Jump to content

Да ли би волели да Литургија пређеосвећених дарова буде увече...?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Augustinus рече

Управо дођох са Пређеосвећење литургије. Ја служим сваке среде и петка у 17 часова, и могу рећи да има доста људи - и да им није проблем да се ''мало'' више жртвују. Поготово они који раде, заврше око 15 или 16 часова, и дођу у цркву.... Јер ако муслимани током Рамазана могу сваки дан да се придржавају правила Ифтара, не видим проблем да начинимо жртву два пута недељно.... Искрено, ујутру кренем у васкршње водице до 16 часова. Одем у цркву, исповедам до 17, почнем литургију, завршимо до 18:30 - после агапе.... И сви се лепо осећамо, нико није ни гладан ни жедан... :-) 

Ja sam vala i gladan i nenaspavan. Teske muke, samo sto ne pocnem da ujedam. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Aleksandar Cvetkovic рече

A poredjenje sa muslimanima(jereticima) je malo neukusno. Koga briga sta oni rade i kome se ta lazna religija klanja. 

Јест вала. Warhammer 40 k је најправославнија игрица, поготову кад клерик каже: ''Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean. It is better to die for the Emperor than to live for yourself.''

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Goran(ger)e, drevna praksa bjese cijeli dan, za nas svilene hriscane  se ide na ikonomiju od min. 6 sati, a na kraju, kako episkop/popa blagoslovi... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Др Јован М. Фундулис

ПРОФЕСОР ЛИТУРГИКЕ

АРИСТОТЕЛОВ УНИВЕРЗИТЕТ, СОЛУН 

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА ВИЗАНТИЈСКОГ ЛИТУРГИЈСКОГ ТИПА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, по правилу, врши се увече током Велике Четрдесетнице, сем суботе и недеље, и у прва три дана Велике Недеље, после потпуног целодневног поста. Ο њеном свакодневном вршењу сведочи 52. канон Пето-шестог Васељенског сабора и древни типици. Типик Лавре светог Саве Освећеног предвиђа њено вршење само средом и петком и у прва три дана Велике Недеље, па се зато и у Триоду самогласни стиховњих стихира налазе на почетку стихира. Ванредно њено служење се предвиђа у дане Велике Четрдесетнице када се догоди спомен неког светог. Некада се служила и у среду и петак сиропусне недеље и на Велики Петак, али се данас више не служи. Што се тиче њеног служења увече, најновији обичај - њено служење ујутру, потпуно је потиснуо исправни древни поредак. Од времена турског ропства постепено је превладало да се служи ујутру, са свим осталим монашким богослужењима (полуноћница, јутрења, први, трећи, шести и девети час, изобразитељна). И даље је спојена са вечерњом, као што то одвајкада предвиђа литургијски чин, али само формално. Разлог њеног премештања на јутарње сате не треба толико тражити у олакшању приступања светом причешћу, будући да су се хришћани у време када се то догодило иначе причешћивали. Пре би требало да се доведе у везу са постом. Један зилот, савременик овог премештања литургије (XVII век) са вечерњих сати на јутарње, укорава хришћане свог доба зато што су муслимани били доследнији од њих у држању поста, пошто нису ништа јели цео дан, него само увече, док хришћани не само да нису постили у дане поста, него су исмевали Бога, вршећи вечерњу службу ујутру да би формално имали чисту савест. У побожним заједницама тога доба било је незамисливо кршење поста пре вечерње, те је зато као олакшавајуће решење смишљено да се вечерња премести на јутарње сате. У наставку је следила литургија пређеосвећених дарова. Заслужују похвалу покушаји који се чине у последње време да се време њеног служења врати на вечерње часове, као што је некада било, јер би на тај начин задобио смисао целодневни пост. Литургија пређеосвећених дарова је богослужење које има изузетно проучену структуру, која спаја вечерњу службу са поуком и светим причешћем унутар покајног карактера Велике Четрдесетнице. Она пружа дивну прилику за поучавање кроз тумачење перикопа Старог завета и представља један практичан позив за чешће учествовање у светом причешћу, што и јесте циљ њеног служења. Њено врешење ујутру наноси јој штету, зато што није могуће да у њој учествују они који су запослени. Из тог разлога покушај да се служење литургије пређеосвећених дарова врати на природно и предањско време њеног служења, односно да се служи средом и петком увече, представља веома важан корак у правцу њене пуноће. Потребно је само да се правилно схвата и предаје њена порука, а то је да се учествује у пречистим тајнама после упражњавања целодневног поста.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Литургија Пређеосвећених дарова би могла да се служи ујутру али би тада било логично да се та служба причешћа уклопи у јутарњу службу, у јутрење дакле,  а не да се пјева  "да исправитсја.." и ..."допунимо вечерњу молитву " у 8 ујутру. Ипак, као што је предање донијело до нас, најбоље је служити је увече да би, будући да је радни дан у питању, вјерници могли доћи и учествовати. Евхаристијски пост од 5-6 сати је сасвим ок...у ЗХП епархији тако бива... и за разлику од времена када се служила ујутру и имала по 10 так причасника, овом праксом  је увијек неколико десетина ...паметноме доста да закључи како и шта је боље

