Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече

Hajde da se i ja opet malo uključim, posebno što vidim da je i moj prijatelj @Avocado tu. :) Malo sam se bio iznervirao oko onog "kreatardi", "lupetanje", "baljezganje" i sl., ali, dobro, sve to valjda ide u rok službe. A ni sa moje strane nije bilo u redu iznositi paušalne ocene o fosilnim nalazima.

Izvini ako te to uznemirilo... ali nemoj takve komentare da shvataš lično... ako mislim da je neka tvoja tvrdnja glupa, ne mislim da si ti glup... i najpametniji ljudi mogu ponekad da lupetaju najstrašnije gluposti... niko od nas nije sveznajuć ni nepogrešiv... osim rimskog Pape... ;)

Takođe, čini mi se iz nekih tvojih rečenica da ne pričamo o istim stvarima kada pominjemo kreacioniste... kreacionista u širem smislu je svaki vernik jer svaki vernik veruje u to da je Bog stvorio univerzum... ja nikada reč "kreacionista" ne koristim u tom smislu jer mi je besmisleno... već imamo reč za to i ta reč je "vernik".

Kada ja govorim o kreacionizmu i kreacionistima (ili kreatardima), isključivo mislim na kreacioniste u užem smislu - ljude koji ne samo da veruju da je Bog stvorio univerzum, nego pouzdano "znaju" kako i kada se to desilo (neki znaju u čas i sekund), "znaju" tačno i kako to nije moglo da se desi, "znaju" da sve što se ne uklapa sa njihovim "znanjem" mora biti laž, i "znaju" da je sve ono što naučnici otkriju i zaključe netačno ako se ne uklapa sa prethodno navedenim, a nauku naravno "znaju" mnogo daleko bolje od samih naučnika.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Kada ja govorim o kreacionizmu i kreacionistima (ili kreatardima), isključivo mislim na kreacioniste u užem smislu - ljude koji ne samo da veruju da je Bog stvorio univerzum, nego pouzdano "znaju" kako i kada se to desilo (neki znaju u čas i sekund), "znaju" tačno i kako to nije moglo da se desi, "znaju" da sve što se ne uklapa sa njihovim "znanjem" mora biti laž, i "znaju" da je sve ono što naučnici otkriju i zaključe netačno ako se ne uklapa sa prethodno navedenim, a nauku naravno "znaju" mnogo daleko bolje od samih naučnika.

Проблем је што превише знамо... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мене сморише више расправе по Б92 и медијима уопште кад буду овакве весте. Више коментара него о Вучићевим повећањима плата и пензија, а 90% тешки балвани који појма немају ни о ономе што нападају, ни о ономе што шатро бране. Никад ми нису биле јасне паљевине које једноставно морају да се убеђују са неким да би испали паметни (и мало убили време), а што мање знају о тематици то су безобразнији и нападнији.

Зато и прескачем вести тог типа кад буду, није више чак ни смешно :)  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Проблем је што превише знамо... :)

Blaženi su ovi što ne znaju, nego samo poveruju...  :tongue:

(sad ti ubaciš:  to "samo" poveruju je kao TE je "samo" teorija)  :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 18.5.2017. at 13:18, Avocado рече

Ako sam ti ja normalan...  confused1

Uostalom, već sam gostovao na toj televiziji, što je najbolji dokaz da nisam normalan... :D

Gostovali ste na RTS. Moram da priznam da nam je svima golema cest sto ste kod nas na forumu. :)

On 18.5.2017. at 13:31, Avocado рече

Mislim, kad već idu tom linijom kako im ne padne na pamet bar da uzmu neku "goru" životinju... da li je moguće da ne znaju da je po TE čovek u srodstvu sa pacovom, svinjom, hijenom, itd?  :)

A ne znam kako je to mnogo drugačije i od onoga u šta ona veruje... i ona veruje da su čovek, majmun, svinja, pacov i hijena izašli iz iste "radionice" istog dizajnera... nije kao da je nas dizajnirala Honda, a majmuna dizajnirala Zastava iz Kragujevca?  ;)

E, ali pacovi i svinje su genetski blize no majmuni. Dakle to je Bog stvorio slicnost medju vrstama s obzirom da ugnjezdena herarhija ne postoji, jer tako kazu na Evolution News. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Blaženi su ovi što ne znaju, nego samo poveruju...  :tongue:

(sad ti ubaciš:  to "samo" poveruju je kao TE je "samo" teorija)  :D

Ма супер си оно написао, хтео сам само да га цитирам још једном па сам написао безвезе шта ми прво пало на памет...

