Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 19 минута, Ivan Marković рече

Ni jedan kamen nema dlake, jer nije imao od koga da nasledi dlake...ni jedan sunđer nema moć govora jer nije imao od koga da ga nasledi...celivam te u argument...

Hmmm... nešto si pobrkao... hajde ponovo pročitaj... razmisli malo... pa se javi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Pa, sa ovim mogu skoro da se slozim.

Prvo sto hocu da kazem, NE MOZEMO na osnovu necijeg pesnickog nadahnuca da izvodimo DOGMATSKE istine. Takav je stil , pesnicki, insipirativan i krasnoreciv. Za dogmatske stvari, moramo da imamo precizan i jasan jezik izrazavanja, odgovarajucu terminologiju koja je opste prihvacena  i naucno bogoslovski zaokruzen sistem i slicno.

Tako da, mi samo mozemo da izvodimo neko svoje zapazanje sta je hteo da kaze Jefrem ovom himnom. Meni licno deluje, da on nikako nije u nedoumici sta i kako ide to sa dusom i telom, nego, ovom pesmom hoce da pokaze koliko su dusa i telo sjedinjeni po prirodi u licnost covekovu, .....i, da zbog toga i potrebujemo Vaskrsenje tela, ....kada ce opet biti spojeni dusa i telo i tako opet netrulezni uci u Carstvo Bozije.

Ovo za pjesničko nadahnuće nije točno , osobe sa tim darom imaju daleko bolji filing za duhovnu dimenziju od nas običnih smrtnika . Sv. Ivan od Križa je obradom jedne romantične Španjolske pjesme napisao svoje najvažnije djelo i najbolje objasnio što se dešava kod mističnog sjedinjena . Koristio je naravno i nezaobilaznu ' pjesmu nad pjesmama".

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, kopitar рече

Ovo za pjesničko nadahnuće nije točno , osobe sa tim darom imaju daleko bolji filing za duhovnu dimenziju od nas običnih smrtnika . Sv. Ivan od Križa je obradom jedne romantične Španjolske pjesme napisao svoje najvažnije djelo i najbolje objasnio što se dešava kod mističnog sjedinjena . Koristio je naravno i nezaobilaznu ' pjesmu nad pjesmama".

Moguce, ali, prvo mora da ide pisano ucenje sa jasno determinisanim pojmovima , kao neki kamen temeljac na kome gradimo misli i osecanja izrazena kroz neku poetiku.Bogosluzenje i kod Istocnih i Zapadnih je svo satkano od hriscanskih dogmata i  lepo to sve deluje kada se crkveno peva, ali, opet moramo da se oslanjamo na tekstualne obrade dogmata, radi lakseg razumevanja stvari.

Znaci, po meni, samo postaviti prioritete i valjda ce sve ostalo da legne na svoje mesto.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Moguce, ali, prvo mora da ide pisano ucenje sa jasno determinisanim pojmovima , kao neki kamen temeljac na kome gradimo misli i osecanja izrazena kroz neku poetiku.

Када би то било тачно, онда би Бог надахнуо најпре о. Јустина да напише догматику, а после пророке и остале да напишу Библију. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Када би то било тачно, онда би Бог надахнуо најпре о. Јустина да напише догматику, а после пророке и остале да напишу Библију. 

Zakoni i dogme daju sigurnost da smo na dobrom putu ako ih vršimo . O Zoran dali je ta sigurnost nama baš toliko potrebna?

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Ivan Marković рече

.ni jedan sunđer nema moć govora jer nije imao od koga da ga nasledi..

Има један... 

sponge-bob-square-pants11.jpg

Могао би да послужи као један од доказа еволуције хаха...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Svi su oni bili nadahnuti nadvremeno u eshatološkoj realnosti.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Дајем вам обоици по 3 Бамбија, заслужили сте јер сте оживели тему... :D

Nema od toga ništa... da Ivan ima neki konkretan primer ad hoc hipoteze kojom je TE spašena od nekog dokaza koji bi je inače oborio, odavno bi naveo i taj dokaz i tu hipotezu... ne bi o tome samo ser... hipotetisao u prazno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

Nema od toga ništa... da Ivan ima neki konkretan primer ad hoc hipoteze kojom je TE spašena od nekog dokaza koji bi je inače oborio, odavno bi naveo i taj dokaz i tu hipotezu... ne bi o tome samo ser... hipotetisao u prazno...

Ја бих први чуо да је ТЕ оборена... или прикрпљена... 

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa jeste to je glavna fora, sa tim da ti je ovaj život ovde sud jer drugi nemaš.

Procitala ovu tvoju poruku u 02.44 jutros uradila Print Screen (skrinšot). Mi smo se valjali od smeha tvom odgovoru :)) i prva misao  koja mi na pamet pade svetlost pojedinih zvezda jos nije stigla do nas...Stella Nova (nova zvezda) koju je Tycho Brahe video na nebu 1572. godine, bila je sjajna supernova, koja je izgorela 9.000 godina ranije a @Bokisd-u glavna fora, vojnici junaci "tacno u podne...". :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Тања1 рече

Procitala ovu tvoju poruku u 02.44 jutros uradila Print Screen (skrinšot). Mi smo se valjali od smeha tvom odgovoru :)) i prva misao  koja mi na pamet pade svetlost pojedinih zvezda jos nije stigla do nas...Stella Nova (nova zvezda) koju je Tycho Brahe video na nebu 1572. godine, bila je sjajna supernova, koja je izgorela 9.000 godina ranije a @Bokisd-u glavna fora, vojnici junaci "tacno u podne...". :))

smejem se , love u sister

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Сад су ми јавили телефоном да теорија еволуције није оборена, па рекох да јавим читаоцима форума ;)...

hqdefault.jpg

Једино ако није централа погрешила двапут...

Извињавам се нашим драгим прааскурђелима човеколиким мајмунима на необавештености на којој би ми и Коштуница позавидео.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Zakoni i dogme daju sigurnost da smo na dobrom putu ako ih vršimo . O Zoran dali je ta sigurnost nama baš toliko potrebna?

Наравно да нису. То је ствар за стручњаке. када би они били услов, само би се теолози, и то добри, спасили. А то нигде у писму не прочитах. 

Потреба за тим сигурностима је само одраз маловерја. Ис: Род зли и прељуботворни тражи знаке!

Та сигурност се захтева и из погрешне претпоставке да је Бог на почетку створио рај, па смо ми зајебали све живо, упропастили му план. Мало је много тако замишљати... Крајње наивна представа ствари. Зато тај Библијски фундаментализам, јер он гарантује извесност: Добри Бог је све добро на почетку створио, и он нам је гарант трајања, па макар и у паклу. Као, Бог је бесмртност уцепио у нашу природу. Зато је идеја о бесмртности душе лако се одомаћила у хришћанској мисли. А она нема ништа хришћанско у себи, јер је настала на основу идеје о природној бесмртности, односно души која се не може распасти на делове јер је проста.

Напротив, јако је битна смерница на којој инсистира Енцо Бјанки, али не само он, јер је ствар библијски утемељена, да смо створени као несавршена бића која ће имати своје остварење у есхатону. А то све уводи одговорност и слободу за сопствено постојање. А неизвесност, пројекција су увек дубоко узнемиравајући за људску свест јер ти избијају сву сигурност зато што је стварност сасвим другачија, и ту главну реч има смрт, односно циклус настајања и пропадања. И онда, јадан чове, кад зна да је настао у једном моменту, да га пре није било, покушава да се ухвати за ваздух; па вели: Ипак је све од Добра било добро постављено, природа нам је непоколебљива, као што је земља непокретна и све кружи око ње. А то једноставно није тако. Или: Ја сам бесмртно биће које је живело у различитим телима, али ћу се вратити у почетно стање блаженства, односно свести и прекинути низ реинкарнација. Итд... Једноставно, ми знамо да земља постоји и да смо рођени. У то нико ко је здраве свести не може да сумња. И то нам даје ту психолошку сигурност. Материца. А да ли има патерице, то је неизвесно, зато да се врнемо у материцу. Код многих народа зато сахрањивање у феталном положају. Као што и многи људи умру у том положају. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Напротив, јако је битна смерница на којој инсистира Енцо Бјанки, али не само он, јер је ствар библијски утемељена, да смо створени као несавршена бића која ће имати своје остварење у есхатону.

Pa vidi sa ovim se slaže 100% i onih koji govore o rajskom stanju pre pada. Samo je dovoljno da zagrebeš površinu i postaviš pitanje ovaploćenja i pobedom nad fizičkom smrću ne preko drveta više no preko HRISTA KOJI ZA RAZLIKU OD DRVETA MOŽE I DA OPRAŠTA PRE NEGO UBEREŠ VEČNOST.

Dakle Hristos Isus Sin Božji ovaploćeni preobraženi i vaskrsli (fizički pobedilac smrti), je NEOPHODAN.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...