Jump to content

Ава Римски о посту

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Велизар рече

А што ти не би лепо основао своју цркву па сву ту сјајну праксу тамо спроводио?

О.Зоран је ипак довољно паметан да о таквој глупости ни не размишља. Разумем да имаш срџбу према њему, нешто си не знам како погођен, али нема лаког решења ни за кога од нас и такво осуђивање оца увек представља неку другу крајност.

Разумем и то да се подбадамо, уједамо, међутим шта је поента свега? и да ли ћемо разумети поенту ако изгубимо смисао наше вере - у Бога који Јесте Љубав. Можемо само да сведочимо (љубављу) о записаном: ,,што знамо'', ,,што руке наше опипаше''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 666
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@RYLAH

Нема баш никакве везе са темом али где нестадоше моја профилна и кавер фотографија? Једва нађох нову.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

О.Зоран је ипак довољно паметан да о таквој глупости ни не размишља. Разумем да имаш срџбу према њему, нешто си не знам како погођен, али нема лаког решења ни за кога од нас и такво осуђивање оца увек представља неку другу крајност.

Разумем и то да се подбадамо, уједамо, међутим шта је поента свега? и да ли ћемо разумети поенту ако изгубимо смисао наше вере - у Бога који Јесте Љубав. Можемо само да сведочимо (љубављу) о записаном: ,,што знамо'', ,,што руке наше опипаше''.

Знао сам да не треба да те лајкујем! Десница са којом сам те лајковао ми се згрчила, сада куцам левом руком! :sunce:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Леон Професионалац рече

@RYLAH

Нема баш никакве везе са темом али где нестадоше моја профилна и кавер фотографија? Једва нађох нову.

Пуко је форум, једва смо га повратили, била баш велика фрка, три дана није радио, и кад се повратио, доста се података изгубило. Између осталог, доста фотки профилних.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Пуко је форум, једва смо га повратили, била баш велика фрка, три дана није радио, и кад се повратио, доста се података изгубило. Између осталог, доста фотки профилних.

Само Конан одолева! 12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Само Конан одолева! 12:smeha::))12:smeha:

И ови аватари с алуминијумском фолијом на глави су такође преживели. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Велизар рече

@RYLAH

Свашта! Потпуно те не разумем. На основу чега си обрисао мој потпис? Да ли сам некога увредио или сам нешто слагао? Не. Ово што свештеник Ђуровић наводи у цитату јесте његово тумачење. Где ти у цитираном тексту видиш оно што је Ђуровић претходно тврдио да је Конгар наводно рекао  - да је искључен повратак некатоличких хришћана у римски тор. Где ти то у наведеном цитату видиш? Ради се о Ђуровићевом тумачењу. 

А ако он мисли да то значи искључење повратка у римски тор, нека стави у свој потпис, његова ствар. 

Дакле, молим сада ја тебе да вратиш потпис. А можемо ову причу да пренесемо и на друго место, не морамо на теми да причамо о томе

Незналице, када се пишу опште познате ствари у уводнику или некој студији, само се помене дело, као када неко вели Василије Велики у Шестодневу говори да је Бог творац животињског и биљног света. И то нико не цитира, јер је општепознато.

А објасни ми шта значи реч "реципрочно" што Конгар наводи као принцип уједињења.

Не будалесај се као да си бесомучан.   

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Zoran Đurović рече

Нашијенци имају идентичну незрелу идеју коју је и Конгар гојио као млад, а то је тапија на Истину.

Не знам да ли сте намерно написали реч гојио или сте хтели гајио. Наравно, у овом случају пашу оба решења чак ми је ово описније гојио лепше.

Дивно!

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Знао сам да не треба да те лајкујем! Десница са којом сам те лајковао ми се згрчила, сада куцам левом руком! :sunce:

Наше приче су само покушаји да допремо до другог, до некаквог односа који зацело увек има одговорност. Верујем да ми не можемо ништа учинити без љубави која је гола пред Богом, колико год се китили врлинама или даровима.

Ако имамо нешто у несагласју по питањима имплицираним у веру и тумачења, требало би поготово то препустити жртви за другог кроз саму молитву, брижљивост, јер су дани мачевања кроз филозофију верујем прошли.

Само вас молим да се не погордите са бројем читаних књига, са многим информацијама и да не набијате другима у нос што не знају толико тога. Испашће да је врло мало ствари најбитније, колико видим и ово врло добро знате.