Баш добра примедба. Човек укапира једну ствар која му се учини битна у животу (а можда и јесте битна), па онда оће све одговоре да нађе кроз тај један "алат". А не постоји једна ствар која може да пружи одговоре на све. Чак и да постоји, човек нема капацитет ума да све одговоре прими. Наука нам даје једну врсту одговора, вера другу, уметност неку трећу... А вероватно си исто приметио да има данас доста људи који науче једну од области и онда се занесу па помисле да могу да дају одговоре на сва питања (Чомски, Докинс, по неки владика итд.)

Њима треба мало оног из Јеванђеља о скромности и колико смо ми мали у овом Космосу...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Juanito рече

Али нисмо у школи, него на форуму. И већ шест година трубимо о свему томе као ненормални. Тако да падобранци мало иритирају...

Kapiram, i delim misljenje, ali to "nauka = ateizam" je trajalo podugo, i jos se takvim propagira, tako da samo kazem da nije iznenadjujuce otkud sva ova prica.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Grizzly Adams рече

Ма супер си оно написао, хтео сам само да га цитирам још једном па сам написао безвезе шта ми прво пало на памет...

Баш добра примедба. Човек укапира једну ствар која му се учини битна у животу (а можда и јесте битна), па онда оће све одговоре да нађе кроз тај један "алат". А не постоји једна ствар која може да пружи одговоре на све. Чак и да постоји, човек нема капацитет ума да све одговоре прими. Наука нам даје једну врсту одговора, вера другу, уметност неку трећу... А вероватно си исто приметио да има данас доста људи који науче једну од области и онда се занесу па помисле да могу да дају одговоре на сва питања (Чомски, Докинс, по неки владика итд.)

Њима треба мало оног из Јеванђеља о скромности и колико смо ми мали у овом Космосу...

Sta znam. Postoje razna vrsta znanja i razne vrste percepcije stvari.

Ne znam kako je u nauci, kako se dolazi do saznanja, da li je bas cisti racionalizam u kombinaciji sa nekim eksperimentima ili postoji i nesto slicno ovome...:idea:....ali, kod nas hriscana postoji i ono znanje koje nije od ovoga sveta, koje  govori i objasnjava bas taj svet u njegovim sustinama. Nadumno znanje, koje se pruza izvan vidjenja granica ovoga sveta i prirode.

Pa, je tako Pavle bio i na nekom gornjem trecem nebu i u raju i cuo je  tajne reci koje oslikavaju onostrano stanje stvarnosti. Tako i veliki oci duhonosci , onim Duhom su bili vodjeni kroz taj nevidljivi i tajni duhovni svet i preneli su nam mnoga zanimljiva znanja o tim svetovima koje ne vidimo i koje samo sozercavamo.

Mislim, tako je i Pismo, u mnogim stvarima, napisano recima kroz znanje i vidjenje stvari,  koje su tim bogovidcima data' Svise.    :slavaaa:

Tako da, valjda po logici stvari, postoje razne vrste znanja o stvarima koja nas okruzuju. Jedno od legitimnih jeste i ono koje prelazi granice saznanja ovoga sveta samo prostim opazanjem i razumevanjem. U tu grupu spada i hriscanstvo. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ne znam kako je u nauci, kako se dolazi do saznanja, da li je bas cisti racionalizam u kombinaciji sa nekime eksperimentima ili postoji i nesto slicno ovome...

Постоји и тамо "пристрасност" или "ирационалност", сви смо ми обични, несавршени људи, па и научници. Они исто имају неке своје жеље, мане, предрасуде, идеологије.

