Jump to content

Како да стекнем веру??

Оцени ову тему

Препоручена порука

Погледао сам сате и сате видео материјала везаног за Православље, разноразна предавања, интервјуе, документарце, слушао о разним чудима чак и из прве руке, читао апологетску литературу и вера ми је јако слаба а на моменте имам осећај као да је потпуно губим.

Понекад не могу да верујем да не верујем и питам се шта је то са мном. А толико бих желео да верујем свим срцем...

Схватио сам да ту моји умни напори за достизање вере нису ефикасни, само џабе мучим себе. Наравно, потребно је и рацио да учествује, да спозна али ту сам урадио све што сам могао.

Схватио сам некако да је вера више ствар срца него разума. Можеш да прочиташ томове богословске литературе и да мозгаш до бесвести али ако нема у срцу загрејаности ка вери-џаба све.

Шта ми можете посаветовати у вези моје муке?

Подели на овим сајтовима

Ma, samo se opusti pre svega. Vera je dar. Da sam na tvom mestu, ja bih ispitivala zasto (citiram te) "толико бих желео да верујем свим срцем...", to je mozda pravi trag. :) Pusti iskaze i literaturu, cackaj po sebi sta ti se u pravoslavlju i zasto (bas) pravoslavlje dopada. Pozdrav :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Џуманџи рече

Vera je dar.

upravo tako...ne opterecuj se, ne razmisljaj o tome...polako, sve ce doci na svoje mesto...nije vera skup pravila, osetices je u srcu...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mozda nije lose da kroz molitvu trazis svoje odgovore. Popricaj malo sa Bogom trazi putokaze pa vidi sta se desava. :)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Da li si pokusao ovako (napisao sam ti bio rezime prakticnih saveta iskusnih duhovnika, kada si postavio temu o malovernosti i Svetom Pricescu):

On 4/9/2017 at 15:03, Благовесник рече

Nakon Svete Liturgije,

tokom sedmice citati molitve, Akatiste (!), pokajne kanone,

redovno drzati zakonite postove i  ispovedati se,

redovnije pohadjati dnevna bogosluzenja u hramu

i da ne trazimo bas za svako dobro delo koje nekome ucinimo protivuslugu,

vec da neprestano dobro cinimo da nam ne dosadi, iz prostog razloga, ne zbog nagrade,

vec zato sto smo pricasnici jedinorodnog Logosa Bozjeg tj. deca Bozja,

a deci Bozjoj valja ciniti dela Bozja... 

,,Verujem, Gospode, pomozi mome neverju"  (Марко 7, 24) ).  

?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Верујем, Господе, помози мом неверју.

Верујем и знам да ћеш ми допустити и дати оно што је корисно за спасење душе моје и мојих ближњих.

Најкомплетнија молитва је: Оче наш, а потом и Царе небески.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Не би тражио Господа да га већ ниси нашао. Он је ту и позива те да га боље упознаш. Онај који не верује бежи и уклања се од истине не желећи да је нађе. Сазнајни орган православља је срце али истовремено и бојно поље на коме се сукобљавају две војске. Потребан је подвиг, бдење, стражење борба. По Макарију Великом вера је као ложење ватре, стално мораш додавати дрва да би одржавао пламен тако је и са вером. Знање је по оцима просветљење тј. откривење а оно се постиже очишћењем од страсти које навлаче мрачну завесу и тамне облаке на ум и не дозвољавају му да гледа у духовне даљине, дубине и висине него га задржавају у простору телесног и ограниченог поимања стеченог искуством таквог живота. Човек само својим трудом не може достићи обожење него искључиво благодаћу кроз свете тајне, а најважнији приступ њима је кроз покајање. Многи само аскезом покушавају да се сједине са Господом заборављајући покајање, и тако мисле да ће својим силама достићи обожење а такво стање пројављује гордост. Благодат је искључиво дар Божији и треба га скрушеним и смиреним срцем са свешћу о својој недостојности измолити од Господа.

Подели на овим сајтовима

Пусти знање мало на стране, крени на делање.;)

Подели на овим сајтовима

I ja sam bio takav u početku, vremenom je to prošlo, mada još uvek osećam prisutnost sumnje, ali odmah to nestane za par sekundi. Šta je meni stvaralo sumnje? Zbog toga što sam više verovao ono što govore naučnici i njihove logike umesto da sam razmišljao svojom glavom. Kasnije sam primetio da naučnici beskonačno traže odgovore i nikako da ih pronađu, dok Biblija ima odgovore na sva tvoja pitanja. Isto tako sam shvatio da sve što se sa mnom dešava, dešava se sa veoma dobrim razlog. Posledica mojih grehova i nagrada za moja dobra dela. Istina je u tome da treba da otvoriš oči, isključiš televizor i da ne slušaš ateiste. Slušaj sebe i ne slušaj one koji lutaju levo-desno jer njihova propast je neizbežna. Hristos je lepo rekao "Ja sam istina, put i život". Samo slušaj ono što Hristos zapoveda i time ne samo da će ti vera ojačati, nego će ti život biti mnogo lepši!
Otvori oči i videćeš da uglavnom bezbožnici tragično nastradaju, dok dobri ljudi dožive duboku starost. Vidiš šta bezbožnička omladina. Alkohol, droga i blud na sve strane. Vandalizam i nasilje. Gore nego Sodoma. No opet kažem, polako, ne ide sve odjenom. Sve to ide polako, sve će vremenom doći na svoje. Gospod će ti se zasigurno obratiti.