И сами сте сведочили озлојеђеност, и то само због личног односа и става према вама - колико сам разумео - од стране архијереја, па тако може бити погрешно ако сада ви отписујете друге. Ето то вам рекох као што бих себе саветовао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Велизар рече

Не разумем о чему причаш? О каквој мојој срџби причаш? Само сам му предложио, пошто из теме у тему критикује погрешне праксе и богословске ставове у Цркви, и пошто му не полази за руком да убеди Цркву да је у праву - да оснује неку своју, у којој би могао неометано да проповеда своје учење и њиме просветљује људе који буду у тој цркви

Brate, preskoči temu, skuvaj kaficu/čaj, prošetaj parkom, poslušaj neku lepu pesmu... ako ćemo po svetim ocima "Smirio sam se i Bog me odmah pogledao". Pusti ti avu Zorana, on živi u pravoslavnom multiverzumu a mi smo zaglavili u istoriji i koprcamo se ko ribe na suvom misleći da je ovo jedina realnost za duhovnost koju mislimo da poznajemo. Ovo ti kažem prijateljski, bez namere da zvučim kao neko ko deli savete

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, verum est in beer рече

Не, он чека да сви ови "једино-прави-православни" оснују своје цркве, па ће за њега остати ова наша.

Он ти је као пољопривредна машина, одваја жито од кукоља, а онда после када спреми слављеничко органско жито, има у сласт сви да га поједемо.

Ček, ček, mene jutros pričestio patrijarh Irinej i rekao da je neophodno postiti kako Crkva nalaže. Vi čekate da se mi "jedino-pravi-pravoslavni" odvojimo...e pa načekaćete se...jer ćete morati da izopštite i Irineja...ili smo se možda već odvojili. Msm, vi ste, možebiti, već u "pravoj" crkvi, tj. Vatikanu, ali nam to još uvek niste priznali? Ako niste, šta čekate, pošto vam ovde baš sve smeta. I post, i stav prema "veseljacima", i to što mi pojednici odbijamo teorije o "majmunskom"poreklu čoveka....pa sve to što želite imate manje više u Vatikanu, a ako tamo slučajno nema, onda imate kod luterana i anglosa...nema posta, "veseljački" model ponašanja veoma je uvažen, itd itsl...ajte, ljudi, idite, jer Pravoslavna Crkva očito ne može da vam izađe u susret...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече

Јосиф и његово братство су се залагали за редовно причешћивање и доста су утицали да та пракса заживи на Светој Гори. Били су велики подвижници, али суботом и недељом су јели храну спремљену на уљу.

A ko se ovde zalaže za drugačiju praksu? Bi li bio ljubazan da nam navedeš? Onako, poimence, citati...svi mi ovde subotom i nedeljom jedemo hranu na ulju i kad je inače preko nedelje voda. Zašto praviš slamnate ljude? Elementarno liturgijski pismen čovek zna da se subotom i nedeljom ne sme jesti na vodi, izuzev samo jedne subote u godini.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Велизар рече

Не разумем о чему причаш? О каквој мојој срџби причаш? Само сам му предложио, пошто из теме у тему критикује погрешне праксе и богословске ставове у Цркви, и пошто му не полази за руком да убеди Цркву да је у праву - да оснује неку своју, у којој би могао неометано да проповеда своје учење и њиме просветљује људе који буду у тој цркви

У Цркви је већ доста екстрема тако да о.Зораново деловање макар може да промени неке фазе, а на Цркви је да их штелује. Као што се Рим није случајно одвојио, тако је и Зораново писање донекле неизбежно, и видећемо силу Божију у сваком случају.

Мени је у ствари највише жао када губимо време око оваквих препирки. Не само да пропуштамо неко изграђивање у знању, него се петљамо у размирице без икаквог смисла. Сада сам се сетио колико сам се и ја огрешио - али ја сам неко ко је склон смејању. :)

Видиш, неки су овде имали идеју некада да покрену затворен део форума да буде само за теолошке расправе, стриктно по књигама, личним ставовима и тумачењима. Никада то није заживело овде без пљуштања варница. Па ти види у ком смо веку. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, w.a.mozart рече

Brate, preskoči temu, skuvaj kaficu/čaj, prošetaj parkom, poslušaj neku lepu pesmu... ako ćemo po svetim ocima "Smirio sam se i Bog me odmah pogledao". Pusti ti avu Zorana, on živi u pravoslavnom multiverzumu a mi smo zaglavili u istoriji i koprcamo se ko ribe na suvom misleći da je ovo jedina realnost za duhovnost koju mislimo da poznajemo. Ovo ti kažem prijateljski, bez namere da zvučim kao neko ko deli savete

Prijatelju, pre nego što do banalnosti izrelativizuješ sve što se ovde napiše, dopusti mi da glede posta više verujem patrijarhu Irineju, koji me je jutros lično pričestio, nego vašoj ekipi. To što vi ne možete da vaše stavove naturite SAS SPC, je vaš problem...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Prijatelju, pre nego što do banalnosti izrelativizuješ sve što se ovde napiše, dopusti mi da glede posta više verujem patrijarhu Irineju, koji me je jutros lično pričestio, nego vašoj ekipi. To što vi ne možete da vaše stavove naturite SAS SPC, je vaš problem...

Patrijarh Irinej je moj bivši episkop, pričešćivao me je i u postu i van posta i to ne jednom. Zanimljivo je jedno, nikad nije pitao "da li si postio?"

Nisam član nijedne "ekipe" i ne daj Bože da želim da naturam stavove. Oprosti mojoj silnoj bedi. Nije trebao da ulazim u diskusiju.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...