Е сад, ми морамо да будемо веома пажљиви да разлучимо ирационалност од науке, а не само да одбацимо све заједно. Наука је наш пријатељ. Савремена наука практично је настала у хришћанској цркви, као продукт њеног труда, хришћанских универзитета. Јер наша вера каже да је Творац створио овај свет по некој логици, створио неке природне законе, а не да се све на свету одвија по некаквом "божанском хиру" (а има вера које и тако уче - код њих се наука слабо развила). Зато када ми истражујемо законе природе, тј. бавимо се науком, то је за нас хришћане само један начин да индиректно упознамо Творца. Чак и научници атеисти имају тај помало "религиозан" доживљај када откривају и разумевају законе природе. Једноставно не можеш да се отмеш том утиску, дивљењу како је све то лепо.

Значи, треба се борити против ирационалности (како код себе, тако и код других), али при том ми не смемо да нападамо науку, него да је бранимо. За шта је наравно прво неопходно научити о чему се ради. Конкретно овде код ТЕ кад посматраш живи свет, како је све то повезано, испреплетано - па зар није то феноменално!? Прелепо човече. Замисли, на потпуно истом "програмском језику" направљен је човек, мајмун, миш, мува, птица, дрвеће, трава... Па ако верујеш у "Програмера" - шта оћеш више!? Треба да кажеш "Алилуја! Како је Бог све лепо створио!"

Сад што ми не капирамо како је све то баш почело и како да протумачимо Постање, то је бре ситница у односу на претходно. Да је то једина ствар коју не знамо... Много тога не знамо. Ми хришћани бар знамо да треба да се смиримо пред тајнама света и будемо скромни.

А примедбе неких површних људи како је "наука оповргла веру" су смешне, бесмислене, детињасте. Само говоре о њиховој интелектуалној незрелости и незнању.

Али ако реагујемо на те примедбе истом мером онда нисмо ништа бољи...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Савремена наука практично је настала у хришћанској цркви, као продукт њеног труда, хришћанских универзитета.

Savremena nauka je nastala za vreme renesanse, čija je čitava suština bila otklon od hrišćanstva...

Biće da je ovo wishful thinking.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Аурор рече

Savremena nauka je nastala za vreme renesanse, čija je čitava suština bila otklon od hrišćanstva...

Biće da je ovo wishful thinking.

То је погрешна и тенденциозна интерпретација догађаја, не би да почињем опет неку дугачку причу... Нека мало и други исправљају криве дрине. :)

У то време практично сви универзитети су били при римокатоличкој цркви, тако да ако си хтео да нешто учиш и студираш ниси имао где другде. Црква је била институција у оквиру које је био "школски систем". Зато су многи који су желели да се баве науком у то доба ишли у свештенике и монахе јер су онда добијали бесплатно школовање. Нешто као да сад имаш само војну академију па ако оћеш да студираш мораш да се пријавиш за војску.

О томе има добра књига нашег другара Тома Вудса "How the Catholic Church Built Western Civilization", као и лепа серија сличне садржине:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Golub рече

Па ако јој (научној теорији) верујемо, ми смо онда верници.

И фино онда треба да у уџбеницима за малу децу стоји ''имамо јак рационалан разлог да верујемо'' да је од рибе настала 'тица, (укључујући и голуб тицу), а од тице голуба током дугог, предугог времена, настао је и човек, као најсавршеније биће... 

Вера као belief, а не faith.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Grizzly Adams рече

У то време практично сви универзитети су били при римокатоличкој цркви, тако да ако си хтео да нешто учиш и студираш ниси имао где другде. Црква је била институција у оквиру које је био "школски систем". Зато су многи који су желели да се баве науком у то доба ишли у свештенике и монахе јер су онда добијали бесплатно школовање.

Da, naravno, ali nisam mislio na "čuvanje pismenosti" u srednjem veku nego na savremenu nauku.

пре 23 минута, Grizzly Adams рече

То је погрешна и тенденциозна интерпретација догађаја, не би да почињем опет неку дугачку причу...

Eh, pa nije tako... 

O tome su i neki pravoslavni pisali isto. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...