Jump to content

Да ли би волели да Литургија пређеосвећених дарова буде увече...?

Оцени ову тему

Препоручена порука

знамо сви да се Литургије пређеосвећених дарова служе да би се верни народ чешће причешћивао...

и ја бих то јако желела, али у мојој цркви се она служи у 7 сати ујутро, што је доста рано (бар за мене :)) и ја нисам у могућности да будем присутна на њима...

јако бих волела да она буде вечерње тј у 17 часова...мислим да би доживљај био јачи... више би били посвећени а не да стално мислите како треба да стигнете на посао....

прочитајте у наставку веома занимљив текст Александра Шмемана...

http://www.spc.rs/sr/vechernje_pricheshtshe

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

ми тако служимо

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Vedran рече

ми тако служимо

јој, благо вама...а где је то..?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Код мене служе средом и петком од 8 ујутру. Баш смор, нећу моћи ни једном да одем.

Тако да бих волела да је у 17 као што су иначе вечерње и акатисти.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Naslov teme je malo zbunjujuci - treba da stoji "uvece", jer je vecernje sasvim odvojeno bogosluzenje. :stadaradim:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Naslov teme je malo zbunjujuci - treba da stoji "uvece", jer je vecernje sasvim odvojeno bogosluzenje. :stadaradim:

у храму који посећујем,није сасвим одвојено, него се служи вечерње пре литургије пређеосвећених дарова.

Некад ујутру а некад увеће, да би они који раде исто могли да учествују

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Саласије рече

у храму који посећујем,није сасвим одвојено, него се служи вечерње пре литургије пређеосвећених дарова.

Некад ујутру а некад увеће, да би они који раде исто могли да учествују

Mislio sam - sustinski odvojeno, kao bogosluzbeni tip, ne vremenski.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ma ok...mislim da nije toliko vazna terminologija...vazno da smo se razumeli...;)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Прва и основна карактеристика Литургије пређеосвећених дарова у томе је што је то вечерња служба

С формалне тачке гледишта то је служба Причешћа, која се одржава после вечерње

kaze Smeman.....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Vecernje je vecernje (kao npr. sto je jutrenje - jutrenje, konkretna sluzba sa konkretnim poretkom), a lit. predjeosvecenih je to - lit. predjeosvecenih, takodje sa svojim jedinstvenim poretkom. Dakle, svaki bogosluzbeni tip ima svoju jedinstvenu sintaksu, pa tako i ova dva.

Drugim recima, to su 2 razlicita tipa bogosluzenja, koja se oba sluze uvece. :)

Подели на овим сајтовима

Inace, i uobicajena Zlatoustova ili Vasilijeva liturgija moze da se nazove npr. jutarnjom sluzbom, jer se sluzi najcesce ujutro, ali ona nije isto sto i jutrenje. :)

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, JESSY рече

ma ok...mislim da nije toliko vazna terminologija...vazno da smo se razumeli...;)

Pa ne bi se tu slozio, slicno je kao kad bi rekli "ovaj covek se zove Marko", a onda drugi kaze "nema veze, zvacemo ga Sale".

Nadam se da mi ne zameras, ali itekako je vazno da se znaju osnovni tipovi bogosluzenja, to je deo hriscanskog alfabeta, pocetna osnova za dalje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...