasleđe (gde postoje oslobođenja i umanjenja poreza među bliskim srodnicima)... takođe, kod zamene nepokretnosti je pre 7-8 godina promenjen taj član 28. koji je propisivao da je osnovica razlika između tržišnih vrednosti nepokretnosti... sad se (po zakonu) utvrđuje za svaku nepokretnost posebno.... znači gleda se kao da postoje dva ugovora o prodaji i za oba se odvojeno plaća porez. Ako se Poreska bavila time koji je stan vredniji možda si čak i "dobro" prošla. Govorim o porezu na prenos apsolutnih prava.

Ako traže osnov sticanja, moguće je i da pokušavaju da tebi ili ocu odrede porez na kapitalni dobitak... jer će izračunati koliko je "zaradjeno" prenosom stana (tu je osnovica razlika između nabavne i prodajne cene).

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ako traže osnov sticanja, moguće je i da pokušavaju da tebi ili ocu odrede porez na kapitalni dobitak... jer će izračunati koliko je "zaradjeno" prenosom stana (tu je osnovica razlika između nabavne i prodajne cene).

Не знам да ли сам добро разумјео, али на крају испада да Пореска уговор о размјени третира као два уговора о купопродаји, па онда испада:

1) да држава ( генерално говорећи ) не поштује воље приватних лица - у овом случају конкретно боли државу уво што су она и њен отац закључили уговор о размјени. Држава ће то третирати као два уговора о купопродаји, иако нико ту није желио склопити никакав уговор о купопродаји;

2) да се у суштини један уговор о трампи изједначава са уговором о купопродаји иако између та два уговора постоји јасна и озбиљна разлика - уговор о трампи нема цијену као свој елемент. Ако би га имао, то би онда била купопродаја.

Је ли гријешим негдје овдје?

Подели на овим сајтовима

Скенирај то што ти је стигло из пореске, окачи на неки од сервера за беслатно хостовање фотогграфија

Најлакше је на imgur.com 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nemam skener i mogla bih tek sutra da skeniram nešto, ali mogu, čini mi se, relativno kratko i jasno da prepričam, bez navođenja ličnih podataka, sve što stoji u dopisu:

Str. 1:

Poziv za stranku: Poziva se... da u roku od 5 dana javi radi dostave dokumentacije i podataka od značaja za oporezivanje u postupku utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava, a po ugovoru o kupoprodaji br...

Potrebna dokumentacija: - PPI 4 obrazac

- osnov sticanja prodavca

Str. 2: Na osnovu člana 122. stav 1. Zakona o poreskom postupku u poreskoj administraciji službeno lice Poreske uprave sačinjava ZAPISNIK o proceni tržišne vrednosti bez izlaska na teren - pa sledi, na osnovu sličnih prodatih stanova u okolini, procena tržišne vrednosti po kvadratu za stan koji je pripadao mom ocu

Str. 3: sve to isto za stan koji je pripadao meni.

Postoji razlika od oko 25.000 dinara po kvadratu, a stanovi su gotovo iste kvadrature ("jeftiniji" 64, skuplji 63 kvadrata)

Ovde nema kupoprodaje niti prodavaca i kupaca, a osnov sticanja za oboje je bilo nasleđivanje, na koje je porez već plaćen.

To zvuči kao da bilo šta od navedenog mogu da mi prikače, ne?

Nama je advokatica prilično naplatila uslugu i garantovala da tako nećemo platiti nikakav porez. Zbog poreza smo ovu razmenu i izvršili. Šta sad da radim?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija,

Не може тако. Ајде види сликај макар телефоном па пошаљи слику, али да се све лепо види, да се види и шта хоће и на шта се позивају.

ИСцимај се мало ако хоћеш да видимо лепо шта је и како је.

Оно што је Авокадо рекао и ја сам помислио одмах, тако да је највероватније то у питању, али ајде да погледамо цело решење које ти је стигло, можда и може нешто друго да буде. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija,

Не може тако. Ајде види сликај макар телефоном па пошаљи слику, али да се све лепо види, да се види и шта хоће и на шта се позивају.

ИСцимај се мало ако хоћеш да видимо лепо шта је и како је.

