Драган_Петровић Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 Волио бих само да видим како у постотцима оцјењујете свој подвиг у дане поста. Код мене се на жалост тјелесни примакао оном апсолуту и то све на рачун духовног. Питам се чему то мајсторе, ваљало би мало да се бројке окрену али јок. Још као кажем себи, кад не знаш да ћутиш нека ти бар типик буде судија. Тотални фијаско рекао бих. Sent from my 6055K using Pouke.org mobile app Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 11:05, Жика рече Нисам мислио на тебе, већ уопштено на оне који се залажу за пост суботом. На Борби за веру су бранили ту праксу. Expand A ko se u našoj Crkvi zalaže za tako nešto...kakve sad veze ima Borba za veru sa nama ovde...Žiko, ako misliš da ja ne vidim da ti ovde praviš slamnate ljude, grdno se varaš... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 16:46, Ivan Marković рече A ko se u našoj Crkvi zalaže za tako nešto...kakve sad veze ima Borba za veru sa nama ovde...Žiko, ako misliš da ja ne vidim da ti ovde praviš slamnate ljude, grdno se varaš... Expand У многим манастирима је таква пракса. Већ сам написао да нисам мислио на тебе или на некога овде. Идем сада на вечерње. Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 16:49, Жика рече У многим манастирима је таква пракса. Већ сам написао да нисам мислио на тебе или на некога овде. Идем сада на вечерње. Expand Pa sasvim moguće...ali njima je glava njihov iguman, koji o tome odlučuje, a ovome episkop koji za to treba/mora da zna...što se mene tiče, njihova stvar, stvar njihovih igumana i episkopa. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 7:17, kopitar рече Kako ublaženi ? A prije tri dana na čistu srijedu se baš naposti i sad se odmaram do velikog petka. Još tome dodaj sve petke u korizmi kao nemrsne . Expand Eh, pa ublaženi u odnosu na naše. Inače, mogao bi da nam kažeš kako tačno postite kod vas. Pošto to ne znam tačno. I da ne bude zabune. Voleo bih i ja da nama ublaže postove, mnogo su brate teški. Ali, to je samo stvar crkvene discipline. Ti ćeš to razumeti. A ja kad se nečemu prepuštam, trudim se da idem do kraja. kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 Post - jesti jednom do sita i još dva puta založiti malo ( ne meso ). Nemrs - sve jesti koliko hoćeš osim mesa. Zoran Đurović, Жика and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 17:01, Ivan Marković рече Pa sasvim moguće...ali njima je glava njihov iguman, koji o tome odlučuje, a ovome episkop koji za to treba/mora da zna...što se mene tiče, njihova stvar, stvar njihovih igumana i episkopa. Expand Видиш, добри мој, зашто ја сматрам да то није срећно решење: тако се уводи хаос, који је и ушао у нашу цркву, јер канони јасно забрањују пост суботом. Зато се после појаве и оне будале - не плашим се пакла, зато што јесу - који у светли понедељак не дају људима да се причесте јер нису постили на васкрс. Зато ја настојим да у овом хаосу се уведе ред на основу јасних правила, а на првом месту Писма. Овако нешто је радио и Брјанчанинов. Јер нема другог лека. kopitar, Благовесник, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 10:09, Дејан-Марковић рече Када је последњи пут примењено ово правило? Expand Verovatno nikad, a možda ni tad. Nije Crkva država pa da ti za nepoštovanje pravila (neplaćanje poreza, npr) pošalje izvršitelje ili partija pa da te za nepoštovanje statuta isključi iz članstva. Crkva je zajednica ljubavi. A post je, što stalno naglašavaju naše vladike, dobrovoljna obaveza. Ko posti, ne kritikuje onoga ko ne posti, i obrnuto. Tako da ne vidim poentu cele ove diskusije. Pitanje posta i njegove dužihne može da razreši samo Sabor. Do tada, patrijarh je dao preporuku da ko posti sve postove koje propisuje Crkva, može da se pričešćuje na svakoj liturgiji, u postu i van njega. Ko ne, dsadašnja praksa je bila da se priprema bar nedelju dana, u postu ili vannjega. Pet radnih dana voda, dva dana ulje (subota i nedelja). Ipak, nema tog sveštenika, od mog dobrog oca Slobodana Godića iz hrama Svetoga Vartolomeja i Varnave, koji mi je venčao roditelje 1975, pa do mojih sadašnjih paroha, koji ne insistiraju na tome da treba postiti sve postove koje propisuje Crkva. A prekjuče je to rekao i patrijarh. Dakle, ja slušam svoje duhovne nastojatelje...ko neće, ne mora, slobodni ste ljudi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 17:22, Ivan Marković рече Dakle, ja slušam svoje duhovne nastojatelje...ko neće, ne mora, slobodni ste ljudi... Expand Расуђивање је врлина. Канони забрањују да се рукоположи за свештеника онај који је креснуо нешто пре брака или да ожени креснуту. Исти канони забрањују рукоположење за попа пре 30 године, за ђакона пре 25 (Тру 14). Реци ми сада колики је постотак канонски рукоположених у СПЦ? Нема ни 1%. Ако ми ни каноне не држимо, зашто се мени скаче за очи када говорим против ствари које чак ни канонима нису прописане? Жика, Леон Професионалац, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Carinik Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 15:31, Carinik рече Мислим да је питање постављено у циљу Аввиног свргавања [emoji4]. Туга је кад се слобода у опхођењу замени непоштовањем свештеног чина.Sent from my SM-J710F using Pouke.org mobile app Свештеничког. Питање о посту, у Аввиним случају, излишно је. И како се да видети, и милосрдни Бугарин ће се спасти [emoji4].Sent from my SM-J710F using Pouke.org mobile app Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "A цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи:"Боже, милостив буди мени грешноме!"