Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Кратос рече

Darvin ili Gospod - rasprava na Saboru SPC

Beograd -- Zasedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

Foto: Tanjug, arhiva

Foto: Tanjug, arhiva

List podseća da je zasedanje Sabora SPC započelo u ponedeljak, ali da se na jednom zasedanju umesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumevanje.

Najpre je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema. 

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao verovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima. 

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i pre zasedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije. Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne veruju u Sveto pismo i svoju veru u Gospoda. 

Polemika je potom nastavljena i na zasedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on veruje da je čovek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva. 

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira reč po reč iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=05&dd=19&nav_category=12&nav_id=1262090

Njuz.net?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Ateisti Srbije liked this.

Ситуација је некако чудно аналогна овом графиту кога сам негде раније видео.

91jec3.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Juanito рече

Ситуација је некако чудно аналогна овом графиту кога сам негде раније видео.

To je ono kad se podsmevaš ateistima zato što pored divnih, pametnih, mudrih i obrazovanih teologa oni stalno komentarišu veru tj. sujeverje neke baba Marice... a onda, s vremena na vreme, najviši crkveni velikodostojnici objasne da su babe Marice u pravu, a teolozi nisu... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

шта је научна теорија и зашто имамо јак рационалан разлог да јој верујемо итд. 

Па ако јој (научној теорији) верујемо, ми смо онда верници.

И фино онда треба да у уџбеницима за малу децу стоји ''имамо јак рационалан разлог да верујемо'' да је од рибе настала 'тица, (укључујући и голуб тицу), а од тице голуба током дугог, предугог времена, настао је и човек, као најсавршеније биће... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Није му доста што доводи секташе на радио Светигору...

Ćuti,sektaši barem veruju u Boga,evolucionisti veruju u svetu slučajnost.Mada bi po meni trebali pre da se bave sektaškim programom mentalnih vežbi fondacije Novaka Đokovića nego sa darvilom....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Avocado рече

To je ono kad se podsmevaš ateistima zato što pored divnih, pametnih, mudrih i obrazovanih teologa oni stalno komentarišu veru tj. sujeverje neke baba Marice... a onda, s vremena na vreme, najviši crkveni velikodostojnici objasne da su babe Marice u pravu, a teolozi nisu... ;)

Па то је исто "форум" где има различитих мишљења. Црква је намерно тако уређена, другачије не може а да не буде ауторитарна. Ја би више волео да су заузели одмах јасан став слично као на почетку теме, али је то уређено тако да стално иде дијалог, расправа. Кад се једног дана будеш заинтересовао па погледаш историју Цркве видећеш да је то увек тако било - стално су се расправљали, свађали, имали екстремне ставове. И кроз ту расправу се долазило до закључка.

А ви атеисти се нећете тако лако извући... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ćuti,sektaši barem veruju u Boga,evolucionisti veruju u svetu slučajnost.Mada bi po meni trebali pre da se bave sektaškim programom mentalnih vežbi fondacije Novaka Đokovića nego sa darvilom....

Ма само стрпљиво, за коју годиницу оборимо ми лепо ту њихову теорију и решен проблем!

После идемо на оног Ајнштајна, шта ми он ту нешто све релативизује... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Не дирај Ајнштајна...оборићеш Милеву...:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

А ви атеисти се нећете тако лако извући... ;)

Ja se iz toga odavno izvukoh, pre svega usled iskustava na ovom forumu, tako što sam prestao da pravim generalizacije poput "vi hrišćani verujete u to i to"... nego lepo pitam sagovornika pa eventualno komentarišem to u šta on veruje, a ne to šta šatro "svi hrišćani veruju"... mada u poslednje vreme retko kad veru uopšte i komentarišem...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Не дирај Ајнштајна...оборићеш Милеву...:smeh1:

То ћу да препустим брату @Juanito, он то више воли... :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Ма само стрпљиво, за коју годиницу оборимо ми лепо ту њихову теорију и решен проблем!

Daće Bog pa da deca lepo uče u školi od malena pravu nauku a ne ovo spekulisanje sa crtežima :)) Answer is in genesis dude :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Golub рече

Па ако јој (научној теорији) верујемо, ми смо онда верници.

И фино онда треба да у уџбеницима за малу децу стоји ''имамо јак рационалан разлог да верујемо'' да је од рибе настала 'тица, (укључујући и голуб тицу), а од тице голуба током дугог, предугог времена, настао је и човек, као најсавршеније биће... 

Pa jesu na religijskom terenu po pitanju tih prelaska iz vrste u vrstu.Da na primer barem experimenetalno dokažu nastanak sunđera od bakterije pa da im verujemo ovako bakterija svari najlon i oni kažu aha pa da ona sad može da evolira u dinosaurusa samo joj treba milioni godina....:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Кратос рече

Daće Bog pa da deca lepo uče u školi od malena pravu nauku a ne ovo spekulisanje sa crtežima :)) Answer is in genesis dude :D

Да бре, из свих предмета има да се одговара уз гусле:

- Милане, изађи испред табле и објасни нам Питагорину теорему.

(Милан излази у народној ношњи, ставља гусле у крило...)

- Боже мили чуда великога,
кад се ћаше стране по троуглу,
правоуглом и ниједном другом,
ту катете нису раде кавзи,
нит је рада та хипотенуза,
ал је рад кнеже Питагора,
који трогула видјети не може,
правоуглог трпити зулума,
земан дошо ваља квадрирати,
па квадрира кнеже хипотенузу,
па сабира квадратне катете,
па ту кнеже једнако потеже,
удари га право у средину,
бијела му брада до појаса!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...