Оно што је Авокадо рекао и ја сам помислио одмах, тако да је највероватније то у питању, али ајде да погледамо цело решење које ти је стигло, можда и може нешто друго да буде. 

Poslala! Poslaću i Avokadu, pa ko stigne da baci pogled.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Poslala! Poslaću i Avokadu, pa ko stigne da baci pogled.

Комшиница направила грешку. Овде ћеш морати да платиш порез. И ти и отац. Колико видим по Ов броју, ова размена је била 2013. године, а тад су ове одредбе закона увелико биле на снази. Заборавио сам сад колику сте вредност пријавили, али свако плаћа вредност свог стана, то јест, ти плаћаш за стан који си дала оцу, а отац за стан који је дао теби, по стопи од 2,5% од пријављене вредности непокретности.

Најбоље је да одеш код адвокатице и да јој кажеш каква је ситуација, и да је "позовеш" да са тобом пође до пореске да заједно видите шта и како, јер има обавезу да гарантује за свој рад својим клијентима. Иди колико сутра до комшинице, да не би ово без вас решавали у пореској.

Подели на овим сајтовима

Комшиница направила грешку. Овде ћеш морати да платиш порез. И ти и отац. Колико видим по Ов броју, ова размена је била 2013. године, а тад су ове одредбе закона увелико биле на снази. Заборавио сам сад колику сте вредност пријавили, али свако плаћа вредност свог стана, то јест, ти плаћаш за стан који си дала оцу, а отац за стан који је дао теби, по стопи од 2,5% од пријављене вредности непокретности.

Најбоље је да одеш код адвокатице и да јој кажеш каква је ситуација, и да је "позовеш" да са тобом пође до пореске да заједно видите шта и како, јер има обавезу да гарантује за свој рад својим клијентима. Иди колико сутра до комшинице, да не би ово без вас решавали у пореској.

To zvuči više nego zastrašujuće.

Mi nismo ni prijavljivali vrednosti nepokretnosti - advokatica je u ugovor stavila samo da su stanovi prbližno iste vrednosti i da se radi o razmeni između oca i kćerke.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

To zvuči više nego zastrašujuće.

Mi nismo ni prijavljivali vrednosti nepokretnosti - advokatica je u ugovor stavila samo da su stanovi prbližno iste vrednosti i da se radi o razmeni između oca i kćerke.

Проценили су у ореској цену по квадрату на основу неких својих параметара.

Што се тиче рођачких веза, имам мишљење министарства о оваквом уговору између рођене браће још из 2011. године.

Оди до ње, и види како ћете то да решите.

Подели на овим сајтовима

Update:

Nažalost, naši forumski stručnjaci su u pravu. Danas sam ottišla u Poresku i ispostavlja se da i otac i ja treba da platimo po oko 300.000 dinara.

Advokatica i dalje tvrdi da ne treba. Sutra ćemo zajedno otići tamo, ali jasno je da nema vajde. Ona je pominjala poništenje ugovora, ali inspektori kažu da se time ne izbegava porez i čak se prave nova poreska zaduženja.

Niko mi nije rekao da li sada imam neku mogućnost žalbe ili molbe - na osnovu datog mi lošeg pravnog saveta - jer je očito da sam u jednoj sumanutoj situaciji izazvanoj delanjem na sopstvenu štetu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Niko mi nije rekao da li sada imam neku mogućnost žalbe ili molbe - na osnovu datog mi lošeg pravnog saveta - jer je očito da sam u jednoj sumanutoj situaciji izazvanoj delanjem na sopstvenu štetu.

Имаш и немаш.

Можеш да адвокатицу пријавиш у комору или да је тужиш суду за штету коју си претрпела.

У комори неће да сноси било какве последице највероватније, сем ако се некоме тамо већ није баш замерила, а на суду треба да кажеш да те је саветовала како да избегнеш плаћање пореза, и да очекујеш да суд, орган државе, досуди да ти је проузроковала штету тиме што си сад платила порез, што ти је иначе била обавеза. Уз правог адвоката, можда би и успела, али би било веома дуго и доста неизвесно.

Савет који није правне природе: притискај је колико год можеш да прихвати да учествује у твом порезу, у што већој мери. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...