P.S Nevezano za tvoje pitanje, ali vidim da ti u imenu stoji "motorhead". Pretpostavljam da slušaš metal grupu "Motorhead". Imaj u vidu da ništa dobro ne izlazi iz metal muzike, pogotovo što je pevač Lenny bio nacista i alkoholičar. Daleko bilo da ti govorim šta ne treba da slušaš, ali imaj u vidu da je metal muzika zaista loša stvar. Ja sam slušao metal muziku i to nažalost onu najgoru vrstu (black i death) i na kraju sam se jako pokajao, jer čak i da slušaš Iron Maiden, primetićeš da oni o ničemu drugom ne pevaju, osim o đavolu. AC/DC pogotovo. Svaka jedna njihova pesma sadrži reč "Hell". Metal muzika izaziva pobunu protiv Boga i svega što je dobro, uopšte se ne zezam.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, WiseMan рече

P.S Nevezano za tvoje pitanje, ali vidim da ti u imenu stoji "motorhead". Pretpostavljam da slušaš metal grupu "Motorhead". Imaj u vidu da ništa dobro ne izlazi iz metal muzike, pogotovo što je pevač Lenny bio nacista i alkoholičar. Daleko bilo da ti govorim šta ne treba da slušaš, ali imaj u vidu da je metal muzika zaista loša stvar. Ja sam slušao metal muziku i to nažalost onu najgoru vrstu (black i death) i na kraju sam se jako pokajao, jer čak i da slušaš Iron Maiden, primetićeš da oni o ničemu drugom ne pevaju, osim o đavolu. AC/DC pogotovo. Svaka jedna njihova pesma sadrži reč "Hell". Metal muzika izaziva pobunu protiv Boga i svega što je dobro, uopšte se ne zezam.

Ово је лично мишљење WiseMan-a. Знам гомилу литургијских верника који су металци до коске и немају проблем да то двоје помире. Свако има право да искаже мишљење, али се пречесто на оваквим темама лично мишљење износи као некакав изричит став што је нарочито лоше кад неко пита за савет.

Подели на овим сајтовима

@Juanito Naravno, zato sam i naglasio "Daleko bilo da ti govorim šta ne treba da slušaš" zato što svako ima pravo da kroji svoj život onako kako želi. Ja sam, kao što si rekao, izneo lično mišljenje da je metal muzika loša. Nisam rekao da odmah prekine da sluša metal muziku. Ja sam takođe bio metalac bar 10 godina i uglavnom sam slušao zvuk gitare, ali zaista u njihovim pesmam se samo spominje pakao i poznati demoni kao što su behemoth, velzevuv, legija, baphomet, median itd.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

Ovo što si rekao nama reci i Bogu. Kao i sve drugo što te muči. Za početak. Vera je odnos.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Paradoksologija рече

Ovo što si rekao nama reci i Bogu. Kao i sve drugo što te muči. Za početak. Vera je odnos.

Zato sam i rekla da ostavi citanje na stranu i pocne da radi.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, motorheadsd рече

Шта ми можете посаветовати у вези моје муке?

Da to ne proživljavaš kao muku... da se ne teraš ni na šta... ako u sebi nađeš veru - lepo... ako u sebi ne nađeš veru - isto lepo... mnogo bitnije je kako živiš svoj život i kakav si prema drugima, nego to da li i u šta veruješ...

Bojim se da ne možeš sebe da nateraš na to da u nešto veruješ ili ne veruješ... samo ćeš se bzvz izmučiti...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Paradoksologija рече

Kao i uvek Paradoksologija psihološki delatna i opitno vrlo u pravu.

Razgovaraj čoveče sa Bogom.

Znaš jedan čovek je živeo sam u stanu godinama.

Međutim za razliku od ostalih usamljenika on je uvek bio veseo nasmejan, druželjubiv, socijalno koristan a nigde nije posebno drugovao po raznim mestima za druženje tipa kafanica, klubovi,čak ni Crkvene porte ga često nisu videle da tu raspreda i prede.

Oni koji ga nisu poznavali bolje mislili su da je čudak a ljudi kojima je pomogao i to toliko neprimetno da nisu stizali ni da mu se zahvale čestito su za njega pričali da je svetitelj.

Na kraju svih krajeva pitali su ga za taj paradoks kako je to usamljenik bio toliko društven i tolikim ljudima stigao da pomogne? A on smireno odgovori: da li vi znate kako je živeti sa Isusom Hristom u ovom mom malom stanu?

Zaista je vera ništa drugo do opitni odnos, vera ne poznaje umovanje, niti ima slavu u ljudima, vera se naslađuje Božjom slavom koja je neprimetna u trenu ali ostaje za čitav život onome koji ju je imao prilike okusiti. Ta slava ostaje bez svih pompi i ceremonija, medalja zahvalnica konfeta i vatrometa ali se nikada ne zaboravlja niti bledi čak ni kod onih koji je nisu u trenutku primetili.

Radi sve tajno, ne u umu no u tome da ne tražiš zasluženih priznanja, jer to je tren a tren ispucan vatrometom i konfetama ode u zaborav jer će se svi držati toga da su ti odali zasluženu hvalu.-

Zato je odnos sa Bogom koliko tajanstven toliko i javan kad ga Otac nebeski objavi u slavi svojoj a to ostaje u srcu i prijateljima i neprijateljima za navek.

Odnos!

Hvala paradoksologiji!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...