(Лк 18;13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 16:31, Ivan Marković рече Džomiću, pravniče koji radiš popovski posao, umesto što se baviš demagogijom, počni da se baviš teologijom. A sad ću da bratski zamolim popa Đurovića da te smiri, da te ne bi ja smirivao pitanjima iz teologije... Expand Брате, разглабали смо на тему теологије прошли пут и на шта је личило? :-) Нема поп Ђуровић контролу надамном па да ме он смирује. Можеш ти лепом речју, братски, онако... Хајде братски да праштамо један другим и у посту и ван њега. Праштај! Volim_Sina_Bozjeg, Лапис Лазули, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 17:39, Леон Професионалац рече Нема поп Ђуровић контролу надамном па да ме он смирује. Можеш ти лепом речју, братски, онако... Хајде братски да праштамо један другим и у посту и ван њега. Праштај! Expand Поп Ђура је имао власти над својом децом кад су били мали. Сада је и то изгубио:))) Над колегама и другима никада. А жао ми је што сам пречесто видео како људи неће ни гест добре воље, помирења да покажу, тако да ово поштујем. Нетипично српски! Жика, Ivan Marković, Леон Професионалац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 17:19, Zoran Đurović рече Видиш, добри мој, зашто ја сматрам да то није срећно решење: тако се уводи хаос, који је и ушао у нашу цркву, јер канони јасно забрањују пост суботом. Зато се после појаве и оне будале - не плашим се пакла, зато што јесу - који у светли понедељак не дају људима да се причесте јер нису постили на васкрс. Зато ја настојим да у овом хаосу се уведе ред на основу јасних правила, а на првом месту Писма. Овако нешто је радио и Брјанчанинов. Јер нема другог лека. Expand Ma u redu je to, ali ovde imamo posla sa specifičnim zajednicama (monaškim). Kanoni zabranjuju post subotom, a pojedini pustinožitelji su gladovali i subotama i nedeljama, pa im to niko nije zamerao...seti se svetog Antonija, Makarija i ostalih...pa Marija Egipćanka se pričestila dva puta u životu (ako se ne varam) a postila dcenijama...Simeon Stolpnik i ostali. Naravno, ovde danas nemamo takve, već isključivo kinoviju, ali bez obzira na to, ne bi mi bilo toliko čudno da pokušaju da se u ponečem približe svojim velikim uzorima. A što se tiče nas mirjana, mi sledimo svoje parohijske sveštenike...i dok se tako radi, problema nema. E sad, ako i neki mirjanin zaluta kod nekog nabeđenog "starca" pa mu ovaj zapovedi post subotom, to može da bude problem, jer mirjanin nije monah i ne podleže manastirskoj disciplini već treba da sluša svog paroha. Tu mogu da se prekrše kanoni, ali nema potrebe da tu budemo cepidlake, kad već nismo kod nekih kršenja kanona drugačije vrste. Ja sam inače, to ovde moram da naglasim, imao dvojicu manastirskih duhovnika, i nikad mi ni jedan nije rekao da postim subotom na vodi, naprotiv. Šta više, bili su tolerantniji od parohijskih sveštenika i davali mi razrešenje u Velikom postu na ulje, izuzev prve i zadnje nedelje. Blaženopočivši Avakum Slanački mi je rekao da treba da postim na ulju jer (tada sam studirao), učenje mi je, po njemu, bilo prioritet, i da ne bih malaksao, insistirao je da držim ulje. Дијана., Zoran Đurović, Рапсоди and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 On 4. 3. 2017. at 17:46, Ivan Marković рече Blaženopočivši Avakum Slanački mi je rekao da treba da postim na ulju jer (tada sam studirao), učenje mi je, po njemu, bilo prioritet, i da ne bih malaksao, insistirao je da držim ulje. Expand Паметан и блажени старац! Исто бих ти и ја рекао. Чак бих ти и рибу дао. Жика, Леон Професионалац, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 Nekako vas malo i ne razumem... sve ovo deluje pomalo sablaznjivo, naprosto da li je ova prica morala sad da krene? Od posta i toga da ne postimo kako treba, do toga da "popovi" u oltaru doruckuju i drze noge u vis, do mnogih drugih stvari, pa do toga da jedan svestenik ako sam razumeo brate Leone da si svestenik, jos objasnjava da nema nista cudno u tome sto neko slavi svetog Nikolu sa prasetom, do one price ala Miroljub da su monasi u stvari lenstine i lezilebovici, sto je de fakto netacno. Sta je poenta? Post mislim da mi kao ljudi u vecini ne shvatamo kao jedini sustinu i jedinu poentu, vec je post samo priprema i neka vrsta zrtve koju prinosimo. Da li svestenici rade svoj posao valjano, da li poste ili ne poste...pa da je i gore nego sto pricate kakve to veze ima sa nama? Na kraju smo dosli i do toga da se i Ava Justin smatra za nekog sa losim stavom po ovom pitanju, losim i pogresnim, nije da objasnim poenta da neko kritikuje neki njegov stav, jer svetitelj nije sam po sebi ispravan bio celoga zivota niti je svaki njegov stav ispravan, ali dosli smo do toga da mi mislimo da vise znamo. Formalizam jeste pogresan, ali ako bi isto tako posmatrali ono sto neki zele da svako pristupa casi spasenja bez ikakve pripreme, jer jerbo tako je ispravno, zar ne bi i to dozivelo veliku formalisticku crtu? da li bi i to bilo eto onako, formalizam do krajnosti. Ne znam sta bih rekao...samo ne svidja mi se sto se post minimalizuje a i sto se monasi koji drze ovaj svet svojim molitvama budu toliko ocrnjeni na ovim stranama ovde. Bokisd, Дијана., Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука