Jump to content

Да ли би волели да Литургија пређеосвећених дарова буде увече...?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, obi-wan рече

Nadam se da mi ne zameras,

naravno da ti ne zameram..kazi ako treba da promenim naslov, kako da napisem...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Код нас служе ујутру 07.30

Све литургије сам досад промашила, због прехладе и кашља:cmizdrenje::cmizdrenje:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, JESSY рече

naravno da ti ne zameram..kazi ako treba da promenim naslov, kako da napisem...

Pa umesto "vecernje" stavis "uvece" (ili "popodne"), sto znaci da pitanje iz naslova ukazuje na vreme sluzenja, a ne na neku transformaciju same sluzbe. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Служили смо и тако и онако. На прву лопту је интересантније увече, али мислим да је боље да буде ујутру због евхаристијског поста. Једноставно се организам измешта у нови режим и то непотребно прави пометњу. Мислим да они који инсистирају на служењу увече занемарују важније ствари и онда се то претвара у непотребни елитизам. Ок, можда је неком и потребан...

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Саласије рече
пре 5 часа, obi-wan рече

Naslov teme je malo zbunjujuci - treba da stoji "uvece", jer je vecernje sasvim odvojeno bogosluzenje. :stadaradim:

у храму који посећујем,није сасвим одвојено, него се служи вечерње пре литургије пређеосвећених дарова.

и јесте и није.

јесте зато што постоји вечерње као само.

а није зато што Литургија пређеосвећених дарова у ствари садржи вечерње (она не почиње њиме, него га садржи).

Исправније је чак рећи да у пређеосвећеној вечерње садржи литургију.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, JESSY рече

Прва и основна карактеристика Литургије пређеосвећених дарова у томе је што је то вечерња служба

С формалне тачке гледишта то је служба Причешћа, која се одржава после вечерње

kaze Smeman.....

Ето лепо каже :skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da je i predvidjeno da se ona sluzi uvece, sa vecernjem, i da bi se podrazumijevao evh. post cijeli dan, ali da se ublazava na bar 6 sati posta... Mislim da je dobra ideja zbog vecine koji rade do 4 da bude popodne, ali da ima ponegdje i prije podne, jer ima drugih koji rade po smjenama...

Nesto je Blaza Zeljko trazio da se mijenja oko poretka bogosluzenja, tj. da se i redovna nedeljna liturgija sluzi kasnije/popodne bar negdje u BG. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Aleksandar Cvetkovic рече

Ja kasno ustajem,  tako da je vecernja za mene jutarnje..:D

12:smeha:

А пошто је ипак вечерња онда можеш опет на спавање одмах после ње. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо дођох са Пређеосвећење литургије. Ја служим сваке среде и петка у 17 часова, и могу рећи да има доста људи - и да им није проблем да се ''мало'' више жртвују. Поготово они који раде, заврше око 15 или 16 часова, и дођу у цркву.... Јер ако муслимани током Рамазана могу сваки дан да се придржавају правила Ифтара, не видим проблем да начинимо жртву два пута недељно.... Искрено, ујутру кренем у васкршње водице до 16 часова. Одем у цркву, исповедам до 17, почнем литургију, завршимо до 18:30 - после агапе.... И сви се лепо осећамо, нико није ни гладан ни жедан... :-) 

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Augustinus рече

Ја служим сваке среде и петка у 17 часова, и могу рећи да има доста људи - и да им није проблем да се ''мало'' више жртвују. Поготово они који раде, заврше око 15 или 16 часова, и дођу у цркву.... Јер ако муслимани током Рамазана могу сваки дан да се придржавају правила Ифтара, не видим проблем да начинимо жртву два пута недељно.... Искрено, ујутру кренем у васкршње водице до 16 часова. Одем у цркву, исповедам до 17, почнем литургију, завршимо до 18:30 - после агапе.... И сви се лепо осећамо, нико није ни гладан ни жедан... :-) 

:aplauz::aplauz::aplauz:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ines рече

..u nekim hramovima je nema

:0426_feel:

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...