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, есмералд рече

Литургија Пређеосвећених дарова би могла да се служи ујутру али би тада било логично да се та служба причешћа уклопи у јутарњу службу, у јутрење дакле,  а не да се пјева  "да исправитсја.." и ..."допунимо вечерњу молитву " у 8 ујутру. Ипак, као што је предање донијело до нас, најбоље је служити је увече да би, будући да је радни дан у питању, вјерници могли доћи и учествовати. Евхаристијски пост од 5-6 сати је сасвим ок...у ЗХП епархији тако бива... и за разлику од времена када се служила ујутру и имала по 10 так причасника, овом праксом  је увијек неколико десетина ...паметноме доста да закључи како и шта је боље

Тачно је ово да је чудно када читамо "допунимо вечерњу молитву своју" ујутро, али то није једина служба где тако чинимо. На пример на бденију у јутрењеу које служимо увече читамо "допунимо јутрарњу молиту...". Тачно је и то да би логичније, по тој некој логици ствари, било да је пређеосвећена део јутрења. Међутим, она је део вечерњег управо зато што ритам поста и ритам богослужења иду једно уз друго. И ту постоји једна друга логика. Пост и богослужење нису изоловани једно од другог. На жалост многи људи то данас не разумеју, а многи и немају прилику да се ближе упознају са богослужбеним ритмом јер тих великопосних богослужења у њиховој средини и нема. Моје мишљење је да је боље снисходити по питању поста скраћујући време евхаристијског поста на 5-6 сати, него служити вечерње ујутро.

Када би пређеосвећена била део јутрења, морао би цели Типик да се мења, све, читав богослужбени поредак, ритам поста, цели систем. А то је скоро па немогуће.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Када је старац Пајсије био дете у Грчкој преждеосвештене литургије служили су се у 15 сати. И мада је био мали и он и његови вршњаци ништа нису јели до краја литургије и причешќивали су се. Ако могу деца да не једу ништа до 15 сати можемо и ми. И као што је рекао о. Августин, ако могу муслимани зашто да не можемо и ми. Нико не умире ако не једе и пије до 18 саати...

Нажалост ја не могу да присуствујем на преждеосвештене литургије. Јер у то време сам на посао. Последњи пут сам био када Велика Среда била на 1. мај. Волео бих да се литургија служи увече, али неќе ваљда само због мене. :) У једној цркви у граду у коме живим служи се у 15. И држао бих литургијски пост мада не би се причешќивао. :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Ја сам целим срцем да Литургија Пређеосвећених Дарова се служи увече. Чак је она укјопљена у вечерњу и њен други назив (на пољском, можда и другим језицима) је "Причешће вечерно".

Срећно, у мојој парохији сваки петак се служи она у пет поподне и долази много више људи (и већина се причешћује!) него у среде, кад Литургија је у 9 ујутро. У неким другим парохијама у Варшави у неке среде ова Литургија је у 5 или 6 поподне.

Сваки верник који учествује у овој Литургји каже "сад то има резона, химна <Свете Тихиј>, <жертва вечерњаја>" итд. То је посебна атмосфера. И цели дан пажљивости, псреманај и очекивања на ову службу и Свето Причешће. У ствари такав треба да буде Велики Пост, осим суботе и недеље: цели дан пажљивости, очекивања и молитве, да се нешто поједе увече. Због тога ова Лиутргија је уклопјена у вечерњу . Такође има то смер у томе, да у обичне дане Великог Пост не пали се много свећа; наравно, то се више види и осети увече. 

Генерално, свака Литургија, које је уклопјена у вечерњеу (значи, неке Василијеве Литургије плус св. Јована на Благовести) треба да буде служена поподне/увече. Мене највише нервира то у вези Великог Четвртка.Никако не могу да се нађем на овој служби у 9 увече. И, нажалост, у Пољској не ма бар једне парохије, у којој Литургија св. Васила са вечерњом на Велики Четрвртак се служи поподне или увече. 
Због тога долази многа мање људи негоu католчиек цркве за Литургију Великог Четвртка - католчике цркве су препуњене, православне цркве за ову Литургију нису. А то је Литургија Литургија, почетак, па и сваки православни требао би да се причести за овај дан. Могла бих много више да о томе пишем ;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...